47@mission Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 hehe, kakav naslov, da vas namamim:DDD shalim se, ima veze sa shvercom, ali samo u jednom slucaju da predjem na stvar... zeleo bih da mi prijateljica koja zivi u americi i dolazi ovde krajem juna donese jedno ili vishe parchadi kvalitetnog hardvera. 1. da li smaraju kada se prenosi neotvoren iphone u prtljagu? druga stvar - moj profesor geosa, kad je bio u americi kupio je iphone bez at&t ugovora, a nisam ga pitao kako. vidim da na appleovom sajtu moze da se kupi samo sa tim ugovorom. da li znate neshto vishe o tome? 2. kako ide cela pricha sa prenoshenjem racunara. kolika je carina? cuo sam neshto da u radnji moraju da ti vrate porez, ako iznosish komp iz zemlje? 3. da li moze laptop da prodje ispod radara, da isfoliraju da je korishcen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikita_ Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Moj rodjak nam je jednom doneo kameru otpakovanu iz Australije, bez carine. Ne znam dal se vazi sad za laptop/iphone u Americi. Quote sine nikita, postao si nik kejv Vagine 90 posto zena sveta su ti otvorene Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 (edited) Porez ti ne vracaju u radnji vetj u radnji kazes da ti daju VAT potvrdu ili kako se vec zove PDV u toj zemlji i onda to na carini dash i vrate ti odredjeni deo poreza. Laptop ako zelis da provuces kao koriscen, treba da imas potvrdu da si ga izneo iz zemlje. Naravno ne kazem da ne mozes da ga promuvas, ali ako te startuju moras da imas taj papir ako neces da platis carinu. To je ono sto uvek smaraju kad iznosis tehniku iz zemlje da popunish. Edited May 2, 2008 by mohican Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Laptop ako zelis da provuces kao koriscen, treba da imas potvrdu da si ga izneo iz zemlje. Naravno ne kazem da ne mozes da ga promuvas, ali ako te startuju moras da imas taj papir ako neces da platis carinu. To je ono sto uvek smaraju kad iznosis tehniku iz zemlje da popunish. Vec neko vreme to ne popunjavam ali svaki put uredno pitam da li treba :) Odnosno uvek kao "imam laptop, digitalni fotoaparat, telefon etc, da li da upishem tamo?" i obicno dobijem "ma teraj" odgovor. I kad se vracam, "imate sta da prijavite", "ne samo licne stvari", ok. Ne kazhem da je nemoguce da ce da se nadje neki delija pa kao "aha, ovaj laptop, to si sad kupio preko" ali u protekle dve godine nikad nisu trazili da upishem sta iznosim a bio sam tipa 10 puta van zemlje. A sto se aviona tice, pre je na nasem izlaznom terminalu bio onaj skener i carina i onda te trkeljishu redom, ali su to ukinuli (kao i u velikom broju drugih zemalja sto je odavno ukinuto) i najnormalnije izlazis sa checkout-a. Naravno nekad mogu da te zaustave pa kao "Sta imas tu?" ali samo ako je neko sumnjiv dovoljno. Vracanje poreza je jos veci smeh, NIKAD nije radila ta radnja za povracaj poreza, ili kad radi onda im "ne radi sistem" :)) zeleo bih da mi prijateljica koja zivi u americi i dolazi ovde krajem juna donese jedno ili vishe parchadi kvalitetnog hardvera. Vodi samo racuna o razlikama u napajanju tj. strujnoj mrezhi i obliku utichnice :) A sto se pitanja oko laptopa tice, rekavsi ovo gore, mislim da ako ti recimo ne treba kutija i ostavis je u americi, laptop mozes lako da uneses kod nas kao "svoj stari notebook". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
47@mission Posted May 3, 2008 Author Report Share Posted May 3, 2008 Znam ja celu tu pricu sa popunjavanjem tog lista, ali ni mene nisu smarali bilo gde da sam putovao... Ma nju ne mogu da smaraju za to jer ona moze da kaze da je to njen laptop jer zivi tamo. Bole je qrac:D Samo je josh ostalo nejasno, kako da se kupi iPhone bez tog ugovora. Josh jedna stvar... Nalozio sam se na ovaj novi iMac od 24'' na 3,06, shto je izashao pre par dana. Kako se to prenosi? Ja bih ovaj moj 20'' proslogodishnji model prodao ovde, dodao malo kesa i isplatio bi mi se skroz novi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted May 3, 2008 Report Share Posted May 3, 2008 Ja sam se iz USA vracao sa 4 torbe. Provukli su me ispod radara i nasli laptop. Naravno, rekao sam da je koriscen i on mi je trazio racun jer ga kao nisam prijavio?! Ja sam lepo pitao da li je normalan i da li on cuva racun od npr svog mobilnog telefona i sl!? I onda se napravio pametan i izvukao punjac i pokazao mi amercki steker za struju i kao omg kupio si tamo. Ja kao 'a kako sam trebao da ga punim tamo 6 meseci a da ne kupim americki kabel'. i na kraju sam rekao da vredi 200 dolara i platio neki sitan danak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted May 3, 2008 Report Share Posted May 3, 2008 za par meseci idem u US, need some Tools of the Trade ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Ja cu da pokusam da ishvercujem nesto iz Holandije kad se vrnem, bash da vidim kako cu da prodjem To teh shvercmobile!!!1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Nadajmo se da carina ne posecuje RUR :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Taman pooooosla.... :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Ja cu da pokusam da ishvercujem nesto iz Holandije kad se vrnem, bash da vidim kako cu da prodjem To teh shvercmobile!!!1 A to samo u patiku i ne fermaju dva posto, sem ako netjesh na veliko...tako je moj ortak crnac...dodushe on je imao diplomatski pasosh xD Kesice pa gutaj pa kenjaj FTW ^^ daj da se dogovorimo za koji gram? :) Ok povratjaja je lucky lepo reko da na izlaznoj granici ti overe tu potvrdu koju uzmesh u radnji i onda valjda u agenciji kod nas iz keshirash ili sledetji put kad budesh tamo u prodavnici... Laptop je moj za lichno korishtjenje iPhone bez ugovora je kod crnaca...i online ja mislim Jbm te za iMac... Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Ko je reko da cu ja da prenosim drogu drogoshi jedni Ima ovde mnogo lepshih stvari, kao sto su kurve recimo!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Ko je reko da cu ja da prenosim drogu drogoshi jedni Ima ovde mnogo lepshih stvari, kao sto su kurve recimo!! A tu smo bogme mi kvalitetniji :) nemaju oni splavove ^^ Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
exile Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Sad je samo pitanje koje su jeftinije Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Sad je samo pitanje koje su jeftinije Ove na splavu, rade za dz ako imash zhvaku umesto para :D Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
47@mission Posted May 4, 2008 Author Report Share Posted May 4, 2008 Taman pooooosla.... :D smejo sam se ko ludak, keva uletela u sobu:D jbg znachi verovatno nishta od iphonea, poshto ne mogu tolko da je cimam, da se bakce sa "crncima":D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corey Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Coko kupi mi gurtne sa kukama za rad u teretani, straps se zovu u americi, evo pogledaj kako to izgleda http://www.bodybuilding.com/store/straps.html kod nas postoje ove obične, samo krpa savijena na kraju, to cepa ruke do jaja, najbolje su ove sa kukama ili nečim drugim : ) ako si dobre volje naravno :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velicko Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 E ovo nije losa tema. Ja se vracam sledece nedelje iz amerike i donosim gomilu nove tehnike, sto moje sto za drugare sto su narucili. Ono kao plan mi je da podelim ravnopravno po torbama, ove manje malo ustekam u patike ili sl. i furaj... Naravno ako me startuju sve je to moje za licnu upotrebu, a imam i amerucku licnu kartu pa cu se pravim lud kako zivim tamo i tako te price... Sto se tice iPhone-a ja sam se ovde raspitivao nesto i koliko sam skapirao ti mozes da kupis bez ugovora u apple radnji uz 'obecanje' da ces da odes do att i da potpises ugovor. U principu ja cenim da ove iz apple-a zabole tuki i da oce samo da ga prodaju, dok sa druge strane ako ga kupujes u att radnji moras da pazaris sve sa ugovorom. Jos jedna stvar je da je bolje kupiti u radnji kesom ako dozvole nego preko neta karticom jer onda imaju sve podatke i mozda posle mogu da te jebu ako ne potpises ugovor... U svakom slucaju ja cu da probam da kupim kesom u radnji, a ako ne imam crnca na standby-u Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreadlord Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 Ja sam lepo reko da su ma homies pravi odogovor :) Quote poz voz 2011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malatrolapunakontrolora Posted May 5, 2008 Report Share Posted May 5, 2008 (edited) najbitnije je da su stvari otpakovane,a ako te i pitaju (mada sumnjam) kazes da je za privatnu upotrebu i gg... preneo sam par stvari iz australije tako (sony2,3mobilna i 2 mp3 playera,nisu me nista pitali) ako se nosi vise istih stvar bilo bi dobro da ih razdvojis po prtljagu. sto se tiche iphone-a nema frke , nisu pravili probleme ljudima koji su prenosili nekoliko kamera/foto aprata , nema potrebe da se krije i slicno samo da lepo stavi u prtljag da se ne bi ostetio osim ako ti je TOLIKO stalo da dobijes iPhone u kutiji xD Edited May 5, 2008 by Malatrolapunakontrolora Quote Have you ever noticed that it's only 'perfect' people who are murdered or killed in horrific accidents? "He was the perfect son" or "She was the perfect daughter." "Such a tragic accident they were the perfect family." "They died together, the perfect couple till the end." Makes me glad I abuse my kids and beat up my wife. Kind of makes me immortal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
47@mission Posted May 5, 2008 Author Report Share Posted May 5, 2008 stalo mi je da bilo kako dobijem iphone, samo ne znam de da kupi na kraju... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velicko Posted May 24, 2008 Report Share Posted May 24, 2008 Samo da znate da kod nas na aerodromu traze samo iPod-ove i iPhone-e. Sleteo sam pre nedelju dana i sproveli su me kroz rengen i raspitivali se samo za to. Znaci ako dolazite iz amerike i imate dosta stvari najverovatnije ce da kod nas carinik da vas pretresa i da vas pita za ta 2 itema. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted May 24, 2008 Report Share Posted May 24, 2008 A kako oni tacno izvale da dolazis iz Amerike, osim ako nije samo taj jedan solo let? Posto, na preuzimanju prtljaga u svakom trenutku imas tipa 5 letova, a posle kad prolazis kroz carinu idete svi zajedno, da tako kazhem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velicko Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 Jbg, kada sam ja sleteo bio je samo jedan let iz londona i vecina na tom letu je bila dolazila iz amerike. Kad me je ovaj snimio sa 2 ogromne torbe prileteo mi je ko baba u gsp-u kada vidi prazno mesto. Sreca pa nisam imao nista, a planirao sam da donesem 2 iPhone-a (odustao u poslednjem trenutku usled nedostatka para). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts