Lucky Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 AMEX je svakako kreditna kartica, mastercard isto (maestro je debitna), Visa Inspire bi trebalo da je debitna. A meni je i dalje blesavo da neko ne prima kartice "iz evrope", cela poenta kartica je u tome da se primaju svugde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 u americi imaju šestocifrene PIN-ove pa postoji šansa da je aparat bagovit ili da radnik na kasi ne zna da su u ostatku sveta četvorocifreni pa da oko toga ispadne frka, al u tom slučaju samo odeš do sledeće radnje/kase/štaveć. osim toga, naravno da radi svaka visa/master/amex, to su sve američke kompanije, pobogu. alti je lik koji je napisao da je legalno ubosti lika nožem u bubreg ako ti uđe u lični prostor, da vas podsetim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 zanimljiva RUR trivia :) @bubreg lik: za Kanadu ne mogu mnogo da kazem, ali recimo u Torontu nisam imao nikakvih problema. AMEX i MC su kreditne a Inspire je debitna. Doduse debitnu sam slabo i koristio van Srbije generalno inace zanimljivo je da u US nigde nisam naleteo na bilo kakvu autentikaciju osim Magnetna traka + potpis kombinacije, gde mi cesto ni potpis nisu trazili. Oni su kao paranoja nacija generalno a za ovo koriste naj-exploitabilniji metod... paradoks Nigde nisam unosio pin (doduse nisam koristio ATM), i nikad nisam naleteo na citac koji koristi chip koji imamo u karticama. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 (edited) Da, cipove jako slabo koriste, citace cipova u masovnu upotrebu uvode tek poslednjih par godina. Ima jako puno tekstova na tu temu (npr. ovaj ili ovaj). Jedino ne kapiram na koju foru trpr nigde nije unosio PIN niti potpisivao bilo sta, jer bi onda svaka ukradena kartica mogla da se zloupotrebi gde god stignes. Malo mi je to cudno, zna se cemu PIN sluzi, i ne unosi se samo na bankomatima, nego na skoro svim prodajnim mestima, osim na parkinzima. Cak i bezicne "tap&go" kartice traze PIN za iznose preko $50. @Ivan_ Mojne tako trivijalno Ja sam pisao da je moguce ubosti nekoga u odredjenim situacijama, tj. pod odredjenim okolnostima, pri cemu ne bi doslo do krivicne odgovornosti. Ta situacija je npr. ako te petorica peglaju i ti potegnes noz (ali bez da ciljas vitalne organe napadaca), a sud kasnije proceni da nisi mogao da se odbranis golim rukama, tj. proceni da je upotreba noza bila opravdana. p.s. Evo sad sam procitao jedan od tri komentara sa ovog drugog random linka sto sam postavio, i lik kaze sledece: "About 6 years ago we started calling around to our banks that we carry MC/Visa/American Express with and let them know that our American credit cards not only were not accepted here, but, they just plain ole didn't work because vendors didn't have the capability to..." Dakle, amer objasnjava da mu u britaniji nisu prihvatali nikakve platne kartice izdate u usa. Edited April 9, 2014 by aLti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucky Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 inace zanimljivo je da u US nigde nisam naleteo na bilo kakvu autentikaciju osim Magnetna traka + potpis kombinacije, gde mi cesto ni potpis nisu trazili. Oni su kao paranoja nacija generalno a za ovo koriste naj-exploitabilniji metod... paradoks pa zar nije poenta da se na što lakši način troše pare i nepostojeće pare aka krediti? :)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 pa zar nije poenta da se na što lakši način troše pare i nepostojeće pare aka krediti? :)) Hahaha pa jeste, ali ako prodavac ne proveri identitet vlasnika kartice, u slucaju zloupotrebe on snosi troskove, a ne Visa/Amex/MasterCard. Zato prodavac uvek trazi ili cip + pin, ili magnetnu traku + potpis (koji mora da bude identican potpisu na poledjini kartice). Jedan od retkih izuzetaka je parking masina, koja nema chip reader i koja ce ti primiti karticu bez da proveri potpis. A sto se trosenja tice, tu si apsolutno u pravu, ovde kreditne kartice dele sakom i kapom, samo da ljudi uzmu i krenu da se trose. Bukvalno zovu telefonom i nude kartice. Ja ih odbio par puta, zvali komsiju, on kaze "vec imam plastiku, hvala". Pitaju ga dal' ima nekog od clanova porodice ko nema plastiku, on kaze "Imam. Jaffa nema nikakve kartice". Pa jel hocete da mu posaljemo karticu postom? "Hocu". I dobije Jaffa kreditnu karticu na svoje ime za dve nedelje. Samo zaboravio sam da napomenem, Jaffa je komsijin pas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted April 9, 2014 Report Share Posted April 9, 2014 alti je lik koji je napisao da je legalno ubosti lika nožem u bubreg ako ti uđe u lični prostor, da vas podsetim. Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 u americi imaju šestocifrene PIN-ove pa postoji šansa da je aparat bagovit ili da radnik na kasi ne zna da su u ostatku sveta četvorocifreni pa da oko toga ispadne frka, al u tom slučaju samo odeš do sledeće radnje/kase/štaveć. osim toga, naravno da radi svaka visa/master/amex, to su sve američke kompanije, pobogu. Nije mi jasno kako bi mogao da se javi problem na toj relaciji sestocifreni-cetvorocifreni pin? Mislim aparat izvrsi autentifikaciju na osnovu toga da li je pin ok ili ne, sta tu ima prodavac da bakce? inace zanimljivo je da u US nigde nisam naleteo na bilo kakvu autentikaciju osim Magnetna traka + potpis kombinacije, gde mi cesto ni potpis nisu trazili. Oni su kao paranoja nacija generalno a za ovo koriste naj-exploitabilniji metod... paradoks Nigde nisam unosio pin (doduse nisam koristio ATM), i nikad nisam naleteo na citac koji koristi chip koji imamo u karticama. Pa dobro, ova AMEX Intezina kartica i ovde koristi samo potpis osim ako ne ides na bankomat. To je poenta sto Laki kaze samo potpisujes i ne mislis :) Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Nije mi jasno kako bi mogao da se javi problem na toj relaciji sestocifreni-cetvorocifreni pin? Mislim aparat izvrsi autentifikaciju na osnovu toga da li je pin ok ili ne, sta tu ima prodavac da bakce? valjda aparat očekuje da upišeš svoj pin pa dve nule ili tako nešto, a ti ako to ne znaš prodavac ne ume da ti objasni ne držite me za reč, davno sam čitao o tome a i nije me previše interesovalo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Aha, nisam znao to za nule, mislio sam da prihvata i pin od 4 cifre. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 p.s. Evo sad sam procitao jedan od tri komentara sa ovog drugog random linka sto sam postavio, i lik kaze sledece: "About 6 years ago we started calling around to our banks that we carry MC/Visa/American Express with and let them know that our American credit cards not only were not accepted here, but, they just plain ole didn't work because vendors didn't have the capability to..." Dakle, amer objasnjava da mu u britaniji nisu prihvatali nikakve platne kartice izdate u usa. to je bas cool prica bro, al pricali smo o EU -> US putovanju i koriscenju kartica, a ne obratno. Vrlo je moguce da ce Amer biti u problemu kad dodje ovde i svi ocekuju da ima cip na kartici, al other way around je sve cool Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manson Posted April 12, 2014 Report Share Posted April 12, 2014 (edited) valjda aparat očekuje da upišeš svoj pin pa dve nule ili tako nešto, a ti ako to ne znaš prodavac ne ume da ti objasni ne držite me za reč, davno sam čitao o tome a i nije me previše interesovalo.trebalo bi sam aparat/bankomat da prepozna da li je 4 ili 6 pinovau usa meni je sa nasim karticama samo pin trebao na bankomatima, svuda ostalo, ili samo ubacis karticu, nista ne treba da se kuca, ili oni samo provuku pa se potpisemjedino gde sam imao problema je u uk dok sam imao master bez cipa, tamo su sve kartice sa cipom, pa ove ostale sa trakom provlace, kod nas i tako trazi pin, tamo ne, i onda mi je master svuda osim na bankomatima bio odbijen, vize normalno prolazile bilo gde Edited April 12, 2014 by manson Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts