evgeniy Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 (edited) Jos uvek nisam otvorio monitor (jer nemam nikakve srafcigere ovde), ali prilicno sam siguran da su mi kondenzatori na monitoru otisli. Gornji levi ugao monitora treperi vise puta u sekundi, kao da odjednom promeni 3-4 nivoa brightnessa. U pitanju je Samsung 2233BW, star 7 godina =/ Elem, da li neko zna koliko se krece zamena kondenzatora po servisima? Ili jos bolje - da li ih je neko sa foruma skoro sam menjao? To mi ubedljivo zvuci kao najbolja i najjeftinija opcija, s obzirom da je (barem mi se cini) postupak zamene prilicno jednostavan. Novi kondenzatori, lemilica, kalaj i kapiram pola sata laganog rada i gledanja klipova na jutjubu. Btw, probao sam one "zameni uticnicu, proveri DVI kabl" fore, i dalje sve isto =( Edited May 25, 2014 by digrejzö Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Menjao ja pre par meseci. 20kinti komad or so, sve mozesh sam, ako imash lemilicu. Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 ja sam menjao na monitorima gomilu puta. Bukvalno ako znaš da zalemiš bilo šta iole pristojno i imaš lemilicu, možeš i sam. Prvo je bitno da proveriš dal su uopšte kondenzatori po sredi ili neki drugi problem unutar monitora. Otvoriš, čekiraš jel su naduveni, iscureli ili daleko bilo - izgoreli. Ako jesu, pogledaš koliko Volti (V), koliko mikrofarada (μF) i dal radi na 105 stepeni celzijusa ili manje (recimo 85). Pa onda odeš na sajt mikroprinca ili Kelcoa i potražiš isti takav i sličnih gabarita. Zavisno od ona tri faktora, cene su od par dinara do 100-200 din po kondenzu. Ako su grupisani na ploči par istih, a jedan je crko, promeni ih sve pošto je mator monitor pa da ne bi za mesec dana se opet zajebavao. Cela zajebancija ti izađe u najboljem slučaju 50 din i 15ak minuta rada. Meni je u pola slučajeva veća noćna mora otvaranje monitora zbog "fantomskih" šrafova ili nepostojanja šrafova uopšte pa mora da se čupa maska i onda pazim ko po jajima da ne polomim nešto (ako tu zaglaviš traži po YT dal je neko otvarao isti takav monitor). Samo još pazi da dobro orijentišeš kondenzatore, ono + i - gde treba i to je to. 1 Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Isti takav monitor imam ja, ima na youtubeu uputstvo za otvaranje, sve je bash bash lagano. Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted May 26, 2014 Author Report Share Posted May 26, 2014 (edited) odgledao sam vec par klipova na netu, a ljudi uglavnom kazu da je (ukoliko ne nadjem isti) bolje ubaciti kondenzator od vise mikrofarada/volti, dok god je odgovarajucih dimenzija i lepo se uklapa sa ostalim komponentama na ploci. ali kapiram da Kelco/Mikro Princ imaju to sto mi treba. hvala na savetima, btw! konkretno, ovaj lik je postupak zamene vrlo lepo objasnio, pa evo ako ikome zatreba: https://www.youtube.com/watch?v=Ytw57212X2o Edited May 26, 2014 by digrejzö Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted May 26, 2014 Report Share Posted May 26, 2014 Vodi računa gde je plus a gde minus kod elektrolita Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted May 26, 2014 Author Report Share Posted May 26, 2014 will do! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted May 29, 2014 Author Report Share Posted May 29, 2014 kita, nisu kondenzatori. svi su kao novi, bez ikakvih deformacija. sve kablove sam izvadio i vratio za svaki slucaj, ali sve je i dalje isto. smorio sam se. sa jedne strane bih voleo da su bili kondenzatori, da sam ih zamenio i nastavio da koristim monitor. sa druge strane bih ga vrlo rado zamenio nekim od 24". bummer =( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 jebiga, onda ti je najverovatnije panel prso ili neki ne toliko lako zamenjiv čip na ploči. Jesi pogledao da nije nešto drugo pregorelo? takođe, mogu kondenzi prosto od starosti da rade loše, pa im treba čekirati provodljivost i dal i dalje rade po specifikacijama ali tu ti treba noviji multimetar sa opcijom za kondenze (nisam koristio, čuo sam da ima). Ako su neki jeftinij kondenzatori, ništa te ne košta (bar ne puno) da ih sve zameniš, možda proradi, možda ne. Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted May 29, 2014 Author Report Share Posted May 29, 2014 ovako odokativno jok, sve je delovalo kako treba. ploca je inace prilicno jednostavna i pregledna, komponente su fino udaljene jedna od druge, a nisam uocio nikakve pregorele delove. mozda nesto i jeste sjebano (ocigledno), ali ja to nisam video. chily, brah, ne ocekujes od studenta da ima noviji multimetar sa opcijom za kondenze? i da pritom ume da ga koristi? =D mogao bih da zamenim kondenzatore, al' se sad cimam da cu i njih da skenjam, a da u stvari nisu ni bili pokvareni. je l' znate neki okej servis? voleo bih da saznam sta se zapravo sjebalo i koliko kosta popravka, pre nego sto odlucim da li da pazarim novi monitor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 jes vala, vi studenti, sve sirotinja i neuko :P Meni je ortak hvalio neke likove u Brankovoj ali moraću da pitam za adresu/info. A ono, ako umeš da odlemiš i zalemiš kondenz, neš ništa sjebati, sem ako i zalemiš naopako, na šta smo ti i vudi i ja skrenuli pažnju :D Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted May 29, 2014 Author Report Share Posted May 29, 2014 btw, sto vise razmisljam sta da radim, sve vise mi se dize na U2412M. ali svakako daj adresu tog servisa, ako iskopas. gracias hermano! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 poslao sam ortaku mejl (pošto je samo tako dostupan ovih dana) pa dok on odgovori, kontam da će neko već predložiti još neko mesto u međuvremenu. A ovaj Dell jedino ako ti je bitan IPS panel tj. kvalitet boja. Ako nije, ima i za manje pare :D Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
djolodjolo Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 (edited) Probaj ovo: https://www.kupujemprodajem.com/servis-svih-vrsta-lcd-monitora-13075880-oglas.htm?filter_id=15385 Ako ne evo ti gde sam ja nosio kad sam imao problem sa kondenzatorima: http://www.servisploca.com/ - otprilike negde kod Liona se nalazi, provereno je Ja trenutno imam monitor koji ima taj problem ali imam poteskoca da ga sam otvorim, sve mi se cini da cu da izlomim one zabice a ko za kurac nema nigde tutorijal za njega :( Edited May 29, 2014 by djolodjolo Quote Nigde je nema glasine su tačne, snaš'o sam se najzad, džaba ni da čačne Meni želja, ortak hvali svoje seno A šta ću, volim zeleno ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Ja trenutno imam monitor koji ima taj problem daj model, oznaku. Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
djolodjolo Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Viewsonic vx2433wm - imam dva komada a taj sto je riknuo vec su mu menjani kondenzatori pre godinu i po. Quote Nigde je nema glasine su tačne, snaš'o sam se najzad, džaba ni da čačne Meni želja, ortak hvali svoje seno A šta ću, volim zeleno ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasamnepismen Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Meni su kondenzatori izgledali prilichno okej, mozda je jedan od njih izgledao naduto. Moj savet ti je da probash to da zamenish sam, pa ako ni tad ne bude bilo, nosi u servis. Quote . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvis J. Kurtovic Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 http://www.servisploca.com/ - otprilike negde kod Liona se nalazi, provereno je И од мене све похвале за Чика Перу. Quote Naposletku ti si navek znala da sam svirac,brosic sto se tesko pribada,da me moze oduvati najblazi nemirac,da cu u po reci stati,da se necu osvrtati nikada... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Viewsonic vx2433wm - imam dva komada a taj sto je riknuo vec su mu menjani kondenzatori pre godinu i po. кноцк јорселф аут, strana 36 - http://archive.espec.ws/files/viewsonic_vx2433wm-1_vx2433wm-cn-vs12324-.pdf Na tim monitorima koji nemaju šrafove, a ovaj mi deluje tako, uglavnom se hvata ovako kao na slici, podvučeš prste između panela i plastike na gornjoj strani i odatle vučeš plastiku na gore (od panela) i onda tako krene u krug da se skida. 1 Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
djolodjolo Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Isprobacu danas da skinem - wish me luck. Inace fala za link. Quote Nigde je nema glasine su tačne, snaš'o sam se najzad, džaba ni da čačne Meni želja, ortak hvali svoje seno A šta ću, volim zeleno ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
djolodjolo Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) Uspeo sam da ga rasklopim sa par izlomljenih zabica medjutim nisam siguran sta je problem. Moracu da konsultujem nekog elektronicara sta bi mogao da bude problem... Edited May 30, 2014 by djolodjolo Quote Nigde je nema glasine su tačne, snaš'o sam se najzad, džaba ni da čačne Meni želja, ortak hvali svoje seno A šta ću, volim zeleno ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted June 12, 2014 Author Report Share Posted June 12, 2014 evo i mog idiota: u principu sam bio u fazonu da ga nosim negde na servis, ali sinoc/preksinoc se pored treperenja cuo i white noise, da bi u jednom trenutku skroz nestala slika. kad monitor ugasim pa opet upalim, slika je tu, bas kao i treperenje =( danas sam planirao da promenim 9 kondenzatora (sem ovog najveceg i jednog manjeg, sto lezi na ploci). na ploci su 6x 25v 820μF (stavio bih 25v 1000μF), 2x 16v 100μF (isto), 1x 10v 330μF (10v 470μF). sve zajedno - ~150 dinara. valjda ce biti okej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slađan Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 (edited) Uspeo sam da ga rasklopim sa par izlomljenih zabica medjutim nisam siguran sta je problem. Moracu da konsultujem nekog elektronicara sta bi mogao da bude problem... pa deluju kondenzi ok, proveri da nije pukao lem negde sa zelene strane ploče. Ako ne, moguće da su omatoreli kondenzi, pa možeš da probaš svejedno da ih zameniš. Ako to ne radi, onda servis. evo i mog idiota: u principu sam bio u fazonu da ga nosim negde na servis, ali sinoc/preksinoc se pored treperenja cuo i white noise, da bi u jednom trenutku skroz nestala slika. kad monitor ugasim pa opet upalim, slika je tu, bas kao i treperenje =( danas sam planirao da promenim 9 kondenzatora (sem ovog najveceg i jednog manjeg, sto lezi na ploci). na ploci su 6x 25v 820μF (stavio bih 25v 1000μF), 2x 16v 100μF (isto), 1x 10v 330μF (10v 470μF). sve zajedno - ~150 dinara. valjda ce biti okej! Obavezno obrati pažnju na temperaturu, da ne uzmeš 85C nego 105C. Meni je par puta lik slučajno ubacio 85C, a ja nisam gledao u kesu pa izađem i na pola puta bacim pogled pa moram da se vraćam. Edited June 12, 2014 by CheighLee Quote pljk! Link to comment Share on other sites More sharing options...
evgeniy Posted June 13, 2014 Author Report Share Posted June 13, 2014 zamenih sinoc, sve je bilo kul prva 2-3 minuta i taman kad sam pomislio da sam ga popravio - opet krece jebeno treperenje =/ oh well, servis it is. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts