Jump to content

Istorijske pitalice :) take 2

BarcaS take 2

Recommended Posts

pa ne to je uradila samo jedna strana, paganska...sukobili su se teodosije I, car istoka i evdokije car zapada(tj arbogast cija je marioneta bio evdokije), teodosije je

zastupao hrishcanstvo, a arbogast i evdokije su se zalagali za povratak paganstva i starih rimskih bogova, i oni su nosili zastave sa herkulovim likom i postavili kip jupitera

na jedan kraj bojnog polja...pagani su izgubili iako su prvog dana pobedili i uspeli da opkole teodosija, ali teodosije potkupio jednog od komandanata arbogasta i deo

vojske je prebegao kod njega tako da su drugog dana hrishcani unishtili pagansku vojsku i pogubili arbogasta i evdokija...to je poslednji put da je rimsko carstvo

ujedinjeno(tj imalo je jednog cara), i taj poraz zapada je znacio kraj pokushaja restauracije stare rimske religije i definitivnu pobedu hrishcanstva...

koga zanima-My link

Edited by nikola kralj

kako je bilo ime prve srpske vladarske dinastije

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

prva vladarska kuca, kao sto su bili nemanjici samo sto nisu nemanjici :)

The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

Prva srpska vladarska loza je loza Vlastimirovica. Osnovao ju je knez Vlastimir 831. pod patronatom Vizantijskog carstva i trajala je do aneksacije Srbije od strane bugarske, sredinom X veka.

Vlastimir je takodje bio potomak Neznanog kneza, koji je poveo Srbe iz Bele Srbije na Balkan.

Papalne države su asimilirane u drugoj polovini devetnaestog veka u novonastalu ujedinjenu Italiju.

Tek 1929. Musolini daje široku autonomiju Vatikanu, koja je manje-više ostala ista do danas.

kada je 1963. emitovan prvi komercijalni satelitski signal izmedju evrope i amerike, koja je prva slika poslata?

Papalne države su asimilirane u drugoj polovini devetnaestog veka u novonastalu ujedinjenu Italiju.

Tek 1929. Musolini daje široku autonomiju Vatikanu, koja je manje-više ostala ista do danas.

kada je 1963. emitovan prvi komercijalni satelitski signal izmedju evrope i amerike, koja je prva slika poslata?

Poslat je Beli Andjeo iz Mileseve :)

Prva srpska vladarska loza je loza Vlastimirovica. Osnovao ju je knez Vlastimir 831. pod patronatom Vizantijskog carstva i trajala je do aneksacije Srbije od strane bugarske, sredinom X veka.

Vlastimir je takodje bio potomak Neznanog kneza, koji je poveo Srbe iz Bele Srbije na Balkan.

Jedna primedba samo, nije ju je on osnovao nego je po njemu nazvana jer je prvi vladar iz tog roda o kome se zna išta više od pukog imena. Nastavi gde ste stali :)

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -

ae ljudi, znate sigurno bolje od mene...pir je bio neki grcki kralj koji je pobedio rimsku vojsku, al je izgubio pola svoje vojske pa je posle bitke izjavio jos jedna ovakva pobeda i ostacu bez vojske...e sad detalje kad, gde i kako ne znam:)

Iskreno i ja sam se razocarao - jedino ako nisu ljudi propustili pitanje.

Pir je bio kralja Epira i otisao je na jug Italije da pomogne tadasnjoj grckoj koloniji na jugu, Tarentu. To je prvi put da su na tlo Italije krocili i bojni slonovi. E sad, Pir je polupao Rimljane u dve bitke u nekoliko dana ali iako je on pobedio (a tad je pobednik bio onaj ko je ostao na polju) izgubio je vise vojske nego Rimljani, a gubici su bili katastrofalni. I tad je Pir rekao: Jos jedana ovakva pobeda i propao sam.

Inace mali kuriozitet:

Posle drugog punskog rata Scipion Afrikanac je kao poslanik dosao Hanibalu, tadasnjem sufetu (vrhovnom sudiji u Kartagini inace pandan rimskom konzulu) i posto su se medjusobno postovali beskrajno i u jednom razgovoru izmedju njih dvojice Scipion je pitao Hanibala ko su trojica najvecih vojskovodja po njegovom misljenju.

Hanibal mu je odgovorio: Aleksandar Veliki, Pir i ja.

Scipion je ostao zbunjen i pitao zasto?

Hanibal je rekao: Aleksandar, jer je umeo da organizuje svoju konjicu da se bori u zbijenom poretku kao falanga. Pir - jer niko nije umeo da tako dobro postavlja logore i straze oko logora, prave male tvrdjave. I ja jer sam toliko dugo vodio rat protiv Vas na Vasem tlu, bez pojacanja, bez snabdevanja i uterao sam Vam (kurac hae) strah u kosti.

Scipion se nasmejao i pitao - sta bi bilo da si ti mene pobedio onda?

A Hanibal mu je rekao: E onda bih ja bio prvi.

Pa i vas dvojica baš laka pitanja pitate, meni glupo bilo da odgovaram za Pira, to je ono što baš svako zna, šta sad ja tu da se kurčim što studiram istoriju :)

A i ovo Duletovo bi trebalo da je opšta kultura, odgovoriću pošto imam jedno zanimljivo pitatnje posle. Dakle Sulejman Veličanstveni ga je osvojio, 1521. godine. Beograd je za njega bio mačiji kašalj, jer je drugar stigo čak do Beča posle Mohačke bitke, usput poharao Ugarsku koja od tada prestaje da postoji kao samostalna država.

A evo i mog pitanja - čije su reči ''kad je trava gušća, lakše se kosi'' i na šta se odnose? Ja kada sam ovo prvi put čitao tamo 2007. umro sam od smeha, jer je čovek stvarno brutalan :)

У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. 
Радоје Домановић - "Страдија" 1902. -