Jump to content

Risk and gain ...


coll

Recommended Posts

E pa onda evo ti def savet : da, probaj

Ako i puknes, puca se za godinu-dve, imaces 25, ihahahaj si mlad. A i to ide kao neki "projekat" uvek ces moci u struci da nastavis da radis.

Posebno jer kapiram da nemas zenu i decu pa i imas luksuz da mozes da puknes.

Mali savet : ako ta 2 ortaka oce da rade za platu, potpisite vi to i overite. jer ako uspe nije iskljuceno da kazu da su i oni suvlasnici ;)

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy

Link to comment
Share on other sites

Ja sam recimo hteo da budem freelance programer i radim softver po narudžbini za domaće klijente. Međutim, imao sam prilike da se uverim kako domaći naručioci:

1. nemaju pojma šta hoće

2. kompjuter im služi samo za pasijans, a pritom su "od kuma čuli da je C++ mnogo dobar, prema tome hoću da moj program za baze bude napisan u C++, ili tako il' nikako!"

3. nemaju predstavu o mogućnostima šta može da se izvede a šta ne. ono, traže da im implementiraš kontrolu mislima i ljute se što ne može, a kasnije kad im spomeneš nešto banalno tipa da komanda može da se aktivira i prečicom preko tastature, bude "OMG computers can do that!?"

4. previše frustracija za premalo para

Ja sam na PMF-u, programerski smer. Do skoro sam se tripovao kao voodoo ali sve više sumnjam da ću se baviti hc programiranjem, bar ne kod nas. Imam još godinu i po do kraja, valjda nešto smislim... Videćemo

Druga varijanta je privatni biznis sa nekretninama [:)]

Link to comment
Share on other sites

Zato je za nase trziste Delphi keva, relativno lako se bilo sta napravi da radi i da funkcionise, sto se tice tih problema promeni, ovo promeni ono, ovo stavi u roze i sl. fore to se lepo sredi ugovorom, imao sam i ja slicnih problema da mi lik trazi da menjam neke gluposti za koje treba pun k vremena pa na kraju vise vremena puknem na menjanje nego na izradu cele stvari, tako da od sada ugovor pa svaka promena 10-20 eura pa ti menjaj.

Upravo o tome pričam. Delphi sam koristio ranije uvek, jebe se liku

Link to comment
Share on other sites

@voodoo_ & company of programmers: Postoje poslovi koji su prosti i jasni - stojish na proizvodnoj traci i 8 sati dnevno svake 2 sekunde pakujesh kurtone u kutijice. Poslovi programera, web, dtp i 3d dizajnera nisu takvi - nash posao je "kreativni proces", shto znachi da ce te klijent jebati dok ne dobije to shto hoce ili dok ga ne otkachish jer ti je dokurchio :) Ubediti klijenta da je to shto si ti smislio prava stvar je talenat koji se razvija sa dugim iskustvom rada. Rad sa ljudima zahteva ne samo profi znanje programiranja/programa vec i ljudske psihike - svaki put kada krecem da radim sa novim klijentom dugo pricham s njim dok ne dobijem neku sliku o njemu. Uvek se uzima avans od minimum 30% pre pochetka posla i dogovaramo se koliko varijanti dizajna dobija za svoje pare. Sve posle toga ide dodatno, a ako nece da plati - cao.

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

meni se ukazala jedna veoma dobra prilika da imam svoju sopstvenu emisiju na radiju,ali ne znam... nisam nesto optimisticna.. previse je zahtevno i mislim da necu uspeti to da ostvarim...

verovatno cu se udruziti sa jednom drugaricom,pa dokle doguramo..

step in my transporter , so I can teleport ya,all around my heavenly body..

Link to comment
Share on other sites

Brate ja se tebi divim sa 23 imati muda u tako nesto uci ,(kazes 60% failed 40% win ) je ono svaka cast . ja do pre 3 god nisam ni imao komp ( tj. nisam imao nikada para dok nisam skupio i kupio )a tada nisam znao nistao kompu. Sada znam nesto , ali ni to nije dovoljno priblizno onome sto kontam voodo , ti i nem pojima fatso znaju :) lupam onako bezveze . Hocu da kazem da mladi ljudi kao ti i ja ono sa ti 23 ja 19 prvo studiraju po 10 god na maminim i tatinim ledjima pa onda kao kada zavrse ,e aj mi nadjite posao sada.

Sve u svemu veoma odvaznoo svaka cast i nadam se da ces uspeti.

Link to comment
Share on other sites

Oblikovanje SAP-a za firme je dobra ideja, samo ne znam kakvo je trziste u Ceskoj za to. Ovde je veliki potencijal za tako nesto. U sustini ulaganje za tako neku firmu, koja se zapravo bavi konsaltingom, nije veliko i sto je najbolje ne verujem da ako ne uspes, mozes da upadnes u takav dug koji neces moci brzo da vratis.

Dakle, sam plan ovde nije kljucan nego prvi klijent. To je onaj koji ce ti obezbediti buducnost i za koga ces morati dobro da se stisnes i opravdas mnoge neplacene radne sate. Ali tako ti je to ako hoces privatan biznis. Sto se tice vremena provedenog na poslu koji je privatan, treba biti svestan da je to duplo vise nego da si dron. Naravno ima tu nekih poslova koji nisu tako zahtevni, kao npr. igraonica, khm, htedoh reci, kafic, medjutim ti si se odlucio za to sta si se odlucio i tu ce biti mnogo, mnogo posla.

S obzirom da radis vec godinama i to ti nije problem, ne vidim nijedan razlog da ne zapocnes taj posao. Moj savet ti je da sa jedne strane sto detaljnije razradis plan, a sa druge da sto pre pocnes da trazis prvog klijenta.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...