beep Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Sećate se sigurno mog posta o Raiffeisen banci koja hoće da me utuži zbog nešto više od tri dinara? E pa saga se nastavlja. Stiže meni isto pismo kao i prošlog puta, doduše, sada sam nešto više u dugu, ne poričem! Da li je iznos za utuženje, procenite sami. Poštovani, Uvidom u stanje po Vašem tekućem računu br. xxxxxxx, ustanovljeno je da je isti na dan xx.xx.2010. u nedozvoljenom prekoračenju u iznosu od DIN 320.16. Broj čekova izdatih po Vašem tekućem računu, koji do slanja ove opomene nisu prispeli na naplatu u Banku iznosi 0. Ovim Vas pozivamo da svoje dugovanje prema Banci izmirite najkasnije u roku od 3 (tri) dana od dana prijema ove opomene i to (…) Ukoliko ne postupite u skladu sa navedenim, u ostavljenom roku, Banka će biti prinuđena da preduzme sve zakonom predviđene mere u cilju prinudne naplate svog dospelog potraživanja sudskim putem i u izvršnom postupku, popisom, procenom i prodajom stvari u Vašem vlasništvu, zaštiti svoj interes i naplatiti predmetni dug sa kamatom. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na navedeni kontakt telefon. S poštovanjem, Raiffeisen banka a.d. Ono što je važno za priču jeste da ja kao i onomad, i sada u Raiffeisenu imam DVA računa, dinarski i devizni. Na ebankingu lako mogu da manipulišem između jednog i drugog, međutim, po priči ljudi iz banke, ne postoji direktna povezanost ova dva računa u smislu automatske nadoknade sa deviznog u slučaju da je dinarski u minusu. Zbog čega, ne znam, pošto postoji automatsko konvertovanje dinara u evre i obrnuto, na mesečnom nivou, za iznose koje sami definišete. Ja dva računa imam zbog korišćenja Visa Virtuon kartice za plaćanje na internetu. To znači da na deviznom računu ne držim velike iznose, zbog potencijalnih prevara, ali se tu nađe kojih desetak, dvadeset, pa i pedeset evra. Znači, mnogo više nego što je dug prema Rajfajzenu. Stoga, kada ne bih imao preča posla, možda bih i rekao “ok, tužite me”, da vidim kako bi na sudu prošla ta činjenica da dok imam dug od 300 dinara, paralelno sa tim u istoj banci pod istim imenom imam i 50 evra na deviznom računu kojeg banka može u svakom trenutku da blokira, nadoknadi taj minus i šta god. No, ne budem ja lenj, krenem put banke da uplatim pomenuti iznos. Dođem do vrata, zatovrena, ne može se ući. Unutra obezbeđenje i radnici. Pogledam na sat, 16:50h. Pogledam na vrata – radno vreme do 17h. Probam ponovo da uđem, ništa, pogledam ka obezveđenju, on mi pokazuje rukom kako više ne rade. Setim se odmah posta dobrog drugara Viće sa foruma (kojeg sad ne mogu naći da vam linkujem) koji je bio u sličnoj situaciji i koji je odmah pozvao Raiffeisen call centar da se žali, pa su oni pozvali banku a onda su mu otvorili uz neki glupi izgovor tipa “Što niste kucali?” ili “Što niste ušli mi mo vam otvorili!!!”. Međutim, nekako mi se to nije radilo i odlučio sam da iskuliram tu priču, pa odem u banku jednostavno, sutradan. Kad ne lezi vraže, sedim tako na pićencentu sa drugarom Necom, i oko pola osam uveče (!) zvoni meni telefon. - Poštovanje, ovde Petar iz Rajfazen banke - Ništa manje Petre. - Znate, uvidom u vašu karticu, vi dugujete 320.16 dinara, pa me zanima kada ćete to platiti? - E baš vidiš fino što ste se javili, ja sam baš danas išao do Raiffeisen banke i u 16:50h nisu hteli da me puste unutra iako rade do 17h. - Hehe, eto vidite, dešava se, u gužvi su kolege… - … tako da sam ja bio rad da platim, međutim vi mi niste dali. A i da pomenem da imam i devizni račun na kojem ima više nego dovoljno novca da se pomiri taj mali dug… - Ali znate, mi ne možemo da povlačimo sa vašeg deviznog računa automatski. Najbolje je da uvek uplatite tako, oko 1000 dinara, i onda vam to stoji i “krcka se”. - Znam, to i radim, ali i dalje ne znam što pravite dramu oko 300 dinara kada u isto vreme postoji moj novac na vašem računu kojim lako možete podmiriti minus. - Znači da računamo da ćete sutra doći da uplatite? - Da, računajte. - Hvala prijatno! I posle banke nisu užasne! Šalji dalje! Pogledajte ceo članak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Oće njihov sistem da pošalje i za manje od dinar, ali da te za 320 dinara zovu telefonom :D Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Ma znam, prošli put su me smarali za oko 3,5 dinara, ali zaista nisu zvali telefonom. I TO U POLA OSAM UVEČE! Dal' postoji negde u ugovoru sa bankom za otvaranje računa da ako imaš minus smeju da te zovu kad hoće, ne znam. Šta ih sprečava da me pozovu u dva ujutru ako već zovu u 20h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shekk Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Možda je lika bilo blam da te zove za 320 dinara pa je od pola 6 skupljao muda :) Quote jebote, smorio si sa kukanjem vise :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 hahaha, možda :) hvala krule, sad da znam da posle 20h mogu da se javljam na nepoznate brojeve bez straha! :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 Te banke em što su zle em što imaju taj Veliki Brat trip, ali ponekad mogu da budu i dobronamerne. Evo recimo jedan doživljaj od pre par meseci. Šetkamo se lagano Andrej i ja jedno veče po Tokiju i on primeti da mu je zafalilo jena. Pošto smo bili u potpuno drugom kraju grada od onog gde sam ja već bio pronašao kvalitetan (čitaj prima Reiff Visa karticu i daje pare uz odličan kurs) bankomat, krenemo da istražujemo... Uglavnom, od jedno 4-5 bankomata koje smo videli, nijedan nije kompatibilan sa njegovom kreditnom karticom. Onako smoreni, sednemo u vozić i stignemo u Hibarigaoku. Pošto je bilo tek 22:30 odlučimo još malo da se prošetamo i da overimo da li u kraju ima bankomata koji rade sa njegovom karticom (Intesa). Prvi ne prima Visa, MC i slične kartice. Drugi prima ali nešto se čudno dešava. Uđemo na kraju u 7eleven i probamo par puta. Tu nas isto odbije uz neke čudne poruke mada smo pokušali da dignemo pare i sa tekućeg i sa žiralnog i sa računa devizne štednje. :D Kupimo večeru i krenemo peške do kućice. I negde na pola puta, Andreju zvoni telefon. "Halo?!" "Dobar dan, ovde Herp McDerp iz banke Intesa!" "Dobro veče..." "Umm... A gde ste vi?!" "Pa evo me u Tokiju..." "Ahaaa... A jeste li vi sad pokušali da koristite vašu karticu, pošto smo videli nešto čudno i ondak smo se zabrinuli?" "Jesam, ali me je odbilo xy bankomata i baš je lepo što ste pozvali da vidimo u čemu je problem..." "Aheaheh... Pa vidite u stvari ste pokušali da dignete XY evra, a vama je limit XZ evra i onda vam je kartica zablokirana zbog zloupotrebe!" "Pa to je baš super, a da li ste me ikada obavestili da imam dnevni limit?" "Pa nismo, ali trebalo je da nam kažete i sve bi bilo u redu, ali i sada će *click click* sve biti u redu..." "Aha... Pa jel mogu sad da se vratim u banku i podignem novac?" "Jao pa nemojte, bolje sutra da vam se odblokira kartica sama od sebe, a limit vam je sad XYZ evra i sve je u redu. Prijatno!" "Prijatno..." Sledećeg dana smo na 3 metra od mesta gde su nas zvali telefonom našli isti bankomat koji sam i ja već koristio i sve je bilo u redu. Ove druge nikada više nismo ni iskušavali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 A taj poziv je koštao skromnih 140 evra :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 ja sam uvek u frci da će banka da mi tako blokira karticu dok sam negde preko jer sam pokušao da podignem 52 evra sa bankomata ili je dinarski račun otišao u minus od 12 dinara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex Posted January 18, 2011 Report Share Posted January 18, 2011 A jednom su mi zablokirali tako Virtuon do isteka dana zato što sam imao 4 transakcije u manje od 60 sekundi. Na kraju nisam uspeo da kupim nešto super jeftino na Steamu zato što je istekao popust pre nego što se kartica odblokirala. :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 ali 4 transakcije u 60 sekundi, pa to mora da je nekakav rekod u srbiji :P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Ne mogu da ti konvertuju automatski devize na dinarski račun, pre svega jer su to dve putpuno odvojene partije i stvari, a i treba im tvoj pristanak da ti menjaju po tom i tom kursu (koji tebi možda ne odgovara, pa da ne bude "a što ste mi dirali evre, grrrr, kad bih vam doneo dinare"). Možda postoji neka varijanta da ti daš bezrezervnu dozvolu da prelivaju s jednog na drugi, nije isključeno da postoji takva opcija. Što se tiče radnog vremena, radno vreme banke i rad sa strankama nisu isto, u određeno vreme (kad istekne rad sa strankama), kreće proces saldiranja koji ne može/ne sme da se prekida jer neko naleti da uplati nešto u tom trenutku, mada je banka dužna da drži otvorena vrata za sve ostale aktivnosti (ako se neko raspituje za nešto, potpisuje papire ili neke stvari koje idu kroz aplikacije koje nemaju veze sa saldiranjem). Sad dal to svaka banka radi, to je druga priča. Da ne ispadne da branim banke, daleko bilo, i sam sam pobegao iz jedne u kojoj sam radio pre tri godine, ali čisto da se stvar sagleda iz više uglova (ili moje omiljeno "šta nas trista čeka na red na jednom šalteru, a ova dva zvrje prazna sa službenicima koji sede tu", ne rade na svim računarima svi zaposleni sve, niti imaju svi ista ovlašćenja za korišćenje aplikacija, što naravno ne isključuje ni slučajeve gde se službenici jednostavno bahate jer im se može). Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Brate, a šta mene briga šta će oni da rade posle radnog vremena sa klijentima? To je ono što sam već pisao i što me najviše nervira Radno vreme od 08 do 16h Sa strankama od 12 do 14h Pa zabole me baš dal' je od pet ujutru radno vreme ako ja mogu da dođem samo od 12 do 14h (ovo je ekstreman primer u opštini i tako to). Ako na banci piše od 08 do 17h, ja očekujem da u tom periodu mogu da uđem i radim šta hoću tamo, ako oni stave "radno vreme od 08 do 16h" nema problema, ja koji se pojavim u 16:50h nemam šta da se bunim, a oni neka obračunavaju kurte i murte od tih 16 pa do ponoći što se mene tiče. Znači ako ne piše eksplicitno "od 8 do 17 sa klijetima od 8 do 16" onda u 16:50h želim svoje pravo na uslugu :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 моја динарска и девизна партија у Интези су повезане. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[BMF]Psycho Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 koja zalost bre! ovde sve preko neta, nisam rec progovorio ni sa kim. Quote "A forgotten virtue like honesty is worth at least twenty credits." -JC Denton Link to comment Share on other sites More sharing options...
LaG Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 nije problem u srbiji, problem je u vama Quote neka osoba glupak hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 НИЈЕ СЛОБА КРИВ МИ СМО ГОВНА!!! Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts