dullence_ks Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 MA CAMO PEJB :D POKAJ CHIMAJ !!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Ja se iskreno nadam da će ovo biti strogo kontrolisano i sankcionisano i da neće moći bilo tek tako da bude internet domain registrar / reseller "internacionalizovanih" domena. Idealno, nadam se da ovo nikad neće da zaživi i da će obustaviti tu suludu ideju o Unicode domenima pre nego uopšte krene. I ovako je situacija sa lažnim kompanijama, domain hijackingom, cybersquattingomg i phishingom alarmantna, a sa ovim će samo dodatno da eskalira. Kao da im Punycodiranje domena nije dovoljno (npr probajte da copy-pastujete www.➡.ws/誮 u address bar), nego moraju da prošire ludilo... npr ni jedan od ovih domena www.fаcеbооk.com www.facеbook.com www.faceboоk.com www.facebооk.com www.facеbооk.com nije zapravo dobri stari latinični www.facebook.com (feel free da iskopirate u address bar browsera). A ako se ikada desi, imaću svoj lokalni DNS server koji će ignorisati sve non-latin-alphanumeric karaktere. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekarman Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Ja i dalje cekam poentu. Ispadam seronja, ali jel ce to nesto da fercera brze ili da sevaju munje kada radi, brze ce Rusi da nalaze nase firme za saradnju, samo kucaju svou delatnost na ruskom i izbacu im nasu cirilcni domen. Nije tesko, nego vas ili mrzi da napisete nesto dobro ili nemate pojma ni sami vec samo bijete u grudi. @Drale Ajde za lelemude, ali i mene si ubacio u istu kotaricu sa njima. Da sam se ozbiljno uvredio mogao bih recimo da kazem nesto tipa .... sta znam .... "Mozda bas to sto nemam potrebu da pisem cirilicom da bi dokazivao ko sam i sta sam, dokazuje da bar po pitanju osecaja pripadanja nekoj naciji i kulturi, ja sam jebeni dzin." Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 brze ce Rusi da nalaze nase firme za saradnju, samo kucaju svou delatnost na ruskom i izbacu im nasu cirilcni domen. Google Search odavno podržava ćirilične upite, title html strane i Google snippet koji pretraga izbacuje takođe mogu biti ćirilični. U stvari jedino što trenutno ne može biti ćirilično je zeleni URL koji se ispisuje na kraju svakog search resulta. A stvarno ne vidim kako će to bilo šta da ubrza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Trupsi, PM :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 @Drale Ajde za lelemude, ali i mene si ubacio u istu kotaricu sa njima. Da sam se ozbiljno uvredio mogao bih recimo da kazem nesto tipa .... sta znam .... "Mozda bas to sto nemam potrebu da pisem cirilicom da bi dokazivao ko sam i sta sam, dokazuje da bar po pitanju osecaja pripadanja nekoj naciji i kulturi, ja sam jebeni dzin." добри мој Пекаре, тебе никако нисам трпао у кош са лелемудима. не ради се о томе што неко пише латиницом, већ о томе кад неко почне да сере по ћирилици из чиста мира, јер несрећно мисли да ће да испадне паметнији у друштву. ћирилица је СТАРИЈЕ и САВРШЕНИЈЕ писмо и треба бити посебна сорта комформисте и комплексаша да би се тако агилно и поносно ширило сопствено незнање и шупљост. СИРИЛИК РУЛЗЗЗЗ! Ja se iskreno nadam da će ovo biti strogo kontrolisano i sankcionisano i da neće moći bilo tek tako da bude internet domain registrar / reseller "internacionalizovanih" domena. Idealno, nadam se da ovo nikad neće da zaživi i da će obustaviti tu suludu ideju o Unicode domenima pre nego uopšte krene. I ovako je situacija sa lažnim kompanijama, domain hijackingom, cybersquattingomg i phishingom alarmantna, a sa ovim će samo dodatno da eskalira. Kao da im Punycodiranje domena nije dovoljno (npr probajte da copy-pastujete www.➡.ws/誮 u address bar), nego moraju da prošire ludilo... npr ni jedan od ovih domena www.fаcеbооk.com www.facеbook.com www.faceboоk.com www.facebооk.com www.facеbооk.com nije zapravo dobri stari latinični www.facebook.com (feel free da iskopirate u address bar browsera). A ako se ikada desi, imaću svoj lokalni DNS server koji će ignorisati sve non-latin-alphanumeric karaktere. ваљда ће да реше те проблеме... Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Tako je, trebalo bi prvo da ih reshe pa tek onda da krenu u ovu pricu. Najblaze receno, bilo bi neozbiljno kada se prvo ne bi pozabavili tim problemom. Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 да Стинже, увек треба претпостављати суштину форми. дакле, иако ЈЕДВА ЧЕКАМ ћириличну еру интернета, мислим да она никако не сме да се појави на уштрб функционалности и/или безбедности. Ma meni je ok da postoji domaći domen pa bude рур.ср или кланрур.ср, ili .рс, šta god, nego se "plašim" da će se tako domaćinski naziv raširiti (evo recimo draško prvi će tako da piše dalje po netu - "ја се бавим беседом на Кланруру". I sad kad neko hoće da pronađe taj neki klanrur, lupi search i ne dobije ništa ... posebno ako ime na prvu loptu ne možeš prevesti na latinicu, jer ti jezik tj. pisanije nije najpoznatije. дакле, остаје ти само да нађеш начин да буде њњњ.кланрур.вс, онда ће да га нађу... :) везе немам са проблематиком, али зар је немогуће да се уведе јединствен код за оба писма? типа да и њњњ.кланрур.вс и www.klanrur.rs значе исто и да се претражују исто, тј. да је све једно на ком писму пишеш? Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 (edited) добри мој Пекаре, тебе никако нисам трпао у кош са лелемудима. не ради се о томе што неко пише латиницом, већ о томе кад неко почне да сере по ћирилици из чиста мира, јер несрећно мисли да ће да испадне паметнији у друштву. ћирилица је СТАРИЈЕ и САВРШЕНИЈЕ писмо и треба бити посебна сорта комформисте и комплексаша да би се тако агилно и поносно ширило сопствено незнање и шупљост. СИРИЛИК РУЛЗЗЗЗ! ваљда ће да реше те проблеме... Da savrshenije, poshto latinica asimilira tjirilicu sa sh zh tj ch a tjriilica asimilira latinicu sa...oh wait. Edited March 16, 2010 by Dreadlord Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 а чиме ћемо да заменимо њњњ? морамо да имамо и то. ја предлажем ммм, као "моћна мултимедијална (мондијална) мрежа". типа да остану 3 иста слова у низу... :) Da savrshenije, poshto latinica asimilira tjirilicu sa sh zh tj ch a tjriilica asimilira latinicu sa...oh wait. транскрипција ћириличних јединичних знакова у дифтонге је доказ несавршенства. шта то имамо на латиници што ћирилица не може да напише? могу бре да пишем и енглески на ћирилици, 'оћеш да видиш??? :) Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 а чиме ћемо да заменимо њњњ? морамо да имамо и то. ја предлажем ммм, као "моћна мултимедијална (мондијална) мрежа". типа да остану 3 иста слова у низу... :) транскрипција ћириличних јединичних знакова у дифтонге је доказ несавршенства. шта то имамо на латиници што ћирилица не може да напише? могу бре да пишем и енглески на ћирилици, 'оћеш да видиш??? :) gief double v :) Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 вв. :) шалу на страну, w се обично транскрибује онако како се чита, а то је обично У. walls - уолз.једини проблем је заправо члан а. за тај глас можемо да користимо оригинални знак из енглеске фонетске транскрипције или можемо да посветимо рецимо љ (пошто Енглези немају глас љ) или неки други. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
b1oh4zz4Rd Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 (edited) ВВ :Д Kao da nam treba W u srpskom jeziku, sluzhi samo da ga pishu retardirane klinke, nema ga u govoru. Edit: preteko me draza :( Edited March 16, 2010 by biohazard Quote http://www.youtube.com/watch?v=nlDvgqn2U6Y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 и дифтонг th је проблематичан, додуше. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 ВВ :Д Kao da nam treba W u srpskom jeziku, sluzhi samo da ga pishu retardirane klinke, nema ga u govoru. Edit: preteko me draza :( Niko nije ni reko da nam trebaju, nego se pricha o tome da ch sh tj zh tj lichi na neshto dok je Виндоуз...prosto ne, ali ne. Nauchi da chitash pre nego shto uopshte diskutujesh o pismima. Izbriso sam ostatak, jer je to jedna od tema gde sam krajnje hajlhitla nastrojen (skoro pa ko prema samoindukovano glupim ljudima) shodno tome ne mogu da se racionalizujem sa nekim a da ga ne izvredjam. Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 (edited) Nemam ništa protiv, neka bude na ćirilici (sa opcijom latinice, recimo), smatram da je mnogo praktičnije (i sa stanovišta korišćenja, i sa stanovišta interneta kao medija) koristiti latinicu, ali me interesuje po čemu je ćirilica "savršenije" pismo od ta dva? (samo sa stanovišta pisanja se izlomim kad pišem ćirilicu, zbog silnijeh kuka i motika, mada po pravilu ispadne čitkije nego kad pišem latinicom :)) I ne slažem se da se glas w može čitati kao obično u ili v (nije ni vols, ni uols, nego nešto između) I koliko je bizarno kucati њњњ samo zato što nemamo w u jeziku, lol. Edited March 16, 2010 by Pipboy Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 (edited) Mislim da je rasprava o savrshenstvu Latinice ili Cirilice promashila forum. Moze biti da se o tome prica na stormfrontu ili nekom forumu koji posecuju zaista strucni ljudi za tu temu, ali ovde teshko da se moze doci do smislenog zakljucka. Ne radi se o savrshenosti ili nesavrshenosti vec o pravu naroda (bilo kog na planeti) da koriste Internet u potpunosti jednako na svom jeziku ili bilo kom drugom. Siguran sam i da bi primena i korishcenje Interneta drasticno porasla u nekim zemljama ako bi se nashao normalan, promishljen i dobar nacin da se domeni i ceo sistem prebaci na lokalni jezik i pismo. Iz istog razloga zbog koga Nemci sihronizuju filmove ili mobilne kompanije pruzaju opciju biranja vishe jezika. edit - mi hvala bogu imamo tu prednost dva pisma pa nam je dosta lakshe. Edited March 16, 2010 by Sting Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pipboy Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Sve, sve, ali kako iko može da spominje nemačko sinhronizovanje filmova u pozitivnom kontekstu? Quote "You're the first of the official death squads to whom we've been formally introduced... How do you do?" "By my deeds I honour him, V8." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 moja mama bi bila srecna kad bi mogla na cirilici da surfuje :) Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Gotti_ Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 po meni van pameti ...cemu to Quote don't grow up it's a trap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 (edited) Pipboy bolje procitaj josh jednom shta sam napisao. Ako si ti mislio na holivudske blokbastere i shpanske serije to je tvoja greshka. Edited March 16, 2010 by Sting Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 добри мој Пекаре, тебе никако нисам трпао у кош са лелемудима. не ради се о томе што неко пише латиницом, већ о томе кад неко почне да сере по ћирилици из чиста мира, јер несрећно мисли да ће да испадне паметнији у друштву. ћирилица је СТАРИЈЕ и САВРШЕНИЈЕ писмо и треба бити посебна сорта комформисте и комплексаша да би се тако агилно и поносно ширило сопствено незнање и шупљост. СИРИЛИК РУЛЗЗЗЗ! ваљда ће да реше те проблеме... CIRILICA JE GIMP NA INTERNETU!!! Ti i sting i ostatak ekipe imate problem. Zasto je gimp? Jel ti se desilo ikad da ti gugl izbaci kineski sajt na kineskom? I sta ti da radis sa tim? Gubi se cela poenta interneta gde su informacije iz svih delova sveta dostupne u svakom delu sveta. Sta meni znaci informacija na kineskom? Moze slobodno da bude sifrovana. Kako ce neki stranac da otkuca sajt na cirilici? Sta mu znaci sto postoji verzija na latinici ako je on video negde reklamu ili tako nesto na cirilici. Sta se dobija time osim vaseg busanja u grudi? Klasicni kompleksi, po svaku cenu forsirate nesto sto bi zeleli da vas predstavlja, a u stvari ste eonima daleko od toga. Pismo postoji da sluzi coveku, a ne covek pismu. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted March 16, 2010 Author Report Share Posted March 16, 2010 (edited) Vama je svima izgleda malo oštećen mozak. Niko ko se iole razume pisma neće poreći da je ćirilica savršenije pismo, dabome za srpski, ne za engleski. Za početak zato što je za razliku od latinice fonetsko pismo što je kvalitet koji se ne objašnjava, tj. ne dovodi u pitanje. Uopšte mi nije jasno odakle potiče toliko akumulirani hejt prema sopstvenoj kulturi, u ovom slučaju prema nacionalnom pismu?? Sta meni znaci informacija na kineskom? A da li bi ti značila ista ta informacija da je transkribovana latinicom na kineskom? Naravno da ne bi! Dakle, problem svodimo na jezike, a ne na pisma kojima se pišu. Pa šta onda treba, zabraniti na internetu sve jezike osim engleskog? Edited March 16, 2010 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 Mislim da je rasprava o savrshenstvu Latinice ili Cirilice promashila forum. Moze biti da se o tome prica na stormfrontu ili nekom forumu koji posecuju zaista strucni ljudi za tu temu, ali ovde teshko da se moze doci do smislenog zakljucka. Ne radi se o savrshenosti ili nesavrshenosti vec o pravu naroda (bilo kog na planeti) da koriste Internet u potpunosti jednako na svom jeziku ili bilo kom drugom. Siguran sam i da bi primena i korishcenje Interneta drasticno porasla u nekim zemljama ako bi se nashao normalan, promishljen i dobar nacin da se domeni i ceo sistem prebaci na lokalni jezik i pismo. Iz istog razloga zbog koga Nemci sihronizuju filmove ili mobilne kompanije pruzaju opciju biranja vishe jezika. edit - mi hvala bogu imamo tu prednost dva pisma pa nam je dosta lakshe. Iz istog razloga prosecni nemac ne zna da gukne engleski sto ja smatram jako retardiranim i velikim nedostatkom. Mozda je to nekome ovde na forumu plus, ali ja se vodim nekom logikom da je poenta jezika i pisma komunikacija i ako ti engleski pruza najvise mogucnosti za komunikaciju onda je esencijalno makar njega znati. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted March 16, 2010 Report Share Posted March 16, 2010 CIRILICA JE GIMP NA INTERNETU!!! Ti i sting i ostatak ekipe imate problem. Zasto je gimp? Jel ti se desilo ikad da ti gugl izbaci kineski sajt na kineskom? I sta ti da radis sa tim? Gubi se cela poenta interneta gde su informacije iz svih delova sveta dostupne u svakom delu sveta. Sta meni znaci informacija na kineskom? Moze slobodno da bude sifrovana. Kako ce neki stranac da otkuca sajt na cirilici? Sta mu znaci sto postoji verzija na latinici ako je on video negde reklamu ili tako nesto na cirilici. Sta se dobija time osim vaseg busanja u grudi? Klasicni kompleksi, po svaku cenu forsirate nesto sto bi zeleli da vas predstavlja, a u stvari ste eonima daleko od toga. Pismo postoji da sluzi coveku, a ne covek pismu. брате мили, лепо сам одговорио да се надам да ће да реше постојеће проблеме, да се учини могућим коришћење ћирилице и латинице по јединственом коду. да Д буде D, како год га откуцао. ћирилица има 30 знакова, латиница нешто мање, али се могу увезати за српски да не праве проблем никоме... ово око кинеског сајта си толико лупио да немам речи... зар си стварно мислио да ће енглески да буде тај језик? као оно "крај историје" фазон. учи сад кинески, ваљаће ти. уместо што се залетиш као берсерк међ' гомилу са својом горљивом жељом да победиш "неправду", покушај да са мало мира саслушаш саговорника.мени МНОГО значи што на РУРу могу да пишем ћирилицу и то обилато користим. можеш да кажеш да је и то бесмислено, и да користим ЗАИСТА гимп глупости као што су tj уместо ћ, zj уместо ж, ch уместо ч итд. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts