Jump to content

Za one koje vole ebooks

Recommended Posts

http://www.engadget.com/2006/01/06/sony-re...tails-and-pics/

Mozda je ovo tema koja vishe odgovara hardware podforumu, ali stavicu je ovde.

Koliko je samo knjiga koje ste zeleli da citate ali ih bilo niste mogli naci u papirnoj formi bilo vas je odvracao zamor ociju nakon vishesatnog citanja sa kompa.Cak i na tft monitoru duze citanje je daleko od udobnog.Resenje je stiglo: e-ink papir i prvi uredjaj koji ga koristi, Sony ebr-1000 Librie ebook reader.Razvoj ovog citaca pratim jos otkad sam cuo prve glasine jer me je koncept odusevio.Ekran je elektronski papir velicine standardnog dzepnog izdanja knjige.Buduci da nije u pitanju monitor, nesnosni refresh rate ne postoji vec se sadrzaj ekrana menja samo kada se okrece stranica.Baterije samim tim duze traju, pa jedan set navodno omogucava 40 000 promena stranica.Moguce je citanje pdf dokumenata i sonyjevog internog formata, a veliki zuti ne bi bio Korporacija™ da nije uveo sistem DRM zastite u sve dokumente koji se prebacuju na uredjaj, insistirajuci na iskljucivom koriscenju ebookova kupljenih preko sopstvenog servisa.Lepa vest je da je firmware crackovan i da sve mogucnosti ovog predivnog uredjaja stoje na raspolaganju i ljudima koji ne zele da placaju harac za pojedinacne tekstove.Zamislite samo ....Sve sto ste ikada zeleli da citate ...Skinete s neta...prebacite u pdf....prebacite na citac i milina.

Uredjaj je josh skup (300 $) ali kad i konkurencija bude pocela da pravi svoje , cena ce pasti, a mi cemo dobiti josh jednu klasu uredjaja za koje cemo se pitati kako smo mogli bez njih...

Choke on it !!!

nekako mi ogranichenost uredjaja ne pije vodu .. u danashnje vreme se tezi da se sve inkorporira u jedan, tako da zashto bih posedovao neshto shto sluzi samo za chitanje pa iako je bolje od monitora (mada ne kapiram jel je i ovo neka vrsta displeya) .. josh uvek papir rula pa makar i shtampao ..

• crno nam se piše

• belo nam se šmrče

• mind over matter

• jebo sam vam mater

papir vaistinu rula ali takve knjige moram da platim/iznajmim/pozajmim a ebooks mogu da nadjem na netu za 2 min. Pristupacnost je veca a uz ovaj citac ni udobnost citanja vishe ne trpi.Suvishe sam lenj da stampam knjige od 300+ strana a ni prazan papir nije bash dz.

Displej je papir i namagnetisani karbon koliko sam razumeo ili tako nesto...poenta je da ne zamara oci vishe od papirnog izdanja jer se sadrzaj osvezhava samo kada se menja strannica.

Choke on it !!!

odlichno :)

prvenstveno za duzha putovanja bi mi koristio, a i dosta knjiga je nemoguce nabaviti po razumnoj ceni u srbiji, a mnogo je praktichnije od shtampanja.

samo ne bih josh da dam 250-350 eura za to, kad bude palo na 100 dobro cu razmisliti

@kruko : nema backlight, glavna mana....al zato ima mp3 player :)

300 evra je josh puno , cekam da ga kinez pocne proizvoditi za 150 i veselje.

ovo je sprava kao iz starih sf filmmova, kad ukachis mali aparat u veliki, i u njemu sva mudrost sveta :)) buducnost je dosla

stigo holocron darth starbache :)

Choke on it !!!

mama kupi mi ovu igrachkicu!!! molim te! molim te! molim te!!!!!!!!!1

Code Realms

Evo je, bice nevolje...

Unutar svake normalne osobe postoji ludak koji se bori da izbije na povrsinu. Niko ne poludi brze od potpuno normalne osobe.

One... Two... Freddy's coming for you...

Three... Four... Better lock the door...

Five... Six... Grab a crucifix...

Seven... Eight... Gonna stay up late...

Nine... Ten... Never sleep again!!!

nema backlight, glavna mana
mislim da ovo nije sluchajno, tj da je sve uradjeno s ciljem dobijanja shto pribliznijeg osecaja chitanja prave knjige + josh jedna stvar koja se tiche zamaranja ochiju.

mislm ko je josh video knjigu sa backlight-om:)

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

zvuci kao neki dobar bit! umpc umpc umpc umpc! a ocemu ti pricas lale :)

Ultramobile PC ... Origami codename projekat Windows operativnog sistema je tu implementiran. U sustini u pitanju je nesto vetji PDA uredjaj koji pokrece Windows (kasnije vista opciono), a plus je tipa 1.3GHz, 1GB ram, 120GB hard etc etc. Pored toga svega na njega moz' da nakacis tastaturu, misha, monitor, a dovoljno je mobilan i lagan da je zgodniji za nosenje. Tu je i skener otiska prsta, web kamera, touchscreen (naravno) itd itd.

Recimo ovde - http://www.tech-industry.com/index.php#news_140

1142206528_DSCF7005-1_Thumb.jpg

UMPC je inace hit CeBIT-a, pa je kao nov jos uvek nepoznata njegova cena (i trajanje baterije, to jos nisu objavili) ali ne bi smeo bas da kosta 2000 evra, jerbo je onaj Fujitsuov lap top od 9 incha (valjda) nesto malo preko 2000, a ovde se ipak stedi na dosta toga.

Nezahvalno je prognozirati, ali kapiram da ce u startu biti oko 'iljadarke, pa ce krenuti u neki pad ... to je dosta vise nego ovo o cemu prichate, ali ja sam nekako pre na toj strani kao militj da kad nesto kupujem hocu da na njemu mogu sve da radim, umesto da uzimam jednu stvar samo za odredjenu sferu ... zato jos furam recimo n-gage, i telefon i igre i radio i mp3 sve u jednom proizvodu :)

Izgleda dobro, kvalitetno i skupo... Baterija mora da bude ekstra jaka da iz ovog ceda izvuce vishe od 6h bez punjenja...Integracija uredjaja je aktuelan trend , a e-ink display trenutno ima upotrebnu vrednost iskljucivo kao chitach dokumenata (mada je sony ubacio i mp3 player u librie :) ).Mozda uspeju da ga iskoriste i u pravim pda uredjajima, ali sumnjam da ce ih biti u skorijem periodu.Sve u svemu , jedina prednost e-ink displeja nad pda uredjajima i tablet pc-ima je ono sto sam uvek trazio otkako citam za kompom: Prikaz slike i teksta koji ne umara oci na duze staze...(ekonomicnost je fin bonus jer baterije se trose samo kad okreces stranice, ali nije presudan faktor)

@Therion : Tried and true tehnika ubedjivanja ljudi u ispravnost svojih tvrdnji u sto vecem broju reci...Ostavstina nebrojenih generacija lutajucih prodavaca usisivaca koji su zrtvovali svoje clanke u vratima komformizma zarad progresa i blagostanja buducih generacija...Slava im !

Choke on it !!!

mozda je josh prototip?....sto vishe firmi ulece u trku to bolje....konkurencija izmedju firmi je dobra za potencijalne kupce

Sad sam nasao jedan..... http://www.eink.com/kits/

Izgleda da cemo uskoro biti zasuti obiljem raznolikih pda/ebook readera kojima ce jedina zajednicka osobina biti e-ink panel

Edited by Maelkum

Choke on it !!!