Jump to content

Da li zelite da kupite novi racunar?

Recommended Posts

ajde izađi iz okvira našeg zastarelog prava, u razvijenim kapitalizmima je potrošač zaštićen kao beli medved (iako mu non-stop vređaju inteligenciju) i apsolutno ne smeju da napišu na reklami nešto što nije istina..

Ne znate vi obojica domaće pravo... To Ivane što kažeš je zabranjeno i kod nas, neki zakoni (iz oblasti prehrambene industrije) su čak i stroži nego u EU, zapravo mi ćemo izgubiti tu usaglašavanjem sa EU. Je l' ste videli nekad nalepnice preko Bravo sok etiketa? Po našem zakonu ne sme da bude slika voća na pakovanju soka koji ima manje od 50% voćnog sadržaja - u EU sme...

This post has been edited by Klinac Balavac

• Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ivane gresis, tj. ne razlikujes stvari, to o cemu ti sad pricas jeste kaznjivo ali to je svojstvo robe, da rezimiramo.

Ako ti ja kazem da ce ovo ulje da ti drzi lupam 100km a zariba ti na 60 e onda je to prevara.

Ali prevara nije da on stavi 3 televizora po ceni od 100din, i onda kad ti dodjes do njega on ti kaze a pa nije to je samo reklama, to nije prevara.

SCJP.png

ovo za tri televizora takođe apsolutno ne smeju da napišu na zapadu a da ti ne daju tri televizora, imaš xy primera tužbi po tom osnovu.

KB, ne vidim kako se to tvoje tvrđenje kosi sa mojim

i ne vidim što vi majstori branite žarka radosavljevića da biste meni kontrirali, nisam valjda baš toliko popularan :P

to o čemu pričaš je pravna semantika, moja poenta je da na zapadu prodavac ne sme da na bilo koji način obmanjuje kupca, jer je zakon uvek na strani ovog drugog, i u slučaju spora skoro sigurno kupac pobeđuje.

ne mogu sad da ti dam primer pet slučajeva kada je presuđeno u korist kupca koji se bunio što npr. nije dobio besplatan dvd plejer uz kupljeni televizor, ali takve stvari svako malo imaš u vestima..

uostalom, neko je pre pet strana napisao da bi žarko po kratkom postupku otišao pod led jer bi ga microsoft tužio za klevetu i lagano dobio, tako da ne znam o čemu uopšte pričamo.

To da najverovatnije...A mozda i ima licencu za rad odakle to znate?

Aha, a ja sam majka Tereza :)

Nije zloupotreba on je to stavio u reklamu a i svako moze da prodaje play station.

Moze svako da prodaje Playstation naravno, ali ne sme da prodaje nesto sto nije Playstation, tj u ovom slucaju je PC, a da ga javno reklamira kao Playstation. Playstation je zasticeni brend i pod istim se moze prodavati samo ono sto vlasnik tog brenda kaze da moze, pa makar to bio i prepakovani PC. Poenta price je da smo u Americi bi Zarkova firma bila zatvorena na osnovu jednog papira koji bi Sony (ili neka od drugih kompanija cije brendove on tamo zloupotrebljava) uputio sudu i jos bi morao da plati sudske troskove zajedno sa velikom odstetom.

Heghlu'meH QaQ jajvam

Aha, a ja sam majka Tereza :)

Moze svako da prodaje Playstation naravno, ali ne sme da prodaje nesto sto nije Playstation, tj u ovom slucaju je PC, a da ga javno reklamira kao Playstation. Playstation je zasticeni brend i pod istim se moze prodavati samo ono sto vlasnik tog brenda kaze da moze, pa makar to bio i prepakovani PC. Poenta price je da smo u Americi bi Zarkova firma bila zatvorena na osnovu jednog papira koji bi Sony (ili neka od drugih kompanija cije brendove on tamo zloupotrebljava) uputio sudu i jos bi morao da plati sudske troskove zajedno sa velikom odstetom.

Poenta svega je u stvari da on u reklamu moze da stavi sta god zeli, znaci da moze da stavi da prodaje i yamaha motore, ali to je reklama koja deluje na neodredjeno lice i pritom neodredjeno lice "drzi u zabludi" a to ne spada u prevaru jer reklama jednostavno nije ponuda za ugovor.

SCJP.png

De1rektone totalno gresis, sad si vec tvrdoglav.

Onoga trenutka kada je napisao sony playstation 2.5 u reklami, oglasu ili bilo cemu vec on je u pravnoj drzavi sebi stavio omcu oko vrata. Sony Playstation 2.5 ne postoji.

Znaci ne mozes u reklamu to stavljati.

Pre par meseci je dell izgubio na sudu i platio prilicnu odstetu jer je reklamirao neki svoj racunar kao P4, a u unutra je bio celeron baziran na P4. Tretiran je i kao firma koja obmanjuje kupce, a i po tuzbi intela jer je prekrsio pravo o registrovanoj robnoj marci ( P4 )...

Edited by pER tU aMOR

De1rektone totalno gresis, sad si vec tvrdoglav.

Onoga trenutka kada je napisao sony playstation 2.5 u reklami, oglasu ili bilo cemu vec on je u pravnoj drzavi sebi stavio omcu oko vrata. Sony Playstation 2.5 ne postoji.

Znaci ne mozes u reklamu to stavljati.

Pre par meseci je dell izgubio na sudu i platio prilicnu odstetu jer je reklamirao neki svoj racunar kao P4, a u unutra je bio celeron baziran na P4. Tretiran je i kao firma koja obmanjuje kupce, a i po tuzbi intela jer je prekrsio pravo o registrovanoj robnoj marci ( P4 )...

Uh ti opet o istom, vec smo rekli da je kaznjivo ako se radi o svojstvu robe, na primer.

Stim ako je dell rekao da u njegovom pc-u ima nesto onda to mora da ima, kad oni kazu izdali smo laptopove sa wifi karticom i onda na lapu nema wifi kartice, znaci to je svojstvo te stvari a ne sama stvar.

On moze da napise sta god hoce da prodaje, moze da napise prodajem slonove i da kad ti dodjes do njega kaze to je samo reklama. To nije kaznjivo vec sam rekao to nije ponuda za ugovor.

Tako da prva je razlika izmedju stvari i svojstva stvari, ako stvar ne radi ono sto kaze da bi trebalo e to je kaznjivo.

SCJP.png

Uh ti opet o istom, vec smo rekli da je kaznjivo ako se radi o svojstvu robe, ...

...On moze da napise sta god hoce da prodaje, moze da napise prodajem slonove i da kad ti dodjes do njega kaze to je samo reklama. To nije kaznjivo vec sam rekao to nije ponuda za ugovor...

Tako da prva je razlika izmedju stvari i svojstva stvari, ako stvar ne radi ono sto kaze da bi trebalo e to je kaznjivo.

Postajesh naporan D1e ...

Po tebi nije kaznjivo da ja sad reklamiram "Pentium V", tvoja keva zeleci da te iznenadi, dodje i kupi pojma nemajuci o cemu se radi, (iako joj u ugovoru stoji svaka komponenta), ti vidish da si dobio komp pun Zida Tomato /Alladin ploca,Huion memorija,ADM grafickih - placen 750e?Znaci tvoja keva znajuci da je to "Nesto jace od Pentiuma 4" ne moze da tuzi nikoga za obmanu?Ko joj je kriv shto se nije informisala?Sto je fabrika vocnih sokova kriva sto ja ne znam koliko vestackih emulgatora,aroma,boja i konzervansa ide u sokove?A poverovali ste reklami gde devojka jede rosnu jabuku gazeci nogama po tek ubranom svezem grozdju?A na reklami kaze 100% prirodno?Dodjesh mi ti sa inspekcijom i ja pokazem ugovor - gospodjin potpis tu - komponente uredno navedene - sto sam ja kriv shto ona NE ZNA da TO NIJE TO. Da to sto ja predstavljam kao "PENTIUM V", u stvari je Pentium 3 ali jebiga ja volim da ga zovem tako ....

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
Izvor: Glas javnosti

==========================

Predviđene su stroge kazne ukoliko se prekr

Edited by Demian

Vi to zelite da se pravite pametni na mom topicu :) ?

Kao prvo, dozvolite da vam navedem sledece odredbe iz trenutno vazeceg krivicnog zakonika SRJ:

"Zakon o zastiti potrosaca SRJ"

Stav 1. Pravo potrosaca na jasne informacije, podstav 1.1 (Reklama)

Član 45.

Zabranjena je reklama proizvoda i usluga koja, u bilo kom obliku, uključujući i njeno predstavljanje, dovodi ili mo

Edited by DECEPTICON

Da ali to je kad se radi o odredjenom licu, ova reklama deluje na neodredjeno lice.

Stvar je u tome sto ta reklama nikome ne nanosi stetu, tek ako po zakljucenju ugovora on se obaveze za playstation to je onda krivicno delo.

Mozete otici do njega i traziti mu to iz reklame u slucaju da on kaze to nije to mozete da ga tuzite jer je napisao tamo play station a u stvari ga ne prodaje, vi ste naneli sebi stetu time sto ste potrosili benzin i samim tim on je duzan da vam nadoknadi to jer nema ono sto je rekao da ima.

Molim vas da imate u vidu da u slucaju da vi nemate stete od reklame ne mozete da ga tuzite.

Ne mozete interpretirati zakonik na osnovnu jednog clana.

I rest my case.

SCJP.png

Postajesh naporan D1e ...

Po tebi nije kaznjivo da ja sad reklamiram "Pentium V", tvoja keva zeleci da te iznenadi, dodje i kupi pojma nemajuci o cemu se radi, (iako joj u ugovoru stoji svaka komponenta), ti vidish da si dobio komp pun Zida Tomato /Alladin ploca,Huion memorija,ADM grafickih - placen 750e?Znaci tvoja keva znajuci da je to "Nesto jace od Pentiuma 4" ne moze da tuzi nikoga za obmanu?Ko joj je kriv shto se nije informisala?Sto je fabrika vocnih sokova kriva sto ja ne znam koliko vestackih emulgatora,aroma,boja i konzervansa ide u sokove?A poverovali ste reklami gde devojka jede rosnu jabuku gazeci nogama po tek ubranom svezem grozdju?A na reklami kaze 100% prirodno?Dodjesh mi ti sa inspekcijom i ja pokazem ugovor - gospodjin potpis tu - komponente uredno navedene - sto sam ja kriv shto ona NE ZNA da TO NIJE TO. Da to sto ja predstavljam kao "PENTIUM V", u stvari je Pentium 3 ali jebiga ja volim da ga zovem tako ....

Nisam naporan i izvinjavam se ako ste stekli takav utisak, samo zelim da me saslusate ako nije problem.

Molio bih vas da se opustite ovo je lepa diskusija i nema razloga da se nervirate.

Vidis upravo si opisao dogadjaj koji sam ja opisao u predhodnom postu, ako ti imas stete od reklame onda mozes da ga tuzis.

U slucaju da ti vidis reklamu nak kojoj pishe prodajem slonove i tigrove, ti ne mozes tek tako da ga tuzis za tu reklamu.

Glavni osnov je to da li je vama pricinjena steta ili nije.

U slucaju da ja nisam u pravu molio bih neke argumente zasto nisam, pa da usvojim to misljenje :)

SCJP.png

Svaka reklama, svaki proizvod ima svoju ciljnu grupu.Znaci ako sam ja krenuo da kupim IMT traktor i ugledam Zarkovu reklamu za Playstation 2.5 ....

"Hmmm ... dial,dial,dial. Dobar dan.zeleo bih da prijavim reklamu koja reklamira nepostojeci prozivod i dovodi u zabludu, navodi ..."

Ja mislim da ovo mogu da uradim iako nisam direktno osteceni.Mogu da sprecim da neko zaista postane jedan.Nismo se dobro razumeli.Nikome ne pada na pamet da ga tuzi direktno sa namerom da sebi pribavi korist (odstetu).ali ne sprecava da ga prijavim.Valjda na to imam pravo.

Ili mozda ako naletim na silovanje na ulici ne treba da pozovem policiju, jer, zaboga, nije meni pricinjena steta ... E sad to shto je nase pravo i sudstvo u **cu je neki drugi problem.I sto mi na rur-u pricamo o Zarku koji je davno prezvakana prica?Sta bre ja da radim kad on krene bez baraka, fast tier 2, Wind raiders mass + Blade?I'm Orc as well ;)

De1rektone, kao prvo, ovo nije reklama, ovo je cenovnik doticne firme. Kao drugo, postoji razlika izmedju ponude za zakljucenje ugovora i poziva na zakljucivanje ugovora. Oglas u stampi predstavlja poziv neodređenom broju lica da upute ponudu za zaključenje ugovora. A cenovnik... Pa on sadrzi cenu, naziv, kao i detaljan opis proizvoda. Trebao bi da znas da je ponuda predlog za zaključenje ugovora, učinjen određenom licu, koji sadr