Jump to content

"opasne" rase pasa

Recommended Posts

па да, и мој деда је мени показивао ловачки карабин, чак сам и нишанио њиме, додуше никад патроне нисам добио.

:)

MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVA

Style over subsistence

Crown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One.

Значи, пас му дође нешто ко ауто, свако живи може да га фура, а заправо треба дозволити сваком стоиљадитом:)

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

tako je.Pit bullovima su genetski uklanjane jedinke koje idu na ljude, te oni u teoriji ne napadaju ljude nikad, medjutim posto kreteni drze kerove koje je veoma lako nahuskati na bilo koji predmet ziv/mrtav, cesto iz zajebancije nahuskaju pit bulla na svoje ortake, policiju itd, i tu nastane problem.Pit bull ne ide da ujede, on ide da ubije.

Edit- Astora, taj tekst je glupost zbog jedne izjave a to je -Veoma je hrabar i inteligentan pas čuvar koji je pun vitalnosti. Ima jak instinkt za odbranu gospodara i njegovog poseda, a sa neprijateljem će se boriti do smrti.

Pit bull nije pas cuvar i nije dobar manstoper, nikada nece braniti posed, ljudi koji drze pitove, imaju rotvajlere koji cuvaje dvoriste, jer su cesti slucajevi da lopovi dodju i povedu tudjeg pita sa sobom koji bez problema krene sa njima i zgotivi ih :)

Tebra, ti bi trebao da znas da to sve zavisi od same dresure i odgoja psa.. Ako ga ti naucis i das mu do znanja da je to dvoriste njegovo i samo njegova teritorija on ce je braniti bez pogovora. Moj pas, muzja 3 godine star, niti jednom nije krenuo na drugog psa, van dvorista u mom prisustvu.. cak sta vise, kada setam psa, setam bez povodca ali isti povodac drzim u ruci, cisto zbog prolaznika koji se boje pasa.. On kada je u svom dvoristu kada neko dodje do kapije on instiktivno krene da laje ali nema trzanja i brecanja na tu osobu "objekat", samo stavlja do znanja da je on tu gazda i javlja da je neko tu.. Ja sam stavio tablu upozorenja jer to moras po zakonu, ako kojim slucajem udje strani pas u dvoriste on instiktivno brani svoju teritoriju i nece da ujede prvi vec samo njuska i skace oko psa koji je usao, a ako ga drugi pas ujede onda je tu kraj ali generalno, Pit Bull nikada nece krenuti prvi na drugog psa.

• Upvote (+1) 1
  • Downvote (-1) 1

па брате Дуљо, видиш како сви возе све више као бабе, све је мање фанђа и сена по улицама, а све то због казнене политике. свко треба да може да има пса/кола, али и да сноси одговорност. лепо да се региструју пси, да пролазе тестове сваке године, да су заведени негде, да их нека служба надгледа, да лупа пријаве газдама за све - од услова у којим их држи до штете коју направе неком. тиме би се, по мени, уозбиљили власници.

Style over subsistence

а шта ако је моја мачка?

едит:

рекао сам пса/човека. то што јури мачке/врапце/бумбаре је ваљда природно, као ми што прдимо или подригујемо. поента је да ако имаш звер над којом немаш контролу то је хазард и не треба чекати да се неко зло деси.

pravi pit bul nikad nece da napadne coveka

to shto novine umesto "pas ujeo coveka " automatski pishu "pit bul ujeo..." je druga prica

ne svaki pas :) ja sam ovde sve vreme pricao o pit bullovima. Mislim da je veci problem sa vucjacima, rotvajlerima dobermanima i ostalim kerovima koji su menstoperi, pogotovo ako su dresirani napad-odbrana. To su pre svega mnogo veci kerovi od pitova koji prave mnogo vecu stetu u kracem vremenskom periodu, plus genetski su pravljeni da idu na ljude, jos ako su dresirani na rukav, svaki od njih moze da istripuje da je plac bebe napad na gazdu i da se zakuca na bebu bez problema.

When the going gets tough, the tough get going

al činjenica je da ima brdo ljudi koji imaju psa koga ne mogu/ ne znaju/ ne žele da kontrolišu

е па на њих се баш односи неко уређење ове области. јебига, немаш пара за бензин - не возиш. немаш пара да држиш пса - немаш пса. ниси прошао психофизичке тестове да добијеш дозволу за држање пса - нема пса за тебе.

to shto novine umesto "pas ujeo coveka " automatski pishu "pit bul ujeo..." je druga prica

па добро, није да није било примера да су чинили чуда и код нас и по свету.

и видиш како се и сам ограђујеш са "прави питбул". прави је онолико колико има нормалног газду. а то је већ сад статистика.

:)

ne svaki pas :) ja sam ovde sve vreme pricao o pit bullovima. Mislim da je veci problem sa vucjacima, rotvajlerima dobermanima i ostalim kerovima koji su menstoperi, pogotovo ako su dresirani napad-odbrana. To su pre svega mnogo veci kerovi od pitova koji prave mnogo vecu stetu u kracem vremenskom periodu, plus genetski su pravljeni da idu na ljude, jos ako su dresirani na rukav, svaki od njih moze da istripuje da je plac bebe napad na gazdu i da se zakuca na bebu bez problema.

па јооооој... о томе причам имаш 50кг меса набријаних за напад. па шта је то него оружје... то не би смело без контроле. зато се и дешавају лоше ствари.

Style over subsistence

pa reci šta ti misliš, koliki je odnos normalnih vlasnika sa pitovima vs ludaka

astora reče

Pit Bull nikada nece krenuti prvi na drugog psa.

ja imam iskustvo sa 3 pitbula, jedan je kul skroz, dva da pustis sa 100 metara sa povoca trcali bi do prvog muzijaka da ga zakolju

edit:sad sam video da si napisao coveka :c nvm, i dalje me zanima pitanje

Edited by ˁ˚ᴥ˚ˀ

не треба да се држимо само питбулова. они су више медијски конструкт, капирам да су одговорни за мање напада на људе од "обичних" паса, баш зато што власници питбулова имају у већем % неку свест да је њихово мезимче опасно оружје.

Style over subsistence

Значи, пас му дође нешто ко ауто, свако живи може да га фура, а заправо треба дозволити сваком стоиљадитом:)

Upravo :)

ja nisam čuo da je zlatni retriver iz čista mira pokidao nekom vrat

Moze da se desi i vrlo lako, na kraju se sve svodi na vlasnika. Pritom je problem i sa vlasnicima, pogotovu manjih pasa jer ne rade na vaspitavanju svojih pasa koji, iako su na povodcu provociraju vece pse. I onda se desi da pit ili neki tako "iz cista mira" zakolje pekinezera, civavu ili nekog od onih malih belih (maltezeri, pudlice, vestiji i sl). Ono sto mnogi ljudi ne kapiraju jeste da je pas pas, ma koliko je veliki ili mali i da onaj mali ne haje mnogo sto je mali, pogotovu kod nekih rasa. Tako sam ja prisustvovao situaciji gde neka riba ima nekog histericnog maltezera i onda dosla neka pudlica i iskidala ga, izmedju ostalog mu iskopala oko. 

Isto za retrivere, moj pas koji se generalno ne bije s drugim psima se pobio bas sa retriverom. Nacelno postoje neke karakteristike rase, pa retriveri imaju blazu narav, ali svi oni imaju usadjenu borbu za dominacijom radi parenja i sl, tako da u tom smislu je nebitna sama rasa psa toliko da bi bio siguran da se neki nece pobiti s drugim ili oce. Sve zavisi i od situacije i od reakcije drugog psa. 

I onda dolazimo na kraju do toga zasto su gazde uvek problem i zasto su pitovi na takvom glasu kakvom su. Problem s pitovima konkretno jeste sto je velika vecina gazdi imbecili koji su uzeli psa da bi se sirili s njim po kraju, a ne da bi o njemu brinuli i vaspitavali ga. Da pojasnim - uzimanje psa kao sto je pit bul podrazumeva ne samo da ga hranis i dovoljno setas, vec i da s njim konstantno radis, da si uvek postavljen kao dominantna figura u odnosu na njega i da uvek, ali uvek mora da poslusa tvoju komandu (i po pitanju macke, odnosno gazda mora da uvek ima u vidu i da ga presece u razmisljanju o macki, ako se on vec ustremi onda je to nemoguce, ali opet propust gazde). Ako nisi spreman da izdvojis par sati dnevno za tako nesto nemoj uzimati takvog psa (i tu dolazimo do one imbecilnosti jer ima i ljudi koji uzimaju pse a da ne znaju nista o njima ili o toj konkretnoj rasi). Ja mogu sebi da dopustim lezernost u vaspitavanju psa jer imam psa od 10kg koji i da ispizdi najgore sto moze da bude jeste da neko njega napenali, ali vlasnik pita to sebi ne sme da dopusti, a ljudi to rade. 

Cisto da dam jedan primer kod mene iz kraja - zena i njen brat imaju rota od 60+ kila, ona nema teorije da ga fizicki obuzda a covek je u invalidskim kolicima (te opet nema sanse da ga fizicki obuzda). Ja sam se igrao s tim psom, kao otimali se oko lopte, i moj zakljucak je da mene, mrcinu od 100 kila, moze da iskida za predjelo. Taj pas nikada nije napravio niti jedan problem, niti ce, zato sto se vaspitava, i u tome je poenta. 

• Upvote (+1) 1

Heghlu'meH QaQ jajvam

Jos jednu stvar moram da primetim, mnogi od vas ovde ni ne znaju sta je pit bull, i to mesaju sa stafordima i drugim pitolikim kerovima.Ovo sto astora prica, to su vecinom odlike staforda, koji je ustvari unisten pit bull, kome su ubili genetiku za borbe i koji je postao pas za izlozbe.Taj pas laje, brani teritoriju,ima 15 kg vise od pit bulla, i ne napada druge kerove prvi :)

• Upvote (+1) 1

When the going gets tough, the tough get going

Ja pricam posto imam 10-godisnje iskustvo u odgoju rase Pit Bull. Iz mog dvorista je otislo dosta, dosta pasa te rase.. Vise sam pasa poklonio nego sto sam prodao..

Pre prodaje i pre nego sto poklonim psa bitno mi je ko je gazda, kakav je temperament gazde, sta tacno misli o rasi koju drzim i na koji nacin ce isti moguci vlasnik mog steneta odgajati psa, koliko ce ga puta setati, hraniti, kupati i uopsteno koliko ce vremena posvecivati psu.. Najbitnije mi je da pas ode u dobre ruke, u dobru kucu gde ce biti voljen i odrzavan a ne kod nekoga kod koga ce biti samo jedan obican objekat koji ce se retko kada setati, koji ce vecinu vremena provoditi na lancu i sa ogranicenim unosom hrane. Mozda to vama izgleda kao da  lupetam ali je to kod mene jako bitno. Sledece leglo cu imati u maju mesecu i celo leglo planiram da poklonim.

Ја овде нисам видео ниједан ''тврд'' закључак, да се тако изразим. Мислим, ''никад'', ''прави'' и ''увек'' су речи које треба узети са дозом сумње и у неком, ај да кажем, пренесеном значењу. Мислим, сви знамо шта значи никад, па нисам нешто убеђен да је то никад - никад.

Лично немам проблема никаквих проблема са псима, али таква интонација код уверавања ми није нарочито убедљива јер не видим јак основ - мислим, неки робот из 2348. ће да понабада лика зато што му се нешто истриповало, а робот је штампана плоча, а не жив лик:)

У преводу, иако се не разумем претерано, делује ми као да су никад, увек итд. заправо ретко, углавном и тако то. Што аутоматски захтева другачији третман тог свемира него ако се ради о ''стварним'' увек, никад итд.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

pa reci šta ti misliš, koliki je odnos normalnih vlasnika sa pitovima vs ludaka

ludaci su u velikoj vecini, ali za to nisu krivi psi

ja sam prvi za zestoko kaznjavanje vlasnika ako njihov pas na ulici napadne drugog psa ili coveka, za useravanje od kazne

i ovo shto astora prica (jebe me neshto kvotovanje), da pit nece da napadne prvi drugog psa, nema veze sa zivotom, bash je kontra. pit bul napada na prvu

cela drug, sve shto pishesh je tacno

astora, bez ljutnje, to shto si ti drzao nisu pitovi

*edit* cim sam video naslov teme, znao sam da cu ovde da dobijem prvi minus

Edited by psy

Ја овде нисам видео ниједан ''тврд'' закључак, да се тако изразим. Мислим, ''никад'', ''прави'' и ''увек'' су речи које треба узети са дозом сумње и у неком, ај да кажем, пренесеном значењу. Мислим, сви знамо шта значи никад, па нисам нешто убеђен да је то никад - никад.

Лично немам проблема никаквих проблема са псима, али таква интонација код уверавања ми није нарочито убедљива јер не видим јак основ - мислим, неки робот из 2348. ће да понабада лика зато што му се нешто истриповало, а робот је штампана плоча, а не жив лик:)

У преводу, иако се не разумем претерано, делује ми као да су никад, увек итд. заправо ретко, углавном и тако то. Што аутоматски захтева другачији третман тог свемира него ако се ради о ''стварним'' увек, никад итд.

Pa ne postoji apsolutno nikad, ali ono tipa to ti je kao sansa da tebe udavi tvoj piton. Dakle nikad ne mozes reci nikad, ali uz pravilno vaspitanje i drzanje sanse da se tako nesto desi su skoro nikakve, ne verujem da bi ga u suprotnom drzao (ne znam nista o pitonima :)

Heghlu'meH QaQ jajvam

ludaci su u velikoj vecini, ali za to nisu krivi psi

ja sam prvi za zestoko kaznjavanje vlasnika ako njihov pas na ulici napadne drugog psa ili coveka, za useravanje od kazne

i ovo shto astora prica (jebe me neshto kvotovanje), da pit nece da napadne prvi drugog psa, nema veze sa zivotom, bash je kontra. pit bul napada na prvu

cela drug, sve shto pishesh je tacno

astora, bez ljutnje, to shto si ti drzao nisu pitovi

*edit* cim sam video naslov teme, znao sam da cu ovde da dobijem prvi minus

Naravno da nema ljutnje, mora da sam ja lud jer po tvojoj konstataciji ja 3 godine ne znam sta drzim u svom dvoristu :)

naravno, to moje nikad nije apsolutno-matematicki precizno

kada kazem da nece da napadnu coveka, to je iz mog iskustva, najboljeg kera su mi ukrali iz dvorishta tako shto su ushli, otkacili ga sa lanca i odveli. nije ni zalajao. od 30 pasa ni jedan jedini nikada coveka nije ujeo. da jeste - uspavao bi ga.

ne sumnjam da ima pitova koji hoce da napadnu coveka, jedino shto se ja sa njima nisam sretao i shto to za mene nisu pitovi . mene je u zivotu samo jedan ker napao/ujeo i to shkotski ovcar

@ astora zashto bi neko ko voli pitove ikada uopshte razmatrao da drzi staforda, koji su u svakom pogledu, inferiorni u odnosu na njih? :p

Edited by psy

moji tvrdi zaključci su

- ako je vlasnik debil napraviće problem i sa pitom i sa pudlicom

- pitovi su na lošem glasu jer će wannabe kriminalac pre uzeti pita nego retrivera i kada pit napadne nekog napravi veće sranje nego retriver ili pudla

- mog kera deca nikad nisu vukla za uši, i zato ja ne bih smeo da ga ostavim samog sa nekim detetom, znači ne verujem mu 100%, iako je u suštini dobrica/pičkica

Pa ne postoji apsolutno nikad, ali ono tipa to ti je kao sansa da tebe udavi tvoj piton. Dakle nikad ne mozes reci nikad, ali uz pravilno vaspitanje i drzanje sanse da se tako nesto desi su skoro nikakve, ne verujem da bi ga u suprotnom drzao (ne znam nista o pitonima :)

Да, капирам, али то са питонима је друга прича, питон је само глуп и ''бинаран'', па се на томе заснива сво хендловање:) А овај мој има метар и шумску јагоду, тако да је лол:) За змије преко икс метара (два или три, не знам тачно), важи правило да на сваки додатни метар ти треба додатни лик да би био сигуран да и ако буде срање, да ћете исхендловати.

Али добро то, него капирам да је овај топик више у фазону аспекта трчкарања паса по улицама, што је параметар који не постоји код ''гајбених'' живуљки. Ако тебе удави твој питон, јебига, што се курчиш кад си слабији, али ако га шеташ по улици, па удави неког лика, онда имамо проблем:) Из тог трипа је и цела дискусија и онда је кудикамо доста битно колико је то увек, никад итд.

Наравно да нису у питању апсолути, али је то битан параметар за сабирање и одузимање трипова.

Мене никад није ујео пас, а и ретко се прочита да је неки пас покидо лика, али ако то расте експоненцијално ако је власник ретард батица, онда то не ваља. Долази се до тога од које поставке кренути. Ако је поставка да гомила неспособних/незрелих царева фура псе, онда свакако постоје опасне расе - јер се мора гледати реална ситуација при процени шта значи термин ''опасно''. И ту долазимо до оног Дралетовог ''па и пиштољ је безопасан сам по себи'' и то се просто мора узети у обзир када се води оваква дискусија.

Са тим у вези, моје питање је - да ли су све расе потенцијално опасне, нпр. ако је власник у том фазону? Градација вероватно постоји, али докле она иде? Постоје ли расе које су апсолутно безопасне у било ком сценарију и расе за које је здраво претпоставити да су опасне по дефаулту?

moji tvrdi zaključci su

- ako je vlasnik debil napraviće problem i sa pitom i sa pudlicom

- pitovi su na lošem glasu jer će wannabe kriminalac pre uzeti pita nego retrivera i kada pit napadne nekog napravi veće sranje nego retriver ili pudla

- mog kera deca nikad nisu vukla za uši, i zato ja ne bih smeo da ga ostavim samog sa nekim detetom, znači ne verujem mu 100%, iako je u suštini dobrica/pičkica

Е, па то и питам отприлике у овом посту де си ми УЛЕТЕО ХЈО ХЈО, да ли је пас икс опаснији од пса ипсилон, тј. колика је ту градација од до? Не мислим на демиџ наравно, него на агресивност, непоузданост и те форе. Мислим, јел кокер мицастији пас од вучјака, кратко речено?

pa to ni meni nije najjasnije

očigledno da nije fora da SAMO od vlasnika zavisi

ono što se zna da je pit dominantniji od nekih drugih pasa, i da ako se desi da napadne nekoga ili nešto neće da odustane tako lako od nekih drugih rasa, e sad oko nepouzdanosti to ne znam :) mislim da taj deo oko nepouznadosti zavisi u većoj meri od vlasnika (da li je vlasnik zen i ima čvstu ruku ili je možda ker PRIRODNO LUD :D)

kratko receno jeste

medju manje agresivne pse bih svrstao npr kokera, bretona i sl a medju agresivnije nemackog ovcara i npr rotvajlera(prvi su mi pali na pamet). pita definitivno blize prvoj grupi shto se agresivnosti prema ljudima tice

bezopasnih i apsolutno opasnih po meni nema