Dejan K. Posted April 12, 2011 Report Share Posted April 12, 2011 200.000 ? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted April 12, 2011 Report Share Posted April 12, 2011 Auuu niko ne zna - ja sam mislio da je lako. Circus Maximus je po izgradnji mogao da primi 150.000 ljudi, a posle dogradnje zapanjujucih 250.000 :) https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandar_ Posted April 12, 2011 Report Share Posted April 12, 2011 jebiga, kreki je napustio rur. Ajde postavljaj novo pitanje :) "When you want to succeed as bad as you want to breathe, then you'll be successful". "Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power". Superbia in Proelio Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted April 12, 2011 Report Share Posted April 12, 2011 Ja cu da pauziram - sem ako pocne da odumire topik. S toga - nek neko preuzme palicu. https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted April 13, 2011 Author Report Share Posted April 13, 2011 koji imperator je prosirio kapacitet circus maximusa na njegov istorijski maximum? The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted April 14, 2011 Author Report Share Posted April 14, 2011 koji prvi rimski imperator vam pada na pamet? The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 meni pada na pamet neron, posto je on bio megaloman:)...al s obzirom da je zapalio grad, kapiram da nije on u pitanju:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Onda ostaje samo Gaj Julije? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted April 14, 2011 Author Report Share Posted April 14, 2011 da. Meeting the demands of the Roman citizenry for mass public entertainment on a lavish scale, Julius Caesar expanded the Circus around 50 BCE, after which the track measured approximately 621 m (2,037 ft) in length, 150 m (387 ft) in breadth and could accommodate an estimated 270,000 spectators (many more, perhaps an equal number again, could view the games by standing, crowding and lining the adjoining hills). The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 (edited) Italijani su izvršili invaziju grčke teritorije dvadesetih godina prošlog veka. Šta je bilo posredi? Edited April 14, 2011 by cali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 ostvra u egejskom moru, rodos i jos neka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Preciznije jonski arhipelag ali kako i zasto - ne znam :) https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 pa to, znam da su ta ostrva italijanska od 1912., u HoI imas Dodekaneze pod italijanskom vlascu:)...bas me zanima kako je doslo do toga, sad cu izguglati, ko ce da ceka kalija do ujutro:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Preciznije jonski arhipelag Tačno, ali aj do sutra da damo fore ostalima :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 istipovao sam da su jonska ostrva u egejskom moru:)...ali mislim da gresite, jonska ostva su okupirana na pocetak ww2, kad su italijani anektirali albaniju, pa napali grcku 1940...doduse tad su ispusili prvo, al su uz nemacku pomoc sjebali grke do kraja aprila 1940...a za dodekaneze sam pogledao, njih su italijani 1912. okupirali posle rata sa turskom, zajedno sa libijom, znaci nisu ni bili grcka teritorija tada Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 (edited) Krf. Ovo ostrvo je bilo predmet spora Albanije i Grčke posle Velikog rata. Kada je spor podignut na nivo Lige Naroda formirana je vojna komisija sa italijanskim generalom na čelu. Grci su bili veoma neprijateljski nastrojeni prema njima, jer su smatrali da su Italijani čvrsto na albanskoj strani. Kulminacija je nastupila kada je 27.8.1923. italijanski general ubijen na grčkoj teritoriji zajedno sa dva svoja oficira i albanskim tumačem. Italija uzvraća ultimatumom dva dana kasnije: Novčana nadoknada i smrtne presude počiniocima. Grci nisu otkrili vinovnike zločina, što Italija koristi da bombarduje i iskrca kopnene trupe na Krf 31.8. i tako obezbedi stratešku poziciju na prilazu Jadranskom moru. Italija je držala ostrvo skoro mesec dana dok se farsa digla na nivo pregovora u okviru Lige Naroda, koja se uprkos osudi narušavanja suvereniteta stavila jasno na italijansku stranu. Posle formalnog izvinjenja i utvrđene visine sume za reparaciju Italija je povukla trupe sa ostrva 27.9.1923. Još jedna u nizu bruka za Ligu Naroda. Barcas sledeći. Edited April 15, 2011 by cali Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted April 16, 2011 Report Share Posted April 16, 2011 Jedno lagano mislim: Kako se zvao dokument koji je izglasan u nemackom parlamentu koji je Hitlera doveo na vlast? (Priznajem prvo engleski prevod) Bonus: U jednom poznatom filmu je dogadjaj iskoriscen za "rise to power" jednog negativca. Ime negativca i ime filma :) https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 17, 2011 Report Share Posted April 17, 2011 numemo, ovde ni hint ne pomaze:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 numemo, ovde ni hint ne pomaze:) U pitanju je Enabling act, koji je proguran 1933. godine. Efektivno je dao Hitleru svu moc iskljucivsi nemacki Rajhstag iz procesa donosenja zakona. Akt je donesen jer Hitlerova NDSAP nije imala apsolutnu vecinu u Rajhstagu, vec je zavisila od koalicionog partnera sa njegovih 52 mesta u parlamentu. Bonus: U pitanju je Supreme Chancellor Palpatine iz Star Wars serijala ;) https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 do jaja, starwars mi uopste nije pao na pamet...al vidis, morao je predsednik, tj hindenburg da potpise zakon pre nego sto je stupio na snagu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sarma Posted April 19, 2011 Report Share Posted April 19, 2011 do jaja, starwars mi uopste nije pao na pamet...al vidis, morao je predsednik, tj hindenburg da potpise zakon pre nego sto je stupio na snagu Jeste - ali imaj u vidu da je Hindenburg vec debelo bio bolestan i ubrzo je umro, tako da je potpisivao sve sto mu je podneto pod nos. Mislim da je umro 3-4 meseca posle Enabling act-a :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 opet smo fejlovali:( carigrad je samo 2 puta bio osvojen...drugi i poslednji put su ga osvojili turci 1453, a prvi put? Link to comment Share on other sites More sharing options...
milutin_mica Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 1. krstaski pohod? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dule_smor Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 pa ne bih bas rekao da je prvi, onje bio 1095, ovo je stotinak godina kasnije, ali jesu krstasi Link to comment Share on other sites More sharing options...
BarcaS take 2 Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 pa ne bih bas rekao da je prvi, onje bio 1095, ovo je stotinak godina kasnije, ali jesu krstasi 1204. - na "nagovor" Venecije koja je na taj nacin htela da eliminise Vizantiju u konkurenciji za Mediteran. Padom Konstantinopolja, osnovano je Latinsko carstvo koje je trajalo nekih 50tak godina i efektivno je srozalo Vizantiju jos vise, pa su na taj nacin krstasi efektivno pomogli buducim turskim osvajanjima i prodoru Islama u Evropu (sto su originalno bili "poslati" da sprece) https://www.g2a.com/r/barcas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts