Jump to content

Mad Men

Recommended Posts

Kole, Starbak, ako ne bude dovoljno postova ovde, prebacite topik u neki drugi.

Mad Men

http://www.imdb.com/title/tt0804503/

Kole mi dade prvu sezonu ima sigurno 6 meseci a ja uzeh tek sada da gledam. Zasto je serija vrhunska:

1. Vremenska mashina - potpuno vas vraca u shezdesete. Sjajni scenografija, kostimografija i dijalozi. Prosto je fascinantno sada gledati seriju koja se danas pravi a da govori o sezdesetim. Nacin na koji govore, odnos izmedju muskaraca i zena, kako razmisljaju. Svi pushe i svi piju! Koliko se danasnji spoljasnji svet razlikuje od onog pre samo 40 godina.

2. Advertajzing - kakve su tada bile reklame i kako uopste nastaju. Ovo moze nekoga da ne interesuje, ali cak i tada mislim da je fenomenalno odradjen posao. Meni je cak zao zasto vise nema price o tome kako se prodaje reklama i kako reklame nastaju.

To su po meni razlozi zasto je dovoljno gledati ovu seriju. Takodje tu je odlicna gluma i uopste ceo kasting je neverovatan. Konkretno impresioniran sam glumom January Jones i Christina Hendricks, osim sto su obe lepotice. Glavni glumac je sasvim dobar, mozda ne za golden globe, ali dobar, tu je naravno John Slattery (neki ga znaju iz serije Ed) koji glumi sa takvom lakocom da se covek pita da li je on zapravo zaista takav.

Scenariju fali centralna prica, sto nekima moze da smeta, meni licno ne. Likovi su uradjeni odlicno, razvijaju se, veoma su zivotni, sa naglasenim negativnim osobinama. Narocito glavni lik koji je u dubini dushe jedna velika sisica, ali u ophodjenju sa ljudima deluje kao covek koji ima chelichna muda. Takodje, isto nekima moze da smeta, epizode su prilicno spore. Licno ja to bas volim. Najveca mana i po meni jedina je sto serija vuce na sapunicu. Ima neki detalja koji su bas bezvezni, ali je za sada sve umereno. Sto se rezije tice ona je isto odlicna pri cemu svaka epizoda ima bar dva-tri fenomenalna kadra, sto je, mora se priznati, velika stvar.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

sve je vec receno gore, serija je stvarno dobra, jedino sto joj po mom misljenju fali malo dinamike, i jos malo intenzivniji akcenat na stvaranju reklama..

stvarno je odlicno napravljen deo sa advertajzingom, prava je steta sto ga nema malo vise u seriji. Christina Hendricks je zaista odradila fenomenalnu ulogu..

zbog tog nedostatka neke centralne price i zato sto je malo sporija serija mi najvise odgovara da izmedju 2 epizode odgledam neki sitcom :)

a da, bas sam se pitao koja je fora sa tim ljudima i kako su uspeli da zive i 40 godina, jbt lik sipa Smirnoff u mleko, lol... Ili se lik probudi u sred noci i zapali cigaru i nastavi da spava.. ali moda i dizajn 60ih su neprevazidjeni ;)

Roses are #FF0000 violets are #0000FF all my base are belong to you.

• 11 months later...

Ako je ovako stvarno izgledao zivot u sezdesetim uopste se vise necudim zasto su se "deca cveca" onako zestoko drogirala

Pokusao sa drugom sezonom, jer prvu bez obzira sto sam preskakao pojedine epizode nisam uspeo nijednu da odgledam do kraja, ali ovo je droga za duboku hibernaciju...

sry moji favoriti u to doba su bili Jimi Hendrix, Janis Joplin, Easy Rider, Vanishing Point...

pretpostavljam da je interesantno sa kulturoloske tacke gledista [;)]

Ovo je vreme pre toga. Jimi Hendrix nije postao poznat do 1968-1969. a umro je 1970. Slicno vazi i za Janis. Ovde se radnja desava jos za vreme Kenedija. Dakle jos nije 1963. ili je bas ta godina. Ima jos jedna stvar, ovde se prica o poslovnom svetu u kome se okrecu ogromne pare, a u tom svetu nema mnogo sustinskih promena.

Ne kazem ti ovo kao neki specijalan razlog da bih te nagovorio da gledas, ali je potpuno drugacija perspektiva od one koju ti imas.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Ovo je vreme pre toga. Jimi Hendrix nije postao poznat do 1968-1969. a umro je 1970. Slicno vazi i za Janis. Ovde se radnja desava jos za vreme Kenedija. Dakle jos nije 1963. ili je bas ta godina. Ima jos jedna stvar, ovde se prica o poslovnom svetu u kome se okrecu ogromne pare, a u tom svetu nema mnogo sustinskih promena.

Valjda prvo pocne "pokret" pa se razvije pa se na kraju izdvoje simboli pokreta [;)]

Ne kazem ti ovo kao neki specijalan razlog da bih te nagovorio da gledas, ali je potpuno drugacija perspektiva od one koju ti imas.

Ah nismo se razumeli. Odgledao sam je nekoliko epizoda prve sezone pre nego sto zaspim [;)]

Cak i preskako poneku nebih li uhvatio "zanimljivo" mesto al nevredi..

Sebe smatram vrlo "izdrzljivim" u gledanju serija ali nemogu da uhvatim prikljucak samo zzzZZZZ

PS otkako sam zaspao na prvoj epizodi 2 sezone odgledao sam u kontinuitetu Early Edition sve 4 sezone [:(]

• 11 months later...
  • 1 month later...

Bas sam uhvatio dve noci pred spavanje ovu seriju, samo sto zbog hrvatskog prevoda nisam mogao da izvalim kako se zove da skinem, i reko ovde cu naci 100%.

Uglavnom, mnogo sam odusevljen serijom, pogotovo sto sam fanatik za NYC sezdesetih i to bas taj sloj drustva, uspesnih poslovnih ljudi, kako zive, kako razmisljaju, prosto mi toliko ima magije u tom periodu., ta sofisticiranost, ma uh.

I svi puse i piju, fak jea!

:))) Ako jos jednom pogledam bice to stoti put... A i takav klasik ne mozes da nisi gledao, nevezano da li kao ja obozavas taj vremenski period i taj grad.

Mislim da sam gledao sve filmove sezdesetih koji se odvijaju u NYC... Pillow talk, How to marry a millionare, Guys and dolls... ok ovi su kraj 1950-ih ali to.

• 6 months later...

Каква серија, одуван сам. Заиста немам речи. Глума, режија, одабир глумачке екипе, окружење, ма све је врхунски. Колико живнотних момената само има, без икаквих просеравања, и кварења ужитка одавањем превише ствари.

kad smo vec kod mad men-a, 5 sezona je odlozena za pocetak 2012 :c

doslo je do nesuglasica izmedju AMC-a i kreatora serije (ovi trazili da se smanji broj uloga i da se skrate epizode za 2 min. zbog ubacivanja reklama), sto ovaj nije prihvatio i kasnije je pocelo snimanje

dobra vest je, sto je izgleda dogovoreno da traje do 7 sezone \o/

Edited by alpha

Um caruje, Dundo Maroje!

Režiseri se menjaju i kod serija nisu preterano bitni jer serija kad krene nema tu puno menjanja. A kreator je u stvari autor emisije i emisija je u njegovom vlasništvu da tako kažem, on je taj koji je prodao priču AMCu i koji odlučuje šta će se dešavati u seriji. Sa njim se potpiše ugovor na toliko i toliko sezona i kada se revidira ugovor naravno da ako je serija uspešna autor traži više para.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.