Jump to content

pričajte


Guest

Recommended Posts

Sve je sjajno u ovoj vesti:

Радници који су реновирали поткровље кабинета премијерке Исланда Катрин Јакобсдотир, испод подних плочица пронашли су део људске лобање.

Лобања је, према наводима исландских медија, највероватније припадала ситнијој жени и коришћена је као пепељара.

''Знамо да су лобање коришћене као пепељаре, а овде у нашој колекцији имамо такве примерке. Даље испитивање у будућности могло би да пружи више увида", истакла је Кристоферсдотир.

  • Haha (+1) 1
Link to comment
Share on other sites

Zanimljiv je ovaj slučaj parizer... na mala vrata priznaje vlast da je inflacija van kontrole, iako "imamo najniže cene u Evropi". Vidim i drugi su krenuli da obrađuju tematiku:

А најважније питање је да ли су креатори економске политике, акцијом „Боља цена“, заправо први пут признали да је инфлација и овде произведена, а не само увезена?

Случај паризер заправо је признање да имамо проблем и на домаћем терену, када је о расту цена реч, као и да то није само последица чињенице да као увозно оријентисана економија лоше трендове увозимо споља.

На први поглед, чини се да нема неке велике разлике у односу на истраживање РЗС. Међутим, као и увек ђаво је у детаљу.  Јер у извештају НБС се наводи да су марже највећих трговаца током те три године повећане са 24,8 на 26,8 одсто.

Трговци тачно кажу да маржа није чиста зарада, да представља разлику између продајне и набавне цене, као и да су ту укључени и трошкови, који су такође, током те три године значајно порасли.

Али, шта је било са чистом зарадом? Порасла је. И то значајно. Јер, све се ово дешавало у време када је Агенција за привредне регистре објавила  Извештај о пословању привреде у 2022. години. У њему се наводи како је највећи пословни добитак забележен у сектору трговина на велико и мало и то у износу од 274 милијарде динара, што је 22,2 одсто више него прошле године. Дакле, чиста зарада је за петину већа.

Прва је да је Србија, која је у августу имала инфлацију 11,5 одсто, по расту цена трећа у Европи. Иза Турске (58,9 одсто) и Мађарске (16,4 одсто), као и да мању инфлацију од нас има Украјина (8,6 одсто), земља у којој букти рат.   

Друга је, да су цене хране код нас расле брже од укупне стопе инфлације. На крају 2022. године, како показују подаци РЗС, цене хране порасле су 24,3 одсто.

Moram da primetim da su preko cene proizvoda sve izjednačenije sa ovima kod nas. Ono što je pre X godina bila situacija da neki proizvod u inostranstvu košta 50% više ili duplo više, sad smo bukvalno došli do toga da košta jednako, nema razlike kad odeš u prodavnicu preko i kod nas, čak i po zapadu evrope.

naravno plate nisu za poređenje, a ove isplate 20k za decu, 100 evra za penzose ništa spec neće doneti.

 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, AlexG said:

Neće doneti ništa, osim da penzioneri nastave da glasaju za ovog mamlaza....

penzioneri će uvek da glasaju za onoga ko provodi najviše vremena na televiziji 🙂 i to je AV doktorirao i onda kad na 5 televizija izađe i kaže "ja sam car" penzioneri kažu "av je car". i sve naravno varijante u međuvremenu tj. oko toga koje možeš da smisliš. 

da se tadić nije tripovao onomad kako je mnogo "urban i poš" pa se obraćao samo krugu dvojke, verovatno bi i on mnogo duže trajao.

naravno i prosto u međuvremenu su taktike mnogostruko avanzovale pa AV ima veće znanje nego tadić tada - tipa botovi na primer koji su tek nešto kasnije postali "a thing".

  • Like +1 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...