Jump to content

Problem sa hardom (valjda)


sekira

Recommended Posts

Lap top je Toshiba satellite L670-175

Prebacivao sam nesto sa eksternog HDDa i posle pola sata pogledam a desktop smrznut, nista se ne desava, prebacivanje stalo na pola, tastatura i mis ne reaguju, znate kako to ide. (znas vudu)

Ugasim lap top na power dugme i kad probam da ga upalim prvo mi bleji ona crtica na crnom ekranu i onda se pojavi slika 1, pa posle nekog vremena slika 2. Sta god da izaberem sa slike 2 vrati me na, jel, sliku 2. Kontam da je nesto sa hardom ali ne znam sta bi moglo tako odjednom da se desi.

zivili bili pa problem resili

slika 1

http://i.imgur.com/uTHUV.jpg

slika 2

http://i.imgur.com/Eci8Q.jpg

Link to comment
Share on other sites

To zavisi od tipa kvara, moj burazer od tetke je ispustio hard i riknuo je, posto je kvar bio nesto relativno sitan koji nije uticao na podatke za nesto tipa 7-8k dinara su mu izvukli 2TB podataka. Mislim da cenu za izvlacenje podataka ne mogu ni oni sami da ti kazu dok ga ne odneses da pogledaju, ali znam da je za one tipa najteze kvarove nesto tipa 300-400 jura, a postoji teoretska sansa i da ne mogu da se izvuku, mada tvoj kvar ne deluje da je takve neke, dramaticne, prirode.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Ja sam skoro imao prob sa hardom, i lik mi je doslovno rekao

ako ga nisi bacio u vatru, ili ako ga nije spržila struja, šanse da ćemo izvući podatke su preko 99%

To je tacno, ono sto se u vecini slucajeva desava je neki logicki kvar, ako nije to onda je motor ili elektronika a sve moze da se zameni.

Inace helpdisc i slicni ne popravljaju vas hard vec samo izvuku podatke i prebace na skladiste koje im donesete. Pride su vrlo skupi ja sam koristio usluge jednom kad mi je riknuo raid, tacnije riknuo je motor na jednom od diskova i bio sam u fazonu ajde nek oni to povade pa cu da zamenim motor, kad su povadili podatke zamenio sam motor i furam i dalje isto.

Dosta su skupi stoga preporucujem da ako vec nemas para za bacanje da sam uzmes da ga opravis, ima tutoriala po netu koliko hoces kako da proveris sta je i kako da ga popravis.

Edited by De1
Link to comment
Share on other sites

Razmišljao sam da zamenim moj hard ssd-om? Si probao lično? Kako to radi i da li je pouzdano? Nešto sam čuo da ssd oće da rikne rel brzo.

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

Razmišljao sam da zamenim moj hard ssd-om? Si probao lično? Kako to radi i da li je pouzdano? Nešto sam čuo da ssd oće da rikne rel brzo.

zamenio sam sistemski disk ssd-om. komp je bio brz i ranije, al sad se operativni sistem diže za manje od 10 sekundi, a skoro sve aplikacije se startuju trenutno. najveća razlika u nekom svakodnevnom radu je u tom pokretanju programa.

razlika u startup-u nije toliko velika procentualno, jer POST i dalje traje koliko je trajao, al od momenta kad bios odvrti svoje i izlista diskove pa do pojavljivanja desktopa prođe tipa pet sekundi.

Link to comment
Share on other sites

Nije da trolujem, ali da li imaš desktop ili laptop? Nisam siguran da mogu da ubacim 2 HDD-a u lap (Lenovo Y570) a desk nemam. Ja sam više razmišljao da zamenim ceo hard sa ssd-om.

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

desktop imam

drugi hard u lap možeš da ubaciš jedino umesto dvd drajva, ako ga imaš a ne treba ti (a nikome više ne trebaju optički drajvovi). alternativno, ubaciš ssd u lap a za stari hard disk kupiš USB enclosure i koristiš ga kao eksterni.

Link to comment
Share on other sites

SSD je keva, jedino što moraš malo da se potrudiš (mada i ne moraš ako te mrzi ili ne znaš) da ispremeštaš neke keševe i temp foldere na neki drugi mehanički disk i RAMDISK (što možda u laptopu i nije moguće). Ali to je samo predostrožnost u cilju produžavanja veka trajanja diska tj. mogućnosti upisa na isti, znam ljude koji nisu ni podešavali ništa, samo ubaci i vozi i evo, posle skoro dve godine i dalje im šljaka sve superb.

Što reče Ivan, ćaletu dropbox, skydrive ako nema neke preglomazne fajlove, manje zbog mesta tamo na klaudu, više zbog aplouda.

Vek trajanja HDD, ako radi u nekim lepim, nevrućim uslovima i ne cima se nonstop itd, bi trebalo da šljaka bar 4-5 godina. Mada realno nema pravila, može da ti crkne u garanciji, može da ti radi 10 godina bez problema. SSD prosečnom upotrebom kao sistemski bi trebalo 3-4 godine bez problema sa upisom, mada uglavnom je i garancija oko 3 godine na njih, tako da ne treba nešto brinuti mnogo oko toga. A za skladištenje bitnih podataka - nesistemski HDD + neki klaud (Dropbox, Skydrive, GDrive i ako si serial - CrashPlan sa pretplatom) + eventualno rezanje na disk ili na eksterni HDD i mirnoća zagarantovana.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...