mali Radojica Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Prvo neredi u Francuskoj, a sada ovo. Bas me zanima kada ce budale u EU shvatiti s kim imaju posla? Preuzeto sa BBC: Cartoons of the Prophet Muhammad published in several European newspapers have caused outrage among some Muslims. The BBC News website looks at the key questions behind the row. How did the row develop? The cartoons were first published in September 2005 by Danish newspaper Jyllands-Posten. They were later republished in Austria in January, and then at the beginning of February in a number of European newspapers in France, Germany, Italy and Spain. Diplomatic protests by governments of Islamic countries started in October 2005, escalating to the closure of embassies. Boycotts of Danish products and protests across the Islamic world built up in late January and early February. In the Palestinian territories, armed groups have made direct threats against citizens of the countries in which the cartoons were published. There have also been death threats against the artists. On 2 February, Danish PM Anders Fogh Rasmussen appeared on Arabic TV to apologise for offence caused by the cartoons, but he also defended freedom of expression. a sve je pocelo zbog ovoga: detalji sa protesta u Londonu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sa1Nt Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 jebote. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juicer. Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Pa dobro , moramo da se zapitamo kakva bi reakcija bila , da muslimani pochnu da prave stripove sa isusom , naravno u kojima ga tovare.... Quote Gotta learn the rules so i can break dem properly! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corey Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 behead those who say islam is violent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
juicer. Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 ^ Da taj mi je od jachih Quote Gotta learn the rules so i can break dem properly! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 stvarno se ne zna ko je ovde gori.. btw nije EU bash toliko mutav - txt iz britanskog Daily Maila, oktobar 2oo5. An extreme Muslim cleric whose family have been living on benefits in Britain for 20 years says it would not be 'fair' to deport him. Speaking after the Prime Minister announced his clampdown, father-of-seven Sheik Omar Bakri said: "I have wives, children, sons-in-law, daughters-in-law. It would be hard on my family if I was deported." Since Syrian-born Bakri settled in Britain, he and his extended family have raked in benefits amounting to at least Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitch Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 A i danci moraju da drve kurac...Sta im je to trebalo uopste,prvo ona pesma sa kosovom sto su pravili pa sad i ovo.Jeeee,duhoviti smo! Budale. Quote Bjukenon Mitch Link to comment Share on other sites More sharing options...
Immortalis Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Problem je shto je islam postao fanatizam, po 200 - 2000 ljudi mrtvo svake godine od stampeda kad se shetaju oko onog kamenja . Ovi traze izvinjenje ili ce da se raznesu, a samoubijaju se non stop, moje mishljenje je da je to postala bolesna vera... Quote This video contains content from Jimmy Kimmel Live, who has decided to block it in your country. [23:47] <manager-> jao dete jao dete :D chickenonaraft.kom Link to comment Share on other sites More sharing options...
byp_ Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 taj rad kruko. u svakom smislu. Quote i fuck my fans. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dušan_ Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Ma nek se govna pobiju medjusobno. Ne volim ni jedne ni druge, a narochito jebene mudze, pogotovo one pakije Quote Mehaničke karakteristike dobijene ispitivanjem mašinskih delova izrađenih od nehomogenih materijala pod dejstvom statičke zatežuće sile približno odgovaraju mehaničkim karakteristikama standardne epruvete. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 (edited) Pa dobro , moramo da se zapitamo kakva bi reakcija bila , da muslimani pochnu da prave stripove sa Isusom , naravno u kojima ga tovare.... ← Jeeeeeste, hrišćanska Evropa bi se digla i razbesnela tražeći komadanje svih muslimana, nabijanje glava istih na koplja, organizovala novi krstaški rat... Ajde molim te, to uopšte ne može da se poredi. Uzgred, oni nikad ne bi mogli da prave stripove sa Isusom jer njima vera zabranjuje likovno predstavljanje svetih. Ovo nije nikakav ni religijski sukom, ni neko pitanje uvrede, prosto se dešava sukob civilizacija različitog stepena razvoja. Tužno je to da od nekada najnaprednije civilizacije, muslimani postanu često postaju tako zatucani. Edited February 4, 2006 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
pilauda Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 video sam na tv-u ovo pre neki dan....i uopste nije u redu to sto su radili....bez obzira koja je vera u pitanju....pfffffff Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 ostaje nam jedan izbor...tu d hils!!! Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stator Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 PA i treba da tovare te muslimanske mudzhedine, one su nevernici i pagani za nas casne hriscane. Ja kazem da treba da se krstaski pohodi pokrenu opet i da odbranimo cast oca naseg presvetog jer jedino tada cemo naci istinski mir i spokojstvo. SMRT nevernicima!!!!!!111111oneoneeleven Yeah right :) MA bole me kita :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Sa jedne strane je svakako preterana i ekstremna reakcija, ali tesko da im danci nisu dali povoda. Jeeeeeste, hri Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexG Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Ma debili i jedni i drugi.... no comment Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 (edited) Sa jedne strane je svakako preterana i ekstremna reakcija, ali tesko da im danci nisu dali povoda. Ajmo ovako, posto je Isus poprilicno apstraktan lik za nasa religijska osecanja, da upotrebimo jedan primer malo closser to home. Kako biste vi reagovali da se, recimo u sarajevskom Dnevnom avazu, pojavi karikatura Svetog Save sa nožem u ruci koji na primer ide u Srebrenicu? Nije poenta u tome sto neko likovno predstavlja ovako ili onako, poenta je u tome kada nekome vredjas veru, a pogotovo "razvijena" drustva Zapada to ne bi smela da rade. ← Znaš šta, nismo mi neki jeretici pa da verujemo u Sv. Savu umesto u Isusa, meni lično bi bilo potpuno isto da su predmet karikature jedan ili drugi. A znam da sigurno ne bih išao ulicom i tražio obezglavljivanje bilo koga, ne da sam siguran za sebe, nego sam siguran i za 99% drugih ljudi. Možda bi bilo nekih reakcija, ali poziva na obezglavljivanje sigurno ne. A što se tiče Dnevnog avaza, oni i onako malo malo pa imaju neke tekstove u tom maniru, karikature nisam video, ali me ne bi čudilo i da je njih bilo ili da će ih biti. A primer ti je stvarno... Ne znam samo kao ti takve stvari padaju na pamet... Što se tiče danskih karikatura, da su glupe, glupe su, ali ja njih nisam ni shvatio kao pljuvanje islama nego kao pljuvanje terorista koji taj isti islam zlointerpretiraju i šire takvu ružnu sliku o jednoj krajnje normalnoj religiji. Edited February 4, 2006 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
TrInIty Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 pa sad... nisam bas sigurna koliko je normalna.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 (edited) Pa Kuran ne propoveda nikakvo nasilje, samoubilačke napade, i tome slično, isto kao što ni Biblija nije propovedala inkviziciju, krstaška pljačkanja i masakre. Stvar je u tome, što sve može svakako da se interpretira zavisno od ovozemaljskih ciljeva u sklopu kojih se zloupotrebljavaju religijska osećanja običnih ljudi. Edit: Inače velika je sramota što mi tako slabo poznajemo islam, a u našoj domovini živi ne mali broj muslimana. Mislim da skoro niko ne zna kako se čestita Kurban Bajram npr.? Edited February 4, 2006 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Ja bih se nasao uvredjenim zbog nepostovanja kulture, ali ne bih paradirao sa parolama tipa "obezglavite nevernike"... ← sta ces kad su 99% njih vernicki fanatici...ja gledao pre neki dan kad idu na "Hadzi" trce i lome se kao da se deli cokolada ne znam tacno koliko ljudi pogine... @klinac balavac...koliko sam ja cuo njihova vera poziva na sveti rat protiv "nevernika" tj. ostalih vera... Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 @klinac balavac...koliko sam ja cuo njihova vera poziva na sveti rat protiv "nevernika" tj. ostalih vera... Pa Kuran ne propoveda nikakvo nasilje, samoubilačke napade, i tome slično, isto kao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 (edited) To što hoću da kažem se najbolje vidi na pojmu džihada. Reč džihad je arapska reč koja znači borba i stremljenje, a ne sveti rat kako se to najčešće prevodi. Dakle, to je sveta borba ili sveto stremljenje. To pre svega podrazumeva unutrašnju borbu sa samim sobom radi usavršavanja i približavanja Bogu (to isto postaji i u hrišćanstvu). Posto je dve osnovne vrste džihada: džihad al-akbar i džihad al-asgar. Prvi je više vrednosti i podrazumeva potpunu duhovnu borbu, a drugi niže vrednosti i telesne prirode, i taj drugi ekstremisti tumače kao rat i odobrenje za ubijanje. Poenta je da sami muslimanski ekstremisti koji nose one transparente su u stvari nacrtali te karikature, danske novine su ih samo otštampale. Ko god je ikada držao bilo Uskršnji bilo Božićni post zna da se od njega zahtevaju dve stvari: da svoje telesne prohteve obuzda (hrana, sex, i ostala uživanja) i to bi mogao da bude džihad al-asgar, i druga stvar je da se tokom posta intezivno radi na usavršavanju svoje duše, na njenom oplemenjivanju, ubožavanju, da se identifikuju loše osobine i da se teži ka njihovom popravljanju, i to bi mogla da bude paralela u džihad al-akbaru. Tako da kada se bolje pogleda, ogromne su suštinske sličnosti a razlike su pre svega ritualne i simboličke. Edited February 4, 2006 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 (edited) ti majmuni sto su je palili su delic promila hriscana (ako tu stoku mogu uopste da nazovem hriscanima) ovde, ali muslimanska bogomolja je paljena svejedno. paralela je jasna, samo ako zelis da se oslobodis stereotipa E tu sam te čekao, ti što su palili džamiju su ušli u crkvu samo da kupe plusić sa gimnastičarem, a sveštenika su videli samo na sahranama svojih "tragično stradalih" ortaka. A muslimani koji bilo propagiraju bilo sprovode obezglavljivanja se mole sto puta dnevno, imaju svoj custom ćilim za molitvu, i redovni su u džamijama. Paralela je potpuno neodgovarajuća! Edited February 4, 2006 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klinac Balavac Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 (edited) @Kruko Konačno da je neko primetio, to mi je zaštitni znak... to sto se mole ih chini vernicima? fenomenalno. ja imam basket sloptu, i igram basket 5 sati dnevno, to me chini, sta? dzordanom? Prvo, to što je neko disciplinovan u praksiranju svoje vere - DA, čini ga vernikom, druga je stvar koliko on duboko razume suštinu, to zavisi i od njegovog vaspitanja, iteligencije, okruženja, civilizacijskog stepena itd.... A tvoja PRAVILNO izvedena tvoja analogija bi glasila "to što se neko redovno moli, redovno ide u crkvu, i redovno posti ne čini ga Patrijarhom Pavlom", i da naravno, ne čini ga... ovde prichamo o mrznji prema drugim religijama, netrpeljivosti i zadrtosti. ako se slazemo da su ta osecanja suprotna kako muslimanskoj, tako i hriscanskoj veri, zar se tu prica ne zavrsava, i zar to ne chini moju analogiju validnom? ← Potpuno krivo shvataš suštinu mog stava. Ovde nije reč ni o mržnji ni o sukobu religija, ovde je reč o sukobu različitih svetova i vrednosti na kojima oni počivaju. Edited February 4, 2006 by Klinac Balavac Quote This post has been edited by Klinac Balavac Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted February 4, 2006 Report Share Posted February 4, 2006 Ja bih se nasao uvredjenim zbog nepostovanja kulture, ali ne bih paradirao sa parolama tipa "obezglavite nevernike"... ← Procitaj prvu moju recenicu, prvo sam rekao da je reagovanje na situaciju ekstremno i to osudio. Zna Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts