moyo Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Imam hard disc od 15GB. Podelio sam ga na dve particije (ili kako se vec kaze) c: od 3 GB i D: od 12 GB Na C: sam instalirao samo windows xp koji zauzima oko 800 MB i cim sam zavrsio instalacio ,pokrenuo sistem pise mi da mi je C: ostalo samo 1GB . Kako to kada treba da ostane 2,2GB . Takodje sam instalirao nekoliko stvari na D: (sve ukupno oko 4GB) i tu mi nestane oko 1GB. Takodje sam probao da napravim samo jednu particiju ali tada je stvar jos gora jer mi je nestalo skoro 3GB. Ja misli da to nije normalno i da je taj problem resiv samo neznam kako. Neznam dali da formatiram na FAT32 ili NTFS sistem. Znam da je problem smesan ali nemam kesha a i nezelim da ulazem u glupi hard disc. Ako neko zna neka mi pomogne. Unapred hvala Quote "U dresu Redzi Millera idem do svog dilera, vutre puna kesa al' ost'o sam bez dresa" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Ne znam sve detalje, ali nemoj zaboraviti da pored tih 800MB XP napravi i Program Files koji zauzima neki prostor, plus swap odnosno pagefile, virtuelna memorija, itd itd. Zbog toga i ne valja kada recimo na hardu imas manje od giga slobodno jer windows nema gde da pravi taj page file. Nije bas cela kolicina zauzetog prostora u onome sto pishe u propertiesu, tako da ti nista nije "pojelo" prostor :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Junkie Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 control panel -> system -> advanced -> performance -> advanced -> virual memory -> d: paging file size 256-1024 c: no paging file control panel -> system -> system restore -> smanji na c: na 100mb .. na d: ti ne treba ... mada i dalje ces morati da imas 1gb praznog mesta na D: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 pored page file-a koji su spomenula ova dvojica, imaš još recycle bin koji po defaultu uzima 10% prostora (uzgred, kada će ovo da promene? za današnje diskove je i 1% mnogo, a manje ne možeš da staviš) i system restore. kantu smanji tako što ćeš je kliknuti desnim pa reći properties, a system restore se podešava preko winkey+pause, system restore, izabereš disk, settings. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spils Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 a i pored toga , hard disk od 15gb ima neshto manje gb, oni su deklarisani kao 15 000 000 000 bajtova , tako da ima dosta manje ..marketinshki trik :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Za svaki slučaj idi start > run > sfc /purgecache Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 a i pored toga , hard disk od 15gb ima neshto manje gb, oni su deklarisani kao 15 000 000 000 bajtova , tako da ima dosta manje ..marketinshki trik :p 2.4% btw svi noviji hddovi su deklarisani sa tachnim prostorom posle masovne sudske parnice pre godinu-dve Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moyo Posted January 16, 2007 Author Report Share Posted January 16, 2007 Uradio sam sve sto ste mi rekli i sada mi je "pojedeno" samo oko 300mb na obe particije a to je prihvatljivo. hvala puno na pomoci Quote "U dresu Redzi Millera idem do svog dilera, vutre puna kesa al' ost'o sam bez dresa" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts