rbds Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Manite se lovačkih priča.. ;-) Upravo smo dobile domaće slatko od jagoda. :-) Quote i'm not fat, i'm just easy to see.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 haha i mara je dobila domaće slatko, a dule i dalje ni malo domaće ljute Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 jednom samo, i to neku prepecenicu, otrov zivi, mislim da je imala 70 gradi, jedva smo je popili Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 taj dan je sigurno bio paran broj pacijenata! Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 70 gradi 175%, seems legit Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 btw, meni i dalje nije jasan taj odnos izmedju gradi i precenata alkohola, prosvetlite me pls:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 BIo sam do Dzordza Vasingtona i uklonili mi sve i jednu bradavicu za dan. Hvala na pomoci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post prota_ Posted July 25, 2013 Popular Post Report Share Posted July 25, 2013 nema na čemu, svrati bilo kad. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 a ja rekoh neko meni odgovorio:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 BIo sam do Dzordza Vasingtona i uklonili mi sve i jednu bradavicu za dan. Hvala na pomoci. kako je džordž, jer i dalje mrtav hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Дуле, ако си озбиљно мислио. http://www.serbianbrandy.com/odredjivanje-koliine-alkohola-u-rakijama.html Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbds Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Onda bolje da ne spominjem kanticu sjenickog sira.. :-) Quote i'm not fat, i'm just easy to see.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 kako je džordž, jer i dalje mrtav hehe Pozdravio te i rekao ti je da promenis avatar :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 well played asty, well played 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astora Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 :* No hard feelings <3 :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Дуле, ако си озбиљно мислио. http://www.serbianbrandy.com/odredjivanje-koliine-alkohola-u-rakijama.html cek bre, nemoguce da je 1 grad 2.5% alkohola...zar nije to malo mnogo pod jedan, posto ljudi redovno pominju rakije od 40-50 gradi...i mislio sam da odnos nije linearan, vec kao kod celzijusa i farenhajta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
strokan Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 лол! Ко помиње ракију од 50 гради? Код мене у селу се увек помињу од 20 до 27 гради. Углавном су око 22 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 ok, onda ovi ljudi s kojima sam ja pricao nemaju pojma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
overkind Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 Алкохолметар је у ствари ареометар, справица која мери специфичну тежину, односно густину, течности у коју је уроњена. Поделићемо одмах са "g" :). Овако из главе густина двокомпонентне смеше воде и алкохола би требало да је линеарно зависна од запреминске концентрације компонентни. Тако да има ми смисла да је град, спец. тежина, толико и толико посто, односно запреминска концентрација. Из сума маса воде и алкохола је маса ракије следи roRAKИЈЕ = roVODЕ - 210 cALKOHOLA, ro - густина, c - запреминска концентрација (запремина алкохола/запремина ракије), 210 - разлика густина воде и етанола, ово може да варира. Ово горе важи под условом да литар воде + литар алкохола даје 2 литра ракије. То није баш тачно, маса се одржава а запремина смеше није баш сума запремина, али ајде нека буде да јесте. Тако да ако алкохолметар мери roRAKИЈЕ мени се чини да је то линеарно за cALKOHOLA. Све време је раџа смеша само воде и етанола. Један користан медицински савет :) Quote ...Од рођења спремна стоји, мене чека моја рака, Да однесе све што имам у дубину у дубоку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zr.ninja Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 Brate samo shibnesh onaj plovak u rakiju, na jednoj strani su gradi na drugoj %. Moze da varira +/- 1-2% ako je rakija vruca tek izashla iz kazana. 50 gradi = 100 % alkohola1 stepen = 1 % Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
s0mi Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 Taj plovak kako ti kazes se zove grad(gradomer), kada se postigne zadovoljavajuca temperatura rakije tek onda moze da se meri jacina. U slucaju da temperatura nije odgovarajuca( od 15 do 18) moze da dodje do prilicnog odstupanja(i 10%). Dunja, kajsija, viljamovka se sluze izmedju 16 i 18 gradi(40-45% alkohola) jerbo tad im je najcistiji miris, i najvise dolazi do izrazaja kvalitet pecenja, dok se sljiva sluzi izmedju 18 i 20 gradi(45-50% alkohola) ista prica. :) Dunja, kajsija, viljamovka se pece na negde oko 22 grada, i onda se postepeno sprema za prodaju, iliti obara sa destilovanom vodom. Dok se sljiva pece i na 26 gradi, u zavisnosti od toga kakva je godina, sve ovo pricam o prepecenici, posto je ona zapravo kvalitetna rakija. Ako vas nesto zanima u vezi rakije, pitajte. :D 2 Quote megadeth Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 fala na infou :) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 ok ne ubacuj toplomer iz ambulante u kazan, liči, ali nije to Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 Ako vas nesto zanima u vezi rakije, pitajte. :D Jel znaš gde ima da se kupi dobra orahovača i pošto? (u medicinske svrhe jelte pošto je ovo medicinski topic) Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted July 26, 2013 Report Share Posted July 26, 2013 moja pokojna baba je nekad pravila mnogo dobru ora'ovacu i visnjevacu, eh stara vremena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.