Jump to content

Napojnice u restoranima i kafićima


Recommended Posts

Oduprite se lazima i propagandi. Ispade da kelner bude dobar 200 dolara noc ako usluzi 10 ljudi preko 100 dolara racun. Da,da pare se dele izmedju kelnera landara pisora bla bla truc. Sve je to izmisljeno, odbijam da platim 20% na racun, mozes da dobijes osmeh i stisak ruke a ako se pravis pametan batine. Nemoj da te teram da vracas hranu kuvaru svakih 5min, da te cimam za gluposti i slicno. Koliko vi mozete da zezate nekog mozemo mi i vas, kelnerska bando.

Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ajde da pokušam da objasnim vuduu i pekaru (lol koja sam budala u šta se upuštam)

- konobari u americi praktično ne primaju platu (tj. primaju 25% minimalca), žive isključivo od bakšiša

- cene jela i pića to odražavaju, u njih nije uračunata plata konobara

- to je opšte poznato i davanje bakšiša je podrazumevano ponašanje, kao npr. da se ne ispišaš po šanku nego da odeš u WC

niko nije rekao da treba u srbiji da dajete 20%

100 dolara za veče nije neka para. 100*6*48=28800, pre poreza. primera radi, taksista u njujorku uzima oko 40 hiljada

Link to comment
Share on other sites

Нисам знао да је таква парадигма у Америци, више ми се допада наша. Како је Иван срочио, заиста је логично и оправдано, али као и сваки начин присиљавања човека на неко културно и морално понашање, у старту је осуђено на пропаст. Овако имаш избора хоћеш ли оставити бакшиш, небитно који лични разлог је у питању. Добро, ни код нас није идеална ситуација, наш минималац је смешан, али хипотетички знате шта хоћу да кажем.  

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ljudi znam, i meni je bilo neverovatno da to tako funkcionise u jamerici, da ako gosti naprave racun 100 dolara, trebi se kao serveru smesi 20 dolara napojnice, ali to jednostavno tako funckionise, aka gosti ce platiti 120 dolara. (opet od tvojih 20 dolara napojnice, drzava ti uzima neki deo na ime poreza, ne ide sve tebi direktno u dzep).

Sve to zavisi od zemlje do zemlje, u Srbiji napojnica nije definisanana i dajes je odokativno, uopste ne moras ali je lepo ostaviti neki dinar kelneru.

U vecini americkih drzava napojnica jeste definisana, ne kao zakon, vec kao deo kulture.

Treci primer "kulture davanja napojnica" je da u je u Japanu izuzetno uvredljivo ostaviti tip, jednostavno u njihovoj kulturi nema mesta za to.

Vecina vas se verovatno nikad nije ni zanimala "problematikom" napojnica, ali cisto pricam da biste sa srpskim nacinom tipovanja uvredili i servera u USA i ovog u Japanu.

Ok to je to, necu vise o ovome [:D]

u matori jel si ti to bio u americi?

ako jesi - sve pohvale!

Bjukenon Mitch

Link to comment
Share on other sites

ajde da pokušam da objasnim vuduu i pekaru (lol koja sam budala u šta se upuštam)

- konobari u americi praktično ne primaju platu (tj. primaju 25% minimalca), žive isključivo od bakšiša

- cene jela i pića to odražavaju, u njih nije uračunata plata konobara

- to je opšte poznato i davanje bakšiša je podrazumevano ponašanje, kao npr. da se ne ispišaš po šanku nego da odeš u WC

niko nije rekao da treba u srbiji da dajete 20%

100 dolara za veče nije neka para. 100*6*48=28800, pre poreza. primera radi, taksista u njujorku uzima oko 40 hiljada

Nisi ti ukapirao moju poentu da bi mogao da mi objasnis gde gresim :D a ni biss kad smo vec kod toga. Jesam isprva krenuo da trollujem, bahamtu koji je kelner prica koliko treba da se ostavi baksis tj. tera vodu na svoju vodenicu linija rezonovanja i zezanja. Ali onda je on ostavio ovo za 20% "koji ti se smese" i izgubio sam zivce. Podaci govore da je norma od 10 do 15%. Posto je ekonomska kriza, onda moze da bude i manje jer ako se pare stede, stede se svuda. Osim 7 drzava u Americi, sve ostale praktikuju da poslodavac sumu novca koju je kelner prijavio kao baksis odbije od plate. Znaci dobijas manje od minimalca. Da nije tako, svi bi bili kelneri, taksisti i slicno, posao gde ti se "smesi" baksis. Minimalac plus baksis, imas vecu platu od pola skolovanih radnika.

Situacija je ocigledno apsurdna na vise nivoa. Imas nesto sto se smatra kulturom ponasanja na stetu samih onih koji od toga zive. Umesto da se boris za bolji minimalac i zagarantovanu platu ti odrzavas sistem gde si ti najveci gubitnik. Ma koliko mi bili banana drzava samo mermanima moze takav sistem da bude logicki prihvatljiv.

Ljudi se dele na optimiste i one koji znaju bolje.

Link to comment
Share on other sites

ajde da pokušam da objasnim vuduu i pekaru (lol koja sam budala u šta se upuštam)

Ajde i ja da pokušam još jednom da pojasnim - moje pare, moja pravila. Ja sam dužan da platim samo ono što sam popio, sve preko toga je isključivo stvar moje dobre volje i apsolutno me zabole kurčina za tradiciju, na koliko je kelner prijavljen, koji dil ima sa gazdom i slično. Popio sam 8 dolara - da li će dobiti 8, 9 ili 10 zavisi od gomile stvari ali NE ZAVISI od "običaja" u toj zemlji ili šta god. Ne sviđa mu se moj rezon? Žalim slučaj, ne sećam se da sam potpisao nekakvu obavezu prilikom svog dobrovoljnog ulaska u njihov ugostiteljski objekat otvorenog tipa.

Paralela sa pišanjem po šanku je za facepalm, ko da si učio od Borisa Tadića.

Link to comment
Share on other sites

Брате Вуду, па наравно да неће нико да те хапси ако не даш бакшиш, нико то није реко.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

Ne nego me nervira taj pristup "moraš da platiš 20% cene jer je to [dam-dam-daaaam] tradicija!!! [gasp]"

Kao da slušam neke male američke retose potrošače koji prihvataju sve, bez obzira koliko bio glup izgovor. Sledeći korak je da neko počne da mi objašnjava zašto je legitimno da lekar uzima sitan mito i da je to tradicija i da treba da se pomirim sa tim.

Dobićeš bakšiš u iznosu koji zavisi od toga koliko sam raspoložen tog dana, da li mi je leglo to što sam naručio, koliko mi se sviđa ambijent i ostali gosti lokala itd, ali NE, NIKAKO i NIKAD zbog nekog nepisanog pravila o procentu kojim ja nadomešćujem faulty sistem zapošljavanja u toj branši.

Link to comment
Share on other sites

тебе заправо смара терминологија, колико сам ја схватио. Али не знам колико си у праву, пази, ''морати'' и ''традиција'' не могу да иду заједно. ''морати'' и ''закон'' већ иду заједно и те како. Мислим, ако ћемо о семантикама онда је то дркање курца, дал је ''традиција'' или ''обичај'' или ''тако се обично ради'' или шта год, то је свеједно. Све док није ''мораш''. А није. Ни у Америци.

За други део поста:

шта је ту толико страшно? не могу сад да извучем из главе, али сигурно радиш гомиле ствари које нису ''под морањем'' и то баш због ''неписаних правила'' или ''традиције''.

brate sto ti ne smuvas miu? realno 5 min da provede sa tobom bila bi ready za guraj-vadi. :)

Link to comment
Share on other sites

jebote koji krš od filma :) jedna od retkih dobrih scena u njemu

Kao da slušam neke male američke retose potrošače

inače kad pomenu ovo, ameri su dosta kontradiktorni kao "potrošači". Sa jedne strane dosta podložni marketingu, potrošačko društvo i tako to, ali sa druge strane imaju jako prisutnu "svest" da su zajednica. U smislu kada ih neko drka, uvali nekvalitetnu stvar ili pruži lošu uslugu, jako brzo će se pročuti i ljudi soliradisati jedni sa drugima oko bojkota određenog proizvoda i slično. U svakom slučaju ne bih rekao da su "retosi" po svim aspektima.

(inb4 split)

Edited by bogs
Link to comment
Share on other sites

Nisam sve čitao oko ovih napojnica, ali moram da kažem da (obzirom da radim u hotelu) su stranci pičke samo takve.

Svi su oni kao vajni svetski putnici i kad im se ne svidi ukus vode krenu da kenjaju kako su obišli pola sveta i tako dalje.

Vođeni tom i ovom logikom oko "tipovanja" u Americi, mi bi trebali da zarađujemo masne bakšiše za nošenje kofera, zvanje taksija i tako dalje. Moj bagažista u smeni (a i ja dok sam radio kao bagažista) zaradi 500 dinara za mesec ipo dana. Pa sad vi vidite koja je tu računica. Pre dve godine sam nosio devet kofera jednoj porodici iz Amerike, sa sve parkiranjem kola u garažu i nošenjem kofera do sobe. Iscimao se i polomio samo tako. Sve ja to lepo njima namestim, donesem, prinesem i dobijem 20 dinara. Malo je falilo da im ih nabijem u guzicu.

Sa druge strane, jedanput ili dvaput godišnje se desi da dođe neki gost ko zaista putuje po svetu i zna te vaše "običaje" pa onda ostavi deset dolara samo zato što ga pustim u sobu mnogo pre zvaničnog vremena za prijavljivanje u hotel.

Toliko od mene. :)

Link to comment
Share on other sites

Nisam sve čitao oko ovih napojnica, ali moram da kažem da (obzirom da radim u hotelu) su stranci pičke samo takve.

Svi su oni kao vajni svetski putnici i kad im se ne svidi ukus vode krenu da kenjaju kako su obišli pola sveta i tako dalje.

Vođeni tom i ovom logikom oko "tipovanja" u Americi, mi bi trebali da zarađujemo masne bakšiše za nošenje kofera, zvanje taksija i tako dalje. Moj bagažista u smeni (a i ja dok sam radio kao bagažista) zaradi 500 dinara za mesec ipo dana. Pa sad vi vidite koja je tu računica. Pre dve godine sam nosio devet kofera jednoj porodici iz Amerike, sa sve parkiranjem kola u garažu i nošenjem kofera do sobe. Iscimao se i polomio samo tako. Sve ja to lepo njima namestim, donesem, prinesem i dobijem 20 dinara. Malo je falilo da im ih nabijem u guzicu.

Sa druge strane, jedanput ili dvaput godišnje se desi da dođe neki gost ko zaista putuje po svetu i zna te vaše "običaje" pa onda ostavi deset dolara samo zato što ga pustim u sobu mnogo pre zvaničnog vremena za prijavljivanje u hotel.

Toliko od mene. :)

63494_o.gif

[:D]

Link to comment
Share on other sites

E jeste sada, stranci su pichke... Sve zavisi sa kojim strancima komunicirash - postoji pravilo da ako neko dodje kod tebe u goste, ti mu placash ruchak, vecheru ili whatever. I to svuda vazi - i u Evropi, i u Kini, i u Kazakhstanu.

А в чем сила, брат?

Link to comment
Share on other sites

ima tu dosta i licne kulture u ostavljanju baksisa...neki ljudi jednostavno ne znaju sta je baksis...ja licno obracam paznju i previse na to,nekad sam i previse darezljiv(cak i ako su mi to poslednjih 1000 dingera),prosto iz razloga sto sam se time bavio...ako mi se neko ne svidi,necu da dam ni dinara,i namerno cu da napravim neprijatnu situaciju...

i da,uvek su mi vise baksisa ostavljali "siromasniji",za razliku od punisha...

i da vol 2,naravno da je tradicija glup izgovor za davanje baksisa,ali ne vidim cemu tolika dreka i potreba za vuduizmima,ako je tako,onda je tako,sigurno ne izmislja behemoth

 

gruja novi alen

ko bi, po vama, trebalo da bude poznat i javna ličnost, a nije, iz ovog ili onog razloga?

evo, ja ću za početak navesti dvojicu: kojot i gruja.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...