Jump to content

kingstone ssd

loled2010

Recommended Posts

http://www.emmi.rs/s...productId=26398

SSD SATA3 120GB Kingston V+200 535/460MBs, SVP200S37A/120G

Kupio sam ovaj ssd i podesio bios itd itd , sad imam jedno pitanje da li je ovo njegova brzina ?

http://postimage.org/image/8erkuce0v/

amd phenom x6 1090t 3.6ghz oc , m5a99fx pro ploca , 8gb ddr3 1600mhz kingstone , msi gtx 580 oc

Edited by loled2010

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

šta pričaju ovi, kakav dobitak u brzini sa ahci-jem? ja sam mislio da je ista brzina, a da je prednost u tome što dobijaš hot plug i još neke kerefeke koje nisu relevantne za kućnu upotrebu

u svakom slučaju, POST postane (he he) osetno duži ako se uključi ahci

ahci nekom obrzava nekom ne, sve zavisi od kombinacije sata kontrolera na ploci i ssd-a

u realnom radu neces nista primetiti, ima sve da ti leti lol

jedan od tipova je da ssd kacite uvek na SATA1 prikljucak na ploci... ima dosta slicnih tipova na benchmarku koga ne mrzi...

fallout_table.gif

Brate idi vidi kako radi mini Windows XP na Hiren's Boot CD-u :)

Ne znam tehnikalije ali GRUB može da pročita konfiguraciju sa diska i onda da kikstartuje neki namenski bootloader, koji kreira ramdrive, prepiše particiju u njega i kikstartuje Windows kao second-stage bootloader (sam sebe pregazi u RAM-u)

Znači butovanje traje malo duže, al posle ne gasiš :D

Mislim ne znam da li tačno ovako radi, ali ovo je sasvim realan scenario!

Pa tehnički, Windowsov bootloader (ntldr) ne zna ništa o prirodi diska (bio on fizički ili ramdisk), on samo gađa neku adresu u RAM-u this way or another, a pošto je u trenutku launchovanja Windowsa sa ramdiska on jedini aktivni bootloader na sistemu, ipak se radi o butovanju. Mislim ako ćemo tako, onda nijedan operativni sistem ne butuje PC nego to radi BIOS. I sigurno ne kažeš da si butovao kompjuter GRUB-om umesto Linuxom, iako GRUB pripremi teren, učita kernel imidž u RAM, prebaci program kaunter na neku adresu i pusti Linux da dalje sam vozi, što je isto kao ovo sa Windowsom.

Ama brate butovao si neki OS iz onog odakle je taj OS mauntovao fajl sistem ne racunajuci kernel. To da li sam ja imao 2 ili 15 koraka pre toga da spremim uslove da on mauntuje taj fajl sistem je nebitno, nemoj jebati. I mnogi Linuxi se danas butuju iz dva koraka, veliki kernel koji mountuje ramdrajv pa u njega manji kernel init, moja greska, koji ucita samo module po potrebi, pa tek onda glavno montiranje fajl sistema sa fizickog diska, isto sranje drugo pakovanje.

Edited by voodoo_

To je kao da kazes da je isto sranje drugo pakovanje linux instaliran unutar windowsa i standalone.

Dakle da bi grub radio mora da ucita fajlove sa nekog fajlsistema. To ne moze biti ramdisk, znaci vec tu imas ucitavanje jednog kernela i mountovanje jednog fajl sistema pa onda on pravi ramdisk, formatira ga, ucitava fajlove na njega i onda startuje taj zeljeni operativni sistem sa tim "root" fajl sistemom na ramdisku.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR

Onog trenutka kad je GRUB pokrenuo drugi OS, taj drugi OS je preuzeo totalnu kontrolu nad računarom tako da je izraz "butovao OS iz RAM-a" sasvim na mestu u ovom slučaju. GRUB nije pokrenuo (u smislu startovao, pustio u izvršavanje) loader drugog OS-a sa diska, nego je loader prethodno učitan u RAM, dakle da crknu svi diskovi u kompjuteru u tom trenutku, taj drugi OS bi radio normalno jer je kikstartovan iz RAM-a i fajl sistem mu je u RAM-u.

Post broj 16, "Nabudžiš Windows XP da se butuje iz RAM drajva", ne "Nabudžiš kompjuter da se butuje iz RAM drajva".

Edited by voodoo_

Prvo grub ne moze da napravi ramdisk i da ga formatira i da na njega snimi sve sto treba i da onda pusti boot sa njega, tako da grub loaduje prvi os koji priprema sve za drugi os (xp sa ramdiska).

U svakom slucaju ne moze ono sto si prvobitno zamislio pa ti sad menjaj da ucitavanje operativnog sistema bude isto sto i butovanje da ne ispadnes glup u embedovanim vodama.

OPTIMISED FOR HUMAN OPTICAL NERVE

BEST VIEWED WITH A MONITOR