Jump to content

Nokia vs SonyEricsson

Lucky

Recommended Posts

Igrom slučaja sam u veoma kratkom roku updateovao Nokia E63 i instalirao PC Suite i sa druge strane sredio SE P1i i opet metn'o PC Suite i mogu vam reći da su rezultati svih tih procesa poprilično različiti, i reći ću odmah, u korist Nokije.

Za početak, softver za Nokia telefone je mnogo manji nego za SE, pri čemu razlika možda nije toliko velika kod samih Suite-ova (mada je ja mislim duplo manji ovaj od Nokie) već je softver za update SE-a oko 50MB.

Dalje, Nokia backup traje relativno kratko, i prolazi bez ikakvih problema, dok mi je backup za SE trajao sigurno desetak i više minuta, i što je najcrnje od svega pucao 3 puta, dok nisam odlučio da backupujem odvojeno SMS-ove, kontakte i setovanja sa jedne strane, pa onda u drugom "krugu" multimediju i 3rd party aplikacije.

Sam update kod Nokije prolazi baš glatko i sve softver odradi sam, dok je kod SE nešto najgluplje što sam video skoro. Prvo moram da isključim telefon, da mu izvadim bateriju i vratim je, zatim zakačim USB kabl, držim slovo "C" na tastaturi sve dok on ne odradi neke svoje gluposti, onda pustim C i onda se on updateuje sigurno jedno 10 minuta. Pa kad završi, opet moram da vadim i vraćam bateriju.

Još nisam koristio softver kod Sony Ericssona, ali već mi se čini da mi se neće dopasti :)

OK, jeste P1i stariji telefon od E63, ali sumnjam da to utiče na kvalitet softvera i backup opcije, da ne govorimo što bi P1 trebalo da je više biznis, odnosno više "profi" od E63.

Samo htedoh sa vama da podelim najsvežije impresije :)

baš sam gledao sa napokon povežem telefon sa laptopom, a i razmatram šta sledeće da kupim, pa taman da te pitam, kad se već nudiš :)

- sa čime sinhronizuju kontakte i kalendar? svojevremeno je nokia pc suite podržavao samo veliki outlook (iz ofisa) i lotus, a ja bih da koristim thunderbird i sunbird.

- je l sinhronizuju beleške, to-do i tako te misc. stvari?

- je l postoji jednostavan način da se to sve prebaci u google calendar?

- je l mogu da se edituju google dokumenti?

(pitam za oba telefona)

Sorry, nekako mi je izmakao ovaj post ... huh, pazi, nisam ni ja nešto mnogo izučavao sve napredne opcije ali ono što mogu da ti kažem jeste da SE ima dodatni softver koji se skida za PC - ActiveSync, a koji postoji i na mobilnom i koji je Microsoft-ov softver, samim tim ti je jasno šta je sposoban da sinhronizuje.

Što se Nokie tiče, ona u ponudi ima više opcija, ali koliko ja znam nema nažalost ništa od Google-a već samo veliki Outlook i još ponešto. Ne mogu ovde da proverim, ali hoću kad dođem kući, pa ću ti javiti.

Naravno da se sinhronizuju beleške, to-do i ostalo sve. Radi u oba smera, sa telefona na komp i sa kompa na telefon. Šta više, ako ti je telefon povezan Bluetooth-om sa računarom kao meni sa lapm, čim dodam nešto u ToDo na kompu automatski se šalje na telefon. Naravno isto radi i kad je nakačen kablom, ali obično volim da mi telefon bude mobilan po stanu :) Tako da taj deo priče, makar kod Nokie, radi sjajno, i baš nemam zamerke. SE uopšte nema softver sopstveni koji omogućava editovanje notesa, todoa itd, ili ga ja nisam uspeo još naći, pa možda grešim. Nokia sa druge strane ne samo da daje sinhronizaciju putem Outlook-a, veći nekakvog sopstvenog softvera koji ume biti zgodniji jer je manji i brži.

Za google specific pitanja nemam odogovor, jer ne koristim Google alate, mada nisam primetio nigde ni u jednom PC Suiteu da se pominje "Google" u bilo kom obliku.

Outlook je neizbežan, a i realno, nema potrebe za drugim sw, jer Outlook ispunjava sve potrebe za sync bilo kojih telefona

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

jok, batalio sam da obučavam ljude po forumima, kupite šta god želite, ko god želi pravi savet, zna gde je PM ili irc :)

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

• 2 weeks later...

Sad bez šale, CT je generalni distributer za SE i ima ovlašćeni servis, čak bih možda rekao jedini. Ne bi me čudilo da svi ti lokalci jure CT za rezervne delove.

Sa druge strane ne znači da je CT najbrži, najbolji ili najjeftiniji, ali ne znači ni suprotno, tj. nisam imao iskustva sa njima na taj način.

Da, lošiji za sve sem za saradnju sa MS proizvodima :)

Realno da, ali ipak ako je 95% firmine IT strukture MS, zasto bi hteli bilo sta drugo? :)

Mada mogu reci da posle instalacije ovoga: http://www.spbsoftwarehouse.com/pocketpc-software/mobileshell/, MS telefon postaje veoma, ali VEOMA, dobar ... da ne kazem odlican.

sex, drugs and bio food!