Jump to content

Need medical attention


Recommended Posts

Дуле, ако си озбиљно мислио.

http://www.serbianbrandy.com/odredjivanje-koliine-alkohola-u-rakijama.html

 

cek bre, nemoguce da je 1 grad 2.5% alkohola...zar nije to malo mnogo pod jedan, posto ljudi redovno pominju rakije od 40-50 gradi...i mislio sam da odnos nije linearan, vec kao kod celzijusa i farenhajta?

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Алкохолметар је у ствари ареометар, справица која мери специфичну тежину, односно густину, течности у коју је уроњена. Поделићемо одмах са "g" :). Овако из главе густина двокомпонентне смеше воде и алкохола би требало да је линеарно зависна од запреминске концентрације компонентни. Тако да има ми смисла да је град, спец. тежина, толико и толико посто, односно запреминска концентрација.

Из сума маса воде и алкохола је маса ракије следи

 

roRAKИЈЕ = roVODЕ - 210 cALKOHOLA,

 

ro - густина, c - запреминска концентрација (запремина алкохола/запремина ракије), 210 - разлика густина воде и етанола, ово може да варира.

 

Ово горе важи под условом да литар воде + литар алкохола даје 2 литра ракије. То није баш тачно, маса се одржава а запремина смеше није баш сума запремина, али ајде нека буде да јесте. Тако да ако алкохолметар мери roRAKИЈЕ мени се чини да је то линеарно за cALKOHOLA. Све време је раџа смеша само воде и етанола.

 

Један користан медицински савет :)

...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака,
Да однесе све што имам у дубину у дубоку.

 

Link to comment
Share on other sites

Taj plovak kako ti kazes se zove grad(gradomer), kada se postigne zadovoljavajuca temperatura rakije tek onda moze da se meri jacina. U slucaju

da temperatura nije odgovarajuca( od 15 do 18) moze da dodje do prilicnog odstupanja(i 10%). Dunja, kajsija, viljamovka se sluze izmedju

16 i 18 gradi(40-45% alkohola) jerbo tad im je najcistiji miris, i najvise dolazi do izrazaja kvalitet pecenja, dok se sljiva sluzi izmedju 18 i 20 gradi(45-50% alkohola)

ista prica. :) Dunja, kajsija, viljamovka se pece na negde oko 22 grada, i onda se postepeno sprema za prodaju, iliti obara sa destilovanom vodom. Dok se

sljiva pece i na 26 gradi, u zavisnosti od toga kakva je godina, sve ovo pricam o prepecenici, posto je ona zapravo kvalitetna rakija. Ako vas nesto zanima u vezi

rakije, pitajte. :D

  • Upvote (+1) 2

megadeth

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...