Jump to content

totalno laicko pitanje

G!!!

Recommended Posts

imam 3 kompa

3 mrezne

switch

a kablovi treba da mi stignu :)

ima li neke posebne mudrosti za umrezavanje

Stavim rucno na svakom kompu IP adrese 192.168.0.1, 192.168.0.2, 192.168.0.3 i subnetmask 255.255.255.0

instoliram mrezne protokole TCP/IP i Microsoft Networks, enejblujem file i print sharing, stavim sve kompove u isti workgroup itd, sherujem sve tamte vamte... jel to dosta da bih se mozda nekad i igrao

Ima li jos neke posebne mudrosti, da ne balavim po kompovima bezveze i da probam nasumicnim metodama ili experimentalnim metodom kada ce se uvek naci nake dobra dusa sa rura da da neki savet :)

btw chemu KONKRETNO sluze ipx/spx protokoli, kao i netbios

unapred fala

edit: usled brzine tupavo sam postavio topik ovde umesto mozda bi bolje bilo u software, sorry

fallout_table.gif

mokej... hvala na podrsci sve namesteno i funkcionise besprekorno...

mada gledam one karte i onaj svich i na njima pishe 10/100Mbit... jer zaista moguce podesiti tu brzinu (100Mb) ili je to neki marketinshki potez...

sorry na smaranju zaista sam duduk sto se tiche networkinga, ali me bar nije blam da pitam (dobro, nije me preveliki blam [:D])

fallout_table.gif

Brizna i jeste upravo ta koja pise 10/100Mbit, a ne 100 MB. Jedan bajt je osam bitova, tako da ti je teoretska brzina 100Mbit mreze grubo 100/8=12.5 MB u sekundi. A 10/100 je oznaka da podrzava i starije 10 Mbit kartice, kao i ove sada standardne 100 Mbit. U svakom slucaju ako si sve novije kupio onda ti verovatno radi na 100Mbit, a to ti uostalom pise i u samom Windows-u tamo kod konekcije.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Brizna i jeste upravo ta koja pise 10/100Mbit, a ne 100 MB. Jedan bajt je osam bitova, tako da ti je teoretska brzina 100Mbit mreze grubo 100/8=12.5 MB u sekundi. A 10/100 je oznaka da podrzava i starije 10 Mbit kartice, kao i ove sada standardne 100 Mbit. U svakom slucaju ako si sve novije kupio onda ti verovatno radi na 100Mbit, a to ti uostalom pise i u samom Windows-u tamo kod konekcije.

cek cek :) znam ja razliku izmedju MB i Mb, i to sam , cini mi se, lepo i otkucao... nego meni u dole u Systrayu pise da je mrezica na 10 Mbps... pretpostavljam da je jedna od mreznih karti onda starija chim sve radi na 10 Mbita a ne na 100

fallout_table.gif

Kad je vec noob topik [:D]

Koja je konkretno poenta subnet maska ?

Kucaj u google :) Elem, uglavnom laicki gledano fora je da sa razlicitim maskama mozes da razdvojis saobracaj na nekoliko logickih delova, te da time poboljsas performanse i bezbednost. Mada to tesko da ima primenu na mrezu koja je manja od 100 kompova :)

cek cek :) znam ja razliku izmedju MB i Mb, i to sam , cini mi se, lepo i otkucao... nego meni u dole u Systrayu pise da je mrezica na 10 Mbps... pretpostavljam da je jedna od mreznih karti onda starija chim sve radi na 10 Mbita a ne na 100

Aha, pa zato sto si ti pricao o marketinskim trikovima, pa sam te pogresno razumeo. Ako ti je sve na 10 Mbit postoje dve opcije - ili ti je neka kartica starija pa se switch automatski prilagodio, ili postoji prekidac na switchu (uglavnom samo na starijim modelima, sada se to radi automatski) pa moras njega da pomeris na 100. A svakako nije marketing, mislim sada su u fazonu Gbit mreze, tj 1000 Mbit, tako da je 100 Mbit vec za penziju :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

:) zato sto su u pocetku bili stari kompovi (neki duronchici) bez integrusa povezani bnc-om, ali dok sam se okrenuo sada su tu vec novije makinice na kojima je int. lan uobicajen, a pre me mrzelo da stavljam svich :) i eto...

hvala jos jednom

fallout_table.gif