Jump to content

Šeki kupuje fotoaparat

Shekk

Recommended Posts

• 1 month later...

I mene interesuje ova tema posto mi je vise muka od slikanja sa telefonom i ovim usranim tehnomanija aparatima od 100e koji se kidaju kao kineski kisobrani.

znaci, ni za 200e ne mozes dobiti aparat koji ce napraviti cestitu fotografiju cija je kvaliteta bolja od fotografije napravljene sa ajfonom 4?

Najjeftiniji DSLR jede sva ta govanca za doruchak sa kit objektivom.

koliko kosta taj najjeftiniji DSLR?

sta mislis o kupovini polovnog aparata?

Pojedini sajtovi prodaju refurbished aparate - to su polovni aparati i aparati koji nisu prošli kontrolu kvaliteta. Vraćaju se u fabriku gde se remontuju i prodaju po značajno nižoj ceni, ali i sa skraćenom garancijom od nekoliko meseci.

Imam Nikon D3000 koji sam platio ~40% jeftinije od novog. Ispucao sam oko 150k fotografija, i dalje radi besprekorno.

Najveći uzrok habanja DSLR (posle kojotarija) je rafalno slikanje, koje mnogo više haba mehanizam tela od pojedinačnog.

Aj sad pitanje, a sto facepalm? Mislim ne trolujem, interesuje me, posto bi meni neki tako kompaktniji aparat bio mnogo zanimljiviji od DSLR-a (zbog dimenzija pre svega), pa mi je bila dilema ili tako nesto kao micro 4/3 ili nesto tipa Canon S100 ili tako nesto?

Edit: E da, Seki, jel se za tih 35k dobije samo onaj "palacinka" objektiv ili je neki povoljniji kit?

Edited by Zwerko

Heghlu'meH QaQ jajvam

http://en.wikipedia....laid_inside.svg

velicina senzora >> sve ostalo. Dzaba i megapikseli i objektivi i sve.

Da ne pricam sto je DSLR investicija koja otvara beskonacno mogucnosti i imas opciju da u nekom trenutku nastavis da ulazes u svoju foto opremu (ako shvatis da te to zanima), dok su ovi compact aparati deadend.

sa cenom za koju mozes da kupis DSLR, nikad ne bih trosio ni sekund da razmislim o alternativi. Osim ako ti glavni use-case nije slikanje po zurkama dok si mrtav pijan, sto mi se cini da kod naseg druga Seka nije slucaj.

Edited by тrooпer

ok, 100 ljudi, 100 ćudi. Pričao sam o tehničkim karakteristikama i činjenjičnom stanju kvaliteta fotografije. "Hoću da mi lepo leži u ruci i stane u džep" je skroz subjektivna stvar.

Meni je recimo telefon dovoljan u situacijama gde moram da imam nešto "kompaktno" za slike, za sve ostalo mi nikad nije bio cim da nosim DSLR. Pogotovu ovi današnji koji su znatno laganiji i manji ne vidim kakav problem mogu da stvaraju.

Ја само половне ДСЛР апарате и објективе узимам и до сад нисам имао проблема. Ево сад сам пре неки дан узео Никон Д90 за 300е са 50000 испуцаних фотки.

Код ДСЛР може да представља проблем то што је доста већи од ових идиота, и што можда мораш мало више да се крећеш, јер са стандардним 18-55 објективом и немаш баш нешто претерано велико увеличавање. Али и то се да решити куповином новог објектива. А онда треба и купити торбу у којој ћеш носити два објектива, а кад купиш торбу, онда ваља купити и статив, а кад купиш статив, онда и неке филтере, па опет неки нови објектив, и тако у недоглед [:D] [:D]

• Upvote (+1) 1

Aj sad pitanje, a sto facepalm? Mislim ne trolujem, interesuje me, posto bi meni neki tako kompaktniji aparat bio mnogo zanimljiviji od DSLR-a (zbog dimenzija pre svega), pa mi je bila dilema ili tako nesto kao micro 4/3 ili nesto tipa Canon S100 ili tako nesto?

Edit: E da, Seki, jel se za tih 35k dobije samo onaj "palacinka" objektiv ili je neki povoljniji kit?

Dobije se standardni 14-42(28-84) objektiv 3.5 mu je max apt sto je spooooroooo za kućne uslove bez blica, blic je clip-on, nije jak nešto i generalno je vrlo oštar ako se koristi sam a ne u "fill in" modu, senzor je jelte 4/3 što jebe mater naopako svim kompaktnim aparatima, dosta mu je brz AF, AF-assist light radi super (koji ja kreten redovno prekrijem prstom jer je aparat MALI za medveđe ruke) ali u npr Continual AF mod u uslovima slabog svetla izaziva frustraciju (ne daj boze da ga ukljucite na videu, ko da kamerman ima seizure)

To sto ima izmenjiv objektiv mene trenutno samo nervira jer nemam para za neki f2 - f1.7, tj imam ali te verzije su manual focus, manual focus je stvar za ljude sklone učenju veštine :p

verzija sa vecim zum objektivom je oko 45k i generalno aktivni objektivi koštaju koliko i telo pa naviše, zapravo nije toliko compact sa standardnim objektivom, bez njega ide u džep od košulje sa njim teško :p

jebote, smorio si sa kukanjem vise :D

Па са ових слика по нету и није толико страшно. Мени се лично више свиђа и да добије шум од високих ИСО вредности, него да рокнем директно блиц по сред чела и да изгубим све сенке на лицу

http://en.wikipedia....laid_inside.svg

velicina senzora >> sve ostalo. Dzaba i megapikseli i objektivi i sve.

Da ne pricam sto je DSLR investicija koja otvara beskonacno mogucnosti i imas opciju da u nekom trenutku nastavis da ulazes u svoju foto opremu (ako shvatis da te to zanima), dok su ovi compact aparati deadend.

sa cenom za koju mozes da kupis DSLR, nikad ne bih trosio ni sekund da razmislim o alternativi. Osim ako ti glavni use-case nije slikanje po zurkama dok si mrtav pijan, sto mi se cini da kod naseg druga Seka nije slucaj.

Pa ok, ima to logike ako oces da se cimas s DSLR-om. Moja poenta je da se zapravo ne lozim toliko da budem sad neki fotograf, a prosto bih aparat koji vise ima sanse da moze da mi se nadje pri ruci. Tipa letos sam za more uzeo od Lakija neki stariji Nikon, mislim da je D30 ili tako nesto, i ono bio je on stalno u kolima, ali polovinu fotki sam slikao telefonom jer me je mrzelo da nosim torbu sa foto aparatom na plazu, pa me onda mrzelo da ga vadim iz torbe kad sam ga nosio, itd itd. Svelo se na to da sam slikao par fensi slika tipa neki zalasci sunca i sl, ali i to je vise bilo usiljeno u smislu "aj sad kad sam vec uzimao budzu od foto aparata da ne ispadne neiskoriscena. I onda to sto me pravi DSLR kosta kao taj micro 4/3 ili kao neki ozbiljan pro-sumer i sto kasnije mogu da nadogradjujem i budzim zapravo nije presudno...

Sa druge strane ima logike i ovo sto Seki kaze, ni taj micro 4/3 ne staje bas u dzep od kosulje, ali kapiram da bih uvek mogao da ga makar zavaljam zeni u tasnu :) A jel ima neko iskustva tipa kako su se pokazali ti sa izmenjivim objektivima u odnosu na npr Canon S100? Tipa brzina fokusiranja, kako to izgleda i sl?

Heghlu'meH QaQ jajvam

Citam sta pisete, kojim se pojmovima frljate i shvatam da ja blage veze nemam sta je ISO, IS, AF, sta sve zavisi od velicine senzora, tako da za pocetak moram da malo procitam nesto o svemu tome pa tek onda da se upustam u kupovinu.

Ima li neko link sa kojeg bi mogao procitati nesto najosnovnije od dslr aparatima?