Jump to content

Kućni net na dva računara

Corey

Recommended Posts

zeznuto je ograničiti inbound traffic pogotovu kada je broj konekcija veliki (p2p), jer ne postoji QoS na relaciji ISP <-> client.

voleo bih da mi neko predloži rešenje za profilisanje klijenata vezanih na net a da to lepo radi sa npr torrentima :) ja do sada nisam našao... mada u zadnje vreme cimer i ja koristimo uglavnom rapidshare pa sam to i batalio ...

fora je što ni Cisco ovde ne može da pomogne, bar dok ne odeš do svog provajdera i sa njima usaglasiš neki QoS :)

recimo situacija da su dva druga, Pera i Žika na istoj lokalnoj mreži, zakačeni na isti net koji recimo ima downstream od 4Mbps. Pera uredno surfuje po KlanRURu i gleda klinke iz kofera, u trenutku kada bahati Žika startuje uTorrent i pušta download nekog dobro seedovanog fajla. Dok KlanRUR http server Peri šalje preko jedne jedine konekcije slike pohotnih devojčica, stotine ljudi iz celog sveta kreće da zasipa Žikin kompjuter paketima fullHD ripa Transformersa. Šta se onda dešava je to da odjednom internet provajder na svojoj strani u startu ima burst od recimo 8Mbps incoming paketa, i kreće nasumično da odbacuje 50% njih. Među tim paketima su i Perini (i to sa većom verovatnoćom, jer su njegovi pojedinačni paketi veći od pojedinačnih paketa p2p saobraćaja), i on ni kriv ni dužan više ne može da nastavi sa uživanjem...

naravno, vremenom p2p klijenti usklade brzinu ka Žiki, i incoming paketi se približe 4Mbps, al to nebalansirano dropovanje paketa je uvek pristuno.

recimo situacija da su dva druga, Pera i Žika na istoj lokalnoj mreži, zakačeni na isti net koji recimo ima downstream od 4Mbps.

Obzirom da ta lokalna mreza ocigledno nema Administratora koji je zaduzen za instalaciju i optimizaciju konekcije i internet programa nije ni cudo sto se takve stvari dogadjaju, jer je kojekakvom Peri i Ziki omoguceno da instaliraju i podesavaju programe po svojoj volji. [:p]