SavKe Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Malo mi je nejasno pitanje, ali ako se misli na dobijanje boje strogo naučnim putem, onda kapiram da je u vreme industrijske revolucije, dakle druga polovina 18. veka, nikako pre, jer je i sama moderna hemija počela da se razvija tek u to vreme. Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Niko nije pominjao modernu hemiju i naučnički metod. Hint: Kada je u Kini je otkriven "kineski purpurni" pigment koji je prvi veštački pigment drevne Kine koji datira iz perioda pre Hrista (njom su bojeni terakota ratnici iz ~210 P.N.E.), vodila se diskusija da li je proces preuzet od te nacije, ili su ga Kinezi nezavisno razvili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Pošto niko ne odgovora malo sam izguglao još u nedelju kad si nam dao hint i našao da je prva sintetička, odnosno veštačka boja Berlinsko/Prusijko plavo, koja je sintetisana prvi put 1706. nove ere. Ali pošto očigledno ne mislimo na isto, daj nam odgovor, jer teško da će neko znati :) Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Egipatska plava Ova boja je bila veoma cenjena u drevnom Egiptu i simbolizovala je plemeniti status kraljevske dinastije. Pigment se proizvodi mrvljenjem peska, bakra i natrona u loptice, i pečenjem u rerni. Smatra se da je egipatska plava prvi sintetički pigment u istoriji. Tačan proces proizvodnje se ne zna, pošto je prestala da se proizvodi dolaskom Rima. Interesantno je da su Kinezi najverovatnije nezavisno razvili veoma sličan proces za proizvodnju kineske purpurne - proces koji je takođe nestao u vihorima istorije padom Han dinastije, čija je to bila omiljena boja. Bilo ko sledeći. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SavKe Posted June 16, 2011 Report Share Posted June 16, 2011 Odličan podatak, svaka čast! Quote У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би га знао откуд мени та књига из неког смешног времена, у коме је било много слободоумних закона, а нимало слободе; држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао; цела земља претрпана моралним поукама, а морала није било; у свакој кући пун таван логика, али памети није било; на сваком кораку говорило се о штедњи, а расипало се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: велики народни родољуб. Радоје Домановић - "Страдија" 1902. - Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dejan K. Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Koja je najstarija piramida u Egiptu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 od ovih poznatijih valjda kefrenova, al ima sigurno i neka starija Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dejan K. Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Ima starija. Hint : Stepenasta piramida. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Znam da je stepenasta, spominje se u lekcijama o arhitekturi u likovnom u gimnaziji. Osim ako mi neki random distrakshn nije pobrljao memoriju trebalo bi da bude Dzoserova piramida. Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atelas Posted June 21, 2011 Report Share Posted June 21, 2011 Ja znam ali sam proverio na wiki, fail, diskvalifikacija :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dejan K. Posted June 22, 2011 Report Share Posted June 22, 2011 Znam da je stepenasta, spominje se u lekcijama o arhitekturi u likovnom u gimnaziji. Osim ako mi neki random distrakshn nije pobrljao memoriju trebalo bi da bude Dzoserova piramida. Tacan odgovor, sagradjena je 2650 godine pre nove ere. Postavljaj :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted June 22, 2011 Report Share Posted June 22, 2011 Ok. evo jedno malo specijalizovano (nedavno sam naleteo na dokumentarac na tu temu pa da vidimo ko prati :) ). U pomorskoj bici kod Jitlanda Britanci su imali katastofalne gubitke. Koji je razlog shto su im brodovi prshtali ko kokice u situaciji kad su imali znachajnu brojnu nadmotj? Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 22, 2011 Report Share Posted June 22, 2011 njihova doktrina "rapid fire", gde je municija bila rasporedjena celim putem od skladista do topova kako bi punjenje bilo brze...tako da kad bi turret bio pogodjen vatra bi se brzo prosirila na dole do skladista i sve bi otislo u kurac...i njihov kordit je isto bio dosta zapaljiv tako da su se lose proveli tog dana...ili sto bi rekao admiral biti "there seems to be something wrong wih our bloody ships" :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarma Posted June 22, 2011 Report Share Posted June 22, 2011 (edited) Kao sto Dule rece - njihov "barut" je bio jaci od nemackog i posto su bili pametni i ostavljali ga svuda po brodu mislim da su 3 ili 4 njihove krstarice odletele u nebo posle prvog pogotka. Inace Englezi nisu imali preveliku nadmoc kod Jitlanda jer iako su znali gde ce Nemci biti, uspeli su da se mimoidju pa se sukobila samo polovina njihove flote. Edit: Barcas Edited June 22, 2011 by Sarma Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadnought Posted June 22, 2011 Report Share Posted June 22, 2011 (edited) Tachno. Inache zbog pomenute doktrine su i pretovarali brodove municijom (da im ne ponestane u sred bitke), pa im je ponestajalo adekvatno zashtitjenog skladishnog prostora. Pa josh to shto su rasvlachili korsit celim putem od skladishta do topova... Mogli su shvabe petardama da ih potapaju. Dule raspali. :) Edited June 22, 2011 by Dreadnought Quote ... ukusi su razlichiti... reche djavo i sede u trnje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 22, 2011 Report Share Posted June 22, 2011 tako je, koga zanimaju detalji evo da se podseti...von der tann, derflinger i moltke ftw!:D http://forum.klanrur.rs/index.php?showtopic=43280&view=findpost&p=1018203 elem, najuspesniji zivi fighter ace svih vremena ima 93 godine i sedmi je najuspesniji as svih vremena sa 222 pobede...ko je u pitanju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 23, 2011 Report Share Posted June 23, 2011 hint, do pre 2 godine to je bio gunther rall sa 275 pobeda, treci as svih vremena...btw, jos uvek vrte emisiju na historiju sa njegovim poslednjim intervjuom, chicha je bio car:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 ok, preterao sam, u pitanju je bio erich rudorfer http://en.wikipedia.org/wiki/Erich_Rudorffer ko je ucestvovao u bici kod mohacha i kao bonus koje godine se odigrala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted June 25, 2011 Author Report Share Posted June 25, 2011 Izmedju Madjara i Turaka. Turke je predvodio cuveni Sulejman Velicanstveni, a Madjare iskreno ne znam ko - doduse znam da je ova bitka oznacila kraj Ugarske i njenu apsorpciju u Austro-Ugarsku. Bitka je bila 1526. Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikola kralj Posted June 25, 2011 Report Share Posted June 25, 2011 (edited) lako, 1526. god turska vs ugarska+saveznici(hrvatska, sveto rim. carstvo), tursku predvodi sulejman velicanstveni, a madjarski kralj nisam siguran kako se zove, ali znam da je poginuo i da je bio zadnji od dinastije jagelonovica. evo jedno zavuceno, 394. godine, odigrala se bitka na reci frigid(danashnja vipava u sloveniji), ko je ucestvovao, i shta je, vrlo bitna po celu evropu, posledica bitke? ulete barcas :) Edited June 25, 2011 by nikola kralj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 znam da je godinu dana posle toga bila zvanicna podela na istocno i zapadno rimsko carstvo, mozda ima veze sa tim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikola kralj Posted June 26, 2011 Report Share Posted June 26, 2011 pa ima veze sa tim, ali nisam na to mislio, pobednik u ovoj bici je izvrshio podelu zvanicnu podelu, carstvo je i pre toga fakticki bilo podeljeno...hint-ima veze sa religijom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted June 27, 2011 Report Share Posted June 27, 2011 hriscanstvo proglaseno za zvanicnu religiju rimskog carstva? Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikola kralj Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 (edited) ne to je bilo 391...ajde neko... izvinjavam se to je bilo 380te god... Edited June 28, 2011 by nikola kralj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted June 28, 2011 Author Report Share Posted June 28, 2011 Ima veze sa tim sto su obe vojskovodje istakle statue starih rimskih bogova (kao sto su nekad Rimljani radili) - a bitka je vodjena izmedju istocnog i zapadnog rimskog carstva. Quote https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts