Jump to content

Prvi svetski rat


Dule_smor

Recommended Posts

Ja sam vise ciljao na licemerje i da ne zelim da slusam lika koji sa ovakve televizije pametuje drugim medijima sto im kulturno istorijski program ne valja.

To je kao da tadic dodje sad da mi objasnjava kako vucic nije demokrata.

 

Interesantno, da li zelis da ti ukazem na logicku gresku koju si napravio ili si i sam svestan iste?

Link to comment
Share on other sites

Ako tebe ne smara da oftopikujemo i dalje slobodno se raspisi.

 

Ja sam malo podeljenog misljenja povodom toga. Mrzim licemerje i veliki sam zastupnik sredjivanja svog dvorista pre gledanja u tudje ali sa druge strane ako je izrecena konstatacija tacna nije bitno ko ju je rekao ako gledamo njenu sustinu.

 

A ja nisam komentarisao vest vec ko je tu vest izneo.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Link to comment
Share on other sites

Babe i zabe poredite... ovaj novinar Melosa ima svako pravo da kritikuje mas medije jer na njima ne radi, a porediti melos i RTS ili Blic je to sto sam rekao, babe i zabe. A sve i da je novinar RTS-a, imao bi pravo i ne bi bio licimer posto on to ne radi u ime svoje kuce vec u svoje ime i jedino sto bi mu se tu eventualno moglo zameriti je ako propusti da u kritici pomene i svoju maticnu kucu koja je isto fejlovala.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Nije konkretno vezano za neki od dogadjaja u Velikom ratu, ali sam ipak mislio da mu je mesto ovde, veliki Djordje MIhailovic je dobio paznju WP-a, malopre naleteh na clanak :)

http://www.washingtonpost.com/world/europe/86-year-old-serb-guards-over-wwi-dead-in-greece/2014/11/08/383d8c1c-6735-11e4-ab86-46000e1d0035_story.html

ubij jednog - ubica si;

ubij hiljadu - vojskovodja si;

ubij milion - drzavnik si.

A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin

It's nice to be important, but it's more important to be nice.

NN 4ever

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Documentary film "Hero 1914" is one of the ‪#‎Serbian‬ films which aim to remind the world of the role and the fate of the Serbian people in the World War I. The subject of the documentary film "Hero 1914" is the life of an ordinary Serbian soldier in the first year of the First World War. Viewers will find out who was a Serbian soldier, how he fought in the battles of Cer, Drina and Kolubara, what he was armed with, what he was eating and where he was sleeping, and most importantly how an ordinary Serbian peasant, who was the least equipped soldier in World War I, managed to win the biggest battles in 1914. "Serbian soldier, a farmer, perceives himself only as a free man. He doesn't wage wars for colonies, European and world domination, straits or to advance to the east; he suffers and sacrifices only when defending his family, village, country - his right to equality with everyone else. That's why he, a sooty man in a charred overcoat and ripped shoes, wins." Documentary film "Hero 1914" will be shown to commemorate the centenary of the outbreak of the First World War. It premieres tonight at 9 PM on Serbian national television RTS1 (http://uzivotelevizija.net/index.php/tv-rts-1).
---------------------------
Документарни филм „Херој 1914” један је од српских остварења чији је циљ да се подсети на улогу и судбину српског народа у Великом рату. Тема документарног филма „Херој 1914” је живот обичног српског војника, сељака, у првој години Првог светског рата. Гледаоци ће видети ко је српски војник и како се бори у биткама на Церу, Дрини и Колубари, чиме је наоружан, шта једе и где спава, и сазнати како је обични српски сељак као најслабије опремљени борац у Првом светском рату успео да однесе највеће победе 1914. године. "Српски војник, сељак, себе доживљава искључиво као слободног човека. Не ратује за колоније, европску и светску доминацију, мореузе или продор на исток; патње и жртве подноси искључиво бранећи своју породицу, село, земљу - своје право на равноправност са свима осталим. Зато и побеђује онако гарав, у нагорелом шињелу и распаднутим ципелама." Документарни филм „Херој 1914” биће приказан вечерас у 21 час на РТС1 у оквиру Програма обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата.

Link to comment
Share on other sites

Hajde, ovde cu, mada je mozda mali offtopic:
 

Српски ратник из Црне Горе у двобоју мачевима исекао самураја!


Приче о легендарним катанама и сјајним мачеваоцима самурајима надалеко су познате. Међутим, ово је истинита прича о ратнику са ових простора који је у двобоју мачевима победио самураја. Његово име је Александар Лексо Саичић.

aleksandar_lekso_saicic.jpg
 

Александар Лексо Саичић (Виницка, 5. август 1873. – Цетиње, 7. април 1911.) је васојевићки јунак, рођен у селу Виницка код Берана. Он је још у раној младости показивао изванредне особине: окретност, лакоћу, брзину, вештину покрета, хитрину и све то касније крунисао великом храброшћу.

Лексо Саичић је био капетан црногорске војске, а упамћен је по невероватном умећу руковања сабљом.

Гимназију завршава у Дубровнику одакле прелази у Београд где похађа Пешадиску подофицирску школу. Након подофицирске школе бива три године у Црној Гори где је постављен за ађутанта васојевићке бригаде.

Као војник са жељом за даљим усавршавањем одлази у Цариград где ступа у Турски војску као поручник царске гарде где службује три године.Из Цариграда одлази у Манџурију и прикључује се Руској војци где бива унапређен у чин подпоручника.Ту га је затекао 1905 и велики рат између Русије и Јапана.

Код Владивостока где су се трупе ове две велике царевине окупљале пред велику битку наилази на одред добровољаца из Васојевићког краја који су управо били пристигли.Одушевљен што их види придружује им се и заједно са њима врши последње припреме пред битку.

Комадант руске војске (иначе адмирал флоте) Роженственко постројивши војску саопштио је да Јапански цар тражи јунака од стране руске војске да изађе на мегдан јапанском самурају (у то време одбијање оваквог захтева значио је признавање пораза). Ко се осећа способним да изађе на мегдан, нека се јави мени, рекао је командант.

Међу првима се јавио Лексо Саичић и затражио дозволу од руског команданта да он изађе на мегдан јапанском јунаку. Кад је Лексо био спреман да пође, поздравио је команданта и захвалио му што му је дозволио да изађе на мегдан. Војске две велике царевине су са највећим интересовањем посматрале јунаке, који ће испред њих у пољу да деле мегдан.

У нестварном амбијенту, јунаци су се приближавали један другоме. Муњевитом брзином су се ударали сабљама. Одбијали су и дочекивали ударце, по неколико пута.

Био је то судар две традиције и два начина ратовања. Један замах сабље самураја окрзнуо је Саичића по челу и јапански ратник је, видевши крв кренуо да оконча двобој.
 

У том тренутку Лексо Саичић муњевитом брзином, само њему својственом, махну сабљом и посече јапанског јунака. Чим је он пао на земљу, самурајев коњ одкаса ка јапанској војсци.Овом побједом нанет је тешки морални пораз јапанској војсци, у којој је настало разочарење, а код руске војске радост и весеље.

Полазећи са мегдана, Лексо је као прави витез, одао пошту погинулом јапанском војнику. Кад се приближио руској војсци,постројеној у његову част, пала је команда: МИРНО!

Војна музика је свирала војнички марш. Командант руске војске са генералима, срео је победника мегдана. Лексо је поздравио команданта и рапортирао му да је извршио задатак. Командант га је отпоздравио и честитао му победу, па су то учинили и други генерали. Тако је дочекан победник на мегдану, уз највеће војничке почасти.

Честитке на добијеном двобоју добио је од адмирала руске флоте Роженственка и адмирала јапанске флоте Тогоа. Руска влада му је одредила четрдесет наполеона у злату годишње до краја живота. У Манџурији, унапређен је у чин капетана и до краја рата командовао је коњичким ескадроном Амурског драгонског пука. Сабља којом је савладао самураја данас се чува у Војном музеју у Москви.

Носио је следеће ордење: свете Ане и светог Станислава Другог реда са мачевима, светог Владимира Трећег реда са мачевима, свете Ане и светог Станислава трећег реда са мачевима, руска Рањеничка медаља, орден италијанске круне Четвртог реда, а од црногорских одликовања орден Данила Првог Четвтог степена, сребрна медаља за храброст и споменица 50. год. владавине краља Николе.

У бојевима је три пута рањаван, али ни једном није узиео предах како би видео ране већ би настављао да се бори.

Умро је од последица скока са другог спрата краљевог двора на Цетињу током пожара у тридесет осмој години,покушавајући да спаси богату књижевну грађу која се тамо налазила. Сахрањен је уз велике војне почасти.

ubij jednog - ubica si;

ubij hiljadu - vojskovodja si;

ubij milion - drzavnik si.

A single death is tragedy, million is a statistic. - I.V.Stalin

It's nice to be important, but it's more important to be nice.

NN 4ever

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 months later...

Баш сам пре пар сати пролазио кроз Мионицу и били су Мишићеви дани организовани. Свратио на пар минута да видим шта се дешава, нема нешто народа и већина је блејала у кафићу/дискотеци, а испред бине где је била организована музика и све само шака људи

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...

Dobih od tetke fantasticni ratni album 1914-1918, prvo izdanje 1926, a ovo je stampano 1987. Ima brdo fotografija, slikacu par strana i okaciti ovde kad stignem. Dotle evo jedan tekst.

http://www.telegraf.rs/vesti/1832006-najveci-zaboravljeni-srpski-junak-ono-kad-vas-kralj-licno-zvrcne-telefonom-da-vam-se-zahvali-foto-video

  • Upvote (+1) 2

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...