sekira Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Lap top je Toshiba satellite L670-175 Prebacivao sam nesto sa eksternog HDDa i posle pola sata pogledam a desktop smrznut, nista se ne desava, prebacivanje stalo na pola, tastatura i mis ne reaguju, znate kako to ide. (znas vudu) Ugasim lap top na power dugme i kad probam da ga upalim prvo mi bleji ona crtica na crnom ekranu i onda se pojavi slika 1, pa posle nekog vremena slika 2. Sta god da izaberem sa slike 2 vrati me na, jel, sliku 2. Kontam da je nesto sa hardom ali ne znam sta bi moglo tako odjednom da se desi. zivili bili pa problem resili slika 1 http://i.imgur.com/uTHUV.jpg slika 2 http://i.imgur.com/Eci8Q.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Moguće da ti je hard crko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sekira Posted September 6, 2012 Author Report Share Posted September 6, 2012 Kako da budem siguran u to? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Izvadiš ga iz laptopa i nakačiš na neki drugi kompjuter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 ili butuješ neki live linux i odradiš neku dijagnostiku odatle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Ako ga ne vidi BIOS, teško da će ga videti bilo koji OS :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sekira Posted September 6, 2012 Author Report Share Posted September 6, 2012 ubacio sam hard sa drugog lap topa umesto ovog sumnjivog i radi komp normalno tako da je definitivno crko hard kolike su sanse da se nekako izvuce sadrzaj sa harda, posto je laptop caletov i koristi ga za posao? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coyote Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 ako imas para, onda velike Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 To zavisi od tipa kvara, moj burazer od tetke je ispustio hard i riknuo je, posto je kvar bio nesto relativno sitan koji nije uticao na podatke za nesto tipa 7-8k dinara su mu izvukli 2TB podataka. Mislim da cenu za izvlacenje podataka ne mogu ni oni sami da ti kazu dok ga ne odneses da pogledaju, ali znam da je za one tipa najteze kvarove nesto tipa 300-400 jura, a postoji teoretska sansa i da ne mogu da se izvuku, mada tvoj kvar ne deluje da je takve neke, dramaticne, prirode. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Pa to, mora da bude bas nesto uzasno sjeban :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 instaliraj ćaletu dropbox Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majstor bora Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 (edited) Ja sam skoro imao prob sa hardom, i lik mi je doslovno rekao ako ga nisi bacio u vatru, ili ako ga nije spržila struja, šanse da ćemo izvući podatke su preko 99% To je tacno, ono sto se u vecini slucajeva desava je neki logicki kvar, ako nije to onda je motor ili elektronika a sve moze da se zameni. Inace helpdisc i slicni ne popravljaju vas hard vec samo izvuku podatke i prebace na skladiste koje im donesete. Pride su vrlo skupi ja sam koristio usluge jednom kad mi je riknuo raid, tacnije riknuo je motor na jednom od diskova i bio sam u fazonu ajde nek oni to povade pa cu da zamenim motor, kad su povadili podatke zamenio sam motor i furam i dalje isto. Dosta su skupi stoga preporucujem da ako vec nemas para za bacanje da sam uzmes da ga opravis, ima tutoriala po netu koliko hoces kako da proveris sta je i kako da ga popravis. Edited September 7, 2012 by De1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rev Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Meni zvuči kao da je elektronika otišla, ako uspeš da nađeš isti model harda i zameniš je hard bi trebao raditi ko nov. Jedino ako baš imaš neke jako jako bitne podatke za koje vredi platiti debelo, onda nosi kod profesionalaca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Za hard u laptopu ce vrlo tesko sam naci zamensku elektroniku, posto nije tipa neki model koji se standardno prodaje na nasem trzistu u hiljadama komada. A glupo pitanje, jel laptop u garanciji? Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
loled2010 Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Dropbox ili neki backup na drugom hardu , usb ili slicno uvek mora da se ima ako je laptop / komp za posao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sekira Posted September 7, 2012 Author Report Share Posted September 7, 2012 Moram kupiti novi hard. Koji mi preporucujete? http://www.itsvet.com/proizvod/toshiba-mk3252gsx-320gb-5k-8mb-sata300/comp_comp_hdd/22/1149 ovaj je bio u njemu, ali nakon ovakvih iskustava i ovih komentara ne planiram da ga menjam istim nije mi potreban ovoliko velik hard, 150 GB je blejalo prazno stalno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 kupi ssd i imaš novi laptop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Razmišljao sam da zamenim moj hard ssd-om? Si probao lično? Kako to radi i da li je pouzdano? Nešto sam čuo da ssd oće da rikne rel brzo. Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Koliki je prosecan vek hard diska ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Razmišljao sam da zamenim moj hard ssd-om? Si probao lično? Kako to radi i da li je pouzdano? Nešto sam čuo da ssd oće da rikne rel brzo. zamenio sam sistemski disk ssd-om. komp je bio brz i ranije, al sad se operativni sistem diže za manje od 10 sekundi, a skoro sve aplikacije se startuju trenutno. najveća razlika u nekom svakodnevnom radu je u tom pokretanju programa. razlika u startup-u nije toliko velika procentualno, jer POST i dalje traje koliko je trajao, al od momenta kad bios odvrti svoje i izlista diskove pa do pojavljivanja desktopa prođe tipa pet sekundi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Nije da trolujem, ali da li imaš desktop ili laptop? Nisam siguran da mogu da ubacim 2 HDD-a u lap (Lenovo Y570) a desk nemam. Ja sam više razmišljao da zamenim ceo hard sa ssd-om. Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 desktop imam drugi hard u lap možeš da ubaciš jedino umesto dvd drajva, ako ga imaš a ne treba ti (a nikome više ne trebaju optički drajvovi). alternativno, ubaciš ssd u lap a za stari hard disk kupiš USB enclosure i koristiš ga kao eksterni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coyote Posted September 8, 2012 Report Share Posted September 8, 2012 Cobain Backup nije los programcic za backupovanje.. Moze i preko mreze da odradjuje posao i slicno..Mada kapiram da to nije tema.. :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sekira Posted September 8, 2012 Author Report Share Posted September 8, 2012 lap top je pod garancijom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted September 11, 2012 Report Share Posted September 11, 2012 SSD je keva, jedino što moraš malo da se potrudiš (mada i ne moraš ako te mrzi ili ne znaš) da ispremeštaš neke keševe i temp foldere na neki drugi mehanički disk i RAMDISK (što možda u laptopu i nije moguće). Ali to je samo predostrožnost u cilju produžavanja veka trajanja diska tj. mogućnosti upisa na isti, znam ljude koji nisu ni podešavali ništa, samo ubaci i vozi i evo, posle skoro dve godine i dalje im šljaka sve superb. Što reče Ivan, ćaletu dropbox, skydrive ako nema neke preglomazne fajlove, manje zbog mesta tamo na klaudu, više zbog aplouda. Vek trajanja HDD, ako radi u nekim lepim, nevrućim uslovima i ne cima se nonstop itd, bi trebalo da šljaka bar 4-5 godina. Mada realno nema pravila, može da ti crkne u garanciji, može da ti radi 10 godina bez problema. SSD prosečnom upotrebom kao sistemski bi trebalo 3-4 godine bez problema sa upisom, mada uglavnom je i garancija oko 3 godine na njih, tako da ne treba nešto brinuti mnogo oko toga. A za skladištenje bitnih podataka - nesistemski HDD + neki klaud (Dropbox, Skydrive, GDrive i ako si serial - CrashPlan sa pretplatom) + eventualno rezanje na disk ili na eksterni HDD i mirnoća zagarantovana. Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts