Jump to content

Novi hard - softversko pitanje:D

Recommended Posts

Da budem direktan i konkretan.

Dobio sam novi hard od 500GB. Stari (2 particije od 40) ostavljam caletu i kevi.

Sada imam dve instalacije Windowsa XP, tako da na startupu moze da se bira u koji cu da udjem, sto mi extra odgovara, jer sam dobio brand new instalaciju.

Da li mi predlazete da napravim na novom hard disku dve particije od po 230GB (formatiran je 460GB)? Ili 100GB sistemsku za sve programe, a svi podaci na drugu od 330?

Da li moze uopste da se napravi particija, ako je vec instaliran Windows i kompjuter registruje hard kao ceo.

Hvala unapred.

Preporučujem 4 particije:

- Sistemska od 20-25 GB za Windows i programe (na kojoj se ne čuvaju bitni podaci, da bi što lakše mogao da se opali format ako prigusti)

- Download particija od 40-50 GB za torente/rapid/usenet/štagod

- Particija za igre i ostali promenljiv sadržaj od 100 GB

- Ostatak za backup i skladištenje, tj podatke koji se ne premeštaju često

Sve ovo iz iskustva i u cilju manje fragmentacije i drndanja diska.

Edited by voodoo_

Hvala na konkretnim savetima. Ja bih jednu particiju napravio konkretno samo za muziku i produkciju, a na drugu bih sve ostalo stavljao, ukljucujuci igre i dl. Za backup bih koristio eksterni hard disk od 320, ali posluzila bi i particija sa muzikom u najgorem slucaju...

Znachi da skinem Partition Magic? Jel on moze to da radi?

Preporučujem 4 particije:

- Sistemska od 20-25 GB za Windows i programe (na kojoj se ne čuvaju bitni podaci, da bi što lakše mogao da se opali format ako prigusti)

- Download particija od 40-50 GB za torente/rapid/usenet/štagod

- Particija za igre i ostali promenljiv sadržaj od 100 GB

- Ostatak za backup i skladištenje, tj podatke koji se ne premeštaju često

Sve ovo iz iskustva i u cilju manje fragmentacije i drndanja diska.

Dobar savet, tacno tako sam i ja odradio, i sad imam jedno 7 particija i sve su pune, ukupno 1 terabajt :D

Sama particija za igre mi je 250 giga [:D]

I R WINRAR

Jbg ja mislim da to zavisi od potreba korisnika... Iz licnog isustva 20 25 gb na jednoj glavnoj particiji za programe i OS nije mi dovoljno.

Uzimam iduce nedelje drugi hard od 500gb tako da cu imati 2x500gb ... drugi ce mi biti za filmove i velike baze podataka a ovaj glavni za 100gb OS+programi , 50gb download , ~ 350ostalo muzika i backup itd.

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

Napravio sam neku strukturu otprilike:

1. Win XP + Program Files

2. Igre i Download

3. Muzika i Programi za DJing/produkciju

4. backup

Zar mi ne bi bilo lakse da napravim 2 particije?

Jednostavno bih spojio 1 i 2, kao i 3 i 4. Muziku sigurno necu brisati, a za programe cu jos razmisliti dal da idu u program files ili tu (zbog vstova itd...). Za igre me bole qrac, ako budem mogao da formatiram, jer cu ih imati na disku, kao i programe, kao i download:D

Sta kazete?

p.s.

skinuo sam partition magic i izvestavam kasnije;)

moj savet bar 3 komada

sistemsku sa programima i vst-ima

drugu s misc sranjima i igricama (da ne moras reinstall vecini i da se drkas kad slucajno pobrises save prilikom formata :D )

mp3 , filmovi , torenti i sl.

pa ti deli kako mislis da ti odgovara.. meni je sys 30 giga i imam krsha programa i vsta i sranja i jos nije full (ako nemas naviku da trpas brdo sranja na desktop) , al ne bi stavio vise od 50ak recimo

Ma ja bih napravio 4, da je samo moj komp. Al cale i keva imaju na drugom hardu dve particije i skroz ce da se zbune kad vide 6 particija u My Computeru.

Najbolja mi je ova kombinacija gore... Realno za sejvove me bole qrac... Ionako igram Dotu uglavnom, a novije igre ne znam kako bi radile na 9600XTu. Racunam da bih se provukao na 1024, sa mediumima nekim... Nebitno svejedno.

Znachi sve na prvoj particiji ce biti brisljivo:D Ali cu imati instalacije narezane sve.

A na drugu moraju da idu programi i vstovi, jer me smara da se bakcem sa ponovnom instalacijom vstova pri reinstallu.

I da btw.... Dal da skinem ceo CS3 paket, ili samo Photoshop? Znam neke jade u InDesignu, Flashu i Dreamweaveru, ali ih slabo koristim svejedno...

iako si vec odradio posao sa partition magicom, bolje ubuduce koristi acronis disk director, zna partition magic da brlja itekako, i da sjebe stvar

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

40GB za sistemsku particiju

Ako ti je sistem Dual bootable i oba sistema su na jednom disku...prvo lepo uradi format celog HDD pa tek onda pravi particije i isntaliraj sistem - jer 2 sistema na jednoj particiji niko zhivi ne preporuchuje kolko ja znam

Ja sam svojevremeno Particionisao disk po pricnipu SYSTEM | DATA | MEDIA. Gde su na dati instalacije, downloadi programa i kurci placi na mediji muzika, filmovi itd

Al sam skontao da ti je to kurac - bolje jedan HDD i onda brate folderi DATA i MEDIA a ne particije, ovako kad ti je jedna particija sa folderima pichish lepo do kraja sa vishe particija lako mozhe da ti se desi da ti se popuni medija, pa malo snimish muzike na datu, pa ti prigusti za datu al ti se eto oslobodilo mesta na mediji pa stavish malo date na mediji i dobijesh kupus sve u svme - to vetj nemozhe sa folderima jer je pichi do kraja sa jednom particijom...

poz voz 2011

Ne brate nisam nab. Kevin i caletov hard disk ima jedan Windows sa 2 particije. Moj hard disk ima jedan Windows (logicno) na jednoj particiji.

Najbolje mi je resenje sada da samo podelim na dve particije, verovatno jednu od 100GB kao sistemsku i jednu od 360 kao particiju za podatke. To je najbolje, jer je jedini razlog zasto zelim da delim na particije taj sto cu mozda zeleti jednom da formatiram sistemsku.

iako si vec odradio posao sa partition magicom, bolje ubuduce koristi acronis disk director, zna partition magic da brlja itekako, i da sjebe stvar

I'm with sexy [:D]

PM mi je pravio neke probleme, koji se ne manifestuju u Acronisu

imam ja jedno pitanje vezano za hdd,da ne otvaram novu temu...

Radi se o tome kad hocu da opalim format na SataII hdd-u imam 2 particije C=win D=filesi e sad idem dellete pa formatiram C i posle formata ispise D umesto C i aj sta sad opalim insta na "D" i sve oki zavrsi, instalaciju win-a i rek'o,aj zamenicu samo letter u device menageru kad ono "krk" :) D-sys a C= boot i nema menjanja :P slova :) jel ima neki drugi postupak instalacije win-a i formar particije na kojoj je win kad je u pitanju SATA,thx!

Ne razumem šta pričaš, ali ako hoćeš da formatiraš C: i da ponovo staviš Windows na nju, a da se D: ne dira, prosto ubaci instalacioni disk u drajv i upali kompjuter s njega, idi next -> next -> next do momenta kad te pita za particiju, i tu ćeš moći da formatiraš C: i instaliraš novi Windows na nju direktno iz instalera.

pazi do sada sam uvek isao preko bootabilnog cd-a pa dellete pa onda format pa insta win,e sad kad idem dellete umesto da ostane C: promeni se u D:,a D: u C: smesno jbg! to mi se nije dogadjalo sa obicnim samo sa SATAII :( i onda kad ocu ne mogu da promenim letters jer je D-win a C- boot,btw nikad nisam insta win kako ti kazes vooodoo uvek sam iz preko boot-a isao brisnem->formatiram> i setup>restart i onda insta... :P no nije neki veliki problem uglavnom mi je sve na dvd

Nije trebalo uopšte da brišeš particiju. Ako obrišeš prvu, naravno da druga logički postaje C:, pošto ispred nje više nema ništa. Znači brisanje particije je uklanjanje iste iz "evidencije" hard diska, a format je brisanje sadržaja particije, ali sama particija sa svim svojim osobinama (lokacija, veličina itd) ostaje.

što se tiče onog deljenja diska:

moja iskustva su da što više particija imate to je veći haos. Uvek ćeš jednu particiju da napuniš pre ostalih (npr onu sa filmovima) i onda ćeš krenuti nove filmove da trpaš na neku drugu, i to kad jednom krene više ne znaš šta gde čuvaš i krenećeš da snimaš na prvo mesto gde naletiš na slobodan prostor... Jedna particija za system - 40 GB više nego dovoljno ako je WinXP i ako ne planiraš da instaliraš 1000 programa - a druga (i svi ostali HDDovi) za sve ostalo.