Jump to content

53. međunarodni beogradski sajam knjiga

Recommended Posts

Cekaj, znaci mi imamo i nemamo veliko trziste (relativno, ne u odnosu na Ameriku)? Ili hoces da kazes da je opravdano da knjiga kosta 1000 dinara jer je vrhunskog kvaliteta, a da "zute" knjige kostaju 100 dinara je nisu? Ili samo hoces da kazes da lose knjige imaju vece tiraze i zato su jeftinije?

Moras da se odlucis, i vidi da ne uvodis kvalitativne promenljive jer onda necemo daleko dogurati.

- da, nemamo veliko trzhishte (relativno).

- i da loshe knjige imaju velike tirazhe i zato su jeftinije.

- i da kod nas ljudi (ogromna vetjina) tje pre prochitati grabljivicu nego neki mustread klasik, ustvari pre tje prochitati SAMO tresh bez da su chitali neshto kvalitetno.

mada poslednja nije toliko bitna iz prostog razloga zato shto se tresh lakshe prodaje (iz vishe razloga od kojih je medju najbitnijim cena), a drzhava, izdavachke kutje, obrazovanje, mediji, drushtvo ne daju push da se stvari promene. shto je najchudnije u celoj prichi najmanje razumem izdavachke kutje jer da se potrude, vode kampanju i rizikuju mogli bi da uvetjaju profit, al apatija je ovde sveprisutna.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

• Replies 210
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

zato shto ta sigurica na duzhe staze (kao shto se vidi u poslednjih 2 godine) dovodi do toga da uopshte netje biti trzhishta.

ne volim da kvoutjem al evo:

BEOGRAD - Danas se otvara 53. Međunarodni sajam knjiga na Beogradskom sajmu. U zemlji, u kojoj su knjižare zatvorene u većini mesta, a u gradovima, u kojima ih još ima svedene na simboličan broj (sve slabo posluju), uprkos sivom tržištu, nazovi, sajmova knjiga kojih ima na svakom ćošku i organizuju se tokom cele godine, barem 150.000 do 200.000 posetilaca plati (220 dinara pojedinačne i 150 dinara kolektivne) ulaznice da bi dobili pristup u najveću knjižaru na svetu, jer za sada se još uvek na svim štandovima, osim onih na kojima izlažu druge države (ove godine ih je 25), prodaju knjige.

"Dolaze oni koji tačno znaju koju knjigu žele da kupe, a ne mogu je naći u svom mestu gde ili nema uopšte knjižara ili su veoma slabo snabdevene, a dolaze i oni koje zanima da vide šta su nam doneli strani gosti i šta se nudi na štandovima izdavača iz bivših republika Jugoslavije", daje, jedno od mogućih, objašnjenja Zoran Kolundžija, vlasnik novosadske izdavačke kuće "Prometej".

Na osnovu uvida u ovogodišnju književnu produkciju u Srbiji primećuje se da je manja nego prošle godine, iako je u registru Narodne biblioteke Srbije zabeleženo za hiljadu više nalova nego 2007. godine.

Podneto je nešto više od 13.000 zahteva za dobijanje CIP-a, ali time su obuhvaćene i stručne publikacije, udžbenici, separati, muzički zapisi, a samo se, možda trećina, odnosi na beletristiku, dokumentarističke knjige humanističkih oblasti i sve ono što se iznosi na Sajam knjiga.

Sa izdavačke scene je sišlo više izdavackcih kuća ili su se neke, kao što je slučaj sa "Narodnom knjigom", od mega preduzeća sveli na mikro.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

spusti loptu, deda. skrivena (?) poruka je da nas b92 pljuje više od cije. verovatno ima više od 2-3% nepismenih, ali 30%? pa nismo u africi...

MA MORA DA SI SE ZAJEBAO MATORI ILI SI MISLIO 2-3 PROMILA ... ja ne znam koji uzorak ti gledash kad tako dizes nos sa pismenoscu ovog naroda ... jel ti palo mozda na pamet da je jedva 5-10% ljudi na internetu u ovoj zemlji a i tu imas nepismene posto kontam da gledas taj uzorak ...

I evo ti je cela ta b92 izjava koja je inace izasla na jos par mesta jer ju je objavio zavod za statistiku

Od oko 7,5 miliona građana Srbije, bez Kosova, više od 1,2 miliona nema osnovno obrazovanje, a 3,5 odsto potpuno je nepismeno, piše časopis "Biznis i finansije". Prema podacima Zavoda za statistiku, više od 227.000 žitelja Srbije potpisuje se palcem, 126.127 građana Srbije završilo je od jednog do tri razreda škole, dok 898.847 stanovnika ima između četiri i sedam razreda osnovne škole.

Ne znam za tebe ali ja se secam osnovne skole i secam se da ljudi koji su jedva zavrsili istu, ali ipak zavrsili primera radi nisu mogli da nadju kontinente na mapi sveta, a kamoli da napisu suvislu recenicu ... a 1,2 mil ima do 7og razreda osnovne ... a cak i ako se drzimo FULL nepismenosti (ljudi kojima su latinica i cirilica gore nego meni i tebi kineski) i toga ima 3.5% tj vise od tvojih 2-3 ...

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

spusti loptu, deda. skrivena (?) poruka je da nas b92 pljuje više od cije. verovatno ima više od 2-3% nepismenih, ali 30%? pa nismo u africi...

U pravu si, nije ni trebalo da komentarisem tvoj post koji nema veze sa diskusijom.

@Maud

Slazem se (osim za velicinu trzista), ali to sam vec sve rekao u prethodnim postovima. A da trzista ima, ima ga, mozda je tebi malo, a meni ne, ali si i sam rekao da bi trebalo uloziti u isto. To sto nece niko da ulaze, nema nazalost samo veze sa kratkorocnim gledanjem, vec su to neke stvari koje zalaze u politiku, a ovde nije mesto da o tome pricamo, niti cemo stici do znacajnog zakljucka.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

@bole: ti si 30% nepismenih upotrebio kao argument za ne znam šta, i ne vidim šta se sada buniš toliko. evo, čak ti je i mohi rekao da ih je deset puta manje.

@mohi: 227 hiljada je oko 3 posto stanovništva, što ja i pričam sve vreme, tako da ne znam šta si se razgalamio.

Od oko 7,5 miliona građana Srbije, bez Kosova, više od 1,2 miliona nema osnovno obrazovanje, a 3,5 odsto potpuno je nepismeno, piše časopis "Biznis i finansije". Prema podacima Zavoda za statistiku, više od 227.000 žitelja Srbije potpisuje se palcem, 126.127 građana Srbije završilo je od jednog do tri razreda škole, dok 898.847 stanovnika ima između četiri i sedam razreda osnovne škole.

Ja sam ti lepo gore napisao, a i bole je ... to sto neko prepoznaje da je rec o tekstu i mozda cak naslucuje dal je cirilica ili latinica ga ne cini pismenim ... tako da je sustinska nepismenost bliza ovoj cifri od 1,2 mil iliti 15% ...

Inace ako te zanima da na realnom uzorku proveris i svoje i moje tvrdnje idi lepo redovno u vojsku pa razgovaraj o shekspirovim delima sa drugarima tamo, ako to ne bude islo mozes da vezbas potpisivanje sa njima.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

@ivan

supersrbin.jpg

e izvini nisam te prepoznao

@bole

ma koja velichina, jel si ti chuo podatak sada za vreme sajma je bio aktuelan "40% nikad nije prochitalo knjigu". naravno da ima veze sa kratkorochnim gledanjem (samo shto to niko ne shvata jer idu logikom uzmi pare i bezhi), ali to je kapiram samo vrh ledenog brega, vishe je ta politika ili bolje da nazovemo protekcija aka "kumove veze" kao uostalom i sve u ovoj drzhavi.

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

ajde pametnjakovici, objasnite iz vase perspektive kada je covek pismen?

KAD NIJE RADIKAL!!!

:))))))))

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.