Jump to content

Nova konfiguracija


Longleyy

Recommended Posts

Raspon je od 800e-1300e. Jeste mozda nesvakidasnje velika razlika, razlog lezi u tome sto komp kupujem na 5 godina i zelim da uzmem pravu stvar koja ce narednih 2-3 godine da "tera" nove igre na "ultra" (najprostije recceno). Ono sto ne zelim da budem je majmun, pa da dajem bespotrebno 1300+e na komp, ali cu dati ako stvarno dobijam my moneys worth za te dodatne pare, a posto sam noob u hardware svetu treba mi pomoc da razlucim da li je bacanje para ili ne. Gledao sam "high-end" konfiguracije kod ovih nasih preprodavaca, ali nekako nikad ne verujem u njihov izbor komponenti, mozda gresim, al navika :D.

Osim glatkog igranja, imam jos par zahteva, za koje ne znam da li su izvodljivi u mom cenovnom rangu.

 

-Zeleo bih da PC bude sto tisi, dakle ovo je cak mozda i prioritet odmah posle "jacine" komponenti.

-Zvuk. Do sada sam imao integrisanu uvek. A posto ove godine nisam skupio lovu za neke ozbiljnije sprave, bar na PC-ju bih zeleo da podignem audio igru na neki visi nivo. Dakle, da li se uopste isplati uzimati neku zvucnu i koje zvucnike uz to? Ili ce poboljsanje biti zanemarljivo i bacanje je para.

-Sve ostale sugestije su dobro dosle.

 

Hvala unapred.

Link to comment
Share on other sites

Ne treba ti odvojena zvučna, tim pre što sad imaš da biraš samo između Asusa i Creative-a, gde Asus malo kuburi s drajverima, a Creative je katastrofa (i već godinama zvanično ne pokriva Evropu, tako da ko im jebe mater).

Procesor: Core i7-4770 (oko 29 hiljada). Ne treba ti overklokerska 'K' verzija procesora jer juriš tišinu, a procesor je ionako prebrz i ostaće prebrz dugi niz godina.

Ploča: ASUS Z87-C (oko 13,5 hiljada)

Memorija: 4 x 4GB Kingston DDR3-1866 CL9 (oko 19 hiljada)

Hard: Neki od 2 TB (oko 8-9 hiljada)

DVD: Bilo koji (oko hiljadu i po)

Grafička: Asus GTX770-DC2OC-2GD5 (oko 47 hiljada). GTX 770 je isti čip kao na GTX 680 (koja je bila najjača kartica generacije 600), s tim što je blago overklokovan, memorija je brža, kartica je jeftinija od GTX 680 i uglavnom (po meni) to je najbolja kupovina u ovoj klasi. Postoji još i GTX 780, što je osakaćena verzija Titan-a, nesrazmerno je skuplja i ne treba ti to, GTX 770 tera sve na maksimumu i teraće još dugo.

Kućište: BitFenix Ghost (oko 10,5 hiljada)

Napajanje: Seasonic SS-620GB 620W (oko 10 hiljada)

Ukupno: oko 140 hiljada, ja bih ovo sebi kupio da mi treba high-end mašina.

Edited by voodoo_
Link to comment
Share on other sites

Nema neke naročite potrebe, sa ovoliko RAM-a Windows će ionako bahato da kešira svaki pristup disku pa će sve leteti. Sad da daješ još deset hiljada za mali boot disk, nešto mi nema smisla, sačekaj jedno dve godine pa tad uzmi šta bude moglo za stotinak evra.

Link to comment
Share on other sites

@Stijy:

Pa sad!

Recimo GTX 580, svojevremeno top model serije 500, izašao je pre tri godine i još uvek jede sve aktuelne igre na ultra. Zdruge strane, nova generacija konzola je na pragu i sledećih X godina će se sve ravnati prema njima što se tiče zahtevnosti, tako da će GTX 770 biti jako dugo prepuna kapa za igranje.

Ovaj procesor (kao i i7-3770) je totalna ludnica za te pare, doduše ovo ne posmatram striktno iz perspektive igranja, al ne treba zaboraviti da će u nekom trenutku menjanje procesora verovatno tražiti i menjanje ploče, što je jebanje koje jako smara. A generalno, poslednjih nekoliko generacija Intelovih top modela jako sporo "zastarevaju", ne bih se ja o tome brinuo (iako jelte ima slabijih modela koji su striktno gledano po odnosu cena-performanse best baj, ali jebiga, uzmi feature complete procesor kad je već razlika pešes hiljada, umesto nečega čemu je veštački isključeno ovo ili ono a zapravo radi).

A i otkud znaš šta će biti za tri godine, možda nećeš imati ni za komp od 300 evra lol, tako da uzimaj sad što jače kad već možeš.

Edited by voodoo_
Link to comment
Share on other sites

Ja sam ovde s Vuduom, ako vec oce dobar komp to je nesto takvo. S tim da bih ja ipak mozda ubacio SSD za sto evra jer prosto radi brze (i sa 16GB memorije se oseti razlika, mada ok, nije toliko znacajno). S tim da jedino sto mozda moze da ustedi da umesto 770 uzme 760 koji je duplo jeftiniji, a nije duplo sporiji i sa tih 200 evra ustede onda posle moze za 2 godine da kupi ponovo neku karticu koja ce kostati koliko i danas 760, a bice tipa bar 50% jaca od 770. Sa druge strane ovo sto Vudu kaze za procesore apsolutno stoji, kakva je trenutno situacija i za 3 godine ce taj i7 biti na 80-90% snage tada top procesora. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

 moje neko razmišljanje, ako ti treba gejmerski komp - praviti mašinu da ti traje 5 godina je besmisleno, jer ćeš dati mnogo para za procesore/grafike koji će omatoriti 20% sporije od hardvera za koje treba da daš 3x manje para

 

 moj tip - za ~600 možeš da napraviš odličan komp koji će sve da ti fura na maks sledeće tri godine sigurno, onda ćeš dodati još 200-300 i uraditi isto

 

 davati 1300 evra za komp za igranje je bacanje keša :)

 

Ja se, jednostavno, ne bih mogao više složiti sa ovim!

 

Mada to je sve relativno prema novcima kojima raspolažeš - eto, za mene je rokanje 1100 eura u komp zastrašujuća pomisao :-)

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Tako nisam radio od novembra 2011, kad sam se zaposlio, ali ok, touche, vody :-) 

 

Jednostavno, imaš različite klase ljudi po tom pitanju, što po nivou znanja, što po materijalnim mogućnostima. Ja sam negde u sredini, za mene je pristojan nov komp bez monitora i ostalih preiferija između 500 i 700 eura, i sebi konstatntno obezbeđujem neki takav za duplo manje para, jureći polovne stvari i oglase, i postepeno ga pojačavajući kad nešto treba. 

 

Ali imaš ispod moje klase likove kojima je finansijski i spoznajni maksimum "četvorka" od sto evra sa svim preiferijama i svim ostalim što ide, i za njih je moje posedovanje kućišta vrednog 300+ eura u takvom polovnom stanju, ludost i bacanje para. A ja, nažalost, često moram sa "takima" da radim, pokvari im se sranje, a sigurno mu neću naći DDR 1 i socket A ploču u najbližem kiosku. Ili možda i hoću, ali ne po cenu koju on može platiti... Pa mora čovek da se snalazi...

 

Ja još nisam video 1300 eura na gomili, a kamoli ih držao u ruci, pa kad bi mi došlo, sigurno ne bih smeo sprcati sve na komp. Opet, ako se ima novca, nek se troši, ne sporim :-) Ali ima pametnijih načina da se utroši višak novca... Opet, ako neko uzme komp od 2000 eura za neke mega performanse u video obradi, 3D i slično, to mu štedi koji sat vremena dnevno, i donosi koju stotinu eura više - by all means, sine, daj i 3000 eura za njega, skidam kapu, i svaka čast. Ali za jebeni gaming...

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Mene je zapanjila činjenica koliko se zapravo (barem po meni) usporila zahtevnost igara/programa u poslednjih 4-5 godina. Meni moj laptop i dalje sasvim lepo radi..

 

Pa reče vudu, moraju konzole sve to da teraju pet-šest godina narednih, mislim da je tu sva mudrost. Bogami je bilo povuci - potegni za pristojan gaming hardver tamo negde 2005-2007...

 

 

 ja ne vidim kako je davanje 6 glava za komp "salvadžovanje po buvljacima"

To se na mene odnosi, opušteno :-)

 

A taj sweetspot i jeste tu gde dobijaš komp koji sve dobro tera narednih 2-3 godine, a ne 5 ili 6, za to je potrebno previše para. I u tih zadnjih par godina ostaješ, recimo, sa behemotom od grafike koji srče 100-150 vati struje, i pruža performanse kao i nova 50 eura vrenda grafika u radnji, a troši 50 vati, i igra na njoj (novijoj, jefitnijoj) izgleda lepše. Znam ovo, lično iskustvo je u pitanju, ali sam se oslobodio 3870-ice konačno :-)

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Ljudi, covek je trazio preporuku za komp do toliko para, data mu preporuka, nije trazio komentare tipa "omfg bacas tolike pare na komp". Neke stvari ce se videti, neke nece, recimo meni deluje da bi za oko 1100 evra mogao da zavrsi vrh pricu. S druge strane i da kupi komp za 500 evra ce mu raditi vecina igara sada ako je spreman na neke manje kompromise. Dakle sve je to pitanje sta covek hoce i sta moze sebi da priusti. Da mogu sebi da priustim spucao bih 200k evra u Ferrari :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Upravo tako. Ja sam samo proširio priču vezano za njegov tvrdnju iz prvog posta: "gaming računar koj će da bude ekstra i beskompromisan i za 5 godina" mi nekako ne pije vodu. To ne može jednostavno, za najviše tri godine ćeš ubrizgavati nov silan keš u njega, sliniti za ddr4/ddr5 memorijom, morati da menjaš plioču svakako za to.

 

Sa pločom ćeš imati problem - biće novi soket, a ti imaš odličan stariji procesor zbog koga ćeš ili menjati procesor, opet bacajući ogromne pare (cene novih procesora su uvek besramno previsoke), ili kupovati neku "mešano meso" ploču koja ima stari soket/novu memoriju - svaka ta ploča, po mom mišljenju, je teško sranje oštećenih performansi i sumnjime stabilnosti i trajnosti u odnosu na onu koja se "prirodno" radi za novi soket i memoriju. Da ne pominjem da je skuplja...

 

Moraćeš da menjaš grafičku, stara će terati, ali neće te igre izgledati lepo kako treba, neće podržavati DX14 ili ShaderModel 6 kurac/palac, o nepotrebnoj poštrošnji struje da ne govorim, taj sam problem već iskusio, i već naveo ovde...

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Kad smo već kod sugestija: Ovaj mesec sam malo češljao starije igre za starije PC koje staju na 1/2cd i uporedjujući ih sa novim naslovima koji zauzimaju 2/3 DVDDL jedino što sam mogao da zaključim da igre pišu sve lenji i nesposobniji programeri kojima ne pada na pamet da optimizuju kod i prave ogromne "prostore" koje može da "savlada" samo najnovija generacija PC

 

A u pogledu svih "napumpanih" detalja sa kvalitetom grafike i detalja: E zabole me kako je izgledao "krajolik" dok "ležim fragovan na podu". Igra treba da bude igriva a ne lepa za gledanje. To "perkanje" grafike mi je ko "perkanje" desktopa po ceo dan.

 

Šta si danas radio: "perko" desktop...

 
Link to comment
Share on other sites

 još kad bi uključio mozgić

 

 sa kompom o kome ja pričam nema kompromisa, ništa ne mora da spušta u podešavanjima, i to je upravo moja poenta, da što bolje iskoristi taj keš. A što se mene tiče, može tim parama i da zapali cigar, ali ako je već došao po savet, rećiću šta mislim

 

Pa sad... Ne bih bas rekao, evo ti komp od 600 evra - i5 3470, GeForce 660. Pogledaj sad testove u Crysis 3, pricam o High quality (dakle ne very high quality), u rezoluciji 1920x1080 (dakle ne neko divljanje, standardno), ta grafika sa i7 procesorom ima 34fps. Kada uzmemo u obzir da bi procesor bio i5 oduzmi jos 5-6 frejmova (imas poredjenje procesora na kraju teksta) i dobijes fps ispod 30, sto se vec dobrano primeti. Dakle komp od 600 evra ne moze u relativno visim podesavanjima da tera igricu staru 6 meseci. Naravno, ovo jeste specificna igrica, ali tipa u kombinaciji i7 gtx760 bi u istim podesavanjima imao preko 45fps sto je vec poprilicno igrivo. A to se kasnije prenosi da na sve dalje, dakle za 50% vise vrednosti u kompu konkretno dobijes 50% bolje performanse u doticnoj, trenutno najzahtevnijoj igrici. Samim tim odnos cena/kvalitet ostaje isti, samo je pitanje koliko para hoces da das. 

Heghlu'meH QaQ jajvam

Link to comment
Share on other sites

Kad smo već kod sugestija: Ovaj mesec sam malo češljao starije igre za starije PC koje staju na 1/2cd i uporedjujući ih sa novim naslovima koji zauzimaju 2/3 DVDDL jedino što sam mogao da zaključim da igre pišu sve lenji i nesposobniji programeri kojima ne pada na pamet da optimizuju kod i prave ogromne "prostore" koje može da "savlada" samo najnovija generacija PC

Ili, za razliku od pre 15 godina, imaju četri puta kraće rokove i konstantnu misao nad glavom da će, nakon što igra bude gotova, tražiti nov angažman jer su potrošna roba u vreme ekonomske krize.

Volim što svi znaju kako je programerima, svi bi hteli da nove igre budu mala remek dela, al da rade na svakom kršu i da se što lakše ispiratizuju. E boli nas kurac bre!

Link to comment
Share on other sites

@muerte: nisi baš u pravu, sad konzole značajno diktiraju hardeversku zahtevnost, i mnogo je to bolje optimizovano nego pre. Ako još ubaciš u računicu i lovu :-) onda je još bolja situacija - da igraš igre pristojno u 2006-2007 trebalo ti je min. 1Gb DDR1, što je koštalo blizu 100 eura. Sada ti je za sve dobvoljno i 4GB ddr3 - koliko, 35-40 eura? A preteranih 8GB je 6otak eura, ekvivalent imanja 2 GB DDR u 2006-oj (150e???). E sad, ako kažeš da je sve bagovitije i nedovršenije, to se slažem. Ali hajde da dalje ne jebemo i ne skrećemo temu, evo, ja sam svoje rekao sa stanovišta neke više-srednje-niže kupoven moći i budućnosti takve konfiguracije koja ne postoji da sve igre tera ekstra i za pet godina, i neću više da smaram :-)

Edited by milanche

OPTIMIZADO PARA EL NERVIO ÓPTICO HUMANO

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...