dzontra.volta Posted April 29, 2007 Author Report Share Posted April 29, 2007 zbilja viki kaze da je foton masles i zato putuje brzinom sijalice kroz empti spejs Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Stvarno vikipedia kaze 0. De1, budi dosledan jednom kazes da je nula, onda kazes da si i ti rekao kao i ja da je beskonacno mala, ajde dogovori se. meni ne ide u glavu kako nesto moze imati moment bez mase, no nebitno, plank je plank (jel to ona konstanta ĆE kao Ć ćitrilicom?) Ja i dalje cuopm iz malog mozga da je mas limes ka nuli sa gornje strane, ali opet napominjem verovatno gresim. You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
~JungleBoY~ Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 (edited) Mda, raspalo ć. A čekaj bre malo, ja ovde kenjam o masi mirovanja, dok je relativna masa ipak nesto drugo, zar ne ? :) Tako da se ja povlacim iz diskusije, jer sam taj deo, ako je i bio, prespavao A i gledajući formulu gore, dobije se neodredjeni oblik, znači možda se tu uvodi pertuov limes, pa onda možda i ima konačnu vrednost, a možda i ne... Ma zajebi, idem da drkam. Edited April 29, 2007 by ~JungleBoY~ :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 (edited) plank je plank (jel to ona konstanta ĆE kao Ć ćitrilicom?) kolko ja znam plankova se oznacava sa h a Ć je ustvari redukovana plankova konstanta Ć=h/2pi :) Edited April 29, 2007 by RaveN Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzontra.volta Posted April 29, 2007 Author Report Share Posted April 29, 2007 The photon is massless, has no electric charge and does not decay spontaneously in empty space. ... The energy and momentum of a photon depend only on its frequency or, equivalently, its wavelength. http://en.wikipedia.org/wiki/Photon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kole Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 vikipedia je odlichan izvor informacija i podataka ali i njen kreator kazhe da se nikako ne treba koristiti kao apsolutna istina, da ne pricham da se neko zajebe pa neke ispite sprema odande =o)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormScion Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Razlika izmedju 0 i beskonachno male mase jeste beskonachno velika . Anyway ... formula je istinita , barem po onim shvatanjima koja ljudski um moze da spozna i iz te perspektive u ovom datom momentu ... sto ne znachi da je 100 % tachna i opet imash beskonachno veliku sansu da nije tachna ... sto se objasnava cistim matematichkim experimentima verovatnoce tachnost koje ne znam ali koje sam gledao na predavanjima . smaram ... cya Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Meni uospte nije jasno zasto se o ovome i dalje prica? Daki, ako imas jos nekih nedoumica moraces da se udubis u strucnu literaturu i to ne zato sto ovde nema ljudi koji mogu da ti objasne nesto, nego zato sto nikome odavde ne verujes. Sto nas dovodi u jednu apsurdnu situaciju, a to je, zasto bi uopste postavljao pitanje na koje ne zelis odgovor? Da skratimo, ukoliko ne bude neceg novog, topik ce biti zakljucan. ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dusko.m Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 jednacina sa pocetka i dalje stoji s' tim da stvar treba gledati sa drugog kraja. kada se krece brzinom svetlosti foton ima konacnu masu. kada bi se "usporio", masa bi mu tezila nuli (tj. masa mirovanja mu je nula). ova stvar je dokazana merenjem otklona tj. skretanja svetlosti pod dejstvom gravitacione sile zvezda (gravitaciona sila je funkcija mase). od ove cinjenice (da foton poseduje masu) proistekla je i prica o dualnoj prirodi svetlosti - ona jeste elektromagnetski talas ali postojanje konacne mase daje jos svojstva materije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomkeus Posted May 6, 2007 Report Share Posted May 6, 2007 Napravili ste grešku koju prave svi laici kada počnu da raspravljaju o STR-u, a to je razdvajanje mase od energije. Svi tzv. paradoksi kojima laici napadaju teoriju relativnosti potiču iz nerazumevanja njenih osnova. Jedna od osnova je da postoji entitet koji se zove prostor-vreme. Ujedinjenje prostora i vremena ima neke posledice, a to su: Pošto je prostor vreme realni četvorodimenzionalni prostor sa singularnom indefinitnom metrikom (prostor Minkovskog) ono što je smatrano fizičkom veličinom (vektori, skalari i tenzori generalno) je moralo da poraste za još jednu dimenziju i da promeni zakon transformacije da bi ostalo kovarijantno na izometrije u prostoru Minkovskog. Iz ovih promena su proistekla dva ujedinjenja: energija i impuls su spojeni u 4-vektor energije-impulsa i energija je ISTO što i masa. Kada govorimo o fotonima i generalno o svim drugim bezmasenim česticama njihova specifičnost je u tome što njihov 4-vektor energije-impulsa od 4 komponente ima samo jednu i to vremensku i upravo je u tome stvar. Na brzinama koje su daleko manje od brzine svetlosti zakon transformacije (Lorencove transformacije) dozvoljava razdvajanje vremenske komponente i prostornih komponenti u 4-vektorima (tj. one se transformišu nezavisno jedne od drugih). Tada komponentama možemo dati fizičku interpretaciju koja je nama intuitivno prihvatiljiva u našem svetu niskih brzina. Prostorne komponente 4-vektora energije impulsa tumačimo kao klasičan impuls i na osnovu njega možemo definisati ono što je nama intuitivno poznato kao masa mirovanja. You're all gonna die. Then you'll be dead for way longer than you're alive; like, that's mostly what you're ever gonna be. You're just dead people that didn't die yet... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolkonski Posted May 6, 2007 Report Share Posted May 6, 2007 Eto. Hvala tomkeus. ----------------- nema vise zezanja A.B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts