Lucky Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Ajao :) Kada bi zaista zagrebali ovde :)) Istraga povodom optužbi za korupciju na račun zaposlenih u nemačkom ogranku američke kompanije informatičke tehnologije “Hjulit-Pakard” proširena je i na osoblje ove kompanije u drugim evropskim zemljama, pa i Srbiji, saznaje se na osnovu pravne dokumentacije. “Hjulit pakard” tvrdi sa sarađuje sa istragom, koja je počela kada su nemačke vlasti odlučile da preispitaju optužbe da su zaposleni u jednom od predstavništava ove firme davali mito kako bi obezbedili ugovor o isporuci svog kompjuterskog sistema jednoj ruskoj vladinoj službi u periodu između 2001. i 2006. Američko Ministarstvo pravosuđa i Komisija za razmenu i hartije od vrednosti pokrenuli su i svoju zasebnu istragu, kako bi utvrdili da li je “Hjulit-Pakard” prekršio zakon SAD, koji zabranjuje takvo ponašanje američkim kompanijama koje posluju u inostranstvu. Prema izveštaju objavljnom u sredu, ova istraga je nedavno proširena u tom smislu što su od “Hjulit-Pakarda” zatražene i informacije o drugim transakcijama, unazad do 2000, obavljenim u Srbiji, Rusiji i drugim delovima bivšeg Sovjetskog saveza. U izveštaju se, sem toga, traže i podaci o tome da li je osoblje “Hjulit-Pakarda” u Rusiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji i Holandiji “bilo umešano u davanje mita i druge nazakonite isplate” onima koji su vršili distribuciju, vladinim službama, ili privatnim licima i firmama. Podaci o istrazi su prvi put dospeli u javnost u aprilu, kada je ruska policija, na zahtev nemačkih organa unutrašnje bezbednosti, izvršila raciju u prostorijama “Hjulit-Pakarda” u Moskvi, u okviru istrage povodom optužbi da su jedan ili više rukovodilaca zaduženih za prodaju u “Hjulit-Pakardovom” predstavništvu u Nemačkoj organizovali isplatu mita od oko 11 miliona dolara, kako bi obezbeddili ugovor vredan 48 miliona dolara. Strani poslovni stručnjaci tvrde da su američke kompanije prilikom poslovanja u Rusiji izložene velikom pritisku da daju mito ili druge vrste “podsticaja”. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Jel moze link za ovo plsAh gugl je cudo, prosto nekad zaboravim da zivimo u policijskom svetu :) http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/224187/Amerikanci-istrazuju-da-li-je-HjulitPakard-podmicivao-u-Srbiji Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 multinacionalna kompanija da posluje nemoralno? ma ajte molim vas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted December 17, 2010 Author Report Share Posted December 17, 2010 sorry, zaboravih link, ne znam ni što :) Sve u svemu, biće interesantno ako krenu da se interesuju za ovdašnje podneblje :) Naravno postoji šansa da je sve čisto, ali ti HP-ovi u državnim insititucijama i to ... :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Ma lol gde cisto sta je tebi :) Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
oddball Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 jao sta sam sada hteo da napisem Krule jaoooo Quote postoje samo dve istine na ovom svetu: 1). djape je najbolji frajer 2). zemlja je plocha Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasandro Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 znam vise o ovome, ali bolje da cutim :) Izgleda da HP nije platio neki mito gde treba, umesto sto je platio u Srbiju :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Ljudi moji pa 90 posto tender.... u stvari aj da ne kenjam puno :) Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
rev Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 znamo svi sve, ne mora niko nishta da pricha, samo treba da se dokazhe :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Ne znam koliko se uopšte lobira za HP kod nas, kad je u pitanju trka između domaćih partnera koji manje više svi valjaju HP opremu - samo je pitanje ko će da dobije na tenderu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Ne znam koliko se uopšte lobira za HP kod nas, kad je u pitanju trka između domaćih partnera koji manje više svi valjaju HP opremu - samo je pitanje ko će da dobije na tenderu. da, baš neko mora da lobira da uzmeš Elitebook ili Envy laptop :) Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted December 17, 2010 Report Share Posted December 17, 2010 Ili da prodas integrity sistem telekomu Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 FBI kontroliše Dragina zbog HP-a? Beograd -- Američki FBI detaljno kontroliše ugovor koji je srpsko ministarstvo poljoprivrede zaključilo s kompjuterskim džinom „Hjulit Pakardom". Nepravilnosti u ovom ugovoru prošle nedelje otkrila je i Državna revizorska institucija koja je u četvrtak objavila da je „Ministarstvo poljoprivrede prekršilo zakon o budžetu jer je ugovor sa HP-om čak za 115 miliona dinara veći nego što je odobreno tim zakonom". Američke istražitelje, ipak, ne zanima srpski budžet, već afera podmićivanja lokalnih vlasti. Zato se nezvanično može čuti da je ugovor od 3,5 miliona evra o uvođenju informacionog sistema za implementaciju ruralne i agrarne politike samo jedan od onih koji se ispituju u Srbiji. Ne slažemo se sa DRI U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je ugovor sa firmom „Hjulit Pakard" u potpunosti usaglašen sa zakonskim propisima. "Sa pomenutom primedbom DRI ministarstvo nikako ne može da se složi. Mi smo dobili zvanično mišljenje Ministarstva finansija da se postupilo u skladu s važećim propisima. Isto ukazuje i mišljenje Uprave za javne nabavke", kažu u ministarstvu. FBI je istragu proširio iz Nemačke i Rusije na Srbiju, Austriju i Holandiju, zbog optužbi da su zaposleni HP-a „davali mito i druge nezakonite isplate" vladinim službama, državnim zvaničnicima, privatnim licima i firmama u tim zemljama kako bi obezbedili ugovor o isporuci svog kompjuterskog sistema. Predstavnici HP-a u Srbiji nisu smeli da govore o ovim optužbama, pa je Press stupio u kontakt s centralom u Londonu. Za manje od sata stigao nam je zvaničan odgovor Pola Delara, portparola za korporativne komunikacije HP-a za Evropu. "Razumem da ste nas kontaktirali u vezi sa detaljima ovog slučaja (pitali smo za ugovor s Ministarstvom poljoprivrede, prim. aut). I možemo samo da potvrdimo da HP u potpunosti sarađuje sa nadležnim institucijama i istražnim organima na svim tržištima. Istraga je inicirana svojevremenom saradnjom između HP-a i javnog tužioca Ruske Federacije, koja je sada proširena", bilo je sve što je napisao Delara. U Ministarstvu poljoprivrede su podvukli da odgovorno tvrde da nijedan zaposleni tog ministarstva nije bio kontaktiran od strane firme HP kako bi se vršile bilo kakve nezakonite radnje. "Niko od nadležnih istražnih institucija nije stupio u kontakt sa zaposlenima u ministarstvu, a ne očekujemo da će se to desiti, jer nema razloga za tako nešto", kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Na pitanje kako su za posao uvođenja informacionog sistema izabrali baš HP, protiv kog se vodi istraga za podmićivanje vlasti u nekoliko država, oni odgovaraju da ih ne zanima koja će kompanija da radi određeni posao. "Srbija je jedina zemlja koja se u ranoj fazi priprema za pretpristupne fondove EU odlučila da uvodi taj sistem. Ministarstvo ne zanima koja će kompanija da radi određeni posao, te je u skladu sa zakonskim propisima izvršila nabavku integrisanog softverskog rešenja", objašnjavaju u tom ministarstvu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diego Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 nista, lockujte topic Quote I see by your outfit, that you are a cowboy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted December 21, 2010 Author Report Share Posted December 21, 2010 hahaha, pa nije da mi u topicu doduše možemo da raskrinkamo HP! :) ili možemo? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted December 21, 2010 Report Share Posted December 21, 2010 kod kruka je kljuc ocigledno !:) Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts