Jump to content

Codexalimentarius

Recommended Posts

• Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

bile je prica vec o tome mohi, da sa ovim brojem ljudi ne ide vise, mozda su hteli da zapocnu sa tim, da naprave test ili slicno

To sto neko prica o tome ne znaci da je istina.

Znaci who su u stvari dobrocinitelji koji brinu o buducnosti planete?

Da naprave nove bolesnike kojima će prodavati svoje lekove, tj da prošire tržište. Zdrav i mrtav čovek im nisu dobri za biznis, bolestan jeste.

Da, stanovnici zemalja treceg sveta imaju opsezno i dobro placeno zdravstveno osiguranje.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

brate, napisao si ono kao da sam ja sa njima i da odobravam sve to. mozda su u njihovim glavama oni dobrocinitelji, tj ne mozda nego sigurno.

Pa eto ja te pitam da mi objasnis ono najosnovnije za neki zlocin, MOTIV.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

neka, u njihovim glavama, svetla buducnost na planeti zemlji (koja ima ogranicene resurse) koja zahteva da nema 10 milijardi ljudi nego jedna milijarda. na primer. pitas me nesto na sta realno ne mogu da ti odgovorim, ali to sto ja nemam odgovor ne znaci da se nesto ne desava.

smaras, afk sam ^_^

The thing's hollow — it goes on forever — and — oh my God — it's full of stars!

Rodjak moje Verenice radi kao profesor na nekom univerzitetu u Kanadi (neka hemija cuda muda) i secam se da nam je pricao o svemu i svacemu izmedju ostalog kako se kod njih prodaje genetski modifikovan paradajz ( dnk ribe neke ili nesto tako), uglavnom kaze bukvalno mozes da igras fudbal sa paradajzom, moze da izdrzi ko zna koliko da ne propadne (cak i dismr na ribu po malo). Ne moze niko da me ubedi da to nece imati neke posledice na buduca pokolenja.

Edited by pirun

Rodjak moje Verenice radi kao profesor na nekom univerzitetu u Kanadi (neka hemija cuda muda) i secam se da nam je pricao o svemu i svacemu izmedju ostalog kako se kod njih prodaje genetski modifikovan paradajz ( dnk ribe neke ili nesto tako), uglavnom kaze bukvalno mozes da igras fudbal sa paradajzom, moze da izdrzi ko zna koliko da ne propadne (cak i dismr na ribu po malo). Ne moze niko da me ubedi da to nece imati neke posledice na buduca pokolenja.

[:o)]

sex, drugs and bio food!

Ne moze niko da me ubedi da to nece imati neke posledice na buduca pokolenja

Kao prvo, taj smrad na ribu je neopevana glupost, zato što meso žive i zdrave ribe nema nikakav miris. Neprijatan miris ribe potiče od bakterija koje razlažu mrtvo tkivo na ribi. Uostalom, taj GMO paradajz nije dobijen tako što su se paradajz i riba kresnuli pa dobili smrdljivo dete nego tako što je vrlo mala genetska sekvenca iz DNK ribe, zadužena za proizvodnju nekog konkretnog proteina ubačena u DNK paradajza.

Kao drugo, ne znam zašto bi taj paradajz bio gori od ovog paradajza koji jedemo poslednjih par stotina godina. I jedan i drugi su genetski modifikovani. Zapravo, skoro sve biljne i životinjske vrste koje koristimo su žestoko genetski modifikovane za ljudsku upotrebu i nimalo ne liče na svoje nemodifikovane pretke, a samim tim ljudi genetski nisu ništa više prilagođeni njihovoj konzumaciji pošto su milionima godina evoluirali u svetu u kome te vrste nisu postojale.

Generalno, nije mi jasna ta histerija oko GMO hrane, ljudi aktivno manipulišu genetskim materijalom i biljaka i životinja poslednjih par hiljada godina i od kada postoji civilizacija ljudi su konstantno u svoju ishranu i prirodnu okolinu uvodili nove vrste koje su nastale genetskom modifikacijom. Za sve te hiljade godina i hiljade vrsta, nikada nikome nije palo da testira da li su opasne po ljudsko zdravlje ili ekosistem, što npr. nije slučaj sa današnjom GM hranom koja prolazi kroz gomilu testiranja pre nego što bude licencirana, ali iz nekog razloga, sve te vrste koje su slepo prihvatane u prošlosti i koriste se danas zeleni frikovi smatraju "prirodnim" i inherentno zdravim.

Nekako mi nije jasno zašto uvek mora da važi prirodno=zdravo.

You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet...

zato sto je bog tako rekao tomke! zanimljiva je ta prica o evoluciji covekovog digestivnog sistem i njegovom prilagodjavanju na razne vrste hrane...recimo eskimi koji jedu samo meso imaju dosta kraci digestivni trakt i imaju drugacije neke od enzima za varenje...e sad da li je ukrstanje raznih biljnih i zivotinjskih vrtsa u proslosti imalo veci ili manji uticaj neko sadasnje genetsko modifikovanje hrane na dnk nivou to zaista ne znam...nisam izriciti protivnik gm hrane,ali je cinjenica da je sa novim tehnologijama otvorena mogucnost zloupotrebe na tom polju...a cim takva mogucnost postoji samo je pitanje kad ce je neko iskoristiti

srpskivojnik-3.jpg

Kao drugo, ne znam zašto bi taj paradajz bio gori od ovog paradajza koji jedemo poslednjih par stotina godina.

Mora da se shalish... Znaci nikada nisi jeo domaci paradajz ? Feal sorry for you... Kao da si rekao zasto bi ukus bajatog hleb starog 10 dana bio gori od domace pogace koja je tek izvucena ispod sacha...

Edited by pirun

you gotta be kidding

pokazao si koliko teorijsko znanje imas o celoj materiji, tako da je malo glupo da dajes bilo kakva poredjenja

inace, definisi izraz "domaci", je l' si procitao uopste ostatak njegovog posta?

Edited by vlada_

"The horse ran away with the spoon, I wish I was on the moon, too"

pokazao si koliko teorijsko znanje imas o celoj materiji, tako da je malo glupo da dajes bilo kakva poredjenja

Sta lupetas, jel mi treba doktorska disertacija da bi ostavio komentar ovde ? Uostalom siguran sam da znas na sta sam mislio. Kada kazem domace mislim da (primera radi paradajz) koji nije dobijen genetskom kombinacijom paradajza i morskog krastavca, jer nije isto mesati gene dve sorte paradajza i paradajza i ko zna cega? Jel mi treba diploma poljoprivrednog fakulteta da zakljucim da nije normalno da paradajz traje 4 meseca a da ne istruli, i da kad ga probas imas osecaj kao da jedes plastiku....

nisam izriciti protivnik gm hrane,ali je cinjenica da je sa novim tehnologijama otvorena mogucnost zloupotrebe na tom polju..

U jurnjavi za profitom svako zloupotrebljava šta stigne. Upravo zato i postoje regulatorne agencije i treba se fokusirati na to da one dobro rade svoj posao.

jer nije isto mesati gene dve sorte paradajza i paradajza i ko zna cega?

Zašto? Geni su geni. Veliki broj živih organizama (bilo biljaka ili životinja) deli značajan broj istih gena.

Isto ti je npr. kada se desi mutacija. Ogroman broj biljaka koje koristimo danas su nastale tako što su ljudi selektivno razmnožavali biljke sa mutacijama koje su im se činile korisnim (dakle samo su im se činile korisnim). Npr. banane.

Divlja banana:

Inside_a_wild-type_banana.jpg

Sve banane koje mi jedemo danas potiču od jednog jedinog mutiranog drveta otkrivenog pre cca 200 godina. Dakle, imao si drvo u kome se desila random mutacija, što je BTW mnogo gore od genetskog inženjeringa, zato što u drugom slučaju barem imaš predtavu koji geni su pitanju i šta je njihova uloga, i svima se jednostavno svidelo što imaš veliki plod, bez koštica i počeli su da ga jedu. I pazi sad, te banane, kao random mutanti, nikada nisu prošle nikakvo testiranje, i svi ih jedu, čak i avi anti-GMO histeričari.

E, ista takva priča se desila milion puta u toku ljudske istorije sa gomilom biljaka koje jedemo danas. I onda se nađe neko da priča o opasnostima GM hrane, kako oni ni za živu glavu neće da je jedu, a od rođenja se hrane potencijalno opasnijim živim organizmima.

Edited by tomkeus

You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet...