Jump to content

koliko mogu da dobijem za ovu konfu

FATA

Recommended Posts

uzeo sam komp pre 2 godine na vudijev predlog i odlicno me sluzio bez ikakvih problema. razmisljam da kupim nesto novo pa me zanima koliko bih mogao da dobijem za sledecu konfu:

athlon II x4 640, box
microstar 770-c45

2x2gb ddr3 excelram pc1600 cl9
palit gts450 sonic 1gb

dvd+-rw samsung

lc power 7011b, 600w

500gb wd aakx sata3 16mb

+500gb wd aals

procesor, maticna, ram i hardovi u garanciji ovo ostalo bez.

prevelik ti avatar m8

procesor, maticna i jedan hard oko cetiri meseca, drugi hard oko godinu ipo i ram oko dve ipo godine. posto nisam pri nekim parama zanima me sledece:

1) da li mi je pametnije da odmah prodam komp i dodam sumu X za novi?

2) da sacekam da cene padnu pocetkom sledece godine pa da onda prodam komp (verovatno ce i njemu pasti cena + ce izaci iz garancije) i dodam sumu X za novi (gde ce ovaj komp biti bolji u odnosu na onaj koji bih kupio odmah)

prevelik ti avatar m8

e tu ne znam šta pametno da ti kažem, ima logike u tom padanju cena, ali opet vidim neke domaće prodavnice se lože na to kako će od nove godine da poskupi zbog pdv-a, ovo, ono, pa kao kupite sada, kupite sada. Tako da je najpametnije kada tebi bude pasovalo, bez garancije i što duže čekaš, dobićeš manje, a posle nove godine ćeš možda uštedeti toliku razliku, tako da je svejedno.

pljk!

1) da li mi je pametnije da odmah prodam komp i dodam sumu X za novi?

2) da sacekam da cene padnu pocetkom sledece godine pa da onda prodam komp (verovatno ce i njemu pasti cena + ce izaci iz garancije) i dodam sumu X za novi (gde ce ovaj komp biti bolji u odnosu na onaj koji bih kupio odmah)

Tu imas dve stvari - promene na globalnom trzistu i promene na domacem trzistu.

Sto se globalnog tice po pitanju grafike Nvidia je nove kartice izbacila pre manje od pola godine, Ati pre tipa mesec dana, dakle do sredine sledece godine ne ocekuj nikakve promene. Sto se procesora tice do sredine sledece godine isto ne ocekuj nista novo od Intela, za AMD zapravo ne znam. U svakom slucaju ne verujem da ce doci do nekih bitnijih padova cena do pocetka sledece godine. I uopste padovi cena u komponentama su postali jako retki, Intel i7 procesor kosta danas isto koliko je kostao i pre 3 godine, razlika je samo (i to ne tako velika) u performansama. Graficke isto, zna se koliko kosta srednja klasa, koliko kosta visa i to je to, ne padaju cene, samo se menjaju modeli, doduse mislim da su tu vece razlike u performansama. Dakle s te strane nema potrebe cekati nesto jer sumnjam da ce se nesto dramaticno desiti. 

S druge strane je ovo sto kaze Cegi, a to je da je izvesno povecanje PDV-a na IT opremu u Srbiji. Dakle ti ces komp prodati za pare koje ces ga prodati, ali ce u najavi nove komponente koje kupujes biti 12% skuplje posle Nove godine. Doduse mozda nista ni ne bude od te najave, ali imaj u vidu... 

Heghlu'meH QaQ jajvam