Jump to content

Od decembra nove cene obuke za vozace

dovlagsi

Recommended Posts

Po stupanju na snagu novog zakona o saobraćaju 10. decembra auto-škole najavljuju drastično podizanje cene obuke i polaganja vozačkog ispita!

Obuka za vožnju u auto-školama poskupeće sa dosadašnjih 300 evra na oko 1.000, zbog primene novog zakona o bezbednosti u saobraćaju koji stupa na snagu 10. decembra, kaže za Press sekretar Zajednice auto-škola Srbije Petar Rašeta. U auto-školama objašnjavaju da će budući vozači morati uz teorijski i praktični deo da polažu i prvu pomoć, a obuka će ukupno trajati oko šest meseci!

- Novo je to što će ubuduće biti tri polaganja, umesto dva kao do sada. Sada u većini škola polaznici nemaju teorijsku nastavu, ali će po novom zakonu sada biti obavezni da je pohađaju. Čak će im se upisivati ako propuste neki čas. Kada odsluša teorijski deo i obuku iz prve pomoći, kandidat će morati posebno da polaže i jedno i drugo. Naravno, posebno će se polagati i praktični deo - objašnjava Rašeta. On kaže da će u školama morati da budu zaposleni novi instruktori, koji će dobijati posebne licence.

Novi zakon bi trebalo da se primenjuje od 10. decembra, do kada i MUP Srbije mora da donese pravilnik o minimalnim cenama obuke i polaganja. Novim zakonom je predviđeno da će vozačku dozvolu za automobil moći da dobiju osobe sa navršenih 17 godina, ali će do punoletstva morati da voze u pratnji iskusnih vozača.

- Ovaj vozač će dobiti probnu dozvolu na godinu dana, a uz njega će uvek morati da bude lice koje ima dozvolu barem pet godina. S probnom dozvolom neće smeti da voze u periodu od 23 do pet sati ujutru, čak ni u pratnji. Moraće da voze 10 odsto sporije nego što je dozvoljena brzina u naselju ili na autoputu - kaže Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kazne za kršenje ovih propisa kretaće se od 6.000 dinara pa čak do 30.000 dinara, u zavisnosti od prekršaja. Mladi vozači će moći i da za veći prekršaj izgube dozvolu do godinu dana.

izvor: pressonline.rs

facebook.com/speed.rs

^ Pazi, ostatak teksta ovog sto sam ja okacio su intervjui sa vlasnicima auto-skola, koji kazu da ce biti takva poskupljenja tako da... A i vec nekoliko godina unazad je potpuna ista situacija u Sloveniji i Hrvatskoj, koje uvek mozemo da gledamo i da predvidimo sta ce se u buducnosti desiti i kod nas (preslikana popularizacija lizinga, smanjenje carine, povecanje cena registracije, a sada i auto-obuka).

facebook.com/speed.rs

^ Pazi, ostatak teksta ovog sto sam ja okacio su intervjui sa vlasnicima auto-skola, koji kazu da ce biti takva poskupljenja tako da... A i vec nekoliko godina unazad je potpuna ista situacija u Sloveniji i Hrvatskoj, koje uvek mozemo da gledamo i da predvidimo sta ce se u buducnosti desiti i kod nas (preslikana popularizacija lizinga, smanjenje carine, povecanje cena registracije, a sada i auto-obuka).

Pa u novinama pishu tako vetj godinu dana, 6 meseci u shoklu, privremena dozvola za bilo ka da si polozhi a ne ako is sa 17 i to 2 godine da vozish sa nekim ko ima 5+ godina dozvolu. A kad odesh po autoskolama malo ti drugacije kazu.

Za kamion, po novom sistmu nema shansi da polazhesh kamion pre 23ce. Jedino su kola i motor slajdabilni...

poz voz 2011

blah..meni su u autoskoli rekli kako se ne zna jos uvek nista ali da ce do 10 marta da se polaze po starom zakonu i dalje..a onda od 10 valjda krece da se primenjuje taj novi..meni je u onom vozackom kartonu ispisano da sam odvozio 40 casova koliko treba, sad ne znam dal to menja nesto?

Pa u novinama pishu tako vetj godinu dana, 6 meseci u shoklu, privremena dozvola za bilo ka da si polozhi a ne ako is sa 17 i to 2 godine da vozish sa nekim ko ima 5+ godina dozvolu. A kad odesh po autoskolama malo ti drugacije kazu.

Sad, ono sto sam ja rekao je zvanicno. Moguce da oni tu i nadju neki prostor za manipulaciju, ali ne vidim kako bi to moglo da bude nesto sto bi bilo dostupno sirem krugu ljudi. Tu mislim na Milojicu koji hoce da polaze voznju, a stric mu drzi auto-skolu "Obrenovac", pa mu ucini neki diskaunt... Videcemo. U svakom slucaju - ovo je sad zadnji voz za one koji hoce da jeftinije i lakse dodju do B-kategorije.

sad ce svi upisivati saobracajnu skolu da imaju polaganje za dz :D mislim valjda ce tako ostati ako i to ne promene :D

Zanimljiv pristup, ali mislim da ce morati to da ukinu ili modifikuju.

facebook.com/speed.rs

1000 evra? wtf :)) Znači ono, dobijamo još gore vozače pošto će moći da plate samo ovi što im tate kupe audi za 18. i to :))

Ima uskoro da budu i "kredit za auto školu" pored "kredit za fakultet".

Ništa, poslednji voz za ove što će da prođu jeftino. Da nema poskupljenja, ja sam bio na fazon, pa jebi ga, više će da uče, ali će barem više znati i biti sigurniji vozači itd. Sad kara :)

Ja sam, btw, stavio na automobilu alarm za brzinu kad pređe 50km/h, a ozbiljno se razmišljam da ne vozim kola prvih mesec dana kad dođe novi zakon, malo dok se panduri ne ižive.

sad ce svi upisivati saobracajnu skolu da imaju polaganje za dz :D mislim valjda ce tako ostati ako i to ne promene :D

Odakle ti ideja da ucenici Saobracajne skole imaju polaganje za dz? Oni imaju samo neke malene, da ne kazem mizerne olaksice prilikom upisa/placanja auto skole, ali nema nista za dz.

Odakle ti ideja da ucenici Saobracajne skole imaju polaganje za dz? Oni imaju samo neke malene, da ne kazem mizerne olaksice prilikom upisa/placanja auto skole, ali nema nista za dz.

zavrsio sam saobracajnu i dobio kategorije za dz :) to ti je u okviru skolovanja :)

sto kaze kreator samo platis lakarski testove i voznju :) a i to je nekad bilo mizarno :) sad je i to poskupelo :) znam da sam platio sve ukupno 4500 pre 2 godine :)

Edited by hpo

potreban shalter za rad na devojci!!

hmm, ovo je kewl :D

valjda ce se tako smanjti dotok novih generacija na drumu \o/, nauche ih lepo od "pochetka" nekim redom...

samo pogledajte hroniku u bilo kojim novinama, svaki dan neko pogine na drumu neka saobracajka itd. pogledajte godine tih ljudi, vecina su mladi:/

shto da im se ne ugradi u podsvest neki strh od kazni. poshtovanje nekih pravila, pa mozhda, mozhda mozhe da se smanji broj citulja.

( [;)] )...

“The finest steel has to go through the hottest fire...”

a ja kao planirao tek sledeće godine da idem na vožnju, ništa, onda taksi i dalje :)

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi