tOMABRE Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 (edited) . Edited February 19, 2018 by tOMABRE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Ne mozes da nasledis dug. Ono sto moze da se desi je da prinudno naplate taj dug od imovine tvojih babe i dede. Ako se kuca vodi na njih onda si u maleru.Ne videh da si napisao da se kuca vodi na kevu. Nemas brige za kucu onda. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 ех те банке... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tOMABRE Posted December 26, 2012 Author Report Share Posted December 26, 2012 Nemaju oni bas nista od imovine, a kuca se vodi na mamu dok oni imaju samo pravo plodouzivanja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baltam0s Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Dug je naslediv ukoliko je dužnik iza sebe imao neku imovinu, ili je ostavio nekome nešto u nasledstvo. Doduše, ovo je za smrni slučaj... 1 Quote Forum neprikladan za signaturu! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mohican Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Inace kad nasledjujes od nekoga ko je duzan nekome, to se resava na ostavinskoj raspravi gde se banka javlja sa svojim potrazivanjem i naplacuje se ili od osobe koja nasledjuje u slucaju da to zeli (situacija sa recimo sentimentalnim stvarima gde ces ti pokriti dug parama da ne uzmu dedinu pusku npr) ili od imovine koju ta osoba treba da nasledi pa ako ostane ide nasledniku. Tu postoje i neke opcije da procenitelj daje procenu vrednosti nekretnine/vozila/stvari koju nasledjujes i ti valjda imas pravo da po toj ceni prvi otkupis tu stvar. Quote OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVEBEST VIEWED WITH A MONITOR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Longleyy Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Cekaj, zar ne vijaju prvo ujaka za sve sto ima pa tek onda babu i dedu, odnosno zirante u ovom slucaju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Ујак одговара само до износа оснивачког капитала :) што је вероватно 400еура :) Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 lepo vas je sjebao ujak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitch Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 (edited) Ујак одговара само до износа оснивачког капитала :) што је вероватно 400еура :) ne odgovara ujak licno, nego firma (ako je u pitanju drustvo sa ogranicenom odgovornoscu) i to celokupnom svojom imovinom, sto je u ovom slucaju objekat koji se i prodao u medjuvremenu. ali to je stecajni postupak, na sta si ti mislio, a koliko vidim ovde se radi o jemstvu za kredit sto je vec druga stvar... jedino sam siguran da ne moze nikako tomabre ili njegovi cukununuci da naslede kredit. Edited December 26, 2012 by Mitch Quote Bjukenon Mitch Link to comment Share on other sites More sharing options...
tOMABRE Posted December 26, 2012 Author Report Share Posted December 26, 2012 lepo vas je sjebao ujak au nemas pojma koliko... Inace Mitch je lepo objasnio zasto ujak nista ne odgovara doo je u pitanju. Sve je ovo bilo krisom od ostatka porodice pa je zato keva digla uzbunu i uplasila se zena za kucu. To sto kazete za nasledjivanje duga sam i ja mislio, ali onda ostaje pitanje ko ce vratiti taj kredit? Ne verujem da ce banka reci pa dobro nemaju da vrate, nema veze i otpisati ga. Zao mi je babe i dede, crncili citavog zivota i sada kada bi trebali koliko toliko da zive mirno sa svojim penzijicama njima sin uradi ovo. Sa tom 1/3 penzije ja stvarno ne znam kako ce oni ziveti, pa samo za lekove im treba vise. Ima tu elemenata za sudjenje, ali sta vredi da se razvlacis po sudovima, najebao si svejedno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kal1mero Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Сваки оснивач одговара до износа оснивачког улога :) Quote Нема будућности без истине. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Postavi ugovor online, pa cemo ti dati par saveta. Baba i deda ne duguju nista. Cak i da duguju, to nije tvoj dug, niti dug tvojih roditelja. Mislim da te banka debelo farba. Kredit je dat na osnovu imovine, u slucaju nemogucnosti vracanja kredita imovina se likvidira, ako je neki bankarski sluzbenik bio idiot i dao kredit koji premasuje vrednosti imovine - onda je to iskljucivi problem banke, a ne tvog dede ili babe. Sledeci put kada ti iz banke predloze da uzimaju 2/3 od babine i dedine penzije, slobodno ih oteraj u tri pich** mater***. To sto kazete za nasledjivanje duga sam i ja mislio, ali onda ostaje pitanje ko ce vratiti taj kredit? Ne verujem da ce banka reci pa dobro nemaju da vrate, nema veze i otpisati ga. Upravo tako banka ima da kaze. Ako su davali (hipotekarne) kredite bez adekvatnog pokrica, to je iskljucivo njihov problem. Odgovornost svakako ne lezi na tvojoj porodici. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 postoji gomila načina da se obezbedi kredit, jemci tj. žiranti su jedan od njih. znam da bi ti uboo nožem bankara koji ti traži nešto, ali to ne znači da on nije formalno u pravu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 (edited) lepo vas je sjebao ujak +1 баби и деди ће вероватно да иде од пензије 2/3, а пошто иза себе нису оставили никакву непокретност, неће имати шта да се озбиљно ликвидира и крај приче. зато је најбоље вансудско намирење. банка отписује ненаплативо потраживање и покрива се из раније направљених резерви. да су баба и деда имали стан на себи, био би продат. облигације су зајебана ствар. све у свему, добро сте прошли, а то шта људи у породици једни другима ураде је хорор прича. едит: опрости, Томо, што пишем у прошлом времену о твојим старинама, нека су они живи и здрави. Edited December 26, 2012 by Debeli 1 1 Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Ivane, zirant mora biti osoba sa stalnim zaposlenjem, sto penzioneri i izdrzavana lica svakako nisu. U momentu otplate poslednje rate kredita, zirant ne sme biti stariji od 65 godina. Dalje, da ne ulazim u visinu primanja ziranta, koja mora da bude odredjeni procenat iznad rate kredita... Isto tako, niko od clanova uze porodice ne moze da bude zirant. Ova pravila vaze za 90% banaka, mada ima i izuzetaka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Starbak ajde ti ne lupetaј. Decko je napisao sledece: "Moj ujak je imao firmu na cije ime je uzeo kredit", kasnije je napisao "doo je u pitanju", fizicka lica u ovakvoj situaciji (baba, deda) mogu samo da se pojave kao zalogodavci pri cemu moraju u Registar da upisu imovinu koja se kasnije likvidira. Oni po zakonu ne mogu da jamce za drustvo sa ogranicenom odgovornoscu, niti moze iko da se podmiri njihovom licnom imovinom (za razliku od preduzetnika). Ugovor gde fizicka lica jemce za rad drustva sa ogranicenom odgovornoscu je pravno nistavan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Алти, друже, могу баба и деда да буду јемци коме год. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Majstor bora Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 (edited) moja neka logika, ovako sa vrha mozga je da se nikako ne ide na to vansudsko namirenje (ali morao bih još da razmislim) dok se otegne postupak, moćiće da primaju ful penziju - ionako nemaju ništa drugo od imovine, pa troškovi postupka i kamata neće biti problem (doživotno će posle giljati taj dug, jer kažeš da je ogroman) Definitivno razvlacenje postupka, da ucare jos koliko mogu pa onda sta bude bude :) Inace svi ovi "pravni" saveti i nisu bog zna kakvi saveti jer se sve ovo temelji na informacijama ja tebi ti meni, moj predlog je da se ode kod advokata i da se vidi sta je najpametnije raditi u tom slucaju, bez svih relevantnih dokumenata ne vredi davati bilo kakvo misljenje i ti pravni saveti na osnovu par recenica su uglavnom polovicni stoga je najbolje kao sto rekoh otici kod advokata. Edited December 26, 2012 by De1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
togFU Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 U momentu otplate poslednje rate kredita, zirant ne sme biti stariji od 65 godina. Konačno nešto u čime se slažem sa bankama! Ako sam ja dobro ispratio priču, svi se ovde slaži da tvoji unuci i ti nećete otplaćivati to, a to je najvažnije ipak. A baba i deda su stariji od 65 godina verovatno tako da... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 (edited) - link - Edited December 27, 2012 by aLti Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tOMABRE Posted December 27, 2012 Author Report Share Posted December 27, 2012 Hvala drugari! Idemo naravno kod advokata, ali hteo sam neki info sta me moze tamo cekati, a sta ne. Jbg nije svejedno kad te jednog jutra ovako nesto zatekne. Inace nije prvi put da je ovo uradio, da smo mi morali placati i spasavati ga, tako da smo finansijski maksimalno istroseni i ne znam koliko je opcija sa sudjenjem i odlaganjem realna. Ovo je ozbiljan udarac na iovako siromasan kucni budzet, ali jbg sta ces. Hvala jos jednom Inace objekat je prodat po ceni jedne petine od vrednosti koju je procenio vestak, verujem da se tu neko lepo ugradio. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aLti Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Zabagovao mi se browser, tacnije antivirus blokirao neku skriptu dok sam kucao i ode prethodni post u k*rac... Elem, sto se tice linkova, evo ga jedan. U pitanju su drzavni krediti, a na stranici pise sledece: Instrumenti obezbeđenja urednog vraćanja kredita: - ugovorno jemstvo (ili pristupanje dugu) privrednog subjekta ili fizičkog lica, sa odgovarajućim instrumentima obezbeđenja jemca, odnosno pristupioca duga, za kredite u iznosu do RSD 2.500.000,00 za pravno lice, odnosno u iznosu do RSD 1.500.000,00 za preduzetnike. Ukoliko je korisnik kredita pravno lice, jemac može biti samo pravno lice, a ukoliko je korisnik kredita preduzetnik, jemac može biti preduzetnik ili pravno lice ili fizičko lice (za kredite u iznosu do RSD 500.000,00). Drustvo sa organicenom odgovornoscu, po Zakonu o privrednim drustvima, odgovara imovinom drustva za sve svoje neizmirene obaveze. Ne imovinom clanova drustva, nego imovinom samog drustva. Nesto ne verujem u mogucnost da se obaveze drustva prebace na fizicka lica, pa makar to bilo i putem jamcenja, jer to u korenu unistava svrhu doo. Ali kao sto De1 kaze, jedino iskusan advokat moze da pomogne. @Starbak Ne menjam pricu. Deo mog posta koji si prethodno citirao je bio odgovor na pitanje: "ali ono sto mene zanima je da li ce taj dug da nasledi moja keva, a samim tim jednog dana i ja kao sin jedinac, posto prosto nema sanse da se taj kredit otplati" i tu sam lepo rekao: "Cak i da duguju, to nije tvoj dug." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brue Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Нисам правник али мени два навода овде нису јасна: - зар није правило да банка може да узме максимално 1/3 нечијих примања на име враћања кредита (овде имамо и за бабу и за деду по 2/3)? - зар није правило да кад некретнина или било која ствар оде на добош због намиривања дуга на 1. лицитацији иде 60% од вредности, а на 2. иде на 30 % вредности па се лицитира на горе (овде имамо да је кућа продата по 5 пута нижој цени)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Debeli Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 баба и деда су потписали бланко менице 100%. Quote MORTALIS HOMO AURA PER KHARONE SERVAStyle over subsistenceCrown of Light. Keeper of The Yoda Chamber. I&I, Righteous Army of One. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts