Jump to content

Prvi restoran u Srbiji koji prima Bitcoine!


Lucky

Recommended Posts

http://www.netokracija.com/beograd-bitcoin-62360

 

 

 

Bitcoin polako postaje deo naše svakodnevnice. Nakon Hrvatske, ova virtualna valuta pronašla je put i do Srbije, tačnije do jednog beogradskog restorana koji je odlučio da započne payment revoluciju i omogući svojim posetiocima plaćanje Bitcoinima.

Appetite Cafe & Resutauran postao je ovih dana prvi restoran u Srbiji koji prihvata digitalnu valutu koja se u medijima spominje gotovo svakodnevno. Kako kažu, u pitanju je novi restoran namenjen poslovnoj i urbanoj populaciji koja prati savremene tehničko-tehnološke trendove, što je i bio jedan od glavnih razloga za uvođenje ove vrste plaćanja.
 

Veliki broj gostiju restorana Appetite čine i stranci koji turistički i poslovno dolaze u Beograd te smatramo da će i njima biti zanimljivo ukoliko obrok mogu da plate i na ovaj jedinstven način.

U ostvarivanju ovog cilja pomogla im je digitalna agencija Creative Media Art koja je za njihove potrebe razvila i posebnu Android aplikaciju. Putem nje, posetioci sa lakoćom mogu platiti račun ukoliko su prethodno ulogovani u svoj digitalni novčanik.

 

Link to comment
Share on other sites

Veliki fejl u najavi.

Vecina ljudi BTC kapira kao investiciju ili spekulantsko dobro, ali malo ko ga posmatra kao short-term platformu za mikro-transakcije. Ja da narucim sniclu u restoranu, recimo u momentu kad se BTC kotira na berzi $850, i dok pojedem istu tu sniclu cena mu skoci na, lupam 880$, i da platim po fluktuirajucoj ceni, jes' da kurac moze...

Pre neki dan baja istresao 91 BTC za 100.000$ Lamburdzini Teslu, sutradan BTC pao sa 1050 na 800, pa skocio na 1000, pa ponovo pao, sad je na nekih 890/900, i ko je u toj transakciji sad bolje prosao vreme ce pokazati, zavisno od toga sta se s vrednoscu na berzi dogodi...

A propo ovih malih transakcija, dok ne implementiraju mBTC i dok se dnevne fluktuacije od +/-10 i vise % ne smire, nema sanse da ovo zazivi...

Uzgred budi receno, kao sto viralni internet marketing ima Istoka Pavlovica, i mi manji holderi sa ovog siromasnog podneblja smo dobili slicnu figuru, Borisa Prpica, samoproklamovanog osnivaca bitcoin zajednice koji nam vec sad svojim selfpromotive media attention whoringom navlaci bedu na vrat

Link to comment
Share on other sites

Veliki fejl u najavi. 

 

Зашто фејл? Разумео бих да то кажеш када би они примали САМО биткоин, овако ће да буде фејл или не просто у зависности од тога оће ли бити посећени, какав имају хас, дал је ''ин мјесто'' итд. А мислим да цело ово једење гована са биткоинима по чланцима не може да им шкоди.

Мислим да је ово маркетиншки потез :) ето ову вест је неко овде поделио сад ће и 24 часа мондо  и остали портали да је ставе :)

тај неки рад

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Iz razloga koji sam vec naveo, naime na koji nacin determinisati cenu i sta uzeti kao merodavan momenat u smislu "prometa robe i usluga". Npr. uzmemo da snicla kosta 0.01 BTC, lako moze da se dogodi da ta snicla u momentu porucivanja vredi 10$, a nakon konzumiranja i ispostavljanja racuna ona vredi 8,9 ili 12$, i sta onda da uzmemo za merodavno imajuci u vidu dnevnu fluktuaciju koja je TOLIKO dinamicna.

 

Drugi razlog zbog kojeg moze da ispadne fejl: shodno ZoPDV, prodavac robe/usluge je duzan da kupcu izda fiskalni racun za pruzenu robu/uslugu, odnosno kupac nije duzan da primljenu robu/uslugu plati bez izdatog fiskalnog... Interesuje me nacin na koji  planiraju da rese izdavanje racuna, posto svakako izdavanje ne moze u BTC-u koji je sve, samo nije valuta?  S druge strane, ako izdaju racun u dinarima,  a "prime uplatu" u BTC-u koji nije ni zakonsko sredstvo placanja, ni valjani finansijski instrument, oni su u prekrsaju ili gore, i rizikuju da im inspekcija bane samo tako... Interesuje me na koji nacin oni planiraju da izmire svoju zakonsku obavezu i kako ce to prikazati u svojim poslovnim knjigama, da li ce Poreska sad u nedostatku zakonske regulative poceti da lupa 20% PDV na BTC? Sa sve vecim publicitetom koji se daje BTCu, pre ili kasnije ce se neko odozgo setiti i prepoznati interes u kriptovalutama i zeleti da i tu omasti brk

Зашто фејл? Разумео бих да то кажеш када би они примали САМО биткоин, овако ће да буде фејл или не просто у зависности од тога оће ли бити посећени, какав имају хас, дал је ''ин мјесто'' итд. А мислим да цело ово једење гована са биткоинима по чланцима не може да им шкоди.
Edited by eclctc
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...