Jump to content

Ultimativni ADSL topik


Lex

Recommended Posts

Posle duzeg vremena da i ja nesto napisem na RURu. Izvinite sto je post malo duzi, nisam imao vremena par godina u nazad da se javljam, pa valjda sad imam potrebu da "napisem nesto duze".


Korisnik sam Sezampro-a, odavno vec poznatog kao Orion telekom, korisnik 5-6 godina vec i nikad nisam imao nikakvu primedbu.


Elem, gospoda iz Oriona, su letos podigli pakete i cene paketa bez ikakve saglasnosti svojih korisnika, ali su to uradili tako da im "po ugovoru" naravno ne mozemo nista.
Dakle kompanija je duzna da 30 dana obavesti svoje korisnike o promeni cene, a moj odgovor "da nisam obavesten" je naisao na repliku:

"Obavestenje o izmenama cena, tacno mesec dana stajalo na nasem sajtu",
dakle izvinite, sam sam kriv sto svakodnevno ne posecujem sajt vase firme. Ok.


Prihvatio sam to, ajde necemo kukati za 350 din, a i podigli su brzinu sa 7/1 na 12/1.


Da se ne lazemo, to je radilo, nisam cesto kod kuce da "osetim probleme" u netu dok odigram partiju PES-a online, jer radim malo vise pa ne stizem da primetim, ali sam primetio to da...

kada downloadujem, ja nemam 12/1, a usput znam za "18% gubitaka kod ADSL-a" koji oni imaju pravo da "imaju", ali nazalost kod mene je taj gubitak bio veci, skoro 25-30%.
Pogledavsi data rate u mom ruteru, video sam da imam "odvrnutu slavinu na 10mbit/800k uploada" i zalio se Orionu sa pricom "Zasto bi placao 12/1 kada imam 18% od pustenih 10mbita?"


E sad tu dolazi do jedne stvari koje sam saznao juce.
Svi uzimaju ADSL od telekoma, to znamo svi, Orion je samostalno napravio paket od 12/1, a telekom taj paket nema, oni pustaju 7, 10 , 20 mbita. Nema kod njih 12.
Tako da je moj Orion mogao "moj problem" da resi tako sto su mi dali 20mbita, jer eto ja sam primetio da nemam 12, vec 10.


Tu je nastao problem, taj net ne moze svuda da valja na centrali itd...
Imao sam dosta Request time-outa, ostavljao non stop Ping da radi kako bi pratio, gubio sam konekciju na pola minuta i duze kada nalete time-outi i bacio pogled na statistuku u Ruteru:

Tamo kaze sledece:

Data rate (odvrnuta slavina) u centrali je :   17.8 mbita / 1mbit  Ok, dakle to je tih njihovih "20 mbita" sa kojim ja izvucem oko 13-14 pa sam zadovoljan brzinom, ali stabilnost i kontinuitet neta ne postoje.
Jer pri tako velikoj brzini, (vi koji se razumete znate bolje nego ja) imao sam jako nizak nivo dB kod SNR Margina i veliki shum oko 25dB.

SNR Margine (dB) = Download = 6.1 dB (sto je na ivici da radi kako treba, a padala je povremeno i na 5.3, pa cak kad zakucaju Timeouti ode i logicno u -0.5 dB) , dok je margina za upload bila oko 8~9 dB.

Nakon mojih testiranja i 2-3 zalbe i uocenog "skoka u decibelima jednog prepodneva" - bas kada je datarate bio smanjen na 13/1, bilo mi je jasno da ne moze na toj brzini da radi kako treba,
te sam zvao Tehnicku p. i trazio da se "spusti brzina jer ovako ne moze da radi".
Kontakirao me jedan korektan lik iz Oriona koji me je zvao sa svog moba par puta, pa je prosledio nalog Telekomu da se problem resi, tako sto ce se jelte smanjiti brzina... i da sam "dalje u rukama telekoma".


Telekom me zove sl.dana:

"Ti si taj i taj, kazes da imas te i te probleme, ok, Oces da ti spustimo na 10mbita?"
Ja: "Ne zelim na 10mbita, spustite na 12/1, ja imam paket 12/1."

Lik krene da se drnda nesto, u fazonu "Druzeee, ne postoji paket 12/1", a ja budala se raspravljam sa likom i pokusavam da mu objasnim "da ja imam paket sa orionom 12/1"...

lik se drnda i dalje, objasnjava mi kako "su oni vlasnici sveukupnog adsl-a :) kako Orion nema opremu itd i da svi uzimaju od njih i KOD NJIH NEMA 12/1!" Imas 10,20.... ali 12/1 paket nemas!"

u tom trenutku neki treci lik, njegov kolega dobacuje "da mi je spustio na 10mbita i ovaj drugi mi predlaze da odem da pogledam kako radi sada".


Ok, margine u ruteru su skocile sa gorepomenutih 6 dB na 19 dB, to je ok.
palim ping ka guglu, kad ono 45ms. (a zadnjih fazon 5godina sam uvek imao od 12ms do 22ms MAX! ping)

Sugerisem odma liku da ping nije u redu, a on mi objasnjava kako je 45ms sasvim u redu, kako moze biti "optrecenje", a i sneg je pao... : )  Ok, moze da se desi, ali ne bas tako "Od jednom i to bas onda kako su mi oni nesto cacnuli u centrali"...

Zavrsavamo razgvor sa:
Oni = " mi smo uradili nas posao ovde..",
Ja = "Ok zovite vi orion da ste uradili, pa cu ih zvati i ja da kazem da imam 10, a ne 12mbita i da ping nije kao sto je bio..."


- Orion nece, a znam i da ne mogu da rese problem mog pinga. Reaguju tek na 60ms i preko...
- Orion se pravda kako je 12mbita poklon od njih i da budem zadovoljan sto imam 10mbita.
- proveravao sam po komsiluku svi imaju 15-20ms, Orion,Eunet, Telekom, SBB korisnici (ok to je cable)... samo sam ja sad ko zna gde zapao i imam 45ms.

- probao sam preko drugarovog Eunet accounta i isti ping imam, dakle nije do neta, vec iskljucivo do Linije. tj. ko zna sta su mi uradili u centrali.

i tako, uvece kad zavrsim sa poslom i zenom, pa resim da bacim neki PES online, moj sut, pass i ostalo kasni, dok me ortak dere.
ili kad zapucamo COD, on ima 45-50ms na nekom EU Serveru, a ja 80ms...


Nisam mlad, ali volim da bacim koju partiju uvece, pa eto ne znam sad na koje nacine da se borim protiv ovih gore koji su mi usrali net, popravili jedan problem, a napravili drugi.

Primam razne sugestije, cenim da ima vas ovde koji imate vise znanja od mene, iskustva...

Hvala i izvinite na dugackom objasnjenju.

Srdacan pozdrav :)

Edited by sly*zomb1e

Pink_Floyd_The_Wall_Avatar_by_Irakli_Jan

Link to comment
Share on other sites

pa, ako prelistaš malo topik unazad, primetićeš konstatne probleme sa orionom. Došli smo do zaključka da njih nekako baš boli kurac više za sve i da je najpametnije izbegavati ih. Ja sam isto imao problema  sa njima u onom trenutku kada su postali Orion pa malo posle.

 

Tri modema sam promenio, visio mesec dana na telefonu sa tehničkom podrškom koja nema pojma šta radi i imao sam tada problema sa 6/1, sve to što si ti naveo. Problem je u tome da sam prešao sa 4/1 na 6/1 i da mi je otišlo sve u kurac tada. Iz podrške pričaju jednu priču, ja vidim u realnosti drugu. Da sam imao neki paket preko 10ak mb, pa da kapiram da je problem do parice i instalacija u zgradi i centrali. Ali nisam, a to su oni hteli da mi prodaju kao odgovor. Pa su mi tu smanjivali, povećavali brzinu i šta sve ne, a svaki put mi se javlja neko drugi iz podrške koji nema pojma o čemu se radi i uvek čekam po 20 minuta na čekanju pa sve od početka i tako desetak puta minimum.

 

Posle sveg tog drkanja i njihovih ubeđivanja da je tako kako je i da ne može bolje, meni pukne kurac i rešim da proverim lično da li je problem do njih, telekoma, od centrale do utičnice ili od utičnice do mene. Kažem im da mi vrate sve kako je bilo sa njihove strane, odem i kupim utp kabl mrežni i koji je trista puta kvalitetniji od telefonskog, obične žabice one telefonske (RJ-11) i prekrimpujem kabl da on ide od utičnice do modema. Sve šljaka ko podmazano, snr, atenuacija, ping. Onda sam ih zvao da im kažem kako sve radi, na šta su mi oni rekli "Da, da, imali smo neke 'smetnje' ovih dana, ako budete imali nekih problema slobodno nas zovite.".

 

I ok, nisam imao problema posle što se tiče toga. Štaviše, bio sam zadovoljan ali kako se bližio kraj ugovora, oni su me carevi kulirali, sve cene su povećali, nije bilo više 6/1 paketa, ali je bio 7/1 koji je bio 500 dinara skuplji. Ja sam ih zvao, slao mejlove da mi daju neku konkurentnu ponudu, da uvedu taj optički više, prijavio sam se pre tri godine bio, nešto, da me zadrže kao mušteriju ali ništa. Sve su iskulirali, prešao sam na Targo, prezadovoljan sam, nadam se da šta god se desi sa njima da neće otići na gore.

 

Orionu sam otkazao sve, lik mi preko telefona kaže da mogu da vratim opremu i u Ušću, odem, ono ne može. Moram na obilićev venac. Dođem tamo i onda sam bar 20 minuta čekao da završim sve jer te im ne radi štampač, te ovo, te ono. A interesantno je da mi je tada istekao ugovor i nisam ga produžio, znači - nisam raskidao ugovor, prosto sam prestajao da koristim njihove usluge i opet su me smorili samo tako. Pita me riba tamo što raskidam, sve sam im onako popižđen rekao kako su postali hohštapleri, pa čak i kako mi je lik preko telefona rekao da mogu sve ovo što radim kod njih da uradim na mestu gde to ne može. Još mi tražili da potpišem neki papir u kojem ja njima dozvoljavam da se moji podaci koriste u neke svrhe nekog njihovog nepostojećeg imenika ili šta već. I pitam ja njih tamo šta je ovo, a oni kao "morate to da potpišete, ne možemo bez toga da raskinemo saradnju". Ja sam tu bio u fazonu da mi ne pada na pamet da potpisujem tako neko sranje ali mi je realno pukao kurac više od šetkanja, čekanja itd, pa sam pokleknuo i potpisao samo da ih otkačim uz reči "ok, platio sam poslednji mesec, jel to to?" - "jeste". Da bi me zvali dva meseca kasnije nekoliko puta i slali račun da im dugujem nekih 600 dinara. 

 

Taaaako da, ako možeš, kad možeš, beži od njih, a u međuvremenu možeš da probaš ovo sa utp kablom i telefonskim žabicama.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

džaba da im šalješ mejl i da se smaraš sa tim, veruj mi, šanse da će to neko ispratiti, pročitati i da će imati nekog uticaja ili da će ti čak odgovoriti su nikakve. Ja sam im slao više mejlova oko raznih stvari i nikad nisam dobio odgovor. Ili zovi, traži nadležnog ili kod njih u glavni hq i smaraj ih uživo. 

pljk!

Link to comment
Share on other sites

pa, ako prelistaš malo topik unazad, primetićeš konstatne probleme sa orionom. Došli smo do zaključka da njih nekako baš boli kurac više za sve i da je najpametnije izbegavati ih. Ja sam isto imao problema  sa njima u onom trenutku kada su postali Orion pa malo posle.

 

moram da vam izbusim balon jbg

 

http://www.speedtest.net/my-result/3133662525

 

ja imam pretplatu, kao sto zombie kaze, kod sezama (sada oriona) vec vise od 7 godina

 

takodje imam taj paket, koji zaista ne postoji u ponudama, od 12mb ali zaista radi na 12 kao sto i pise u rezultatima

 

tako da jedino sto moze da se zakljuci je zaista da sreca tj mesto stanovanja ima ogroman uticaj na utisak i performans nekog provajdera

 

nikakva menjanja podesavanja ili opreme nece previse da utice jer su to pusti snovi. kao sto se ljudi na sbb-u tripuju da ce nesto da promene ako promene ruter jer su jendostavno govno od isp-a a sa druge strane opet postoje ljudi kojima isti taj usrani sbb radi kako treba

 

meni ovaj adsl sljaka godinama bez ikakvih problema i nemam nameru da ga menjam sve dok ostane tako

Link to comment
Share on other sites

ne znam koji smo balon to imali pa da nam bušiš kada je i on čovek svestan da je dobar deo problema u instalacijama, a ja sam naveo primer koji to to uglavnom i potvrđuje i rešio sam bio problem sam. Samo kažem da treba isključiti sve faktora na njegovoj strani žice. Ako je njemu net do utičice solidan, a posle nje klimav, onda je u opremi, kablovima, ako je do utičnice nikakav, onda treba smarati njih.

pljk!

Link to comment
Share on other sites

moram da vam izbusim balon jbg

 

http://www.speedtest.net/my-result/3133662525

 

ja imam pretplatu, kao sto zombie kaze, kod sezama (sada oriona) vec vise od 7 godina

 

takodje imam taj paket, koji zaista ne postoji u ponudama, od 12mb ali zaista radi na 12 kao sto i pise u rezultatima

 

tako da jedino sto moze da se zakljuci je zaista da sreca tj mesto stanovanja ima ogroman uticaj na utisak i performans nekog provajdera

 

nikakva menjanja podesavanja ili opreme nece previse da utice jer su to pusti snovi. kao sto se ljudi na sbb-u tripuju da ce nesto da promene ako promene ruter jer su jendostavno govno od isp-a a sa druge strane opet postoje ljudi kojima isti taj usrani sbb radi kako treba

 

meni ovaj adsl sljaka godinama bez ikakvih problema i nemam nameru da ga menjam sve dok ostane tako

 

Imas orion 12/1?

da li bi mogao da se ulogujes u svoj ruter i pogledas data rate, tj. koliko ti je odvrnuta slavina...

Taj paket u telekomu ne postoji, tako mi je receno, nisam ni imao toliko otvoren Rate nikako, imao sam otvorenih 17.8 mbita za paket 20/1.... da bi mogao da imam mojih 12/1.  Mozda je i sa tobom slicna fora.

Takodje, da ti imas 12/1 tesko da bi uz sve njihove "tolerantne gubitke" mogao da imas tacno 12mbita...

==

Nisam ni ja 6 godina u nazad imao problema sa Sezamom/Orionom, ali eto kao sto vidis instalacije nisu mogle da izdrze "povecanje paketa", taj problem smo resili, ali su mi napravili novi, ping mi vise nije 12-22ms, sad mi je 45ms.

Edited by sly*zomb1e

Pink_Floyd_The_Wall_Avatar_by_Irakli_Jan

Link to comment
Share on other sites

Ja sam na telekomu 10/1, ali su mi na zahtev spustali na 8/1 da veza ne bi pucala, onda su kao "sredili" da moze 10/1 i sad su mi ovo parametri veze - zuto je ono sto valjda jebe nase kokice a nije petao - ping mi je skocio dobrano ali me boli kurac jer ne igram nikakav latency critical multi a download u okviru nominalnih brzina

 

U1UpoyR.png

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Link to comment
Share on other sites

Imas orion 12/1?

da li bi mogao da se ulogujes u svoj ruter i pogledas data rate, tj. koliko ti je odvrnuta slavina...

Taj paket u telekomu ne postoji, tako mi je receno, nisam ni imao toliko otvoren Rate nikako, imao sam otvorenih 17.8 mbita za paket 20/1.... da bi mogao da imam mojih 12/1.  Mozda je i sa tobom slicna fora.

 

bas taj orion imam

 

YlITQU6.png

 

ovako izgleda normalan ruter a moj izgleda ovako

 

zRd5VCy.png

 

 

tj nemaju svi ruteri opciju da prikazuju data rate. pa sem ako ne znas neki alternativni nacin jbg :p

 

Sto se paketa tice. meni u ugovoru pise ADSL 12 Akcija. Sto u prevodu znaci da su oni nama dali bolju ponudu iz razloga sto kod njih imamo internet dugi niz godina. Ja i kada sam razgovarao sa njima, ili bolje receno pregovarao, o potpisivanju novog ugovoara sam ih pitao prosto zasto bi nastavio da uzimam njihovu pretplatu kada je Telekom u tom trenutku imao potpuno bolju ponudu. Pa sam dobio od njihove sluzbe "prodaje" ponudu da mogu da dobijem ovaj paket, koji su oni izmajmunisali da imaju iz prostog razloga sto su u to vreme imali ponudu kablovske televizije i interneta sa brzinom upravom tom, od 12/1, a sad mi se cini da to vise ne postoji.

 

Cak su ubacili i u osnovne ponude http://www.oriontelekom.rs/privatni_korisnici/internet/adsl_+_paketi.1695.html te pakete. Iako njima telekom verovatno dozvoljava da ljudima daju 10-20 itd

 

Meni radi po toj brzini ono sto placam tako da sam zadovoljan i imam novi ugovor sa njima na 2 godine

 

http://www.speedtest.net/my-result/3133662525

Link to comment
Share on other sites

Imas orion 12/1?

da li bi mogao da se ulogujes u svoj ruter i pogledas data rate, tj. koliko ti je odvrnuta slavina...

Taj paket u telekomu ne postoji, tako mi je receno, nisam ni imao toliko otvoren Rate nikako, imao sam otvorenih 17.8 mbita za paket 20/1.... da bi mogao da imam mojih 12/1.  Mozda je i sa tobom slicna fora.

Takodje, da ti imas 12/1 tesko da bi uz sve njihove "tolerantne gubitke" mogao da imas tacno 12mbita...

==

Nisam ni ja 6 godina u nazad imao problema sa Sezamom/Orionom, ali eto kao sto vidis instalacije nisu mogle da izdrze "povecanje paketa", taj problem smo resili, ali su mi napravili novi, ping mi vise nije 12-22ms, sad mi je 45ms.

 

Prebacili su ti Data Path ili kao što piše u Shekk-ovom ruteru Chanell Type na Interleaved a do sada si imao Fast.

 

Kaži magarcima da ti vrate Data Path/Chanell Type na Fast i na najveću moguću brzinu za Fast

 

What is Interleaved Mode?

Interleaved mode is basically a setting in DSL that will improve the reliability of a DSL like over long lines or marginal lines. Interleaved is also DSL's way of error correcting which is useful, again, or long or marginal lines. Interleaved will help raise the margins slightly and may improve transfer rates over marginal lines, but at the expense of latency. Pings on Interleaved are generally double of what they are on FastPath.

 

Do I need FastPath?

While everyone here may not be a gamer, FastPath because it cuts latency may make the internet a bit more "snappy," so if your line can handle FastPath but it isn't already set on FastPath, you might as well get it as it can benefit you in the long run, especially in the future since online gaming is a common thing to do these days.

Link to comment
Share on other sites

Ima negde na netu sam skoro citao websajt sa svim passwordima za sve rutere, izguglaj malo pa ce da nadjes nesto valjda.

 

 

Ajd da se ubacim ja za ovaj rate, meni recimo ide 1mb download i pukne veza, resetuje se modem na radom brzinu, tj. u njemu vise ne pise 1000kbps vec 730kbps pa tako radi dok se ne resetuje opet na neku vecu brzinu i tako u krug...evo trenutno 8613 kbps / 1023 kbps :D Sad ja predpostavljam da je to fora sa linijom a ne do modema?

Link to comment
Share on other sites

Prebacili su ti Data Path ili kao što piše u Shekk-ovom ruteru Chanell Type na Interleaved a do sada si imao Fast.

 

Kaži magarcima da ti vrate Data Path/Chanell Type na Fast i na najveću moguću brzinu za Fast

Hvala druze, probacu ovo...

Edit: ne, u statsu rutera stoji Fast.

Ne znam sta da radim, bukvalno je 5 godina bio do jaja ping i posle tog njihovog spustanja vise nije...

Edited by sly*zomb1e

Pink_Floyd_The_Wall_Avatar_by_Irakli_Jan

Link to comment
Share on other sites

Skini Ping Plotter Pro trayal verziju  http://www.pingplotter.com/downloads/pngplt_pro.exe

 

i odradi traceroute (možeš i iz cmd prompta ako znaš ali ovako je preglednije) dobićeš ovakav raport (možeš da exportuješ kao text ili sliku)

 

 

google.png

 

U svakom slućaju videće se jasno gde nastaje problem. Probaj više game servera.


Hvala druze, probacu ovo...

Edit: ne, u statsu rutera stoji Fast.

Ne znam sta da radim, bukvalno je 5 godina bio do jaja ping i posle tog njihovog spustanja vise nije...

 

Nađoh slike kada sam se dopisivao sa Telekomom za ortaka koji je uzeo IPTV + 4mbit

 

Prvo su mu zavalili Interleaved sa 24ms većim pingom u lokalu

 

telekom.jpg

 

A posle intervencije prebacili su na Fast ali je ostao interleave depth na 256 (možda je i tebi ostao)

 

sadasnje_stanje.jpg

 

 

Da bi na kraju sve bilo ok kad se najzad javio lik iz telekoma koji je razumeo u čemu je problem jer je ortak pre toga imao 16/1mbit fast ali je uzeo IPTV da gleda NFL

Link to comment
Share on other sites

bas taj orion imam

 

YlITQU6.png

 

ovako izgleda normalan ruter a moj izgleda ovako

 

zRd5VCy.png

 

 

tj nemaju svi ruteri opciju da prikazuju data rate. pa sem ako ne znas neki alternativni nacin jbg :p

 

Sto se paketa tice. meni u ugovoru pise ADSL 12 Akcija. Sto u prevodu znaci da su oni nama dali bolju ponudu iz razloga sto kod njih imamo internet dugi niz godina. Ja i kada sam razgovarao sa njima, ili bolje receno pregovarao, o potpisivanju novog ugovoara sam ih pitao prosto zasto bi nastavio da uzimam njihovu pretplatu kada je Telekom u tom trenutku imao potpuno bolju ponudu. Pa sam dobio od njihove sluzbe "prodaje" ponudu da mogu da dobijem ovaj paket, koji su oni izmajmunisali da imaju iz prostog razloga sto su u to vreme imali ponudu kablovske televizije i interneta sa brzinom upravom tom, od 12/1, a sad mi se cini da to vise ne postoji.

 

Cak su ubacili i u osnovne ponude http://www.oriontelekom.rs/privatni_korisnici/internet/adsl_+_paketi.1695.html te pakete. Iako njima telekom verovatno dozvoljava da ljudima daju 10-20 itd

 

Meni radi po toj brzini ono sto placam tako da sam zadovoljan i imam novi ugovor sa njima na 2 godine

 

http://www.speedtest.net/my-result/3133662525

 

Kili imas i ti negde da vidis brzinu i signal. Ne glupiraj se nego pogledaj gde god imas wan informacije neke.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Link to comment
Share on other sites

Muerte, hvala sto si uskocio da pomognes.
nazalost ovaj Depth za IL nemam na statusu.

========================

Odradio sam jedan test:
Iz prethodnih postova sam naucio sta je Channel Type/Data Path i jasno je da je bolje kada je Type: FAST umesto IL.

Sad meni nije jasno sledece:

Kako onda ja jebeno imam bolji ping (za 10ms) kada prebacim modulaciju na Gdtm, koja mi onda ucitava da je channel type: InterLeave

dok mi AnexM Modulacija kaze da je channel type: FAST, a imam veci ping?

dok treca  testirana modulacija: ADSL2+ mi ni ne pokazuje koji je channel type.


Evo, uslikao sam da vidite sva tri primera sa Tracertom levo i pingom desno. Ispada da je zastareli G.dtm kao modulacija dao bolji ping, a kod njega stoji Interleave.


===========

Mislim, ok za 10 ms je bolji ping, ali to i dalje nije onih 11-18 ms koje sam uvek imao.


Evo primera dole:


netmodultest.jpg

http://www.dodaj.rs/?P/Iu/3Fbskz46/netmodultest.png


Summary:
Najbolji ping 28-30ms mi pokazuje G.dtm modulacija, ali ima najlosije margine 7.7/10 i pokazuje da je InterLeave.
dok mi "autosense opcija" modulacija tj. AnnexM daje najbolje margine 17.6/20 a ping 40ms.
slicno je i sa Adsl2/2+ modulacijom, gde je ping 40ms.

...

Pink_Floyd_The_Wall_Avatar_by_Irakli_Jan

Link to comment
Share on other sites

Summary:

Najbolji ping 28-30ms mi pokazuje G.dtm modulacija, ali ima najlosije margine 7.7/10 i pokazuje da je InterLeave.

dok mi "autosense opcija" modulacija tj. AnnexM daje najbolje margine 17.6/20 a ping 40ms.

slicno je i sa Adsl2/2+ modulacijom, gde je ping 40ms.

...

 

gdmt.jpg

 

Zaboravio si greške u prenosu.

 

Ako si zaboravio na ograničenja ADSL tehnologije

 

ADSL_Line_Rate_Reach.gif

 

Na brzinu veze pored dužine utiče kvalitet parice kao i kućne instalacije.

 

Ako je radilo sve ok na 7mbit a ne radi na 10mbit

 

- probaj prvo da eliminišeš potencijalni problem kod sebe, tj isključi sve telefone i spliter i spolji direktno adls ruter u liniju. Naravno proveri kakav kvalitet je spoja žica dolazne linije sa utičnicom (najbolje je ako su zalemljene)

 

- pozajmi ruter na kome se vidi interleaving (interleaving depth na srpskom narodskom znači da ruter i dslam komuniciraju većim brojem manjih paketa (odredjenih brojem u interleaving depth) povećavajući saobraćaj i latenciju (ping)

 

- ubedi telekom majstore da ti stave interleaving depth na 1 (fast)

 

- ako to ne radi vrati se na manji paket ako ti je gaming u krvi (igranje UDP igara je pravi smor jer iako po malo većem pingu (ping si testirao sa default 32bajta) to izgleda lepo, ali kad igra počne da šalje svoje pakete 1300-1400bajtova to je druga priča i osećaj) 

Link to comment
Share on other sites

@Dule_Smor haha :D Popricaj sa operaterima i trazi da te prebace na 20 za cenu paketa 5 :D

Javi je l' ti upalilo :D

 

upalilo kurac...ona debilka mi kaze da ne mogu da mi povecaju ni sa 5 na 10 posto je to samo za nove korisnike i one kojima istice ugovor za tri meseca i manje ili im je vec istekao...a meni istice tek za godinu dana tako da patka...i kao ne mogu da raskinem ugovor i potpisem nov, wtf...ili ona nema pojma ili ovi telekom prevaranti lazu narod na sajtu...u svakom slucaju ima da se najebem majke nekome, idem od ponedeljka da se svadjam

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...