Jump to content

Fotoaparat - preporuka?

iguana

Recommended Posts

Pozdrav!

Bicu kratak! Hteo bih da kupim fotoaparat, naravno digitalni i imam budzet od 400, maksimalno 500 evra. Nisam od onih Nikon sux, Kodak Rulez, ili obrnuto. Svejedno mi je koji je brend, samo da je najbolje za ove pare. Kapiram da bi za ove pare mogao da se kupi nesto bolje od klasichnog "idiota". Nije mi toliko vazno da se radi o 25MB chipu,jer ne nameravam da pravim duplerice, postere ili sta vec...

Hvala unapred.

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Moja preporuka Nikon D3000, naravno digitalan je.Ima 10.2 megapixela košta 400e

nikon-d3000.jpg

http://www.fotocene.com/fotoaparati/nikon-d3000/7252/detail/

"When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you'll be successful".

"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power".

Superbia in Proelio

dslr, mogao bih da progutam malo veci aparat ako znachi da ce imati bolji zoom itd,odlichan stabilizator, ponasanje nocu prilikom slikanja bez blica...

btw jel ima u ovom cenovnom rangu neki od onih digitalaca koji imitiraju izgled fotoaparata iz 60tih i 70tih? znate one limene sa crnim, koznim ili plastichnim delovima sa strane

jer sve je u megapikselima! :D

[:D]

Igi ako oćeš poslaću ti na pm par sličica koje smo ja i drugar slikali

"When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you'll be successful".

"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power".

Superbia in Proelio

Ako nisi siguran da ti 100 % treba dSLR aparat ja ti preporuchujem da kupish neshto tipa

PANASONIC LX3 - cena: 444e ima 720p video recording, pravi odlichne fotografije review na: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmclx3/

CANON G11 - cena: 489e nema video recording, nisam siguran da je bolji od LX3 u fotografijama review na: http://www.dpreview.com/reviews/canonG11/

Malo veci prosumer modeli:

Canon SX20 is - cena: 385e ima 720p video recording, opticki zoom 20x, review na: http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=4103&review=canon+powershot+sx20

Canon SX1 is - cena 515e sa njime dobijash Full HD recording, opticki zoom 20x i zaista odlichne fotografije vodeci aparat za te pare, review na: http://www.dpreview.com/reviews/canonsx1is/

Panasonic FZ38 - cena: 345e ima 720p recording, opticki zoom 18x za svoje novce daje puno a review mozesh pogledati na: http://www.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_dmc_fz38_review/

dSLR aparati:

Nikon D3000 - cena 400e sa njime nemash video recording, polako ulazish u dSLR i fotografija zaista postaje kvalitetnija od ostalih prosumer aparata, review na: http://www.dpreview.com/reviews/nikond3000/

Canon 1000d - cena 465e review na: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1000d/

Ukoliko ne zelish da se bavish fotografijom i izuchavash je, ja bih uzeo Panasonic LX3 zaista dobar fotoaparat, najbolji u klasi. Ukoliko zelish neshto malo ozbiljnije i nije ti frka shto je vece tu su SX20 i SX1 zavisi koliko para hocesh da dash, a ukoliko zelish dSLR mislim da je tu najbolji nikon d3000 ali dslr je poseban svet i nije bash za svakoga. Najbolje ti znash shta ti treba, pogledaj malo review-ove zaista su zanimljivi.

bnlsignature.jpg

Ja sam prosle godine potrosio dosta vremena ovoj tematici i sveo izbor na dva modela:

Sony Cybershot 12mpix

i

Canon PowerShot (ne znam tacan naziv modela)

E sad..... ja sam uzeo Sony i ustedeo oko 100e

ali definitivno bih ti preporucio taj Canon

koji je oko 400e a uz to svakako treba uzeti

ogromnu i brzu memorijsku karticu i rezervnu bateriju...

Canon je inace izbor svih profi fotografa sirom sveta

u smislu "sekundarnog oruzja" tj kada nisu u mogucnosti da

rukuju onim velikim snajperima koje vucaraju sa sobom

onda vade iz dzepa ovaj Canon i rokaju... Pogledaj po netu

nazive modela i racunaj da ces za up to 500eur uzeti best buy kameru!

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

DSLR je davno prestao da bude "svet za sebe", tako da svaka pohvala što razmatraš i tu klasu aparata.

Jedino što moraš da znaš je da će te DSLR "navlačiti" da stalno dodatno ulažeš u njega, iako za time možda i nema realne potrebne :), pogotovu kod amaterske fotografije. Sa druge strane, kupovina dodatnih objektiva je dobra investicija, jer za razliku od samih aparata objektivima ne pada tako lako cena, i savršeno mogu da se koriste na naslednicima aparata koje u nekom trenutku koristiš.

Kao entry DSLR model je trenutno best-buy D5000 po mom mišljenju. Najbitnija stvar je što D5000, za razliku od D3000 ima CMOS senzor, što je jako bitno za high ISO fotografije (iliti fotkanje u slabom svetlu bez blica). Dalje, ima Live-view, i mada ti u 95% situacija ni ne treba Live-view, jer ćeš mnogo više kontrole imati fotkanjem kroz viewfinder, u tih 5% ćeš baš žestoko zažaliti što nemaš Live-view kako bi mogao lepo da kadriraš nešto što ti je izvan domašaja oka, ili stoji pod nezgodnim uglom.

D5000 jeste malo iznad pomenutog budžeta, ali mislim da se definitivno isplati. Ako bi mogao da nađeš nekog da ti uzme to preko (pogotovu u US), to bi bilo savršeno, pošto su kod nas aparati nerealno skupi.

Sledeća klasa je D90, koji je po meni idealan aparat, ali ima baš prenaduvanu cenu još uvek.

Ako planiraš ozbiljnije da uđeš u svet DSLRa, možda nije loše i da uzmeš neki polovan D40/D60 za 200ak eura, a ostatak para kreneš da ulažeš u objektive. Kasnije kada padne cena D90, uzmeš ga bez kit objektiva i iskoristiš do tada kupljene objektive u njihovom punom potencijalu :)

Edited by trooper

raspitao sam se kod josh par ljudi, obisao tri radnje cisto da vidim koliko mi dobro leze u ruci dotichni modeli (glomaznost, tezhina, kvalitet materijala) i uzeo sam

Panasonic Lumix DMC-FZ35, Powershot sx20 mi je pretezak a Panasonic ima odlichnu Lajka optiku

panasonic-dmc-fz35-lumix.jpg

realno mi ne treba slr od 400-500 evra. Razmisljao sam - ako vec kupujem (D)SLR onda cu kupiti nesto sto je zaista odlichno, a ne neki entry level DSLR, koji bi sigurno bio polovichno reshenje sa dosta kompromisa. Dakle ako bih vec kupio takav pro aparat dao bih za njega 700, 800 evra barem, ako ne i vishe a toliko mi se ne daje sada jer je leto na vratima, ako se razumemo. za slikanje na morima i arhitekture, ovo sto sam kupio je odlichno i relativno jeftino (360 evra)

Ja sam prosle godine fotkao po Rovinju ko lud sa onim malim Sony Cybershotom

i ako se secate okacio ovde brdo slika.... Ajde Igi kad se vratis sa putovanja

okaci ovde fotke u full sajzu da vidimo kako sljaka to chudo, bas i mene sad interesuje :)

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

Ja recimo razmatram polovan Nikon D40 + kit 18-55mm

Taman za entri lvl i prvi aparat, dok ne nauchim da slikam kako treba

Je l' imao neko iskustva sa time ? Truper vidim da ga spomenu da je okej

D40 je odličan aparat za te pare, ali bih ja lično išao na D60, ako je prihvatljiva razlika u ceni (a za polovnjake bi trebalo da bude mala razlika). Dosta savremeniji aparat je u pitanju, a još jedan plus za D60 je što je sa njim kao kit objektiv dolazila VR serija 18-55ice, što dosta znači, ko što rekoh, objektivi su ono što kod DSLRa ostaje, aparati dođu i prođu.

Ako nađeš neki baš dž D40, go for it, nećeš se pokajati. Idealno bez objektiva, da bi negde uzeo 18-55 VR.

Džaba point&shoot aparatu duplo više megapixela kada je veličina Panasonic Lumix senzora 6.13x4.60mm, naspram D40-ovih 23.7x15.6mm. Osim ako ti iz nekog razloga nije bitan sportski 500mm zum, koji je uzgred budi rečeno beskoristan na handheld point&shoot aparatu koji već na ISO 400 ima dosta neprijatan šum. (nikad nisam razumeo poentu tih 15x, 18x, 8534x zoom mogućnosti prosumer aparata)

ako vec kupujem (D)SLR onda cu kupiti nesto sto je zaista odlichno, a ne neki entry level DSLR, koji bi sigurno bio polovichno reshenje sa dosta kompromisa

Kakvih tačno kompromisa? Razlika u težini od 100 grama i 10mm? Ili nemogućnost snimanja video zapisa? U svemu ostalom D60 šije FZ35 http://bit.ly/9G3nt6 (link je ka side-by-side poređenju na dpreview, može da se desi da se zbaguje)

Sorry igi, ali po meni si napravio loš potez, pogotovu zbog ovakvog stava, iz kog zaključujem da ipak planiraš neki DSLR u budućnosti.

Jednom kad budeš malo duže radio sa nekim SLRom pitaćeš se kako si uopšte mogao da razmišljaš o tome da ti primarni aparat bude bilo šta drugo.

Edited by trooper