G!!! Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Stojte, galije carske! Sputajte krme mocne! Gazite tihim hodom! Opelo gordo drzim u doba jeze nocne Nad ovom svetom vodom. Tu na dnu, gde skoljke san umoran hvata I na mrtve alge tresetnica pada, Lezi groblje hrabrih, lezi brat do brata, Prometeji nade, apostoli jada. Zar ne osecate kako more mili, Da ne ruzi vecni pokoj palih ceta? Iz dubokog jaza mirni dremez cili, A umornim letom zrak meseca seta. To je hram tajanstva i grobnica tuzna Za ogromnog mrca, k'o nas um beskrajna. Tiha kao ponoc vrh ostrvlja juzna, Mracna kao savest, hladna i ocajna. Zar ne osecate iz modrih dubina Da poboznost raste vrh voda prosuta I vazduhom igra cudna pitomina? To velika dusa pokojnika luta Stojte, galije carske! Na grobu brace moje Zavite crnim trube. Strazari u svecanom opelo nek otpoje Tu, gde se vali ljube! Jer proci ce mnoga stoleca, k'o pena sto prolazi morem i umre bez znaka, I doci ce nova i velika smena, Da dom sjaja stvara na gomili raka. Ali ovo groblje, gde je pogrebena ogromna i strasna tajna epopeje, Kolevka ce biti bajke za vremena, Gde ce duh da trazi svoje korifeje. Sahranjeni tu su nekadasnji venci I prolazna radost celog jednog roda, Zato grob taj lezi u talasa senci Izmedj' nedra zemlje i nebesnog svoda. Stojte, galije carske! Buktinje nek utrnu, Veslanje umre hujno, A kad opelo svrsim, klizite u noc crnu pobozno i necujno. Jer hocu da vlada beskrajna tisina I da mrtvi cuju huk borbene lave, Kako vrucim kljucem krv penusa njina U deci sto klikcu pod okriljem slave. Jer, tamo daleko, popriste se zari Ovom istom krvlju sto ovde pociva: Ovde iznad oca pokoj gospodari, Tamo iznad sina povesnica biva. Zato hocu mira, da opelo sluzim bez reci, bez suza i uzdaha mekih, Da miris tamjana i dah praha zdruzim Uz tutnjavu muklu dobosa dalekih. Stojte, galije carske! U ime svesne poste Klizite tihim hodom. Opelo drzim, kakvo ne vide nebo joste Nad ovom svetom vodom! licemerna debeloguza evropo poljubis mene u dlakavo dupe eto sad mi lakse Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Protagonist Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Jesmo. Quote Sperminator - zaštitnik materice Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 jesmo, i malo je smorio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted December 10, 2006 Author Report Share Posted December 10, 2006 smorio? svasta boze :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 zola zove te G!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 ja bio bolestan kad je nasa skola isla da gleda ovo. a zao mi. hteo sam da pogledam film. Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
_Gotti_ Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 gledao sam i nije mi bilo dobro posle ... Quote don't grow up it's a trap Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Gledao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sting Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Film je dobar, ali su trebali da nadju nekog sa boljim glasom :). Jacim, onako jebackim. Shta reci, na kraju poslednja recenica govori sve. Srbi su dokazali da znaju da umiru, valjda ce u ovom novom veku dokazati da znaju da zive. Moj pradeda sa majcine strane je preshao sve to i preziveo i vratio se u Beograd sa vojskom kao kapetan kraljeve garde. Svaka cast svim tim ljudima. Quote We must all fear evil men. But there is another kind of evil which we must fear most and that is the indifference of good men ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atomic Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Da li mogu da vas pitam o chemu se radi, poshto nisam bash u toku sa zbivanjima tamo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RaveN Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 ma reklama za grand kafu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domiNus Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Ma film je dobar, pouchan naravno, ali razredna toliko i dan danas davi sa tim filmom... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
phantomq Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 nikad se srbi nece nauciti pameti! Quote ((((Q)))) SRBI su najgluplji narod na svetu!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted December 11, 2006 Author Report Share Posted December 11, 2006 i onda odesh na history i gledas emisije i WWI i nigde S od Srbije, niti Cerske bitke , niti proboj solunskog fronta... vazno je da spomenu kako je belgija imala gubitaka oko 20k.... ma govnari... kamo srece da budemo pametni i neutralni sledecih 100-200 godina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pekarman Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Sanse za to su nemerljive u negativnom smislu. Quote Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mare Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Sad bash pishem pushkice o prvom svetskom ratu i uzasavam se kada citam sve ove zrtve, i zene i deca i muskarci -16 500 civila/vojnika po logorima -20 000 civila poginulo u toplickom ustanku -1300 kaplara (puk koji se sastojao od djaka gimnazijalaca i studenata koji su imali fazon 1 mesec dana obuku i odma su slani na front, neki su preziveli ali vecina nije Jel cito neko knjigu Arcibald Rajs - Cujte Srbi? Taj covek treba da bude nacionalni heroj (ako vec nije O.o) iako nije bio Srbin. i jos ko zna koliko ljudi 'sa strane' Quote [13:00] <GM`JessicaBiel> neko drzi blokce sa pikovima i banovima a neko sa kevama [23:11] <srs[razer]Baja> ne volim da me neko gleda [23:11] <srs[razer]Baja> dok jebem [01:40] <@Xeo|Baja> ko da ti ja kazem pitaj mareta kako mu cale suri odbojku [01:40] <@Xeo|Baja> i on ti kaze moj cale nema ruke Link to comment Share on other sites More sharing options...
cali Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 koja vam je najbolja emisija/knjiga o Velikom Ratu? ochajnichki pokushavam da nadjem jednu knjigu shto je napisao jedan od prezhivelih vojnika - secam se da su tu bile neke odlichne stvari koje smo radili da bi rokali dushmane (npr. izadje nash vojnik sa belom zastavom da pregovara, sacheka da austrijski oficir izadje na chistinu sa adjutantom, i skochi iza zaklona a njegovi raspale po oficirima. Austrougari su chesto slali protestne note zbog nedzentlmenstva ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 i onda odesh na history i gledas emisije i WWI i nigde S od Srbije, niti Cerske bitke , niti proboj solunskog fronta... vazno je da spomenu kako je belgija imala gubitaka oko 20k.... ma govnari... kamo srece da budemo pametni i neutralni sledecih 100-200 godina to je bolja varijanta u lošijoj smo prouzrokovali prvi svetski rat i onda zasluženo dobili po pičci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G!!! Posted December 11, 2006 Author Report Share Posted December 11, 2006 koja vam je najbolja emisija/knjiga o Velikom Ratu? ochajnichki pokushavam da nadjem jednu knjigu shto je napisao jedan od prezhivelih vojnika - secam se da su tu bile neke odlichne stvari koje smo radili da bi rokali dushmane (npr. izadje nash vojnik sa belom zastavom da pregovara, sacheka da austrijski oficir izadje na chistinu sa adjutantom, i skochi iza zaklona a njegovi raspale po oficirima. Austrougari su chesto slali protestne note zbog nedzentlmenstva ) ja sam slabo chitao dalje od neta.... :( eto Na zapadu nista novo, od Remarka recimo je jedina konkretna stvar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
De1Rekt0n Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Jel cito neko knjigu Arcibald Rajs - Cujte Srbi? Taj covek treba da bude nacionalni heroj (ako vec nije O.o) iako nije bio Srbin. i jos ko zna koliko ljudi 'sa strane' Naravno cuveni Arcibald Rajs, imam 3 izdanja njegove knjige, ne znam sto to nije uneto u lektiru, to je veoma vazan stub kulture za nas, inace jeste neka vrsta narodnog heroja ima i svoj spomenik. :) Cinjenica jeste da su Srbi uvek ginuli za druge a najmanje od njih dobijali, za sve one za koje smo ginuli na kraju smo od istih bili izdati, sad sam citao govore onog Mesica kako prica da su Hrvati pobedili sve, a ko je ginuo za njih i ko je oslobodio taj Zagreb, nisu Hrvati u svakom slucaju. Mislim da sve buduce generacije moraju procitati knjigu doticnog i shvatiti da Srbi moraju krenuti drugim putem i jednom se opametiti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitch Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 E gledao sam i ja film. Quote Bjukenon Mitch Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tauruss Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Film je bio sinoc oko 2 a.m. na RTS 1. Stvarno je odlican, izuzimajuci scene u kojima glume nasi glumci. Mislim da je to totalni promasaj i potpuno je neuverljivo. Trebao je biti cist dokumentarac sa arhivskim snimcima i Draganom Nikolicem kao naratorom, odradio je odlican posao. U skoli sam pokusavao da sto manje ucim istoriju i sad me je sramota koliko nisam znao. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dvnityCker Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 ne znam nista o filmu, jel to neka novija produkcija? Quote The people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tauruss Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 ne znam nista o filmu, jel to neka novija produkcija? Film je relativno nov, mozda ima godinu, dve, ne znam tacno. Nesto poput dokumentarca samo sto pored naracije ima scena u kojima glume Petar Kralj, Zoran Cvijanovic itd... Vredi pogledati. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Na stranu tema filma, ona glumica iz ekstremno glupih "Lisica" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts