Jump to content

Juno


Dule_smor

Recommended Posts

Prva sonda jos od Galilea pre 20 godina koja je usla u orbitu oko Jupitera gde treba da prikupi vazne podatke o dzinovskoj planeti i njenom magnetnom polju. A postavice jos i dva rekorda, kao najbrzi objekat napravljen ljudskom rukom, oko 265.000 kmh i najblizi prolazak pored Jupitera, na samo desetak hiljada km valjda, sto je ako se uzme u obzir njegovo strasno magnetno polje i radijacija jako blizu.

http://www.space.com/33343-nasa-juno-spacecraft-arrives-jupiter.html

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Quote

 

"Once these electrons hit a spacecraft, they immediately begin to ricochet and release energy, creating secondary photons and particles, which then ricochet," Heidi Becker, leader of Juno’s radiation-monitoring team, said during a news conference on June 16. "It's like a spray of radiation bullets." [Juno's Dangerous Plunge Into Jupiter Orbit (Video)]

Juno's flight computer and other sensitive electronics are encased by a 400-lb. (180 kilograms) titanium vault to protect them against this barrage. The spacecraft's scientific instruments also wear what Becker called "bulletproof vests," as does the star-tracking camera Juno uses for navigation.

 

Quote

NASA is particularly concerned about safeguarding Europa, an ocean-harboring Jupiter satellite that many researchers regard as the solar system's best bet to host alien life. NASA is developing a mission to investigate Europa's life-harboring potential; this as-yet-unnamed mission is currently scheduled to launch sometime in the 2020s.

Živo me zanima kako se uopšte određuju budžeti i šta će se ispitati :) Čitaš o Jupiteru, realno nema apsolutno nijednog razloga da se ode tamo, racionalno gledano - jaka gravitacija, radijacija itd, a ipak su dobili keš za to a ne za misiju negde drugde :)

Link to comment
Share on other sites

To je "problem" cele, grubo rečeno, astronomije. Ali, nemoj to da te sekira pošto su iz svih misija i ostalih pratećih naučnih otkrića izvučena mnoga znanja kasnije pretvorena u tehnologije koje danas (i koje ćemo u budućnosti) koristimo. A i svi znamo koja je najstarija nauka, el tako Dule!

-----------------

nema vise zezanja

A.B.

Link to comment
Share on other sites

Pa da, svi bi mi voleli misije na Mesec ili Mars sa ljudskom posadom, ili robota koji traga za zivotom na Evropi, ali te misije su jos uvek preskupe i suvise rizicne, a imaju malo sanse da realno otkriju nesto. Ovako lepo posalju relativno jeftine sonde da proucavaju magentna polja, gravitaciju, radijaciju, solarne vetrove, repove kometa itd. i iz toga dobiju mnogo korisnih podataka koji se mogu upotrebiti u raznim granama nauke. Btw Bole, jel mislis na astronomiju ili matematiku ili nesto trece kao najstariju nauku, nisam pametan sta je tacno:)

srpskivojnik-3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...