Jump to content

Savet TFT vs CRT

kypck

Recommended Posts

Pa ako ga ver koristis i zadovoljan si, znaci da ga uzmem? Igrice tipa CS2 idu dobro na njemu? Ne provaljuje se razlika u odnosu na CRT? I fotografije izgledaju dobro?

Nemas problema sa uglom posmatranja?

imam 710n, evo ti u stavkama, mrzi me da sričem..

- geometrija naravno savršena

- boje jako dobre, nije kao vrhunski crt ali to svakako više ne možeš da nađeš

- tekst, web, filmovi savršeni

- ugao gledanja jako širok, ne pomeram monitor kad gledam film iz kreveta

- kašnjenje sam primetio jedino kod jako brzih flash animacija, u igricama se ne vidi

- fotografije golih riba se odlično vide

ako imaš keša, ne razmišljaj previše.

Imam na stolu tri monitora - 2 LCD (17" i 20") i jedan CRT (17") - ovaj CRT gledam samo kad moram ;)

Prednosti LCD-a:

- ne zrachi

- geometrija idealna

- slika je oshtra

- zauzima jako malo mesta na stolu

Mane LCD-a:

- ako ga drzish na velikom brightness-u nemoj da iskljuchujesh svetlo jer ce ochi da ti riknu

- ako hocesh kvalitetnu sliku u igrama morash da igrash u "native" rezoluciji, odnosno u onoj rezoluciji koja je predvisjenja za dotichni LCD (15" 1024x768, 17" i 19" 1280x1024, 20" 1600x1200)

- neke ljude nervira "kashnjenje" koje postoji ali se kod novih modela skoro i ne vidi.

CRT ti treba jedino ako se bavish pripremom za shtampu (osim ako nemash neki EIZO LCD koji koshta ko Svetog Petra kajgana).

А в чем сила, брат?

Ne bavim se obradom fotografija. Za to znam da postoje CRT "P" monitori koji su skuplji od TFT. To sam video kod dugarice koja se bavi time. Meni tako nesto apsolutno ne bi znacilo. Rad sa tekstom, tabelama, igrice (FPS, voznje, strategije). Za filmove imam TV pored monitora.

Ako kazete da nema problema sa igricama i da su boje ok, onda ipak da uzmem taj TFT. Nasao sam 713n za 250evra.

Jos nesto, da li mi se isplati 710TM za 270evra, jer ima digitalni ulaz (imam 9600xt sa dig izlazom), ali i odziv od 12s u odnosu na 713n sa 8s odziva.

Uzeo sam LG L1730SS. U sustini nisam zadovoljan. Neke stvari koje sam uocio kod LGa kada sam ga gledao su iste kao i na 713n. Mislio sam da ce u prekticnom radu biti bolje...

1. Rezolucija mora da bude 1280*1024. I tada je slika u desktopu ostra i slova su citljiva. Ako stavim na 1024*, slova su zamrljana i nije prijatno za gledanje (kao na nekim laptopovima koje sam gledao)

Cak i na 1280* kada skrolujem stranice na netu ili neke kombo boxove, slova su zamrljana i necitkija.

2. Boje su odlicne. Slike su ok, ali ako se pusti neki film (bilo kog kvaliteta) slika je osetno "pixelizovanija". Ista situacija je i sa igricama (nfs underground2, vampire the masqarade, joint ops:typhoon...). Kao da sam pokrenuo igricu sa nesto nizim detaljima. Mozda da nisam ranije koristio CRT, ne bih video razliku, ali stvarno smeta.

Ukratko.nisam zadovoljan. Boje su jasnije, ali ostale "pokretne" stvari su losije cak i od mog poluispravnog 753s...

Mislim da mi je bolja varijanta bila da uzmem neku 19" za 200evra. Mozda uspem i da ga zamenim u toj radnji...

Hm ... pazi, LCD u svakom slucaju ima svoju nativnu rezoluciju i tu nema puno nauke. U svakom slucaju ce u jednoj raditi najbolje, u drugoj losije. Sad za ovo ostalno stvarno ne znam sta da ti kazem, ocigledno ti se vise svidja CRT.

Ipak, moje licno misljenje kazhe da LCD uvek pobedjuje u odnosu na CRT pa makar imao i losije karakteristike jer ne naprezhe oci (barem ne kao CRT) i ne zrachi.

@LaG

Pa dobro pukao si tada 470, ali sada su cene pale. Mislim da je cak ovaj L1730S ima majni response time od tog tvog. Cini mi se da on jedino bolje sto ima je digitalni ulaz. Mislim da bi situacija bila slicna i sa njim.

TFT me je odusevio ostrinom slike, ali mi se cini da ta ostrina slike prouzrokuje to sto porimecujem u vido zapisima i igricama. Kao da sam smanjio detalje u igrici....

Sad sam stavio TFT i CRT jedan pored drugog, pa cu naizmenicno da ih uporedjujem i videcu sta cu.

Ipak mislim da bi TFT u potpunosti zadovoljio novog korisnika ili nekog ko ima slabiju graficku i ne koristi ga puno za multimediju. Ovako, ja ipak kada uporedim, primecujem nedostatke.

Alternativa mi je bila neka 19" sa osvezenjem od 115Hz na 1024*

Ja imam samsung 700p+ koji sam svojevremeno platio 160e (polovan) i lcd-ov sa ovim mogu da se mere samo u ostrini slike i geometrijom on nije ravan, ali boje, ostrina, geometrija su van klase za sve osim nec fp i samsung nf serije (eventualno eizo ali njih nema kod nas) max rezolucija je za 17" fantasticnih 1920*1440 sa 75hz osvezavanjem, moj savet za sve koji se na racunaru bave igrama, filmovima i slicnim je da pare koje su hteli da daju za lcd lepo daju za nec fp22" sa diamondtron NF katodnom cevi, koja ima vek trajanja preko decenije (bez gubitaka ostrine), jeste da nije cool kao lcd ali je za igre, filmove i sve animirane sadrzaje pojam za BILO KOJI LCD pa i eizo, a uz sve to ide i 3-5 godina garancije.

Sada kada ga koristim neko vreme, sve sam zadovoljniji. Cak ne mogu da gledam sliku na obicnom CRT monitoru. Kao nije mi dovoljno ostra. Sve u svemu, stvarno ko uzme TFT, ne vraca se na CRT. Naravno, osim ako nije profesionalac za obradu fotografija ili tako nesto.

Jedina mana je sto video zapisi losije izgledaju nego na CRT, ali TV mi je povezan sa kompom, tako da mi to i nije toliko bitno. Znaci svi koji se dvoume, neka slobodno uzmu...

• 3 weeks later...

Uzeo sam pre jedno mesec dana 913 n za 400 E 8 ms odziva ( isti je kao ovaj 713 n samo je veci ) , i mogu reci da sam prezadovoljan , zaista , meni bolje boje ne trebaju , ali je ostrina slike neverovatna + sto ne zrachi + sto manje zauzima mesta i lep je a u igrama mi nekasni ali nema sanse da kasi , a trudio sam se da primetim kashenjenja i u najbrzim igrama tipa worms :) salim se naravno

slozicu se sa ovim sto je ivan rekao ... ko god ima tft savetovace ti da ga kupish ... kao i ja ... aj uzdravlje :)

Edited by StormScion

Is the destiny of mankind controlled by some transcendental entity or law? Is it like the Hand of God hovering above? At least it is true that man has no control, even over his own will

Ja sam kupio samsung tft710v pre oko 2 meseca za neke sitne pare (270e) i u pochetku sam bio izuzetno nezadovoljan ..

Posle sam otkrio sharpness, coarse, fine itd itd i sad mi je mnogo smeshno kad gledam u crt .. Kod igrica stoji to da je malo .. hmm .. kockastija slika, ali navikao sam ..

Sad bez njega ne mogu ..