Thunderstorm Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Kad ste vec kod faksova, koji je po vama bolji izmedju etf(rti) i matf(informatika)? Ili je sve isti rac a tek kroz praksu/posao steknes neko znanje :D? Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Treba ti i neko predznanje ipak.Ako te uopšte ne interesuje elektrotehnika, idi na SI na ETF-u ili na MATF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pesma-mrtve-dece Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 e kurac.... http://inserbia.info/news/2013/06/serbia-construction-of-a-luxury-complex-in-belgrade-has-begun/ pa jel moguce da ce ovo stvarno da neko gradi.. Quote Get smart or die dumb! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Bolje idi na matematicki. Koliko znam iz iskustva, bolje generalno znanje dobijaju studenti na matematickom jer se vise bave matematikom i algoritmima. Kad naucis to, posle je lako kodirati u bilo kom jeziku. Naravno, manje ces znati o softverskom inzinjerstvu, ali ta znanja ces moci da dopunis na masteru (najbolje da odes negde napolje). Tako da eto, najbolji sabijaci na ETH su bili bas ti likovi sa Matematickog (Informatike) iz NS-a. ETF-ovci su fejlovali, svi do jednog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 (edited) Znam da treba neko predznanje, nego sam mislio da je ono slicno na oba faksa. Sobzirom da su slicni predmeti samo sto na etf ima vise elektrotehnike,koja ne znam koliko je potrebna za programiranje,a sto se tice predavanja, vezbi i toga da je isti djavo posto realno profesore nesto zabole da se cimaju posebno za studente a dobices znanja onoliko koliko se sam posvetis tome. Na SI cu tesko upasti posto primaju samo 10-20 na budzet a to su svi neki likovi sa takmicenja tako da cu matematicki najverovatnije. Inace nisam siguran dal moze da se prebaci sa smera 3+2 na master na neki drugi faks. Edited June 13, 2013 by Thunderstorm Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
voodoo_ Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Elektrotehnika kao elektrotehnika ti ne treba, eventualno ako budeš ikad radio neko low level programiranje, trebaće ti osnove digitalne elektronike (ali baš osnove), i nije loše znati neke osnove arhitekture računara (šta je ALU jedinica, šta su registri, šta je stek) da ne bude da si baš pao s marsa, al to možeš i samostalno u slobodno vreme. Ali pošto ćeš na MATF, onda samo gruvaj algoritme i programiranje, kupi odma knjigu "Algoritmi i strukture podataka", imaš u kopirnicama oko ETF-a, pa čitaj polako.Profesore ekstremno boli dupe za studente i njihovo studiranje, očekuj da ćeš sve morati sam ili u saradnji sa drugim studentima, tako da vežbaj social skills i networking (ne kompjuterski). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Trudi se da imas dobar prosek i dobre preporuke, pa idi napolje na master ako budes imao uslova za tako sta. E da, dobro mu Vudi podsetio, uzmi citaj Algoritme od Skiene i/ili Cormena. Imas na netu da nadjes PDF-ove originalnih knjiga. Neprocenjivo znanje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 Tako sam i mislio, ako mi zatreba to znanje uzecu sam da naucim. Sto se tice knjiga odakle bih ucio,pored ovih sa matf nasao sam knjigu predmeta sa RAF-a gde imaju preporucenu literaturu za svaki predmet pa sam mislio to da kupujem. Potrazicu te sa Etfa i od te dvojice za algoritme jos, hvala puno na pomoci :). 1 Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
f4ts0 Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 pa onda ispade da je faks skroz nepotreban, da je priucen programer (tj samonaucen) isto dobar ko neki ko je zavrsio faks 1 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trooper Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 (edited) Kad ste vec kod faksova, koji je po vama bolji izmedju etf(rti) i matf(informatika)? Ili je sve isti rac a tek kroz praksu/posao steknes neko znanje :D? ako hoces da se zaposlis kao web developer za pocetnih 600 eur - RAF kao programer za 1200+ eur - ETF (SI ili RTI, isto sranje, razlika je dal ces da odmoris 2-3 meseca od zivota i naucis elektronike) nastavis Master/PhD preko - MATF a onda sve ovo bacis u vodu i shvatis da 90% stvari zavisi od licnih predispozicija i motivacije poz Edited June 13, 2013 by trooper 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwerko Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 i nije loše znati neke osnove arhitekture računara (šta je ALU jedinica, šta su registri, šta je stek) da ne bude da si baš pao s marsa, al to možeš i samostalno u slobodno vreme. Sad jedno glupo pitanje - ali zar se takve stvari ne uce na bilo kom faksu na kome se radi iole ozbiljnije programiranje ili projektovanje informacionih sistema? Mislim ono na FON-u, koji nije sad nesto vauuu elektrotehnika, su se takve stvari ucile jos pri pocetku. Quote Heghlu'meH QaQ jajvam Link to comment Share on other sites More sharing options...
primo Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 (edited) ETF-ovci su fejlovali, svi do jednog. cek to je ETF u NS? 1. etf si/rti 2. matf bg ... xy. ostala govna iz ns e: truper objasnio Edited June 13, 2013 by primo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 U Novom Sadu je FTN. U Beogradu je ETF. Kazem ti, bila su dva lika koji su sa MATF u Beogradu, prilicno dobro su prosli. Dva lika koji su bili specijalni matematicki smer u J. J. Zmaj gimnaziji u Novom Sadu i posle na PMF-u su jebali keve. Jedan sad radi sa glavnim covekom za Microsoft za Svajcarsku, a drugom su dali kancelariju, masnu platu i resava neke preteske matematicko-informaticke probleme za doktorat i Filca! Zatim smo nas dvojica sa FTN-a isto prilicno dobro prosli jer smo stvarno imali dobro znanje, a cetvorica sa ETF-a su fejlovali. Mislim da nijedan nije uspeo da zavrsi faks. E sad, uzorak je previse mali, ali su se kunuli u jednog da je bio najbolji tamo, a nije mogao picke da polozi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 @ Trooper Zar raf nije najbolji fakultet za softersko inzenjerstvo kod nas? Ili su price o njemu preduvane kao o FON-u. Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
Doca Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 meni se čini da je kvalitet raf-a drastično opao u poslednjih par godina. Quote Novi forum smrdi Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Evo neko polurangiranje: http://www.telegraf.rs/vesti/249312-rang-lista-studenti-pogledajte-koji-su-fakulteti-najbolji Naravno, fakulteti bi trebalo da se rangiraju po G i H indeksu profesora, napisanim naucnim radovima, alumniju itd, ali to mi, koliko znam, nemamo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrimke Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Na matf-u mozes da steknes dobre osnove ako mislis da nastavis kao developer. Slozio bih se sa trupsijem(inb4 pulen) da je njega najbolje upisivati ako mislis da nastavis negde dalje sa masterom, bas iz razloga sto steknes sasvim solidne osnove iz vise oblasti(programiranje, algoritmi, matematika), ali prakticnog rada ima malo. U toku celih osnovnih studija(3 godine) ces imati 2, mozda 3 konkretna projekta gde ces zapravo programirati nesto sto je dovoljnog obima da moze da se poredi sa programiranjem koje te ceka na poslu. A nije dovoljnog obima, vec znatno manjeg. Sve se svodi na to koliko si spreman da se posvetis i mislim da upisao etf ili matf, neces pogresiti. Kolega sa matf-a radi u microsoftu, dva drugara sa etf-a(si), jedan u microsoftu, jedan u nordeusu, tako da sve zavisi od tebe. Ja sam pri kraju informatike na matf-u(da, zabusavao sam debelo), tako da ako te nesto zanima, slobodno pitaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Dajte stackoverflow i linkedin profile da vidimo ko ovde ima kakvog kredibiliteta! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skrimke Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 ja nemam nikakvog :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Highl1 Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 stoji da se raf solidno raspao u poslednje 3-4 godine, naročito od kad su uveli zakon da profan može da predaje samo na jednom faksu ipak, mislim da je manje bitno koji ćeš faks da upišeš, a mnogo više da sam što više radiš na sebi. Ako se samo faksa držiš, imaćeš ozbiljnih rupa pre nego što počneš da radiš Quote 03:34 ( MiGsa ) da budem iskren03:35 ( MiGsa ) nagledao sam se ovde vishe kurcheva nego pichki 22:05 (Ivan_tm) Ozbiljno, tvoj i Cokin sam upamtio odmah 13:43 ( darko ) ja sam puco iz njegove vazdushare [16:42:19] Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know [21:00] <vudu> jebacemo svi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post f4ts0 Posted June 13, 2013 Popular Post Report Share Posted June 13, 2013 a ako ucis i na faksu i mimo faksa tesko da ces videti neku rupu 10 Quote You may have gone to Cambridge, but I'm an honorary graduate of Starfleet Academy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thunderstorm Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 (edited) Pa ono interesuje me programiranje i mislio sam da ucim i sa strane naravno, tako da je motivacija trenutno na visokom nivou :P. Samo sam u nedouimici dal da upisem Etf ili Matf, ali za sada sam za matf zato sto bi na Etfu potrosio vise vremena uceci "nepotrebne" stvari( tipa oet i ostale predmete o elektronici) a manje bi mi vremena ostalo za bitnije stvari. Dok te projekte koje spominjes skrimke valjda ih ima isto kao i na Etfu? Zar je moguce da oni uce toliko prakticnije stvari? Posto sam ja shvatio da su faksovi svi manje visi isti sto se tice predavanja,vezbi i toga a da najvise znaci koliko se sam angazujes i kao sto Vodoo rece koliko steknes kontakta sa kolegama ili cime vec. Naravno ovo sve sto pricam nije iz iskustva nego vec moje shvatanje visokog obrazovanja koje sam dobio iz price drugih ljudi koji studiraju. edit. A sto se tice odlaska na master u inostranstvo, nesto mi se i ne ide van Srbije :D. Edited June 13, 2013 by Thunderstorm Quote It’s better to burn out than to fade away Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIN Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 (edited) Gledaj da na faksu naucis da razmisljas - za to ti treba matematika i algoritmi. Nemoj ciljati faks da na njemu naucis da koristis alate. Tako da zajebi biranje faksa po tome koji ima vise projekata. Edited June 13, 2013 by ducky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ратлук` Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Na RTI-u imas dosta predmeta o programiranju ali isto tako i o hardveru/fizici (osnovi racunarske tehnike 2, osnovi analgone elektronike, teorija elektricnih kola itd.). SI je jako slican, ali su, kao, izbacili neke predmete o fizici/hardveru da bi se fokusirao na softver. E sad, ako te zanima iskljucivo programiranje probaj da upadnes na budzet na SI, a, ako nemas problem oko love za skolarinu, upisi SI ! Ako ne upadnes na budzet, a imas frku oko love, idi na mat. fakultet... problem solved Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grdja Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Na RTI imaš OETe i OT. Ako hoćeš da završiš "računare" na ETF i imaš 12tak hiljada evrića, beži na SI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts