Jump to content

STALKER : Call of Pripyat


lakosta

Recommended Posts

Drugovi i drugarice jos u oktobru je izasao novi STALKER. Do duse samo na ruskom, i posle mesec dana i na nemackom i smatram da je pravi skandal sto jos uvek nemamo topic na ruru :)

Anyway da krenemo od pocetka, prvo kupite igru, ili je skinete na nama omiljenih sajtova. Licno mogu da preporucim repack(PlayBay) varijantu koja je teska oko 2,6gb i radi odlicno. Posle toga skinete patch i to ovde recimo.

Ako koristite narodnu verziju trebace vam i lekic sa game copy worlda recimo.

Ok stizemo do koraka broj 2 a to je instaliranje fan made engleskog prevoda odavde. Ko zna ruski moze da preskoci ovaj korak.

Za razliku od prve varijante prevoda koja je bila masinska, odn sav text u igru je provucen kroz google translate, ovo je manuelni prevod i moram da kazem da je uradjen vise nego dobro. Preveden je sav quest text, imena i opisi oruzija, pda i dokumenti, i uvodne sekvence su subtitlovane. Ono sto NIJE prevedeno su random chatteri drugih stalkera, radio chatter, ingame cinematici koji ima 10-15 i to najvise u poslednjoj trecini igre, i odjavna spica(koja je uradjena u fallout maniru sa razlicitim zavrsecima u zavisnosto sta ste, ili niste, uradili u toku igre). Ako ne zelite da cekate englesku varijantu(koja se ocekuje u q1 2010) ovo je prava stvar. Licno mislim da deo igre na ruskom daje posebni smek :D

Kome je default carry weight od 50kg suvise nizak moze da skine mod koji povecava weight na 150, a moze se editovati ini za bilo koju tezinu gore ili dole.

Sto se tice hardverske zahtevnosti ona je ostala relativno visoka. Na e6300@2,8 ghz, 4gb rama i 8800gt 512 morao sam da obaram setovanja da bih mogao normalno da se igram u 1080p. Senke standardno prave najveci performance hit, i ako vam ne radi bas dobro igra prvo senke snizavajte! Videcu kada stigne nova masina kako se igra ponasa sa svim nasviranim na max.

Igra je stabilna sa prvim patchom, nisam imao nijedan crash ili neki veci bag, jedino sam primetio blagi memory leak. Posle par sati igranja krenu da opadaju performanse za sta je lek quit i ponovno startovanje.

To je od prilike to sto se tice tehnikalija, a sada prelazimo na utiske iz igre.

Igra je podeljena u tri velike zone, od kojih svaka ima 1 ili 2 quest huba, a da bi se preslo iz zone u zonu mora da se koristi npc vodic. U principu ovaj sistem je po meni drasticno bolji od onog iz prve dve igre, a sa obzirom da su zone povelike ima dosta da se istrazuje.

Sto se tice questova, predjasnji "idi i ubi 3 pseudodoga i vrati se po nagradu" questovi su u potpunosti izbaceni. Umesto njih sada postoje questovi da se resi misterija ubijenih stalkera sa isisanom krvlju i sl. Po meni jos jedan veliki plus.

Svi questovi se u principu dele u 2 tipa: prvi kod kojih je jasno naznaceno gde treba da se ide i sta da se radi, koji imaju i marker na mapi, i drugi koji imaju dosta neodredjen nacin prelaska i nemaju markere. Jedan takav quest daje tip koji radi upgrade u Skadrovsku, koji od vas trazi da pronadjete njegova dva izgubljena prijatelja i to je to od informacija koje vam daje :)

Igra je dosta dugacka sa obzirom da staje u 2,6gb repack, i za razliku od nekih drugih next gen naslova(da mislim na tebe CoD6!) ima oko 30 sati gameplaya, a mozda i vise sa obzirom da nisam potpuno istrazio poslednju zonu.

Ok da sumiram, mislim da je ovo najkvalitetniji stalker do sada. Opravdane zamerke vezane za questove i frakcije su uglavnom ispravljene. Znaci svaka preporuka ako ste voleli prethodne stalkere, a ako niste probajte mozda ce vam se ovaj dopasti.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

konacno resih da obrnem Stalker, pa odakle da krenem?

Shadows of Chernobyl - Clear Sky - Call of Pripyat logicno, ali sta sa patchevima?

znam da su neki likovi pricali da ne vredi igrati bez patheva pa sta da radim u vezi s njima? koje da skidam, da li ima neki "mega pack" itd.

ty

Edited by digrejzo
Link to comment
Share on other sites

Jel podržava DX11?

Shadows of Chernobyl - skini i instaliraj Oblivion Lost mod

Clear Sky - skini i instaliraj CS Enhanced mod

Ovo su sjajni modovi koji su osim rebalansa ubacili i novi sadržaj, poput alhemije (bacanjem artifakata u određene anomalije im menjaš svojstva), vreće za spavanje koja ti omogućuje da obrneš vreme na doba dana koje ti odgovara, novih oružja i opreme, itd.

Oba moda zahtevaju da se igre ispatchuju, samo baci pogled u release logu na koju verziju da patchuješ

Link to comment
Share on other sites

Puštao sam DX11 benchmark na HD 5770, nije ništa impresivno... senke su dosta realističnije, zamućuju se u daljini i nisu svuda isto tamne i tako te stvari što obećavaju već godinama, ali su modeli prilično siromašni pa nema neke vajde od teselacije. Doduše benchmark je fly-by tipa, moguće da se bolje vidi kad se igra iz prvog lica.

Link to comment
Share on other sites

ja sam se malo razocarao u stalker. instalirao igru, pa 1.005, pa 1.006 pa Complete 2009 mod.

1680x1050 rezolucija, gledao da sve bude "siromasno" u podesavanjima pa da odatle krenem navise i vidim gde je pravi balans.

krenem new game, smori me load skrin koji traje jedno 40 sekundi. kad udjem uvodni sinematik radi na 20fps, a kvalitet je gori nego na youtubu..

pricam sa onim debelim likom, malo secka, izadjem ispred i tu krene da ucitava teksture, sta ti ja znam, i secka ko lud. prvo je sve mracno, kao da je 2 ujutru :S

jedva sam stigao da pricam sa onim likom Wolfom a kad sam uzeo kvest, krene da secka hardkor i pukne mi krc i izadjem.

probao compatibility mode za win xp sp3, ista prica. nesto ne vidim sebe kako balavim nad stalkerom any time soon.

/fail

/emo

Link to comment
Share on other sites

Pazi taj engine je po prirodi dosta zahtevan, ne znam koji komp imas, ali ni ja nisam zadovoljan bas kako mi radi. Takodje complete mod ubacuje razne nove graficke elemente (mislim da su sve teksture preradjene) tako da ti to dolazi kao slag na vec dosta zahtevnu tortu :)

Zato i cekam da uradim taj upgrade za koji dan na i5 i 5850 pa da onda probamo kako radi!

Link to comment
Share on other sites

Endžin je jedan krpljeni i budženi horor koji istovremeno koristi multiteksturing (što je bilo moderno u vreme Voodoo 2 - GeForce 2) i šejdere, zato i jeste tako kljakav. Sa druge strane, ne znam koji komp imaš, na low detaljima sa statičkim osvetljenjem bi trebalo manje-više da leti (čak i na integrušama)... možda ti se Windows raspada?

Link to comment
Share on other sites

ma na low radi tecno, ali low izgleda ocajno :)

komp je intel E7400/asus 9600GS (384mb)/geil black dragon 2gb/win 7.

nisam jedan od onih koji zahtevaju AA, shadow etc na max i da placem ako ne radi kao sto sam zamislio.

ali stvarno nema smisla igrati kada secka svake 3-4 sekunde na 0.3sec. malo je previse [:)]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ma na low radi tecno, ali low izgleda ocajno :)

komp je intel E7400/asus 9600GS (384mb)/geil black dragon 2gb/win 7.

nisam jedan od onih koji zahtevaju AA, shadow etc na max i da placem ako ne radi kao sto sam zamislio.

ali stvarno nema smisla igrati kada secka svake 3-4 sekunde na 0.3sec. malo je previse [:)]

Brate, ako govoris o Shadow of Chernobil, defnitivno ti nesto ne valja sa kompom ili sistemom, jer ja sam ga igrao prilicno glatko na nekim osrednjim podesavanjima sa 3000+, giga DDR i X800 128mb/128bit...

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Ista grafika, a što se tiče performansi ne vidim razliku. Super mi je što su se više potrudili oko NPC-jeva, imaš više opcija interakcije sa njima a i informacije su nekako manje generičke.

Samo imam utisak da mi je oprema od kartona, u prvoj anomaliji su mi iskočile ikone za oklop i masku, a kalaš mi je bio na pola dok sam se dovukao do prvog skloništa u trupu broda.

Link to comment
Share on other sites

Onaj intro je kompletni mindfuck, jedno priča, drugi tekst ide, koji debili :S

E5200 @ 3.2 GHz i GT 240, ide skroz glatko u 1280x1024 sa full dynamic lightningom DX10 i high presetom (bez SSAO), al izgleda katastrofa ružno, ovako nekako je izgledao Medal of Honor i Call of Duty 1 :S

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...