Jump to content

I posle tridesete sa roditeljima...

Recommended Posts

Hm, pa ne znam kako da vam kazem. Ja sam se smorio u 24-oj zato shto sam ziveo sa kevom koja me je ubijala u pojam sa svojom zeljom da zavrshim fax iako sam vec tada imao 6 godina iskustva rada sa kompjuterskom grafikom i znao sam da time i samo time zelim da se zanimam. Hvatao sam se za svaku slamku da bih se makar malo osamostalio i zivot mi je dao shansu. Nijednom nisam zazalio zbig svoje odluke, mada me chesto to shto sam stranac ovde sjebava opasno.

svaka cast, samo napred

A za onih 700 evra, uzas... da hotju da izlazim svaki dan da blejim po kafitjima, da budem baraba i da nosim CRNU KOZNU JAKNU, verovatno bih prodavao automobile i znash vetj sta, sa mojim kretenskim bratom.

A posto se gadim takvim ljudima, koji ustaju u 3 popodne, da bi otisli u kaftj sa svojim novim BMW-om, pozirali uz svoj kratki espreso sa mlekom, mobilnim telefonom od 500 jura i kljucevima od auta na stolu. Nakon cega bi otisli da "zavrshe" nesto, i vece proveli u nekom invajt onli klubu uz kurve i idiote.

Zato vishe volim da ZARADIM taj novac na normalan nacin, da zivim u skladu sa mojim mogucnostima i da se drzim nekih moralnih poslova, a ne da spavam sa pistoljem ispod jastuka.

Nije bitno da je velik, bitno je da je lep...

• Replies 206
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja trazim po jakni novcanik jedno pet minuta, konobarica stoji pored stola, a moja ortakinja samo gleda belo u mene i cheka, cheka....ni prst da pomeri da sama plati, a pola sata mi prichala kako joj cale podigao podigao halu blizu novog sada

Meni se to desilo jednom. Iskulirao sam. Drugi put. Nikad se više nismo videli, samo u prolazu.

Mladim ljudima iz provincije je mnogo lakshe da se osamostale(bar na psihichkom nivou) nego ljudima iz bg-a,ns-a i ostalih vecih gradova.

Ne bih se baš složio sa ovom konstatacijom. Kako onda objašnjavaš stalni priliv radne snage u Bg?

Niko od tih mladih ljudi ne dolazi u Bg da bi bio podstanar kod babe koja sama odlučuje kad će upaliti grejanje a nosi 2 gunja i 3 para čarapa nego da bi našli posao. A posla ima, ruku na srce, više u Beogradu nego u celoj provinciji.

Eto sada mojoj babi nude upravo dva stana i lokala za njenu staru kucu u centru grada,od kojih bi ja sigruno dobio po stan i lokal(ostalo nek dele sestre ipak ce one da se udomace kod nekog :)),shto mislim da je uz posao profesora Istorije sasvim dovaljno sa samostalan zivot dok ne stigne vreme za zenidbu :)

Ti si jedan od malobrojnih srećnika. Mada, iskreno, ne vidim šta jednom mladom čoveku može da ponudi Jagodina? Nije h8, ozbiljan sam.

500 minimum?

ljudi zive sa sto evra mesecno.

Ne žive, preživljavaju [V]

profesorska plata je preko 30k i mozhe fino da se zhivi od nje..

Nisam znao da su prosvetari tako dobro plaćeni. U kojoj školi radi?

Jet svaka čast. Mislim da si rekao suštinu.

Veliki broj vas pominje novac kao glavni problem.

Posla ima, problem je što ljudi neće da rade "za male pare". Ja sam lično odbio 3 ponude u zadnje 2 nedelje jer nisam stizao zbog fakulteta. A plaćeni su 120-150 din/sat i ne zahtevaju nikakvu stručnost. To je 300e mesečno, minimum.

Imam nevidjenu sreću da imam svoj stan sa 22 godine i svakim danom sam svesniji toga.

oduvek me zanimalo kako si se ti obreo tamo?

Eh, moja pricha je duga i po meni na momente zabavna. Ako vas ne mrzi da chitate, ovde je otprilike sve:

Pochelo '93 kada mi je cale kupio prvi PC. Naravno, uslov je bio da se ne igram nego da radim neshto pametno na njemu. Poshto je jedan od mojih ortaka imao zver makinu i 3D studio 3 za DOS, ja sam se naravno nalozio da radim neshto u tom fazonu na svom kompu. To je tada bio mukotrpan proces jer nije bilo net-a, a i ljudi koji su znali 3D programe u BG-u su mogli da se nabroje na prste jedne ruke...

LM, izuchavao sam 3D Studio jedno godinu dana pre nego shto sam krenuo da radim neshto iole ozbiljno. Prvi poslic koji sam imao je bio da napravim 3D reklamu za FMP (tj. za njihov basket tim). Naravno, poshto je tada ('94-'95) svako zeleo da iskoristi mlade narashtaje obecanjima da ce im platiti kada reklama bude gotova, nishta od toga nije bilo... Dobro, prvi machici se obichno u vodu bacaju, tako da me to nije nimalo obeshrabrilo.

Negde '96 sam dobio poslic koji me je nauchio da radim u Photoshopu kao pro - radio sam u novinama koje su se, nazalost, zatvorile nekoliko meseci posle mog "zaposhljenja" tamo. Zvalo se to chudo "Linija" i sluzilo je za pranje para nekih likova...

U medjuvremenu pojavio se prvi 3D Studio Max. Reci da je to bila revolucija u 3D grafici bi bilo prosto smeshno - imao sam veze u jednoj od shkola 3D grafike (koja je nazalost zatvorena '97) tako da sam uspeo da se dokopam 3D max-a medju prvima i otkrijem to chudo koje mi je pomoglo da tokom prve polovine '97 godine napravim svoju prvu kratkometraznu animaciju. Sa svojim drugarima organizujemo grupicu pod nazivom "Hive" koja pravi igricu "S.A.R.M.A" (2D top down scroll pucachina u stilu Raptora - igrica je doshla do igrivog demoa, ali dalje nije poshla zbog pojavljenja chuda zvanog 3dfx i d3d-a). U svakom sluchaju, kratkometrazna animacija koja je trebala da bude intro ove igre je proglashena za najbolju animaciju na "Scene strike '97" po glasovima gledalaca.

Celu '98 sam proveo prelazeci sa jednog fax-a na drugi, u medjuvremenu praveci svoje tadashnje chedo sa drugarom iz grupe "Hive" - Video '98. "Video '98" je osvojio nagradu za najbolju animaciju na YALP-u '98 i, shto je josh vaznije, postao propusnica na televiziju. Krajem '98 pravim s drugarom svoju prvu reklamu koja se vrti na Studio B - Audio Show '98. Kako smo je pustili na Studiju B je istorija za sebe ali o tome nekom drugom prilikom :)

'99 je pochela bombardovanjem... Sve se srushilo u jednom mahu. Medjutim letom '99 dobijam odlichnu "tezgu" - napraviti 3 reklame za Grmech! To je bio prvi veliki projekat iz mnogih koga cu se secati celog zivota iako same reklame nikada nisu emitovane :( Za ono vreme uradili smo nemoguce - za 4 nedelje 3 reklame od 20 sec sa 1,5 kompom [:D] Josh uvek se jasno secam svojih noci pored kompa i kako sam burazera slao za novim plug-inovima za max kada su stari kretali da se baguju :)

Iste godine sa josh dva druga krecem da radim 3D igru "S.A.R.M.A. 2476" (neshto u stilu Wipeuot-a). Nazalost, iako je igra opet imala igrivi demo, nije zavrshena poshto su svi otishli na razne strane - glavni programer sada radi u MS-u, programira za xbox360, ja u Rusiji, a treci ortak se bavi dizajnom u BG-u.

U 2000 mi ortak predlaze da se zaposlim kod njega u firmi - radilo se o firmi koja pravi softver za TV lutriju (likovi koji su radili/rade program za TV Bingo). Poshto je 3D i sprite grafika bila u pitanju, a parice nisu bile loshe rekoh "why not?". Posle 3 meseca, direktor me je pozvao i pitao istorijsko pitanje: "Otvorili smo TV Bingo u Moskvi ali imamo frku sa dizajnerima... Hocesh da idesh u Moskvu na 3 meseca za 2000 dolara mesechno?" [:D]

Od novembra 2000 do marta 2001 sam radio kao dizajner konsultant u TV Bingo Show Russia, a od aprila 2001 kao art direktor istog. 2002 sam ozenio najlepshu dizajnerku u mom zivotu, otpustio je i zaposlio u Apple Mac Centre Moscow.

U decembru 2003 se zavrshava moja karijera u TV Bingo Show (neslavno, kao i ceo projekat zato shto su Rusi pokrali pare :)

Pochetkom 2004 radim 3D "tezge" za Arhitekturni biro moskovskog Kremlja (odatle je ona crkva), zatim se zaposhljavam na TV kanalu "Rosija" (iliti 2 kanalu ruske televizije) kao 3D dizajner na vestima. U avgustu 2004 me preko prijatelja zovu na intervju u kompaniju Interactive Media koja pochinje da uvozi u Rusiju prve 3D autostereoskopichke ekrane X3D i hi-tech interaktivne sisteme (Gest Point, GroundFX i VividGX).

Od decembra 2004 radim u Interactive Media, kao tehnichki direktor/art direktor. Za ovih 2 godine koliko sam tamo sam radio sa mnogim firmama kao npr. Motorola, Samsung, NEC, Siemens, Philips, BAT, Philip Morris, Miller, Brahma, Efes Pilsner, Heineken, Wella, Schwarzkopf. Nadam se da cu skoro preci da radim u Philips 3D Solutions (ogranak Philipsa koji proizvodi 3D autostereoskopichke ekrane).

E sad, ono shto je najinteresantnije u celoj prichi - da nisam u Rusiji, sada bih imao platu jedno 5-10K dolara. poshto sam u Rusiji imam 2-3K. Nemam stan, ranije sam bio podstanar, sada kada mi se rodio sin, nas troje zivimo kod tashte. Zivimo svi od moje plate. Imam para za sve osim za stan (kola kupujem ove godine ako se ne desi neshto sasvim nepredvidjeno), poshto kvadratni metar u Moskvi sada koshta 3,5K $...

I ne, nije me mrzelo da kucam [:D]

А в чем сила, брат?

I ne, nije me mrzelo da kucam

MONTAZHAAAAA!!!!1~

Lepa prica stvarno. Znao sam neke segmente iste zbog konekcija sa mladjim ti bratom, ali nikada ovako sve komplet. I nikada nisam uspeo da isprobam tu WipeOutoliku igru, a bas sam imao zelju :)

btw, bas bre skupo to tamo majka mu stara, posto 2-3k uopste nisu male pare, cak i na "zapadu". Doduse, ti sve racunas u dolarima pa ja moram da prebacim u evre da bih video koliko je to stvarno :)) ali je jos uvek dosta.

lepo je pročitati da nisu svi RUR-ovci nolajferi koji su mladost sprcali na kaunteru i wowu :)

iznenadio bi se koliko zapravo ljudi sa rura imaju ok poslove, karijere i tako to.

samo hejt za ove tutumrake sto hejtuju profesore i mojne da se tripujete da imaju preko 30hiljada,keva mi je uciteljica(ali ima profesorsku diplomu) pa mora da drzi privatno casove da bi nagurala jos kintu,sad su kao dobili neko povecanje,ali fazon na godinu dana ide to povecanje,moj ortak vozi viljuskara u weifertu pa ima platu ko moja keva jbt,bitno je da on zasluzuje tu platu,ipak sve sa pivom sigurno je imba u odnosu na profesore,koji kurac ce nam oni,jebes decu...mislim dajte jbt...

i da,nemojte mesati ove profesore sa faxa sa ostalim profesorima,razlika nebo i zemlja

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

pusti ih grujo, u ovoj zemlji se najvishe hejtuju oni koji imaju najmanje.

03:34 ( MiGsa ) da budem iskren

03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki

22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah

13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare

[16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know

[21:00] <vudu> jebacemo svi

cekaj jel ovo neka nova fora [?]

ne ozbiljno,700 minimum.mrzi me sad da objasnjavam,ali racunao sam

Ajde objasni meni ja zivim sa 250-300e mesecno.Inace u 18 sam napustio matorce i pustio ih da uzivaju u svojoj starosti i penzijici.Jos idem na kao fax.Jos ga placam.Molim te objasni mi kako to da sam mrtav vec 3 god.

1 strana, 2 posta krukova, totalno u pravu.

ne razlikuju se mnogo, ali ima razlike...mada tu dolazi ona pricha o troskovima zivota u bg u odnosu na "provinciju"

mada, realno, ako hocemo da pricamo o visini plate nekoga ko se bavi drzanjem casova, prosvetom u nekom opstem smislu, onda ne smemo da zaboravimo likove koji drze pripreme za arhitekturu (upis) koji godisnje zarade do 50 hiljada evra ( to je oprezna procena) za mlacenje prazne slame...

It's nice to be good, but it's nothing compared to being bad

Brate, dok sam išao u srednju ('99-'03), profesori su redovno kukali kako nemaju za leba, a svi su šetali mobilne telefone bolje od cele škole. Razredna sazidala kuću u Žarkovu držeći privatne časove iz mate i programiranja.

Znači da menjam smer a PMF-u. Prebaciću se na profesorski, lakši je 3x od programiranja a dobar je keš [:)]

mada, realno, ako hocemo da pricamo o visini plate nekoga ko se bavi drzanjem casova, prosvetom u nekom opstem smislu, onda ne smemo da zaboravimo likove koji drze pripreme za arhitekturu (upis) koji godisnje zarade do 50 hiljada evra ( to je oprezna procena) za mlacenje prazne slame...

Word. Kad čujm kolike pare ljudi daju za prijemni loše mi je.

onda ne smemo da zaboravimo likove koji drze pripreme za arhitekturu (upis) koji godisnje zarade do 50 hiljada evra ( to je oprezna procena) za mlacenje prazne slame...

jel zajebavas [?] kako je bre to moguce [?][?][?]

http://s2.bitefight.ba/c.php?uid=22457

b:"jeli,jel ovo na slici fred durst ili onaj njegov brat limp bizkit?"

mare:"glupa je ko kugla ispod kauca"

Sa svojim drugarima organizujemo grupicu pod nazivom "Hive" koja pravi igricu "S.A.R.M.A" (2D top down scroll pucachina u stilu Raptora - igrica je doshla do igrivog demoa, ali dalje nije poshla zbog pojavljenja chuda zvanog 3dfx i d3d-a). U svakom sluchaju, kratkometrazna animacija koja je trebala da bude intro ove igre je proglashena za najbolju animaciju na "Scene strike '97" po glasovima gledalaca.

hohoho, mislim da se secam toga matori... Scene Strike budi lepe uspomene [8D]

Ne znam da li se ti secas EASTGATE ekipe sa tih okupljanja? Ja sam tu bio daleko najmladji...

Uzeli smo brdo nagrada za naj demo.... pored Mad Virgin-ovaca koji su takodje radili vrsne

demoe.... kasnije se sve presaltalo na Glide3DFX i Direct3D i konacno na OpenGL [:D]

samo hejt za ove tutumrake sto hejtuju profesore

ko bre hejtuje profane i zasto? [8D] ono sto mogu da vam kazem iz licnog iskustva...

...deca su danas mnogo gluplja i nezainteresovanija nego back in the days...

a to je samo jedna od posledica 90-tih, iako vam ovo mozda zvuchi naivno... [:(]

raditi u skoli je nezahvalan posao ali ima svoje drazhi pogotovo kad vidite da ima i dece koja

stvarno zele da nauce STO VISE jer shvataju da je znanje jedina stvar koju im niko ne moze

oduzeti u zhivotu...

Унутра је сигурно читава експлозија радости и магије!

to je ono sto ja pokusavam da objasnim devojcici mnogo godina... :) ona je na FPN-u... i zelja joj je da makar na pocetku svoje karijere bude nastavnik u skoli... ima to svojih prednosti... radno vreme, raspusti, etc... da sam entuzijasta poput nje i ja bih upisao npr. svetsku knjizevnost... ali nazalost decu boli qrac... to jest njih 99%... ma koliko se profa trudio predavanje ce biti smor ukoliko ljudi kojima predajes unapred odluca da te ni ne saslusaju... onda u obzir uzmemo i nastavni program... koji je sve samo ne dobar... da ne govorim o ocenjivanju... plus su klinci toliko odlepili da me ne bi cudilo da vade i vatreno oruzje ako si im dao keca...

sto kaze nigger... ja kad sam bio u srednjoj prof ne moze da predaje kako je planirao... svakih dva minuta neko nesto pita... polemise... nadovezuje se... (bilo je i onih koji spavaju... ali ometanje casa je bila misaona imenica)... danas deca samo cekaju da zvoni... a predavaci se zadovolje ako imaju JEDNOG ucenika koji zeli da nauci nesto od onoga sto on prezentuje... pa ni na rur-u niko ne bi ostavio post, kada bi mislio da niko nece da ga procita...

ima li ista tuznije nego kad dodjes da nekome drzis privatni cas iz matematike (kontrolni se blizi)... a klinac ti kaze: meni treba samo za dva... sine ja ne mogu da izvagam koliko treba da te naucim da dobijes dvojku... niti to zelim za ove pare koje sam primio... roditelji su platili ovih dva sata i ako ne zelis da se cimas reci to njima, a ne meni...

jebem se u pedu za sitne pare

javite se mom makrou kaliju

cali = ghettopimp

aleluja barkase, aleluja!

pa po choveku lik zaradi 600+ evra za pipremu. a ima 6+ grupa po 15 ljudi recimo :p

nema sanse da se to radi y tolikim grupama.najortak kads e spremao za arhitekturu radili su u grupama od 7 ljudi.mada o5 je moguce da toliko zaradi kad malo razmislim.

jbm ti zivot... lagano 2 grupe na dan,6 dana u nedelji....auuuuuuuuuuuu

http://s2.bitefight.ba/c.php?uid=22457

b:"jeli,jel ovo na slici fred durst ili onaj njegov brat limp bizkit?"

mare:"glupa je ko kugla ispod kauca"

......

Hm ne znam kakva su sad deca, ali mislim da to zavisi i od skole. Deca u Eventualno Poslenjoj Sansi, Sh U P -u, GSB Bora Markovic...nikad nisu ni bila zainteresovana ni sad ni pre 50 godina.

Ja kad se setim kako smo mi u jednoj gimnaziji bili odvratni, jedino sto mogu da kazem je da nikad ne bih predavao u skoli :)

You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy