fatboy Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 Da, znam da vas cudi sto BAS JA pisem na ovu temu, JA koji sam olicenje gurmanskih zidina preko kojih zdrava ishrna nikad nije pomisljala da predje, JA od cijeg imena hiljade gladnih izletnika dizu svoje plasticne tanjire ka mojim magicnim rostiljdzijskim tvorevinama... e pa reko da ne ispadne da vas samo gojim, evo par stvari oko kojih se treba zamisliti u ishrani: VITAMINI: B3 - Ima ga u jetri, nemasnom mesu, ribi, jajima C - Kivi, grejp, limun, narandza, jagode, krompir, zeleno povrtje E - Biljno ulje, zeljasto povrce, soja, masline K - Kupus, spanac i ostalo zeleno lisnato povrtje, cerealije MINERALI: Kalcijum Mineral od vitalnog znacaja za kosti, zube, mišicni rast, mišicnu kontrakciju, celijski transport... RDA je 800-1400mg. Vrednosti rastu sa godinama. Nalazi se u mleku i mlecnim proizvodima, soji, sardinama... Magnezijum Ovaj mineral je jako važan za procese mišicne kontrakcije, a pogotovu za fazu "relaksacije". Važan je i za sintezu proteina, jako srce, za metabolizam kalcijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma i vitamina C. RDA je oko 350mg. Ima ga u limunu, grejpu, kukuruzu, lešniku... Nedostatak ovog minerala izaziva hronicne grceve u mišicima. Gvožde Ucestvuje u stvaranju hemoglobina, koji prenosi kiseonik kroz krvotok od pluca do svih tkiva u organizmu. Izuzetno je važan faktor u sportovima tipa izdržljivosti gde njegov nedostatak može biti presudan faktor za ogranicenje fizickih sposobnosti. RDA je 10-18mg. Ima ga u jetri, nemasnom mesu, sušenom vocu... Bakar Mineral koji pomaže gvoždu u stvaranju hemoglobina. Esencijalan je za korišcenje vitamina C. Ima ga u šljivama, jetri, morskoj hrani... Cink Odgovoran je za celijski rast, pomaže u korišcenju vitamina A i B kompleksa. Povecava mišicnu izdržljivost. RDA 15mg. Ima ga u jajima, mesu... Mangan Jako bitan enzimski aktivator. Vitalan je za formiranje tiroidnih i reproduktivnih hormona, normalan mišicni razvoj, reflekse i za varenje i iskorišcavanje hrane. Ima ga u žumancetu i zelenom povrcu. Natrijum Neophodan je za pravilan rast i funkciju nervnog i mišicnog tkiva. U uskoj je povezanosti sa kalijumom i ova dva elementa se moraju nalaziti u organizmu u medusobno optimalnom odnosu. Ima ga u kuhinjskoj soli, celeru, articokama... Ishrana koja se bazira na preslanoj hrani izaziva povišen krvni pritisak. Kalijum Zajedno sa natrijumom reguliše srcani ritam i ravnotežu vode u organizmu. Kada ova dva minerala nisu u optimalnom odnosu, remete se nervna i mišicna funkcija. Nedostatak kalijuma izaziva zamor i mišicne grceve. Stres, preterano znojenje, konzumiranje alkohola, kafa, preterano uzimanje soli i šecera u ishrani crpe kalijum iz organizma. Znacajni izvori su limun, banane, zeleno povrce itd. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- . . . . . . . . Eto, pa vi vidite kako cete se hraniti od sada! E a sada ja odoh na... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ...pa onda i koju slatku, red je, jel... Cheers!!! Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
medolinka Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 uf, ja bi kao od ponedeljka trebalo da pocnem opet sa "zdravom ishranom". imam jos danas i sutra fore :D Quote For what I’ve done I start again And whatever pain may come Today this ends I’m forgiving what I’ve done Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wanderer Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 ja se hranim zdravo , zivim zdravo... btw nisi navao kod vitamina C crvenu papriku koja ima najvise vitamina c od svih vocki i povrcki ;-0 Quote -"Don't think, feel! It is like a finger pointing away to the moon. Don't concentrate on the finger or you will miss all that heavenly glory." -"Love is like a friendship caught on fire. In the beginning a flame, very pretty, often hot and fierce, but still only light and flickering. As love grows older, our hearts mature and our love becomes as coals, deep-burning and unquenchable." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 mnogo lep tekst crnjo, big up! dodaj da je glavni izvor kalijuma paradajz i da su glavni izvor cinka semenke bundeve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 i ja se za dan-dva vraćam sa pauze, ali me to ne plaši ni malo. štaviše, radujem se, mnogo sam se raspekmezio :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iguana Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 suvishe radim da bih pasao i brstio. Quote It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramirez Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 dodaj da je glavni izvor kalijuma paradajz i da su glavni izvor cinka semenke bundeve kapiram da za cink vazhi i bundevino ulje? :> inache, na ovo shto je krule rekao, da dodam onaj beviplex. komplex vitamina b naravno. :D ima i onaj koktel shumetjih "12 vitamina, 12 minerala", i koktel shumetjih sa cinkom, magnezijumom i kalcijumom. ali uz sve te pilulice i tabletice, opet valja pripaziti na ishranu, jer ti vitaminski/mineralski dodatci ne anuliraju shtetne gluposti koje unosite. tako da izbegavajte masno i holesterol... chak i ako ste mladi. ne valja to ni u jednom zhivotnom dobu, ma koliko nam stari govorili "tebi ne smeta, mlad si". i nadjite neki balans za unos shetjera ako ste mrshaviji, ili ga ogranichite prilichno ako ste podgojeni ^^ uz sve to, pola sata fizichke aktivnosti dnevno i odlazak lekaru svodite na minimum... na duge staze. i uopshte tjete se osetjati mnogo bolje! i naravno da ste sve ovo chuli milion puta, ali ne bez razloga :] Quote Spoiler http://www.slobodanjovanovic.org/author/vukasinmileusnic/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
rev Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 ja pijem Natural Wealth Omega 3, NW Calcium-Zinc-Magnesium, Strong Nature Vitamin E, Selen, Belvit (Kompleks vitamina B.), Vitamin C najobichniji od 500mg. bevipleks je npr dobar za mrshavce jer otvara apetit. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manager Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 ja sam upravo sabio sendvich napravljen od pola leba.. koja crna zdrava ishrana... kada krenem u teretanu/na trcanje, onda cu paziti sta jedem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pesma-mrtve-dece Posted September 8, 2007 Report Share Posted September 8, 2007 koja crna zdrava ishrana, jedem sta mi se svidi, i dobro se osecam... realno Quote Get smart or die dumb! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted September 9, 2007 Author Report Share Posted September 9, 2007 (edited) ..jaoooj, prijelo mi se neko meso u sitne sate... uhhhh..... . . . . . . . .. . . . . Edited September 9, 2007 by fatboy Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Longleyy Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 brate, chemu ova prva slika? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 ja s e ne hradnim zdravo.. jedem fast fud jede chinbke pastete nesto mamine kuhinje koja se veoma retko desi, tamte vamte... nemam pojma kako se to trenutno odsrazava na moj rganizam ali nemam visak kilograma valjda zahvaljujuci mom metabolizmu i sklonost isportu iraznim fizickim aktivnostima atako da slobodno klpajte te chinke i te chizbutrgere samo ih valjano utroshite na nesto... ljubav... sport... nerviranje .. alkohol i t e zezanciej sto vole mladi... gde je mladi tu je i sala... sala salu stize brushalteri spusit nize blja bjlabala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VoOdoO_MaN Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 Pa ono ako volish biftek Quote Got some minuses for free? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted September 9, 2007 Author Report Share Posted September 9, 2007 brate, chemu ova prva slika? ma to su oni false linkovi.... Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
killYg0r Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 jel im da se kupi ono sa slike iz prvog posta negde :D posto bi otrcho odma da kupim celu radnju koliko dobro izgleda :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 atako da slobodno klpajte te chinke i te chizbutrgere samo ih valjano utroshite na nesto... ljubav... sport... nerviranje .. alkohol i t e zezanciej sto vole mladi... gde je mladi tu je i sala... sala salu stize brushalteri spusit nize blja bjlabala ne dajte ovom dziju vishe da pije. taj 12 vitamina + 12 minerala ima odvratan ukus, bljuv meni je najgori uvek bio onaj beta karoten isto shumeci. Koji uzasan ukus ... al' vidim da se nekima dopada :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Force Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 Brate pljeska , pizza i ostalo moje nocne more ne mogu bez njih a i sa njima ;) Treba da krenem neke vocke , povrcke da zvacem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 ja sam izbacio sve sto ne valja samo tako. ponekad budem slab pa nesto maznem, ali ni u trecinu kao pre jebote, ja koji sam nekad jeo veknu hleba za dorucak, onako vrucu i meku, za rucak pola hleba sad ga ni ne pipam. ja koji sam mislio da je hleb osnov svega, jeo sam ga i sa supom :(( vise ne :(( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crno-Sunce Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 nije mi toliko bitno da smrsam vec da zadrzim kilazu... kad bi presao mojih trenutnih 105 kila to bi bilo vec previshe... teram se da krenem u teretanu i da se uradim kao korgot od varvarije ali me nekako stalno mrzi :( Quote If there's some higher power that controls my fate, i would like to meet him, shake his hand, then crack open his ribcage and tear out his heart. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Longleyy Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 ja sam izbacio sve sto ne valja samo tako. Damn right u did! :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kRiK u tAmI Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 fatboy.. izem ti vitz.. sad sam o5 gladna.. =/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doolio Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 ako pricamo o zdravoj ishrani, ako uzmemo da ona ima significant impact na zivot, onda jebiga, umrecu sa 35:) ja bre mogu 300 grama slanine bez leba da pohasam zato sto nema cipsa ili tako neceg, samo ode:) prsuta i slicne fensije stvari se vec broje u polovinama kilograma:))) a ako mi slucajno neko ponudi peceno prase, kontam da mogu da pojedem smrtonosnu dozu ili tako nesto:) takodje, posne stvari mogu da jedem jedino ako je za opkladu (tipa, evo ti sto hiljada evra, pojedi jedan integralni stagod):) Quote brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted September 9, 2007 Report Share Posted September 9, 2007 Damn right u did! :D dobro, tu i tamo calabrcnem koju picu u grilu 5, koju tortu npr danas za sestrin rodj ali ne preterujem ^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatboy Posted September 9, 2007 Author Report Share Posted September 9, 2007 ljudi, ako se budete prezderavali, bicete ovakvi: Quote Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts