Jump to content

Ajmo bratjo 'lektrichari =o)

Kole

Recommended Posts

mozda ovo spada u hardware i ako je to sluchaj molim premestite ovo tamo...

znachi novosti su da su se monteri za moju novu telefonsku liniju dovukli nakon 10+dana od potpisivanja ugovora sa telekomom (neko bi reako da je ovo azhurno, ja ne bih ;o)) i (acording to familiy members present at the time) "trazhe oko 100e da provuku kablove za tu liniju od kutije u prizemlju do stana" (ja na 3. spratu) naravno kazhu i da to mogu da uradim sam/bilo koji elektrichar pa u to ime pitanje je:

koja je realna cena uvodjenja toga, znachi 30ak metara kablova + ruke nekome ili taj vod u zidu ima dovoljno mesta da ja solo odozgo lepo od utichnice samo spustim kablove do dole?

spankyou unapred =o)

k

Pa ako je nova telefonska linija samo njeno uvodjenje sa ugradnjom treba da stoji oko 15k dinara. E sad trebao bi da se raspitash koliko bi te koshtalo kod drugih majstora i jednostavno uporedish cene. Solo ti ne garantuje efikasnost iste pri hand made ugradjivanju ako nisi dovoljno uputjen u ugradju tel. kablova kroz vodove, tako da ti je moj savet da ili nadjesh jeftinijeg majstora ili dash ljudima 100e za ugradnju.[bolje da ti neko drugi odradi, jer za nekvalitet ugradnju, uvek mozesh da okrivish drugoga :P ]

Edited by sTaLjin

Nevezano sa temom, ali koliko treba vremena da prodje od zahteva za novi telefonski prikljucak do potpisivanja ugovora?

Inace sto se ovoga tice, nisam siguran da li je to isto za stambene zgrade, ali sam skoro nesto petljao sa nekim telefonima u jednom poslovnom objektu i zakljucio da je dosta prosto kako se to razvodi. Imas dole to sto se zove parica ili kako vec, tu zabodes dve zice i to ti ide do telefona (tj u tom mom slucaju do centrale). E sad sve zavisi kako su ti uradjene te instalacije u zgradi, ja na primer znam da je meni taj telefonski orman u podrumu, a da do moje gajbe ide neki da kazemo kanal u kome se nalaze svi strujomeri, telefoni, kroz koji su sad provukli kablovsku itd. Dakle kod mene kapiram da bi se to svelo na to da provucem kabl kroz taj kanal do mog treceg sprata i onda samo odatle iz ormana do gajbe. Deluje mi kao da bi to mogao da uradim ja sa jos dva ortaka, a kabl se koristi standardni telefonski samo malo bolje oklopljeni. E sad da li je i kod tebe takva situacija i da li to takvo resenje radi, ne znam, ali necemo ni znati ako ne pokusas [:D]

Heghlu'meH QaQ jajvam

to ti je otprilike ta cena chika kole.ja sam pre dinu prebacivao liniju na novu adresu kako bih imao svoj tel;)) elem to je otprilike to ,koliko se secam trazili su 30 evrica po spratu. shto ej izashlo enshto manje od 200 ojra s obzirom da sam na petom i da je razvodna kutija u podrumu.tako da plati i to je to.za takav posao ti zaista treba neko struchan jel je ponekad zaista pakao provuci te kablove,secam se da su se i oni neshto namuchili oko toga do jaja.elem podseti em objasnicu ti josh neke stvari an rhh-u oko same instalacije linije,tj da te ne zajebu sluchajno.

No one can survive becoming a legend.

i ja kazem jebiga! Kao da je jebiga neka magichna rech.

@zwer

od trenutka podnoshenja zahteva do njegoev realizaciej moze da prodje od nekoliko do koliko hocesh dana.sve zavisi kakva ej situacija u tvom kraju sa paricam tj da li ima slobodnih.ako si na ugljenichnoj centrali sva je prilika da nema, i onda ti preostaje da uradish ono shto sam i ja tj da potegnesh neku vezicu iz ptt-a(shto tebi kao istaknutom chlanu partije nece biti neki problem jeli)i da ugrabish prvu slobodnu paricu u ulazu i tako lishish nekokk jadnika telefonske linije.ako imash digitalnu centralu tu ne bi trebnalo da bude nekih problema:)

shto se ticeh provodjenja kablova to nemojte ni pokushavati,pogotovu ne u soliterima u blokovima:)

meni je proslo 3 godine i par meseci od prvog podneshenja =o)

ono sto mene interesuje je sama "tehnika guranja kabla" kroz tu cev u zidu...tj, da li moj vod do mog stana ima zasebnu cev od 1/2 cola ili koliko vetj if yes onda i ja znam da izolirkom povezhem vrh 2 telefonska kabla, eventualno ih otezham nekim kratkim shrafom i spustim ik hroz cev tih x spratova...mislim, tesko da oni imaju mini robote/radishe iz fraggle rocka ;oP koji provode te gajtane ili johs bolje portable shrinker pa sami to ruchno da vuku =o)

zato i pitam...ono, STA mozhe da bude nekvalitetno u ruchnom provodjenu? kabl je kabl, a nije valjda da "nestruchno skretanje u krivini voda" mozhe da dovede do gubitka kvaliteta signala? =oP

elem, i'll keep you posted...

pazi ne znam kako je u tim malim zgradama.ako mozesh sam da provucehsh nece tu biti nishta en kvalitetno.glavni problem kod emne je bio shto je taj kanal bukvalno zablokiran raznim kablovima i tehnikom "spushtacu kabl sa tegom "en mozesh odmaci ni par centimetara.shto se tiche alata, zapravo ga imaju.tj tehnologija se zasniva na: 1.provlahcenje elastichne plastichne cevi malog radijusa

2.provlachenje tel. zica kroz tu cev i tako sprat po sprat.ako ej ljudima koji su inache montirali hiljade i hiljade linija za ovaj posao(kod mene barem)trebalo jedno 4 chuke, mozeshd a zamislish koliko bi trebalo enkome ko to prvi puta radi.elem sve se dakle svodi na prohodnost kanala, i to bi prvo valjalo proveriti.

druga stvar.ne postoji zaseban cev za tvoj stan.tachnije postoji ali ona vodi od zajednishke cevi(koja prolazi kroz celu zgrau)do tj.kroz tvoj stan.postoji veoma elegantan nachin da zice provedesh kroz ovu cev.ali koliko sam ja tebe razumeo to tebi ne treba poshto vec iskorishcavash postojecu liniju ili ne?

otvor te zajednishke cevi cesh naravno naci u hodniku i on je 10x10cm.

ono sto mene interesuje je sama "tehnika guranja kabla" kroz tu cev u zidu...tj, da li moj vod do mog stana ima zasebnu cev od 1/2 cola ili koliko vetj if yes onda i ja znam da izolirkom povezhem vrh 2 telefonska kabla, eventualno ih otezham nekim kratkim shrafom i spustim ik hroz cev tih x spratova...mislim, tesko da oni imaju mini robote/radishe iz fraggle rocka ;oP koji provode te gajtane ili johs bolje portable shrinker pa sami to ruchno da vuku =o)

Pazi kod mene u zgradi je to onaj ka orman za struju i kroz njega idu svi kablovi. Tj ne znam bas da li idu svi, ali znam da su ovi iz kablovske sproveli tuda, tako da sigurno bih i ja mogao nesto da sprovedem s obzirom da su orman za tel i za kablovsku jedan pored drugog u podrumu. Koliko sam ja video tu kablovi samo pice, tj nema specijalan vod za svaki stan. Jedini je problem sto ja koaksijalni kabl mnogo lakse provlaciti posto je prosto cvrsci, pa mozes i da ga guras. Kako je sa telefonskim ne znam, ali kapiram da bi bilo moguce.

Eh da, i kad pocnes to da radis neka te obavezno neko snima da posaljemo za Mythbusterse, Kole bustuje mit da "morate da platite majstoru 100 evra da bi vam doveo telefon" [roflmao]

Heghlu'meH QaQ jajvam

zweri bate taj kanal kroz koji ti hocesh da provlachish je verovatno za zajednichku antenu pa su ga ovi iskoristili.kroz kanal za fon prolaze iskljuchivo zice za telefon,u soliterima otprilike postoje 4 ovakva kanala tj uglavnom vuceh po 2 stana sa sprata.e sad tebe tehnichki niko ne moze sprechiti da provuchesh kroz taj kanal, tako da ono samo napred tj ako ti en smeta da ti idu gole zice kroz stan i deo hodnika,barem znam kako da ti onesposobim liniju;)

pazi ta kutija u zidu koja je pored bash mog stana je IZNAD nivoa glave tako da mislim da je za sprat iznad...tj ja treba da sidjem sprat ispod i gledam sta se deshava...uglavnom uraditju to ovoih dana, prvo treba to da otvorim da vidim koji kabl mi trebajer se chini da je deblji od onog standardnog "2 tanke shzhice bela i plava"-gajtana za fon =o)

naravno da ce akcija biti dokumentovana za buduca pokoljenja =oP

ne chika kole,kutija koja se nalazi pored tvog stana ej tvoja i svih koji stanuju iznad tebe.tel zice se u vecini sluchajeva provlaceh preko plafona.kad vec hocesh sam da radish onda bi valjalo proveriti kanale na svim spratovima.

:)

RADI!

razvukli ga brat, otac & me, kumulatvno za oko 3 sata posla, malo interfamilijarnog svadjanja i 800din za materijal =o)

konektujem se 50.6 za 10 sec!!! (kao zlouporabitelj analogne zhiveo godinama u iluziji da konektovanje mora da traje 30-50 sec =o))

sreca rados'

RADI!

razvukli ga brat, otac & me, kumulatvno za oko 3 sata posla, malo interfamilijarnog svadjanja i 800din za materijal =o)

konektujem se 50.6 za 10 sec!!! (kao zlouporabitelj analogne zhiveo godinama u iluziji da konektovanje mora da traje 30-50 sec =o))

sreca rados'

A gde su bre slike sto sam ja trazio??? Rekoh ti ja da to u teoriji moze, to samo ovaj Margi misli da su svi mrzovoljni kao i on :)

Heghlu'meH QaQ jajvam