Jump to content

drugi svetski rat šbbkbb

Guest

Recommended Posts

Vidis, vi na medecini ste sto se psihe coveka tice spali na bio-hemijske reakcije, a ne pitate se sta je sa slucajevima kojima ne trebaju lekovi/klistiri. Za takve, meni drage, moram da se brinem ja, pa te zato na vreme upozoravam, jer, kao sto rekoh, brinem.

dule ja mislim da te bole ovde cima za free klistir...zomg ;oP

E sve je to super do jaja. Ali dajte neshto o domacim vojnim dostignucima tipa vojvoda putnik, bitka na ceru, neretva, neshto? :)

mislio sam ja i o tome naravno:)...e sad ne bih bas pricao o ww2 kod nas, jel ce odmah da krene neka spika partizani/cetnici/nedicevci, a svi znamo gde to vodi...

a sto se tice prvog svetskog rata kod nas, to mi je jedna od omiljenih istorijskih tema, kao rat na pacifiku u ww2:)...e sad ovo je topic o ww2, al mozda otvorim jedan o ww1:)

srpskivojnik-3.jpg

Posto me je Bole iskritikovao kako sam se ulenjio i nista ne pisem evo da ga demantujem:).Sada se spustamo malo na zemlju, dosta je bilo pomorskog i vazdusnog ratovanja, vreme je za tesku artiljeriju i siege tenkove:).Ovog puta pricamo o tenkovskim asovima u Drugom svetskom ratu.I ovde su na vrhu liste uglavnom nemacki asovi.Rispekt za t-34, ali panzer je panzer:).Evo par tabela koje pokazuju gubitke nemackih i ruskih oklopnih jedinica u ratu.

222-1.jpg

111.jpg

1. Kurt Knispel je bio najbolji tenkovski as u ww2.Unistio je ukupno 168 naprijateljskih tenkova.Ucestvovao je u operaciju Barbarosa na istocnom frontu, borio se kod Staljingrada i Lenjingrada.Do 1943. je imao 12 unistenih tenkova i tada se vraca u Nemacku da bi se upoznao sa novim Tigar tenkovima.Zatim se vraca na istocni front i ucestvuje u Kurskoj bici.Zatim je prebacen na zapadni front, u Normandiju.nakraju rata je Opet vracen na istocni front gde je i poginuo 1945.Sa povrdjenih 168 unistenih tenkova(neki izvori navode cak preko 200) bio je ubedljivo najbolji tenkista ne samo u nemackoj vojsci vec u celom ww2.Zanimljivo je da je 4 puta predlagan za orden gvozdenog krsta, ali ga nikada nije dobio.

knispel.jpg

2. Walter Schroif, 161 potvrdjenih unistenih tenkova.

3. Otto Carius, treci nemacki tenkovski as sa preko 150 potvrdjenih unistenih tenkova.Borio se uglavnom na istocnom frontu.1943. kod ruskog sela Malinova je sam sa svojim Tigar tenkom uz podrsku samo jos jednog tenka unistio cak 17 ruskoh tenkova.Na samom kraju rata je prebacen na zapad gde se predao amerikancima na Rajni.Odlikovan je ordenom Knight

srpskivojnik-3.jpg

Jos par slika, posto nije sve moglo da stane u jedan post.

wittcrew.jpg

killer.jpg

isu122ace.jpg

T-34-85-1.jpg

panzer_2.jpg

2WWtiger.jpg

I kakav bi ovo topic bio, a da ne pomenemo debelu bertu:)...najbolesniji top na svetu, kalibar 800mm, domet 40km, projektili od 7 tona i tako:).Mada su ameri imali svog little davida kalibra 914mm koga su bili spremali za invaziju na Japan...

SchwererGustav.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Schwerer_Gustav

Little-david_an_US_siege_mortar_world_war_II.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Little_David

srpskivojnik-3.jpg

Ah, Vitman, koliko sam ja shvatio, kada je izasao iz svog tenka, peske se vratio do drugog, seo u njega i onda izgazio jos nekoliko saveznickih tenkova/oklopnih jedinica. Ali mozda sam ga preterao. Gledao sam jednu od emisija Battlefield i tu je bilo reci o toj akciji, ali se ne secam sada bas najbolje.

Pozdrav za Duleta, samo napred i obavezno otvori prvi sv. rat da vidimo koliko poznajes jedini veliki rat u kome smo zaista ucestvovali.

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Ah, Vitman, koliko sam ja shvatio, kada je izasao iz svog tenka, peske se vratio do drugog, seo u njega i onda izgazio jos nekoliko saveznickih tenkova/oklopnih jedinica. Ali mozda sam ga preterao. Gledao sam jednu od emisija Battlefield i tu je bilo reci o toj akciji, ali se ne secam sada bas najbolje.

Pozdrav za Duleta, samo napred i obavezno otvori prvi sv. rat da vidimo koliko poznajes jedini veliki rat u kome smo zaista ucestvovali.

jeste, pominje se i to na par mesta, ali se ne slazu izvori bash...e sad pitanje je sta je istina, a sta propaganda koju su i jedni i drugi vodili...

btw, drago mi je da vas interesuje i prvi svetski rat, ocekujte topic:)

srpskivojnik-3.jpg

Elem, upravo odgledah na historiju emisiju o vazdusnoj bici za britaniju pa da napisem nesto dok mi je jos sveze u glavi:)….ali prvo da se izhejtujem posto sam preko teksta koji sam ovde pisao pola sata i hteo da ga kopiram slucajno pejstovao neku glupost…arghhhh…zato kratko:)

Posle kapitulacije Francuske juna 1940. Nemci nisu imali jasan plan za nastavak rata.Bili su u labavom savezu sa Sovjetskim Savezom, a Britaniju nisu hteli tako olako da napadaju.Hitler je Engleze takodje smatrao vishom rasom i hteo je da sklopi mir sa njima.Zato je verovatno i dozvoljena evakuacija preko 300000 britanskih vojnika iz opkoljene francuske luke Denkerk.I u Britaniji su postojali politicari koji su se zalagali za pregovore sa Nemcima, ali je Vinson Cercil bio neumoljiv u svojoj odluci da se rat nasatavi.To nije bilo nimalo lako s obzirom da je od pada Francuske juna 1940. pa do nemackog napada na Sovjetski Savez juna 1941. Britanija bila jedina zemlja koja se suprostavljala nacistickoj Nemackoj.Ali Nemci se nisu odmah odlucili za kopnenu invaziju posto su strahovali od nadmocne britanske kraljevske mornarice.Zbog toga je njihov plan bio da Luftvafe ostvari kontrolu vazdusnohg prostora i tako omoguci invaziju, ili cak sam slomi otpor Britanije.Operacija “Eagle attack” je bila planirana za 11. avgust, a invazija pod nazivom “Sea lion” za sredinu septembra.Ali pokazace se da je komndant Luftvafea, Herman Gering napravio dve ozbiljne greske koje su mozda odlucile i ishod celog Drugog svetskog rata.

Nemci su imali mnogo vishe aviona i bili ubedjeni da su njihovi Mesercmiti 109 i 110 superiorniji u odnosu na britanske lovce Spitfire i Hurricane.Ali istina je da su oni bili manje-vishe podjednaki.Medjutim Britanci su imali jednu drugu prednost.Borili su se iznad svoje zemlje, tako da su mnogo lakse i brze dopunjavali avione i vracali ih u borbu.Ovo je cinilo da su vazdusne snage otprilike izjednacene.Takodje oboreni britanski piloti su se brzo vracali u borbu, dok su Nemacki bili zarobljavani.

I mozda najbitnije, komandant RAF-a, Air marshal Hju Dauding je imao jedan veoma vazan adut.Pred pocetak rata jedan britanski istrazivacki tim(ciji je clan bio i covek koji ce kasnije postati poznat kao jedan od najboljih sf pisaca-ser Artur Kalrk) otkrio je da se radio talasi mogu koristiti za detekciju aviona.Nemci nisu bili svesni ovog otkrica i nisu znali za britanske radare.

U julu Nemci pocinju da napadaju britanske brodove u Lamansu.Sredinom avgusta pocinje glavna kampanja koja se sastojala od napada na baze i aerodrome RAF-a, sa ciljem da se ovaj potpuno unisti.Ali i jedna i druga strana su precenjivale gubitke neprijatelja.Nemci su bili iznenadjeni kako ih britanski lovci uvek cekaju na pravom mestu u pravo vreme.Cak su i unistili nekoliko radarskih tornjeva, ali su obustavili dalje akcije protiv njih posto se nista nije menjalo.To je bila prva velika Geringova greska.Da je nastavljeno sa napadima na radare, RAF bi ubrzo postao “slep” i ne bi mogao dugo da odoleva Luftvafeu.U stvari vec pocetkom septembra, posle tri nedelje borbi, britanski piloti su bili iscrpljeni, a RAF se nalazio pred porazom.Ali Gering tada cini drugu veliku gresku.Zbog pogresne procene misli da je RAF vec unisten i naredjuje napade na britanske gradove da bi se slomio moral naroda.7. septembra eskadrila od preko 1000 bombardera polece u bombardovanje Londona.Ali efekat nije bio onakav kako je Gering planirao.Ovo RAF-u daje vremena da se oporavi i nastavi sa pruzanjem otpora.Posle nekoliko velikih vazdusnih poraza Luftvafea Hitler naredjuje da se obustave pripreme za invaziju na Britaniju i prestaje se sa dnevnim bombardovanjima.Bitka za Britaniju je dobijena.Prvi put je zaustavljeno napredovanje dotad nepobedive Nemacke vojske.

I za kraj citat iz jednog govora Vinstona Cercila u britanskom parlamentu:

What General Weygand called the Battle of France is over. I expect that the Battle of Britain is about to begin. Upon this battle depends the survival of Christian civilisation. Upon it depends our own British life, and the long continuity of our institutions and our Empire. The whole fury and might of the enemy must very soon be turned on us. Hitler knows that he will have to break us in this Island or lose the war. If we can stand up to him, all Europe may be free and the life of the world may move forward into broad, sunlit uplands. But if we fail, then the whole world, including the United States, including all that we have known and cared for, will sink into the abyss of a new Dark Age made more sinister, and perhaps more protracted, by the lights of perverted science. Let us therefore brace ourselves to our duties, and so bear ourselves that, if the British Empire and its Commonwealth last for a thousand years, men will still say, "This was their finest hour."

Junkers_Ju87.jpg

Junkers Ju-87 "Shtuka" dive bomber

800px-Messerschmitt_Bf_109G-2.jpg

Messerschmitt Bf 109G-2 fighter

800px-Hurricane.r4118.arp.jpg

Hawker Hurricane fighter

463px-01097628_031.jpg

Supermarine Spitfire fighter

srpskivojnik-3.jpg

Ah, Vitman, koliko sam ja shvatio, kada je izasao iz svog tenka, peske se vratio do drugog, seo u njega i onda izgazio jos nekoliko saveznickih tenkova/oklopnih jedinica.

ja sam cuo slicnu pricu, ali u el alemeinu, koliko znam, to je bila pustinjska bitka i nisam siguran da je to bio vitman =/

Nije bitno da je velik, bitno je da je lep...

I-400 class submarine - Submarine Aircraft Carrier

The Sen Toku I-400 class submarines of the Imperial Japanese Navy were the largest submarines of World War II, the largest non-nuclear submarines ever constructed, and the largest in the world until the development of nuclear ballistic missile submarines in the 1960s. These were submarine aircraft carriers and each of them was able to carry 3 Aichi M6A Seiran aircraft underwater to their destinations. They also carried torpedoes for close range combat and were designed to surface, launch the planes then dive again quickly before they were discovered.

I-400.jpg

I-400, with its long plane hangar and forward catapult

Although the U.S. Navy remained discreet about it, the Japanese were ahead of the Allies in many aspects of submarine development and underwater weapons. During the Second World War, the Japanese had 30 different classes of submarines