Jump to content

Помоћ око избора телефона

Ребел

Recommended Posts

Mogu al tek onda ne bi znali stilski gde udaraju, jer ciljaju na totalnu dominaciju tržištem, a ne na konkretne dobrostojeće ciljne grupe (žene, pederi, umetnici i oni koji se tako osećaju).

Doduše, nikad neću shvatiti zašto se GUI OS X-a uzima kao neko ludilo od lepote, jer u 2010. totalno više nije trendi. Grafički elementi OS X shella, onako osenčeni i reljefni, sada izgledaju kao što je Win 95/98 tema izgledala početkom ove decenije kada se prelazilo na "mekše" i flatty GUI-je.

• Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pa koja je poenta onda xp looka? I ko je zapravo platio programere koji su isti isprogramirali i dizajnirali. U slucaju da ne znas taj xp themed look nije ukodiran u graficki shell vec se kaci na njega i preko default win2k look prozora crta xp look. Tragedija od programskog resenja. I nisi skopcao sustinu, zakacio si se za osx look koji jeste lepsi od bilo kog wina do sad ukljucujuci i sedmicu, a ja sam pricao generalno o kvalitetu i koda i dizajna i svega. Sto se tice dizajna eto nek ti neki skolovani dizajner proceni graficku vrednost osx-a i windowsa posto je meni licno win98 look sasvim dovoljan ali mi je jasna razlika u kvalitetu.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Znam kako se izvršavaju teme na XP-u (a isto tako mogu i na bilo kom Windowsu pre toga), ti iz API-ja možeš da crtaš van client dela prozora, tako radi WindowBlinds, tako je radio i custom titlebar u Wordu 95, oni su to u XP-u samo zapakovali u servis i par pratećih biblioteka. Ali kapiram da su pokušali da proguraju NT na što šire tržište i da nije bilo vremena za razvijanje kompletno novog window menadžera (posle su imali fore do Viste dovoljno godina).

OS X GUI gledam svake nedelje jer nam lik drži vežbe na MacBook-u preko projektora, i ne mogu da se načudim da danas postoji OS sa default temom koja ima onako glassy komponente, uključujući skrolbar koji izgleda ko cevka nalivena vodom. Clearlooks iz Gnoma je pojam umerenog, ukusnog i slick interfejsa za ono.

Razlika u kvalitetu je zbog pomenute ciljne grupe (treba napraviti nešto što će da se svidi većini, a ne manjini) a verovatno i zbog toga što su na višim pozicijama u Microsoftu goli nerdovi koji su operisani od ukusa (eno ga Ballmer recimo).

Zaboravih, zbog ekspanzije wide monitora, čak i na Linux distribucijama koje furaju Gnome kao default svi najavljuju premeštanje menija i status bara u levi deo da bi se oslobodio prostor po vertikali, samo Mac nema nameru da nešto uradi sa sistemskim menijem (ok, on se spaja sa menijem aplikacije pa nije toliko problematičan) i dock-om sa ogromnim ikonicama, što pojede pun kurac korisnog prostora na ionako prespljoštenim 16:9 ekranima.

Ali nije bio loš kod. WinXP je bio svemirska tehnologija u odnosu na ono što su prodavali samo par godina pre toga. Da te podsetim, OS X je izašao 2001 godine, OS 9 nije imao ni preemptivni multitasking (što Windowsi imaju od 95) već je radilo kao na Win 3.x. XP je na velika vrata doneo system restore (onaj u ME nije kurcu valjao), kršteni i pouzdani drajver model (koji je doduše postojao i u Win98SE, ali su tad svi još uvek furali VXD), potpisivanje drajvera, DirectX 8 koji je odlična igračka platforma, i doneo je productivity-level stabilnost na kućevne računare, što je zakasneli, ali ipak ooooooogroman korak napred odnosu na devedesete. I ubeđen sam da su još u razvoju XP-a pogurali i Apple da se dovede u red, jer nešto ne verujem da je Apple izbacio OS X u to vreme samo zato što jako voli svoje korisnike.

A Apple je pritom kernel drpio iz Unix sveta, nije pisao svoj od nule, a pritom pravi OS i softver samo za svoje računare sa odobrenim hardverom, znači tačno se zna spisak podržanog hardvera i računara. Lako je tada pričati o superstabilnom sistemu kad nemaš posla sa kineskim nepotpisanim drajverima i platformom koja je skup ad-hok rešenja bez ikakvog plana na duže staze. Na stranu što se OS X suštinski ne razlikuje od Linuxa po načinu rada (ne računajući to što OS X crta grafiku preko Quartza kao sistema za lokalni monitor, dok Linux mora da ide preko X11 jer mora da bude devojka za sve i da ne razlikuje lokalni od remote ekrana, pa je GUI sporiji, ali da se ne hvatamo sad toga), i samim tim što je Unixolik sistem, "prirodno" ima mehanizme da korisniku onemogući da sjebe sistem, i stvarno bi Jobs trebalo da zapošljava teške idiote pa da u takvim uslovima uspeju nešto da zaseru.

E sad, Windows ko Windows, prodaju ga sa svim uključenim govnima pa na prvu loptu deluje kao bloat, ali kad posmatram tadašnju tržišnu poziciju i ciljne grupe korisnika MS-a i Apple-a, nešto se ne sećam da je MS u vreme i nakon izlaska XP-a bio tako zla i užasna firma, makar sa stanovišta krajnjeg kućnog korisnika, odnosno mene. U odnosu na devedesete, MS je u ovoj deceniji bio zlatan (ne računajući par govana tipa Internet Explorer 5/6), e sad to što PC u milijardu kombinacija hardvera može da kupi svaki debil, to je druga stvar. Takođe, Apple mora da bude inventivan jer treba da titra jajca uskom krugu korisnika, a inventivnost i tržišna dominacija ne idu baš ruku pod ruku.

Joj ko me jebe kad citam forum sa telefona pa moram sad ovde da kucam.

Prvo nije xp nego nt 5.0 bio svemirska tehnologija ali samo za nepoznavaoce cari unixa. I pored svega toga nt 5 je bio tek prvi pristojan proizvod i o tome sam pricao gore, tad vec su se kupali u parama i napravili su pristojan proizvod koji je tek tad prismrdeo unix platformi. Uporedi to sa nekim drugim softverskim kucama koje su sa sicom para u odnosu na ms pravile revolucionaran softver. Raspisacu se sa kompa u malo vise detalja i primera.

Jbt sto je dosadno u ovom red rumu ...

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Naravno, wifi upaljen stalno, net upaljen stalno

Јеси смањивао осветљење и смањивао фреквентност апдејтовања апликација или си само иамо среће да забодеш апарат са јаком батеријом? :)

Mislim da sam frustriran zbog svega od navedenog, kako si me procitao, ciganmala frojdovac.

i dalje ne mogu da verujem da baterija traje tako malo (malo za moje standarde). Sećam se perioda kad je na n-gageu baterija oslabila pa sam morao da je punim svaka dva dana, to me je toliko smaralo da je to neverovatno. Sad na oba telefona bukvalno zaboravim kad sam punio, ali sigurno traje 6 dana baterija.

Ključni problem ustvari leži u tome što volim onaj "akomoditet" da kad se uveče bacim u krevet i zaboravim da stavim na punjač a bila je "jedna kockica", ujutru mogu da kažem "ok, zaboravio sam da napunim, ali izguraće dan" i on zaista i izgura ceo dan. Ovako bih se nervirao što mi je istekla baterija, nosio punjač kojeg ko zna da li bih imao gde da uključim itd.

Cuo sam pricu da se u slucaju kvara HTC aparati shalju van zemlje na opravku jer nema ovlashcenog servisa u Srbiji. Koliko ima istine u tome i jel imao neko problema sa kvarovima i njihovim saniranjem HTC modela?

We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men !

Ne znam koliko se sad situacija promenila, ali HTC je otvorio predstavništvo kod nas, moguće da imaju i servis. Najbolje da ti kaže neko od HTC vlasnika šta mu piše na garantnom listu.

Ono što znam od pre jeste da CT kao HTC distributer nije imao svoj servis, a i oni HyperTreading ili kako se zovu vrlo verovatno nemaju jer mi ovako deluju k'o pajser (izvinjavam se ako tamo neko šljaka).

froyo ima mnogo bolji memory management od eclaira, ali ako imash mnogo web aplikacija koje se syncuju non stop, naravno da ce da ode baterija :)

@mohi: ja mislim da je telekomov 3g jadan jer meni non stop bouncuje izmedju 3g/hsdpa i to mi jede bateriju samo tako :) kad je ugashen 3g, mozhe dosta telefon da povuche :)

Upaljen 3g.

samo GMail sync od e-mail naloga?

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

figures, dodaj bilo koji drugi Exchange/POP/IMAP nalog i stavi na push ili na 5-10 min čekiranje, i prepoloviće ti se baterija. Meni sa GMail-om i samo pozivima i surfom 30 min dnevno (uz to je WiFi stalno uključen, i syncuje GMail, vreme i FB) takođe može da drži nešto sitno preko dva dana (a ti još ni ne koristiš FB sync)

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi