Demian Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Persej je ubio Meduzu gledajući u njen odraz u štitu/ogledalu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Misliš, kada je ona sebe videla u štitu. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
peja_ Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 http://en.wikipedia.org/wiki/Medusa#Death Quote The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Види стварно, ја сам исто мислио да је он уперио штит ка њој и да је она сама себе ујебала. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Moja greška. Quote ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Niste vi to slučajno tako napisali, negde se to tako odigralo sto posto. I ja znam za verziju gde ona vidi samu sebe i skameni se, sto posto, iako recimo u Clash of the Titans (iz osamdesetih) nema toga (čak joj iz glave curi krv i pravi škorpije), a morao sam da proverim jer sam mislio da se tu skamenila. A u grčkoj mitologiji koju sam čit'o isto se nije skamenila. A ako su mi ta dva "dela" mahom formirala trip o grčkoj mitologiji, ne mogu da se setim sad odakle mi to sa kamenjenjem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Па нисмо случајно, али видиш да није:) Ко зна зашто се то тако истриповало, можда је неко погрешно превео код нас, па смо сви ми пионири сконтали погрешно... Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demian Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Laki komotno moze da iznajmljuje RUR za brainstorming studentima :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 moguce jer se na tv-u prikazalo kako je izglancao svoj stit i "pretvorio" ga tako u ogledalo :D Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Па шта, опет ништа не говори о самом методу:) Дакле, он има штит који рефлектује, то је океј, небитно одакле му. Фора је што ја знам да је уперио у Медузу, она видела себе и скаменила се, а очигледно није тако. И још има људи који су триповали ту нетачну верзију. Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Touche Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Film Constantine, kad na pocetku filma isteruje demona iz devojke uz pomoc ogledala. Knjiga "Poslednja zelja" od Andzeja Sapkovskog, carobnica Jenefer razgovara sa drugim wizardima uz pomoc ogledala... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ребел Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Црно огледало у окултизму и магији. Quote Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dz Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 (edited) Ajooj, citala sam ja jako davno al sad sam sve pozaboravljala, evo cega se secam: - ogledalo se smatra oduvek najintrigantnijim predmetom i na prvom je mestu sto se tice veze sa okultnim. na drugom mestu je cesalj. Mislim da postoji deo o tome u knjizi Lilit ili mracna majka. Od nekog je francuskog pisca i prilicno je stara kjiga, bavi se uopsteno demonima i mitologijom i obuhvata sve i svasta, cak i psihologiju, i ima ja mislim taj deo kad prica o ogledalima i dr predmetima i njihovom znacenju. Mozda ako imas srece mozes je ubosti u nekoj dobro opremljenoj biblioteci. Ali garant moze da se nadje brda literature o ovome probaj da guglas. Takodje mislim da rad treba da sistematizujes na vise celina, npr mitoloski, psiholoski itd... kao reference bolje koristi mitologiju nego filmove danasnje koje su ionako uglavnom crpeli ideje iz mitova, al u mnogo slucajeva ih izvitoperili i napravili pritom i bzv filmove - seti se Narcisove propasti, udavio se gledavsi sebe u ogledalu - moguce da je i hriscanstvo dosta uticalo na negativnu konotaciju ogledala, gordost itd... - postoji verovanje da ko predugo sebe gleda u ogledalu moze da poludi - po feng-shuiju ogledalo ne sme da stoji naspram ulaznih vrata jer tako se odbija pozitivna energija koja treba da udje ili tako nesto - sa psiholoske strane takodje moze da ima odredjenu simboliku u smislu 'sagledati sebe' itd i ono isto sto si za bebe spomenuo - secam se da mi je neko nekad rekao 'za razbijeno ogledalo 7 godina nesrece je bilo svakako tacno u davna vremena jer je ogledalo kostalo basnoslovno' Ako se slucajno setim jos necega napisacu al izgleda da sam vecinu pozaboravljala, a citala sam davno o tome :/ edit, wiki: In Oscar Wilde's novel, The Picture of Dorian Gray, a portrait serves as a magical mirror that reflects the true visage of the perpetually youthful protagonist, as well as the effect on his soul of each sinful act[28][29] In the European fairy tale, Snow White, the evil queen asks, "Mirror, mirror, on the wall... who's the fairest of them all?" Edit 2. ukucaj brate mirror na wikiju i izaci ce ti na dnu jos dosta toga zanimljivog sujeverja i sl Edited November 15, 2011 by Dz Quote oO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts