Jump to content

Objavljivanje igre na Steamu – iskustva domaćih studija


SolidChief

Recommended Posts

steam

Ukoliko ste PC igrač velika je verovatnoća da ste se susreli sa platformom Steam, bilo kao prodavnicom ili sistemom putem koga ste igrali svoje igre.

Steam nije ranije bio velika niti baš omiljena platforma među igračkom publikom. Kada se pojavio 2003. godine kao obavezna instalacija uz Counter-Strike 1.6 (a kasnije Half-life 2 i ostale Valve igre), mnogi su sa negodovanjem gledali na ovaj program. Više od jedne decenije kasnije, situacija je potpuno drugačija – sada je veća šansa da će se igra dobro prodavati ako ima Steam izdanje, a ne treba zaboraviti ni na čuvene rasprodaje.

Logično, i domaći studiji za razvoj igara žele da im se igre pojave na Steamu. Na našim stranama ste imali prilike da čitate o Greenlight kampanjama brojnih studija iz Srbije, a organizacija StartIT je imala priliku da popriča sa Mad Head Games i COFA Games oko njihovog puta ka Steam platformi i šta za njih znači ovaj veliki deo PC tržišta.

Kako su se mnogi složili – prvih 48 sati je ključno za igru koja je nova na Steamu, a više o tome šta znači pojavljivanje igre na Steamu pročitajte u tekstu na sajtu organizacije StartIT.

Pročitajte vest na PLAY! sajtu

Link to comment
Share on other sites

Simpatičan tekst, ali jedva da je i površina zagrebana, voleo bih nešto malo ozbiljnije da pročitam.

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je mislio na tekst koji je StartIT objavio. Fakat jeste pun opstih mesta a malo konkretnih stvari, tipa "izaberite dobar screenshot"[roflmao]

Ima doduse ok linkova da se nadje na tu temu, recimo ovaj ili ovaj. Nazalost taj Greenlight uopste vise nije tako komplikovan kao sto je nekada bio, tipa kao sto se vidi iz ovog prvog linka njemu je igra Greenlitovana sa oko 1500 "yes" glasova, sto je koliko sam citao i drugde po netu otprilike neka margina ako dobijes u roku od dve nedelje sigurno prolazi. S tim da koliko sam skontao nece da ti puste igru da bude Greenlight pre nego sto prodje bar 10-14 dana, cisto da se kao vrti tamo.  E sad tih 1.500 je na nekom globalnom nivou dosta malo, zato i prolaze raznorazna sranja. Mislim meni bi bilo ok kad bi oni imali neke moderatore koji kazu "ok, ovo je dobilo marginu za prolaz, ali brate sranje je" i onda je ne puste ili traze vecu marginu. Ovako ispadne da ja mogu da imam gomilu drugara tipa na fejsu, napravim neko najvece sranje i bude greenlitovano jer eto... 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago, kruko said:

Na originalan tekst i mislim, ali svakako lepo što ste linkovali :)

a, sori :)

Slažem se, očekivao sam da će biti konkretniji. Priča o prvih 48h je stara koliko i retail, uostalom to isto važi i za filmove sa opening weekend. Greenlight se užasno lako manipuliše, samo pogledajte Steamgifts i neke popularnije igre kad se tamo pojave kao poklon obično u opis imaju ''evo mali poklon hihihi, glasajte za naš abortus na Greenlight hehehe''.

To što Zwerko reče savršeno stoji sada, do apsurnih granica da sa na Steamu pojavljuju tzv. asset flip igre koje su sklepane za vikend od jeftinih drangulija koje možeš da pazariš za Unity 3D.

la estrella de la muerte

Link to comment
Share on other sites

Pa dobro, greenlight sam po sebi ne znači ništa. Čak iako je đubre objavljeno, niko ga ne kupuje i nikom ništa.

Don't think of understanding as a 'mental process' at all. Rather ask yourself: in what kind of case, under what circumstances do we say "now i can go on".

fUS165

kWcQcwQpf9Dedwp8ic

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...